HTML

 

">

Bemutatkozás

Ez a blog válaszokat keres a miértekre, amik mindenkiben megfogannak. Nem az ellentétekre, hanem a hasonlóságokra hívja fel a figyelmet. Nem elválaszt, hanem egyesít. Hiszen mindannyian egyek vagyunk, egy végtelen nagy és értelmes multiverzum részei. Akik most, ebben a pillanatban egy Föld nevű űrhajóban száguldunk az emberi elme által ismert Univerzumban.

Facebook

Twitter

Oldallátogatottság

Friss topikok

Címkék

adó (1) agresszió (1) álom (1) amerikai álom (2) Ángyán József (1) áramlás (1) árvíz (3) árvízi védekezés (1) bank (2) bizalom (1) boldogság (1) brokerbotrány (1) családon belüli erőszak (1) demokrácia (2) diktatúra (2) diktatúra kiszolgálói (2) egzotikus fürdőhely (1) elemzés (3) emberi tulajdonságok (1) empátia (1) energiacella (1) energiahatékonyság (1) epigenetika (1) értékrend (5) érzelem (1) félelem (3) filmkritika (2) földtörvény (1) függőleges kert (1) gazdaság (2) gazdasági válság (6) hagyományos média (1) halálfélelem (1) hazugság (2) hitel (2) hitvilág (2) homoszexualitás (1) Horvátország (1) hó fogságában (1) ideghálózat (1) ikertornyok (1) infláció (2) ismeretlen (1) kamat (2) képmutatás (1) kísérlet (1) kitelepítések (1) klientúra (1) klimaváltozás (1) koncert (2) kőolajcsúcs (1) környezeti katasztrófa (1) korrupció (2) közösség (4) közösségi média (1) központosítás (3) kulisszatitkok (1) kutatás (2) lehallgatás (1) lélek (1) lentről felfele építkezés (1) maffiacsalád (1) márc. 15. (1) másság elfogadása (1) megbontó felfedezés (1) melegfelvonulás (1) mellrák (1) Nagy Testvér (1) nemzeti egység (1) nőgyűlölet (1) nők bántalmazása (1) nők közösségformáló szerepe (1) nyájszellem (3) nyaralás (1) olajcsús (5) olajhiány (1) olajpala (1) önhipnózis (1) önszerveződés (2) önzetlen segítség (1) önző gén (1) Orbán Viktor (6) összeesküvés elmélet (2) palagáz (4) parlamenti képviselő (1) parlamenti választások (1) pénz (2) pofon (1) politika (1) propaganda (3) pszichológia (2) pszichológus (1) robbantás (1) sokkos állapot (1) Szaúd-Amerika (3) Széles Gábor (1) szerelem (1) színjáték (1) társadalmi változások (1) természet (1) terrorizmus (1) titkosszolgálat (1) tolerancia (1) totalitárius rendszer (1) unortodox politika (1) választás (1) választások (2) változás (1) Valutaalap (1) városszépítés (1) végtelen nővekedés (4) vezető olajexportör (1) villamos (1) vízcsúcs (1) Yanni (1) zene (1) Címkefelhő

Orbán magyarázza a bizonyítványát

2013.07.20. 09:46 Anonymus Gesta Hungarorum

Nem igazán szeretnék elveszni a hazai politika mocsarában, de Orbán Viktor Wall Street Journal interjúja kapcsán (magyarul itt található beszámoló) szeretném az ott elhangzottakat a tényekkel szembeállítani. Miközben a kormányzati propaganda gőzerővel hirdeti a sikereket leginkább a "Magyarország jobban teljesít" jelszavával, addig a kép sokkal árnyaltabb és leszámítva néhány gazdasági mutatót, az összkép inkább bórús, mind derűs. "A kormány véleményével ellentétben Magyarország nem teljesít jobban a korábbi kormányok időszakához képest" - fogalmazta meg Surányi György volt jegybankelnök és Chikán Attila egyetemi professzor, az első Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere. Orbán Viktor kormánya nem teljesít jobban az általa oly sokat démonizált Medgyesi-Gyurcsány-Bajnai baloldali kormányoknál. Így bármit amit Orbán Viktor állít ezen volt kormányfőkről, az a tények alapján rá is vonatkozik.

Orbán Viktor kormányának gazdaságpolitikájára mondják, hogy unortodox, vagyis nem a hagyományokat követő. Orbán Viktor ezzel szemben azt állítja, hogy pozitívabb szemlélettel nézve inkább innovatív és célirányos. A kormányfő szerint a nagy cégek általános, kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát akarnak, de erre válságkezelés idején nincs mód - vagyis az ad hoc döntések és a kormányrúd ide-oda rángatása teljesen elfogadható az ő nézete szerint.Ez engem Karinthy Frigyes "Magyarázom a bizonyítványom" című novellájára emlékeztet, amikor a legrosszabb osztályzatot is képes megmagyarázni, hogy az milyen jó valójában. Orbán Viktornak tulajdonképpen nagyon is jól jön a válság, mert az egész gazdaságpolitikáját szabadságharcostól együtt a válságkezelésre lehet fogni. Aminek persze egyhamar nem lesz vége, így - amennyiben ismét Orbán Viktor alakít kormányt jövőben, úgy az eddig ismert válságkezelés - értsd ezalatt a további kapkodást, a kormányrúd össze-vissza rángatását, a további központosítást, az egyes piaci szegmensek újraosztását a haverek között - a következő 4 évben is folytatódni fog.

Orbán szerint a válságkezelés mindaddig eltart, amíg az ország adóssága nem csökken a nemzeti össztermék 50% alá, ami még a kormányfő szerint akár még 10 évig is eltarthat. Többek között azt is elismerte, hogy a távközlési és bankszektorra kivetett válságadók is mindaddig érvényben lesznek, amíg a gazdasági válságkezelés tart, így senkinek sem lehet illúziója, hogy itt szó nincs ideiglenes vagy átmeneti intézkedésekről, mint ahogy azt még az elején hazudták állították.

Orbán Viktor szerint 2002-ben (amikor a kormányrudat átadta Medgyesinek) Magyarország még élenjárója volt Közép-Európában, ehhez képest 2010-ben - amikor ismét megragadta a kormányrudat -, már az utolsók között szerepelt. De lám, most már megint egyre jobbak vagyunk és hamarosan ismét utolérjük Közép-Európát. Ehhez képest a Világbak legújabb kimutatása szerint az egy főre jutó nemzeti jövedelem alapján Magyarország lejjebb csúszott és olyan országokkal került egy súlycsoportba mint Románia vagy Albánia. Igaz, a leszakadás nem az elmúlt 3 évben kezdődött, az már 2005 óta tart. Ezalatt Szlovákia, Lengyelország és Lettország is lekörözött -, így az "elmúlt nyolc év" kétes dicsőségében már az Orbán kormány is nyakig benne van. Ami a gazdasági növekedést illeti, a lenti grafikonon nagyon jól látszik, hogy 2011 óta az Orbán kormány önajnározott gazdaságpolitikája ellenére is a 2008-as világgazdaság utáni enyhe gazdasági növekedés végül csökkenésbe fordult át. Ezzel párhuzamosan a reálbérnövekedés (az infláció fölötti béremelkedés) 2006 óta gyakorlatilag évről évre csökken (minden évben kevesebb, mint 100%-a az előző évinek).

A GDP (s.zöld) és az alkalmazásban állók reálkeresete (v.zöld) az előző év azonos időszakához viszonyítva (Forrás: http://www.gvi.hu)

A kormányfő másik érdemének az államadósság csökkentését tartja, mely szerinte a kormányváltás óta jelentősen csökkent. A lenti grafikonon azonban jól látható, hogy érdemi csökkenés nem látható a 2011-es egyszeri csökkenést leszámítva, ami csakis a magánnyugdíjpénztárak vagyonának lenyúlása miatt következett be. Ugyanis az emberek megtakarításainak nagy részét a pénztárak állampapírokba fektették be, így azok államosítása révén automatikusan csökkent az államadósság mértéke is, semmilyen további intézkedés megtételen nélkül is. Az igazsághoz az azonban hozzátartozik, hogy Orbán Viktornak abban van érdeme, hogy a korábbi évek rendszeres nagy államháztartási hiányát kordában tartotta, így végre Magyarország az idén kikerült a már több mint egy évtizedes túlzott deficit eljárás alól. Ennek természetesen meg van a társadalmi ára is: csak 3 hónapig jár munkanélküliségi segély, csökkent a felsőoktatásra szánt pénz, és megnövekedtek az embereket sújtó adók is: az ÁFA 25%-ról 27%-ra emelkedett, a bankok tranzakciós adója pedig a fogyasztókra hárult át). 

Magyarország és az EU-27 tagállamok bruttó államadóssága a GDP százalékában (Forrás: http://www.gvi.hu)

Orbán Viktor igazából nagyon is ortodox gazdasági szemlélettel rendelkezik. Ez leginkább akkor látszik, amikor kifejti nézetét a riporter azon kérdésre, hogyan látja az állam szerepét a gazdaságban. Szerinte vannak természetes monopóliumok - mint például a földgáz vezetékes hálózata -, amik fontosak, hogy állami kézben legyenek. Csakhogy közgazdasági értelemben a természetes monopólium azt jelenti, hogy nem lehetséges a kor tudományos, gazdasági és technológiai fejlettsége mellet versenyt létrehozni egy adott termék vagy szolgáltatás területén. Így például a távközlés is állami monopólium volt még a múlt század közepén, mert teljesen új technológiának számított, a mai technológia fejlettség mellett viszont értelmetlenség lenne természetes állami monopóliumról beszélni. De hasonló változások várhatóak a villamosenergia esetén is, ahogy a megújuló  (szél- és nap-) energiatermelésben a magánvállalkozások felfutnak. Így a villamosenergia termelésben egyes országokban már ma sem lehet állami monopóliumról beszélni, legfeljebb az elosztó hálózat monopóliumáról. Vagyis ami még a tegnap természetes monopóliumnak számított, az holnap már nem az a technológia fejlődése miatt. A másik fontos szempont, hogy közgazdasági alapmegfigyelés szerint nincs különbség az állami és a magán monopólium között, mindkettő rossz a fogyasztók számára. Mindkét esetben a hosszútávú trend az árak felfele ívelése, miközben a szolgáltatások színvonala csökken. És ez egyszerűen abból adódik, hogy az egészséges verseny hiánya miatt nincs belső motiváció a monopólium alkalmazottaiban és az a téves nézet alakul ki bennük, hogy a fogyasztók vannak az ők érdekükben, miközben ez éppen fordítva kellene legyen.

De a foglalkoztatottság terén is érdekes elképzelései vannak Orbánnak. Szerinte az állam szerepe a válság idején - amikor a piac nem tud munkát biztosítani mindenki számára -, hogy megtalálja a megfelelő eszközöket arra, hogyan lehet munkát teremteni mindenki számára. És az adott helyzetben - amikor nagy az ország államadóssága -, akkor erre a legmegfelelőbb megoldás Orbán szerint a közmunka, amiben jelenleg már 200 ezren vesznek részt, de reményei szerint hamarosan a számuk elérheti a 300 ezret is. Csakhogy a közmunka nem egyéb, mint a szociális juttatás fejében elvégzendő szociális munka, ami lehet akár hasznos is: például város tisztán tartása utcaseprés vagy virágágyások gondozása formájában. De egy ilyen helyzet óhatatlanul kiszolgáltatott helyzetet teremthet a közmunkát végző és a politikai hatalmat gyakorló között és ami így visszaélésekre ad lehetőséget: például az ellenzéki Bajnai Gordon ellen mozgósítható "önkéntes" tüntetők kivezénylése "közmunka" címén vagy a kormánypárt klientúrájának házicselédjét eljátszani velük otthoni kertmunka elvégzésének formájában.

Miközben Orbán Viktor azzal büszkélkedik, hogy az adófizetők számát megduplázta és most már közel 4 millió adófizető van Magyarországon, arról már mélyen hallgat, hogy ez nem másnak köszönhető, mint a minimálbérek megadóztatásának - a korábbi adójóváírás eltörlésének - és nem pedig az ígért 1 millió új munkahely időarányos részének teljesítése miatt (az index munkahelyszámlálója alapján már -162 ezer a különbség az Orbán által megígért és a tényleges munkahelyek között). A foglalkoztatottság és a munkanélküliségi ráta terén az Orbán kormánynak semmi dicsekedni valója nincs. Ahogy a lenti grafikonon is látható a foglalkoztatottak száma (sötétzöld) a közmunka felfuttatása ellenére sem változott a kormányváltás óta (az ingadozás szezonális hatások miatt van, nyáron valamivel több a foglalkoztatott, mint télen), miközben a munkanélküliségi ráta egyenesen nőtt. Ez utóbbi annak is tulajdonítható, hogy a kormány intézkedései (többek között a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata) miatt többen kerültek vissza az aktívak (munkát keresők) csoportjába.

Foglalkoztatottak számának alakulása (kék; előző év azonos negyedév = 100%) és a munkanélküliségi ráta (zöld; %) - (Forrás: http://www.gvi.hu)

Miközben Orbán Viktor kiállt a gazdaságpolitikája mellett - beleértve a rezsicsökkentést is - a beruházások csökkenése éppenséggel az "unortodox" gazdaság sikerességét kérdőjelezi meg. A beruházások mélypontja a világgazdasági válság utáni év végén volt, ami a választásokra valamivel emelkedett, de a tavalyi év végére ezen nem sikerült változtatni. A beruházások mértéke valójában 2006 óta kevesebb az előző évinél (minden évben kevesebb, mint az előző év 100%-a), ami a jövőre nézve aggodalomra ad okot, hiszen a gazdasági növekedés esélye lesz egyre kisebb az elkövetkező években. A beruházások csökkenése többek között a különadók és a rezsicsökkentésnek köszönhető, ez utóbbi miatt még az állástalanok száma is nőhet, mivel az energiacégeknél már elkezdődtek az elbocsájtások.

Beruházások (előző év azonos negyedév=100%) - (Forrás: http://www.gvi.hu)

Orbán Viktor az interjúban olyan vezetőként jellemezte magát, aki vonzó munkának tekinti az ország megmentését, megújítását. „Ez egy igazi kihívás, nem olyasmi, mint egy bürokrácia újjászervezése. A magamfajta emberek szeretnek valami jelentőset véghezvinni, valami rendkívülit. A történelem megadta nekem ezt az esélyt. Tulajdonképpen három alkalommal adatott ez meg nekem. Vezetőként mindig történelmi kihívások értek. Amikor a dolgok jól mennek, olyankor úgy tűnik, választásokat vesztek, mivel az embereknek már nincs szükségük rám″ – közölte. Orbán abban a tévhitben van, hogy ő különleges, pedig ez csak az egója. Egyrészt akárki - aki rendelkezik egy csöppnyi önbizalommal -, szeretne valami maradandót alkotni, így ebben aztán semmi rendkívüli nincs. És az emberek nem olyankor szokták leváltani a vezetőiket, amikor a dolgok jól mennek, hanem éppen fordítva. De Karinthy novellája jól mutatja, hogy még a lehetetlent is meg lehet magyarázni.

A jövedelem reálértéken növekszik, a nyugdíjak emelkednek. A gazdaság ismét növekszik – mondta a kormányfő. Ha valaki sikertörténetről beszél, azt senki nem hiszi el, mivel ez az, amit a kommunisták annak idején mondogattak. Így mi azt mondjuk, hogy jobban teljesítünk, és nem azt, hogy sikeresek vagyunk – jelentette ki. Mire én csak annyit jegyzek meg szerényen, hogy a kommunistáknak is éppen azért nem hittek az emberek, mert nem volt igaz. És attól, hogy a szlogent Orbán megváltoztatta, attól még ugyan úgy hazugság marad. A "Magyarország jobban teljesít" kampány szintén az emberek pénztárcájának tartalmával ellentétes, mivel a háztartások fogyasztása (többek között a különadók áthárítása a fogyasztókra, másrészt a reálbércsökkenés miatt) is évről évre csökkent és ha a csökkenő tendencia folytatódik az idén is, akkor a csökkenés mértéke nemsokára elérheti a 2009-es mélypontot. És a gazdaság sem nő, ahogy a fenti ábrán erre már rávilágítottam.

Háztartások fogyasztása (elõzõ év azonos negyedév = 100%) - (Forrás: http://www.gvi.hu)

Orbán Viktor fejében az a tévhit uralkodik, hogy "most a bankok tele vannak pénzzel, így a probléma nem az, hogy nincs likviditásuk, hanem mert a kockázat-kerülési hajlandóságuk miatt nem szeretnének hitelt adni". Ehhez képest az igazság az, hogy a bankoknak létérdeke a hitel, anélkül ugyanis nincs semmilyen bevételi forrásuk, így azonnal veszteségesek lennének. Ha ugyanis csak ülnének a sok pénzen, ahogy Orbán Viktor víziónálja, akkor semmilyen bevételük nem lenne, miközben az alkalmazottakat, az irodákat továbbra is fent kell tartani, így a sok pénz évről évre egyre kevesebb lenne a kiadások miatt. A bankok mindenképpen szeretnének hitelezni - ezért a sok hitelkártya ajánlás is lépten-nyomon - csak most már óvatosabbak, mind voltak a 2008-as válság előtt és nem adnak boldog-boldogtalannak hitelt. A kockázat kerülés nem annyira a bankokra, mint inkább a vállalatokra és lakosságra vonatkozik. Sok vállalat a bizonytalan gazdaságpolitika miatt nem mer beruházni, amit sokszor hitelből finanszíroztak, vagy ha mégis megteszi, akkor azt inkább önerőből próbálja meg. A lakosság mindössze 13% gondolja, hogy felvenne hitelt akkor is, ha egyébként anélkül is boldogulna a PwC tavalyi felmérése szerint. Hasonló következtetésre jutott a GfK piackutató intézet tavalyi felmérése is, mely szerint "Amikor a saját bőrünkön, és a saját pénztárcánkon éreztük a válság hatását és azt, hogy milyen nehéz helyzeteket hozhat egy hitel, sokan megfogadták: soha többé nem akarnak hitelt felvenni."

Hitelfelvételi kedv a magyar lakosságban a 2012-es felmérés szerint (Forrás:pwc.com)

A fentiek fényében jól látható, hogy Orbán bizonyítvány magyarázása nincs összhangban a magyar valósággal. Nem arról van szó, hogy Orbán Viktor szándékosan hazudik, ahogy ezt jó néhányan feltételezik róla, hanem ez az egójának tudatalatti védekezése. Ha valaki valóban erős lenne, akkor szembenézne a hibáival és azokat korrigálná. Orbán azonban ehhez nem elég erős, így inkább az álmok világába menekül, ahol minden szép és jó és ahol ő maradandót alkothat. A diktatórikus központosító rendszer sajátossága, hogy a vezető döntéseit nem lehet megkérdőjelezni, mert a legfelső vezetés tévedhetetlen. Orbán világában is minden csakis úgy lehet jó, ahogy ő akarja, ellenkező esetben a saját vezetői szerepe kérdőjeleződne meg. Mivel Orbán fejében állandó válság van, ami igazolja a politikai és gazdasági ad hoc döntéseit - és ami szerinte még akár 10 évig is eltart -, ezért természetesen semmilyen változást nem lehet elvárni tőle, ha ismét megnyeri a választásokat: Ő továbbra az elmúlt jó 3 év politikai és gazdasági átalakítását fogja továbbvinni. Már csak azért is, mert Orbán Viktor ismételt megválasztása egyértelműen egyenértékű egy pozitív visszajelzéssel: a magyar társadalom elégedett a megkezdett LeniniOrbáni úttal és ezen szeretne tovább haladni.

surveys

337 komment · 1 trackback

Címkék: Orbán Viktor unortodox politika

A bejegyzés trackback címe:

https://anonymus-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr405414592

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hazugságnak áradata 2013.07.20. 18:34:44

Orbán a The Wall Street Journal európai kiadásának adott interjújában annyi hazugságpatront sütött el, hogy alig látni a sűrű füsttől. Szinte minden mondata cáfolható: Magyarország 2002-ben még Közép-Európa élvonalában volt, 2010-re viszont a l...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sajnos a hitelkamatok addig nem fognak csökkenni amíg a különadók is megvannak.
Annyit tudok, hogy Romániának a rendszerváltás elött egy szem hitele sem volt. Az emberek nagy többsége nyomorgott. Azóta sem képesek kilábalni, segítséget a külföldi munkavállalók hazaküldött pénze jelent. Mintha mi is ebbe az irányba mennénk.
Nálunk nem csökken az adósság csak az IMF hiteleket cseréljük drágábbra.
@micsoda?: igen, és ott a román elnök megköszönte azoknak akik külföldre mentek dolgozni, mert nélkülük már bedőltek volna. Nálunk meg lebeszélnék őket...
a személyes érzelmeket félretéve valószínűleg sokáig nem lehet még megmondani, hogy melyik út volt (lett volna) a jobb. orbánék sokat romboltak és elég hatékonyan húztak be maguk alá mindent :-((, ugyanakkor tagadhatatlanul hozzá mertek nyúlni minden fontos - korábban tabunak számító - elosztó területhez és ágazathoz. a 2010 előtti rendszerek valószínűleg továbbra is csak pénzügyi eszközökkel operáltak volna.
fogalmam sincs, hogy melyik lett volna a hatékonyabb, de némi felrázás szvsz nem árt az országnak.
Kommunistákról beszél ez az államosító, és nem csapja senki pofán.
@padlogaz: "hozzá mertek nyúlni minden fontos - korábban tabunak számító - elosztó területhez és ágazathoz". Ja, lerabolták. Mert változtatni nem változtattak.
A legfontosabb mentőfeladat a szocik leváltása után a külső egyensúly, és a megtépázott költségvetési szuverenitás helyreállítása volt, kár tagadni, hogy ez sikerült. Az IMF mentes piaci finanszírozással el tudunk jutni oda, hogy a költségvetési kérdésekben ne nemzetközi szervezetek diktáljanak, hanem a választott magyar politika. Természetesen jó volna, ha az egyensúly megtartása melletti növekedés forrásait is sikerülne megtalálni végre, de a növekedést nem szabad a teljesítőképes társadalmi rétegeket pumpoló progresszív adóra, vagy éppen a megfelelő reálteljesítményt nem nyújtó rétegek fogyasztási hitelezésére, sem a magas hiányokban és adósságbővülésben megtestesülő társadalmi szintű jövőfelélésen alapozni. Fenntartható, és jelenlegi helyzetünkben vállalható - tehát nem a monetáris és fiskális politika trükkjein és stimulusain alapuló - növekedésért a kormány nem sokat tehet. A legtöbb amit tehet, ha stabilizálja a költségvetés helyzetét, és nem enged belőle, bármekkora is a külső-belső nyomás.
@zobod: Olyan külső nyomásról nem tudok, ami a költségvetési hiány növekedését szeretné elérné. Ez éppen fordítva szokott lenni, a nyomás azon van, hogy csökkenjen a hiány és ne nőjön az állam adóssága. Mindazonáltal igazi reformok nélkül csak egy lefele tartó spirálba kerülnénk, amibe Görögország vergődik már 5 éve. Az államháztartási hiány leszorítása megszorításokkal - igazi mélyreható átalakulás nélkül - csak a gazdaság visszaesését idézi elő, ami csökkenő állami bevételekhez vezet, ami újabb megszorításokhoz vezet.
@zobod:

Ez nagyon szép mese volt, de ezt a blogot túlnyomórészt felnőttek olvassák.
@lobster thermidor: akkor megpróbálhatnál ennek megfelelően viselkedni.

@Anonymus Gesta Hungarorum: Magyarország 2007 óta a GDP kb. 8%-ának megfelelő kiigazítást hajtott végre. Nem hinném, hogy ez bárki vitatja. A konszolidáció egyik eszköze az ágazatspecifikus adók rendszere, aminek felszámolására hatalmas nyomás nehezedik a kormányra. Éppen a görög példa mutatja, hogy ez a jobbik megoldás, nem pedig a különadóknak megfelelő mértékű további kiadáscsökkentés. Tulajdonképpen a görög példa éppen azt mutatja, hogy nem érdemes sokat foglalkozni a trojka elképzeléseivel annak, akinek nem kényszer. Nekünk pedig nem kényszer.
@micsoda?: Az, hogy Románia nyomorgott, mi meg nem, leginkább annak volt köszönhető, hogy a béketáborban miránk osztották az egyik kirakat ország szerepét. Utána pedig kicsit későn érkezett hozzájuk a működő tőke, mivel addig amíg mi nem építettünk feléjük autópályákat, addig Pl. egy gyárat jobb ötlet volt ide hozni mint oda vinni.
@ez a Kígyó éve: Államosítást csináltak a franciák is például, pedig ők egy percig sem voltak kommunisták. Az állami tulajdon nem feltétlenül jelent kommunizmust, és igazából egyetlen épeszű ország sem privatizált annyi mindent mint mi. Amit meg kellene (Pl. egészségügy) azt meg nem.
Egy apró technikai megjegyzés. Nincs olyan, hogy nemzeti össztermék! Bruttó hazai termék van(GDP=gross domestic product)Ezt Orbán is folyton elkúrja, de neki szabad, mert nem ért hozzá, viszont egy ilyen gazdasági összefoglalóban azért nem kéne. A többi viszont sajnos stimmel..
@midnight coder: kommunistázták is Miterrandt, mikor állami kézbe vette a socgent és végül állami akaratot végig verve rendbe tette a francia bankrendszert a nyolcvanas évek elején. Érdekes, Thachert viszont senki nem kommunistázta az ipari államosításai idején.
Orban egy koztorvenyes bunozo , lassan vilagos lesz mindenki szamara! Unio is ebredezni latszik ebben a kerdeskorben. Sajnos tenyleg megadatott neki es sok masik videki maradi parasztnak hogy magas politikai pozicot erjenek el FIDESZBEN na nem a felvilagosult kozmopolita enjuk miatt vagy versenyszferas sikereik miatt na na a segnyalo behunyaszkodo gusztustalan hosszzu nyelvuk tette oket oda ahol vannak ! Mr Smicc is egesz eleteben segget nyalt hol a szociket hol Don Vitoet eppen annak nyalt akinek kellett kozt elnokot is csinalt belole a felcsuti maffia fonok , Ader , Rogan , Kover, Kosa mind mind tehetsegtelen csuszomaszo , , ezt latja a nep igy lehet magasra jutni nem tehetseggel csupan elvtelen segg nyalassal! EZ A MAI MAGYARORSZAG ES IGY LESZ MINDADDIG AMIG FEL NEM KEL A NEP 1X!!!!!! Hat rajta emberek ebredjetek!
@morpho: "Egy apró technikai megjegyzés. Nincs olyan, hogy nemzeti össztermék!"

De van, megkülönböztetik a nemzeti (GNP) és a hazai (GDP) összterméket. A GDP-t talán jobb lenne belföldi összterméknek nevezni.
@zobod:
Az írásban az 50% alá csökkenés vajon melyikre vonatkozik? Hm?
@zobod:
"Egy adott országban a bruttó nemzeti terméket úgy kapjuk meg, hogy a bruttó hazai termékből (GDP) levonjuk belőle a hazai devizakülföldiek teljesítményét, és hozzáadjuk a hazai állampolgárok és vállalatok külföldön szerzett jövedelmét"
@zobod:
"Egy adott országban a bruttó nemzeti terméket úgy kapjuk meg, hogy a bruttó hazai termékből (GDP) levonjuk belőle a hazai devizakülföldiek teljesítményét, és hozzáadjuk a hazai állampolgárok és vállalatok külföldön szerzett jövedelmét"
@zobod:
"Az IMF mentes piaci finanszírozással el tudunk jutni oda, hogy a költségvetési kérdésekben ne nemzetközi szervezetek diktáljanak"

Vagy pont fordítva. Az IMF 2,5% -os hitele akkor is 2,5% volt, amikor Orbánék 9% -on kaptak pénzt a Templetontól. Ebben az esetben tehát a piac azt csinál Magyarországgal amit csak akar. Ezt nem kéne szuverenitásnak nevezni. Sokkal inkább sodródás az árral, lesz ahogy lesz hozzáállás.
Az IMF ajánlásokat (megszorítások) Orbánék sokszorosan durvábban valósítottak meg, tehát ez sem indokolja az IMF hisztit.

Nem. Az IMF mocskolását máshol találjuk meg.
Annak idején amikor Orbánék idehívták a "mi bankunkat", (a szélsőjobb szerint pénzt tukmálni jöttek maguktól...) az IMF vezetők közölték, hogy egy esetleges megállapodás feltétele az akkor már felocsúdó EU demokratikus követelések teljesítése. Persze ez Orbánéknak eszük ágában sem állt, tehát beindult az agymosás, hogy miért kell köpködni az IMF -et annak ellenére, hogy jóval kedvezőbb hitelt kaptunk volna.

Az IMF iránti jobboldali gyűlölet nem gazdasági eredetű, csak azt nem mondja ki senki nyíltan, hogy "diktatúrát akarok, a klientúrámat tömni szeretném, a nemzeti javakat a haverok és a családtagjaim között szeretném szétosztani"
@midnight coder: A 300 ft-os szarrágó népszavazók országában pont az egészségügyet kellene privatizálni?
@zobod: Szerintem a sikeres költségvetési konszolidációt tényleg csak elfogultságból szokták vitatni. De a kormányzati propaganda (és a fenti cikk) ennél sokkal több átütő győzelemről szól, amik valóban köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.
Szerintem tök jó a cikk, de az is tény, hogy Orbánék sikereit nem nagyon említi. A konszolidáción túl, én nagyon nagyra értékelem, hogy próbálják szétteríteni az adóterhelést és elsősorban a fogyasztást adóztatják, nem a munkát.
@midnight coder:
"Államosítást csináltak a franciák is például, pedig ők egy percig sem voltak kommunisták. Az állami tulajdon nem feltétlenül jelent kommunizmust"

Csakhogy nem Franciaországban élünk. Itt bizony az állami kéz magával hozza a kommunista szocializációt. Kezdve a vezetői posztok kiosztogatását a pártklientúra között, a teljesítményelvűség totális hiányát, a folyamatosan elcsordogáló pénzeket, és a totálissá váló korrupciós kifizetéseket a politikusok felé.
Állami cég Mo -on = pérmanens csődállapot, brutális veszteségek = hatalmas károk a magyar gazdaságnak, a magyar embereknek. (Persze a szélsőjobb melle dagad, hogy ez a rakás szar legalább nemzeti szar)

MÁV
BKV

Tetszenek?
@zobod: "Fenntartható, és jelenlegi helyzetünkben vállalható - tehát nem a monetáris és fiskális politika trükkjein és stimulusain alapuló - növekedésért a kormány nem sokat tehet."

Ezt fordítsd már le nekem, egyszerű földi halandónak, mert nem igazán értem, hogy mit akartál írni.
@morpho: igen, a lényeg: van nemzeti és hazai össztermék.

@Kerek négyszög: ne keverjük össze a devizakötvényeket és a forintban jegyzett kötvényeket. Az IMF-nek pedig nincsenek politikai követelései, Pinochetet és Marcost ugyanúgy finanszírozták mint a demokratikus kormányokat. Az EU-IMF közös finanszírozás feltételrendszere, hogy az IMF elfogadja az EU feltételeit, nem köt külön alkut a tagállammal. Politikai feltételei az EU-nak voltak, már nincsenek, nagyobb bajok vannak mint mi. Az IMF szerepe egyébként akkor kezdődik, mikor egy kormány nem tudja magát a piacról finanszírozni. A kedvezményes kamat persze nincsen ajándékba, ilyenkor az IMF-el egyeztetett a költségvetés (lásd: Bajnai kormány), ami nem hagy mozgásteret a politikának. A szuverenitás viszont az önállóságot jelenti, nem az olcsóságot. Egyébként jövő héttől alighanem 4%-on lesz az alapkamat, miért is kellett volna ide IMF? Egyáltalán: egy GDP 35%-át kitevő devizatartalékon csücsülő, évről évre a sokmilliárd dolláros fizetési mérleg aktívumot produkáló országnak miért is kell IMF? Legfeljebb ha éri egy tőkepiaci sokk, de minket most nem ér, és amíg kitart a vezető jegybankok mennyiségi lazítási programja, addig nem is igen fog jelentkezni ilyen kényszer.
Érdekelne az kartácsok véleménye, hogy az MNB-ben még Simor ellenében a Fidesz nyomására megkezdett agresszív kamatcsökkentés utólag helyesnek tekinthető-e? A Simor nyilván lassabban csökkentett volna - de a két pálya közti területet viszont kőkeményen ki kellett volna fizetni kamatban. Nekem úgy tűnik, hogy ez a húzás bejött! Vagy még mindig korai erről nyilatkozni?
@zobod:
A lényeg az, hogy az államadósság alakulásának semmi köze a nemzeti össztermékhez. Ez a lényeg! Hiába magyarázod félre! Majd mondd el Orbánnak is, ha találkozol vele, mert rendszeresen elkúrja! Én Anonymus Gesta Hungarorum-nak írtam, mert sajnos ő is elkúrta!
@Vombatus Ursinus: a gazdaság ciklikus természetű. A kormányok, hogy ezeket a hullámvölgyeket mérsékeljék (elsősorban szociális szempontokból) próbálnak anticiklus gazdaságpolitikát folytatni. Ennek eszközei lehetnek a költségvetés kiadásainak növelése (állami megrendelések, foglalkoztatás, segélyek stb), illetve a monetáris politika részéről a mennyiségi lazítás, kedvezményes hitelek, eszközvásárlási programok stb. Előbbire példa a New Deal nagyon sok eleme. A monetáris lazításra/kedvezményes hitelekre példa a FED eszközvásárlás vagy ECB LTRO, a befuccsolt államok kisegítésére adósságuk lejegyzésével pedig példa az ECB.

Szerintem, egy 80%-os közadósság mellett a magyar kormánynak - pl. a szlovák vagy lengyel közelmúlttól eltérően - nincsen különösebben módja anticiklus gazdaságpolitikára, stimulusokra. Vagy meglesznek a bővülés forrásai tisztán piaci alapon, vagy nem lesz növekedés. Személy szerint úgy gondolom, utóbbi következik. Nagyon remélem, a fidesz lesz elég bátor ezt felvállalni, megőrizve a költségvetési stabilizáció eredményeit.
@Watchdog: Az ember mindig utólag okos csak. Ebben a pillanatban nem tudom, hogy vajon jó volt-e ez az agresszív kamatcsökkentés. Minden attól függ, hogy a piacon meddig van optimizmus. Ha valamilyen oknál fogva a 2008-as őszi válság alakulnak ki a világpiacon, akkor Orbán-Matolcsi rohanna az IMF-hez segítségért. Persze lehet, ilyen nem lesz és akkor majd évek múlva, büszkén mondhatják Orbánék, lám nekünk volt igazunk.
@morpho: ne beszélj már, Orbán és a poszter is jól tudja, te tudod rosszul. A gazdasági bővülés és adósság közt van kapcsolat, mivel a hitelezés a bővülés egyik forrása. A 2000'-es években a magyarországi össztermék bővülés legfőbb forrása az adósság bővülése volt. Adósságból vettek az emberek autót, lakást, adósságból ment a megyói és gyurcsányi elkúrás. Pörgött a gazdaság kb. 2007-ig, de fenntarthatatlanul, nem beruházásra hanem alapvetően fogyasztásra és jólétre, ráadásul a külföld felé eladósodva. Most fizetjük a cehet. Érted?
@zobod:
Ez most hogy jön ide?? A klasszik fideszes terelés!
@morpho: te mondtad azt a a 2013.07.20. 19:17:05 hszedben, hogy Orbán és a poszter rosszul tudja, mert adósság és az össztermék közt nincs kapcsolat. Erre mondtam én, hogy már hogy ne lenne, hiszen a hitelezés a bővülés egyik forrása. Mertem remélni, hogy érted. Tévedtem?
@midnight coder: "Államosítást csináltak a franciák is például, pedig ők egy percig sem voltak kommunisták."

Hát az ezért így meredek ... nem viccből volt, hogy a kádári korszakban a franciákkal meg az olaszokkal foglalkozott meg példálózott a hazai propaganda, ott készült filmeket beengedtek, stb.
Nem szeretnék rasszista lenni, de Orbán lényegében „cigány ihletésű” gazdaságpolitikát folytat. Mint tudjuk, a romák egy része szereti elvenni azt, amiért mások megdolgoztak – most hagyjuk az okokat és a motivációt – maradjunk csak a tényeknél.

Orbán ugyanezt teszi: lerabolja a nyereséges ágazatokat, de közben semmit sem tesz hozzá a gazdasághoz (ami alól talán az ócsai üdülő-park, a különféle stadion-építések és a Kossuth tér átépítése jelent üdítő kivételt). Elveszi a mások által létrehozott értéket. Továbbá monopolizál mindent, amit csak lehet. Ráadásul állam-monopolizál, hogy az irányítást kézben tarthassa, vagy megkaparinthassa (pl. takarékszövetkezetek).

Orbán egyszerűen kiszívja a gazdaság ereiből a vért, abból a gazdaságéból, ahol egyébként sincs piaci verseny, hiszen minden a személyes kapcsolatokon alapul. A rendszerbe bele van kódolva a bukás: amikor már nincs mit elvenni, források hiányában a rendszer összedől.
@zobod:
Én nem ezt mondtam, ezt te is pontosan tudod, úgyhogy lezártam a témát. Ráadásul nem is neked írtam, amit írtam. Te csak toljad tovább a hülyeséget. Sok sikert!
@siskalaszlo: Ma már nem :) Kezdünk ott tartani, hogy már az érettségit is megéri a gyereknek külföldön megszerezni. Az egyetemi tanulmányokat, meg lehet, hogy már most jobban megéri kint elvégezni.
@Totof:
ha te mondod, akkor biztos úgy is van...
@zobod: "Szerintem, egy 80%-os közadósság mellett a magyar kormánynak - pl. a szlovák vagy lengyel közelmúlttól eltérően - nincsen különösebben módja anticiklus gazdaságpolitikára, stimulusokra."

Már miért ne lenne? Ki akadályozza meg ebben?
Hát akkor szembesítsük a posztoló elképzeléseit és a valóságot:

1. "A foglalkoztatottság és a munkanélküliségi ráta terén az Orbán kormánynak semmi dicsekedni valója nincs. "

A munkanélküliséget kétféleképp lehet megközelíteni: az ÁFSZ-nél regisztráltak számával: ez 5 év óta a legkdevezőbb értéket vette most fel, 500 ezer alá került, az alábbi grafikon jelzi az utóbbi 3 év trendjét:

www.afsz.hu/engine.aspx?page=full_AFSZ_KOZOS_Statisztika

"A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) legfrissebb adatai szerint 500 ezer alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár.

Az adat szerint a 2008-as gazdasági válság előtti időszakot tudja ismét produkálni a magyar munkaerőpiac, erre a teljesítményre európai szinten nagyon kevesen képesek - fogalmazott Czomba Sándor."

munkajog.hu/rovatok/hirek/valsag-elotti-allapotban-van-a-munkaeropiac

Másrészt KSH megkérdezéses módszerével számoltat, ez alapján ez utoljára 460 ezer fő volt, ez is kedvezőbb a 3 évvel ezelőtti ugyanezen időszak 483 ezer fős értékénél.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qlf033.html

Akármelyiket nézem, egyértelmű a javuló tendencia.
@mazolika:
"...Az egyetemi tanulmányokat, meg lehet, hogy már most jobban megéri kint elvégezni..." - próbáltál már külföldön egyetemre járni (gyereked, családtagod, ismerősöd)? ha igen, és akkor is fenntartod a véleményed, akkor érdekelne az érvelésed.
Nézzük akkor ne a munkanélkülieket, hanem a foglalkoztatottságot:

2010. III-V.: 3,76 millió
2013. III-V: 3,91 millió

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qlf033.html

Illetve szokás még ezt nézni az aktivitási rátával:

"A női foglalkoztatás szempontjából kiemelkedő év volt a tavalyi, a nők foglalkoztatási rátája 52 százalék fölé emelkedett, amire húsz éve nem volt példa"

www.magyarhirlap.hu/huszeves-rekord-a-nok-foglalkoztatