HTML

 

">

Bemutatkozás

Ez a blog válaszokat keres a miértekre, amik mindenkiben megfogannak. Nem az ellentétekre, hanem a hasonlóságokra hívja fel a figyelmet. Nem elválaszt, hanem egyesít. Hiszen mindannyian egyek vagyunk, egy végtelen nagy és értelmes multiverzum részei. Akik most, ebben a pillanatban egy Föld nevű űrhajóban száguldunk az emberi elme által ismert Univerzumban.

Facebook

Twitter

Oldallátogatottság

Friss topikok

Címkék

adó (1) agresszió (1) álom (1) amerikai álom (2) Ángyán József (1) áramlás (1) árvíz (3) árvízi védekezés (1) bank (2) bizalom (1) boldogság (1) brokerbotrány (1) családon belüli erőszak (1) demokrácia (2) diktatúra (2) diktatúra kiszolgálói (2) egzotikus fürdőhely (1) elemzés (3) emberi tulajdonságok (1) empátia (1) energiacella (1) energiahatékonyság (1) epigenetika (1) értékrend (5) érzelem (1) félelem (3) filmkritika (2) földtörvény (1) függőleges kert (1) gazdaság (2) gazdasági válság (6) hagyományos média (1) halálfélelem (1) hazugság (2) hitel (2) hitvilág (2) homoszexualitás (1) Horvátország (1) hó fogságában (1) ideghálózat (1) ikertornyok (1) infláció (2) ismeretlen (1) kamat (2) képmutatás (1) kísérlet (1) kitelepítések (1) klientúra (1) klimaváltozás (1) koncert (2) kőolajcsúcs (1) környezeti katasztrófa (1) korrupció (2) közösség (4) közösségi média (1) központosítás (3) kulisszatitkok (1) kutatás (2) lehallgatás (1) lélek (1) lentről felfele építkezés (1) maffiacsalád (1) márc. 15. (1) másság elfogadása (1) megbontó felfedezés (1) melegfelvonulás (1) mellrák (1) Nagy Testvér (1) nemzeti egység (1) nőgyűlölet (1) nők bántalmazása (1) nők közösségformáló szerepe (1) nyájszellem (3) nyaralás (1) olajcsús (5) olajhiány (1) olajpala (1) önhipnózis (1) önszerveződés (2) önzetlen segítség (1) önző gén (1) Orbán Viktor (6) összeesküvés elmélet (2) palagáz (4) parlamenti képviselő (1) parlamenti választások (1) pénz (2) pofon (1) politika (1) propaganda (3) pszichológia (2) pszichológus (1) robbantás (1) sokkos állapot (1) Szaúd-Amerika (3) Széles Gábor (1) szerelem (1) színjáték (1) társadalmi változások (1) természet (1) terrorizmus (1) titkosszolgálat (1) tolerancia (1) totalitárius rendszer (1) unortodox politika (1) választás (1) választások (2) változás (1) Valutaalap (1) városszépítés (1) végtelen nővekedés (4) vezető olajexportör (1) villamos (1) vízcsúcs (1) Yanni (1) zene (1) Címkefelhő

Yanni - Határok nélküli világ

2014.01.19. 15:52 Anonymus Gesta Hungarorum

Azoknak, akiknek tetszett Havasi Balázs karácsony előtti koncertje, feltehetően Yanni zenéje is kedvükre való. Szerintem akad közös vonás bennük, mindkettő a koncertjein számtalan nemzetiségű zenészt vonultat fel és a zenei stílusok sem állnak távol egymástól. Yanni azonban jóval korábban kezdte zenei pályafutását, így mára már egy világszerte elismert zeneszerző és előadó, aki idén tölti 60. születésnapját, miközben Havasi Balázs jóval fiatalabb nála, elismertsége csak most kezd kibontakozni. Yanni, akárcsak Havasi Balázs, szintén abban hisz, hogy a zene össze tudja hozni a különböző nemzeteket. A tavaly tavasszal a "Határok nélküli világ" (World Without Borders) világ körüli turné során Budapesten is járt, koncertje szintén a Budapest Sportarénában volt március 28.-án. Igaz, Yanni a magyarok között szinte egyáltalán nem ismert, így a Sportaréna messze nem volt megtöltve nézőkkel és a jelenlevők közül elég sokan eleve külföldiek voltak. Ezzel a bejegyzéssel szeretném megismertetni a magyarokkal is Yanni zenéjét, aki szintén hivatásának érzi, hogy a zene által egy határok nélküli világban éljünk.

A legendás zeneszerző és előadó, Yanni 2013-ban is folytatta világ körüli turnéját, amelynek egyik állomása Budapest volt. A tavalyelőtti év áprilisában indult koncertsorozat során fellépett nyolcvan helyszínen Észak-Amerikában, valamint Chilében, Argentínában és Brazília nyolc városában. Yanni kortárs szimfonikus zenéje milliók kedvence lett, amely a koncertjein élőben még jobban magával ragadja a rajongókat. 2013-ban fellépett többek között Új-Zélandon, Ausztráliában, Oroszországban, Kínában és Thaiföldön. Európában kizárólag néhány koncertet adott, de ezen néhány európai állomás között Budapestet is érte az a megtiszteltetés, hogy a magyar közönség élőben hallhatta ezt a zenei csodát.

Yanni a koncertjén elmondta, hogy az űrhajósok szerint fentről egyáltalán nem láthatóak a politikai határok, az űrből nézve az egész Föld egységes egészet alkot. Azt is vallja, hogy bármerre is megy a világban, mindenhol azt tapasztalja, hogy az emberekből ugyan azokat az érzelmeket váltja ki a zenéje, legyen bármilyen nemzet vagy kulturális háttér.

Voyage (Tengeri utazás) című darabja (az alábbi felvétel 2011-ben készült a Los Angeles-ben tartott koncertjén):

A zenész a Földközi-tenger partjainál, Kalamatában (Görögországban) született 1954 november 14-én, középső gyermekként. Egy bátyja és egy húga van, akikkel kiskoruktól kezdve magukba szívták a zene szeretetét, hiszen a családjuk sokat zenélt és énekelt együtt. Szülei igazi görög srácként nevelték, rengeteget halászott, úszott és iskolába járt, akárcsak az összes barátja. Egy valamiben mégis más volt. Hatévesen már zongorázott, de az átlagos zongoraleckék unalmasak voltak számára. Mivel hallás után azonnal megjegyzett egy dallamot, csak az volt fontos számára, hogy megtanulja, hogyan kell ezt újra megszólaltatni a zongorán. Szülei is arra bátorították, hogy a saját ütemében és saját módján tanuljon zenélni.
Yanni nem csak a zenében volt tehetséges. Tizennégy évesen már megdöntötte a görög országos férfi 50 méteres úszás rekordját. Bár ezen az úton is tovább mehetett volna, ő inkább a zenét választotta. Gyerekkorát és Görögország iránt érzett szeretetét az olyan szerzeményei azóta is „hirdetik”, mint például a "Santorini", a "Nostalgia" vagy az "Acroyali".

Nostalgia (Nosztalgia/Vágyodás) darabja a londoni Royal Albert Hall koncerttermében:

1972-ben a szülei biztatására Minnesotába utazott, hogy az ottani egyetemen folytassa a tanulmányait. A suli mellett helyi rock and roll zenekarokban játszott, és elkezdte kidolgozni saját zenei stílusát, amelyben a zongorát és a szintetizátort kombinálta. Egyetemi tanulmányai alatt a megélhetéséhez szükséges pénzt mosogatással szerezte meg. 1976-ban lediplomázott pszichológiából, és elhatározta, egy évet ad magának arra, hogy csak a zenével foglalkozzon. A  Chameleon nevű rock and roll zenekarban játszott, akikkel több államot is végigturnéztak. Már tudta, hogy kizárólag zenész akar lenni, így hamarosan otthagyta a zenekart és Los Angelesbe költözött filmzenét alkotni. Innentől kezdve arra szentelte minden idejét, hogy új hangzást kreáljon, új hangszereket fedezzen fel magának. Ezalatt az igazán kreatív és produktív időszak alatt két szólóalbumot is megjelentetett.

Akárcsak Hevesi Balázsnak, neki is van egy Storm (Vihar) című száma, az alábbi felvétel 2004-ben készült a Los Angeles-i Mandalay Bay Events Center arénában.

Az első szólóalbuma 1984-ben jelent meg "Optimystique" címmel, majd ezt követte 1986-ban a "Keys to Imagination" (Kulcs a képzelethez). 1987-ben saját zenekart alapított, melynek tagja volt a zongorista/énekes John Tesh és a dobos Charlie Adams, 1988-ban kezdett el turnézni együttesével. Ekkor jelentek meg további korai albumai, mint az "Out of Silence" (Csenden kívül) 1987-ben és a "Chameleon Days" (Kaméleon Napok) 1988-ban. Ezen kezdeti turné fénypontja a Dallas-i Szimfonikus Zenekarral közösen tartott előadás volt, amely pozitív kritikát kapott a Dallas Times Herald kritikusától és ezzel Yanni végre megkapta az első nyilvános elismerést.

Reflections of Passion (A szenvedély visszatükröződései) darabja a londoni Royal Albert Hall koncerttermében::

Átköltözött Hollywoodba, ahol négy filmzenét írt és még további három lemezt adott ki. Többek között ő írta a Miami Vice sorozat filmzenéjét, valamint a Beavis és Butthead epizódjaiban is az ő zenéjét hallhatjuk. Ezek után minden évben újabb és újabb albuma látott napvilágot, és minden évben folyamatosan turnézott is, egyre több országban és egyre nagyobb helyszíneken. 1990 novemberében szerepelt a People magazinban, majd az The Oprah Winfrey Show-ban Linda Evans színésznő oldalán, akivel 1989 óta viszonya volt, amik nyilvánosságot biztosítottak Yanni számára. Azonban a színészvővel folytatott viszonyon kívül is rengeteg publicitást kapott a nagy tömegeket vonzó koncerteken, a közszolgálati televízióban, valamint a bestseller listákon való szereplés is.

Az első Grammy-díj jelőlést a 8. albuma kapta 1992-ben, melynek címe "Dare to Dream" (Merj álmodni) volt, majd ezt követte a 1993-ban a második Grammy-díj jelőlés az "In My Time" (Az én időmben) című albuma. Az igazi világraszóló nagy áttörést azonban 1993 szeptemberében az Athén-i Akropolisznál, a 2000 éves Herodes Atticus Színházban forgatott élőalbuma jelentette, melyen az angol királyi filharmonikus zenekarral (Royal Philharmonic Orchestra) játszott együtt és ezt 1994-ben ki is adta VHS kazettán is. Yanni a saját vagyonából 2 millió dollárt kockáztatott az Akropolisz-i koncert kivitelezésére éppen azért, hogy zenéjének nagyobb publicitást teremtsen. Ahogy a mondás is tartja, "aki mer, az nyer", és Yanni esetében ez valóban bevált, hiszen minden idők 2. legnagyobb darabszámban eladott zenevideója volt (Mickael Jackson: Thriller után), több mint 7 millió eladott példány világszerte.

Santorini, az Atheni Akropolisz-ban tartott koncerten, az a koncert, amely elhozta az igazi sikert Yanni számára:

1997 márciusában, Yanni egyike lett azon kevés nyugati művészeknek, akiknek megengedték, hogy koncertet tartson és rögzítse azt az indiai Taj Mahal Indiában. Majd még ugyanabban az évben követte ezt egy hasonló koncert, ezúttal a Peking-i Tiltott Városban, Kínában. Ezzel ő lett az első nyugati művész, mely a modern időkben a volt császár székhelyén tartott koncertet. Ez a két történelmi helyszínen tartott nagyszabású koncert a következő évben megjelent albumként is Tribute (Tisztelgés) címen. Az 1998-ban befejezett világ körüli turné után Yanni visszavonult. Ebben közrejátszott, hogy ebben az évben szakított Linda Evans színésznővel, ami miatt kissé depressziós is lett. Ekkor visszatért 3 hónapra a szülői házba, mielőtt világ körüli felfedező útra indult. Két évig még interjút sem adott. Később úgy nyilatkozott erről az időszakról: "Csak utaztam. Azt akartam, hogy más emberek elképzeléseit az életét is megismerjem és kilépjek az amerikai álomból.". 

Tribute (Tisztelgés) az indiai Taj Mahal-ban:

Két év kihagyás után, 2000-ben jelent meg egy újabb stúdió albuma, "If I Could Tell You" (Ha azt mondhatnám neked). Yanni szerint ez az album nyugodtabb, kevésbé drámai hangvételű zenét jelentett, ellentétben a korábbi koncerten elhangzott zenei stílussal. 2003-ban megjelent "Ethnicity" című, sorrendben tizenharmadik albumán Yanni újra felfedezte a szimfonikus hangzást, amelyet érdekes hangszerekkel kombinált, így többek között az ausztrál idgeridoo-val, a kelta hegedűvel, az örmény dudukkal és az indiai tablával. Ugyanebben az évben jelent meg önéletrajzi könyve Yanni in Words címmel, amely azonnal best seller lett a New York Times eladási listáján.

Rainmaker (Esőcsináló):

The Nation Song (Nemzeti Dal) - Yanni ajándéka Kínának, a nemzeti dal saját értelmezésében, melyet a helyi gyermek énekkarral együtt adott elő.

Nightingle (Fülemüle) az alábbi video 2:15 percétől hallható, amit a kínai Guangzhou városában, ezt a darabot Yanni a korábbi - Tiltott városban tartott - koncertjére szerezte:

A budapesti koncerten Yanni a zenekarával legutóbbi, Truth of Touch című stúdióalbumának néhány dalán kívül pályafutása legismertebb és legnépszerűbb slágereit adta elő. Yanni egy élő CD-t és DVD-t is megjelentetett 2012-ben, amelyet a San Felipe Del Morro kastélyban rögzítettek  San Juanban, Puerto Rico-ban.  Ezzel a koncerttel a művész valóra váltotta az álmát, mely szerint a Föld legendás helyein adjon koncertet. Eddig ez már sikerült neki a kétezer éves Herod Atticus Színházban Athénban, valamint nyugati zenészként elsőként az indiai Taj Mahalban és a kínai Tiltott Városban. Így túlzás nélkül állítható, hogy Yanni turnéjai valóban legendásak, óriási rajongótábora van a világ összes részén.

Truth of Touch (Az érintés igazsága) San Felipe Del Morro kastély, San Juanban, Puerto Rico:

A Yanni Voices: Live in Concert két évvel ezelőtt óriási siker volt, amellyel végigturnézta egész Észak-Amerikát teltházas helyszíneken, többek között a legendás Radio City Music Hallban.  A mexikói turnéja is hasonló kirobbanó siker volt, a turnét jelölték a neves  Lunas del Auditorio Díjra is. Az album meghódította a mexikói slágerlistákat, az ebből készült DVD pedig az Amazon.com oldalon néhány héten belül kirobbanó különbséggel vezette az eladási listát.

Yanni azóta több mint kétmillió ember előtt lépett már fel a világ több mint húsz országában. Több mint 35 platina és aranylemez büszke tulajdonosa, amelyeket húszmillió eladott albumáért vehetett át. Szerzeményeit a tévénézők, és a legnagyobb nyilvános események hallgatói, nézői is jól ismerhetik, hiszen az ő zenéje szól az összes olimpiai játék közvetítései közben 1988 óta, de több kompozíciója hallható más, a televíziók által közvetített sporteseményeken is.  Stílusát leginkább a “new age” kategóriába sorolhatnánk, de ő jobban kedveli a “kortárs hangszeres” elnevezést.

A lenti videó kezdetén Yanni a Tiltott városban vallja azt, hogy nem tudja, ha a zene önmagában meg fogja-e változtatni a világot, de abban hisz, hogy az egyik tényezője lehet a világ megváltozásának. Abban is biztos, hogy a zene az egyetemes nyelv. A nyelv semmit sem ér, de a zene minden határon és korláton áthatol. Nem is tudjuk milyen sok hasonlóság van közöttünk - vallja a művész.

Yanni úgy érezte, egészen másfajta, új tapasztalatokra vágyik, ezért a Grammy és Oscar díjas producerrel, régi jó barátjával Ric Wake-kel megalapította a Yanni-Wake Entertainment-et, amelynek célkitűzése nem csak saját produkciók gyártása, hanem a tehetségek gondozása is volt. Tudtam, hogy mindig is az instrumentális zene lesz a nagy szerelmem, de új horizontok felé akartam nyitni" – mesélte a művész. - Úgy gondoltam, hogy szívesen nyitnám meg az ajtókat és adnék lehetőséget fiatal tehetségeknek azzal, hogy elénekelhetik és szöveget írhatnak a szerzeményeimhez, sőt az általunk készített mozi és televíziós produkciók zenéjének készítésében is részt vehetnek. Ők lettek Nathan Pacheco, Chloe, Ender Thomas és Leslie Mills.

Felitsa - Yanni dala az anyjának, az athéni Akropoliszban:

"Sok olyan szerzemény van még a tarsolyomban, amelyet nem jelentettem még meg, de egyszer bizonyosan hallhatóak lesznek ezek is a közönség számára" – mondta Yanni a koncert előtt. - "A célom, hogy én vezessem ezen a zenei utazáson a közönséget, és mindig sikerüljön meglepetést okozni. Az a jó, ha nem is sejtik, mire számíthatnak legközelebb tőlem, de biztosíthatom őket, hogy inkább egy kellemes ajándéknak érzik majd és nem hideg zuhanynak."

Felhasznált irodalom:

  1. Wikipédia
  2. A budapesti koncert bemutató oldala

Megjegzés: További Yanni dalokat, vagy akár egész koncertfelvételeket lehet megnézni a youtube oldalán.

online polls

Szólj hozzá!

Címkék: zene koncert Yanni

A bejegyzés trackback címe:

https://anonymus-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr665705736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása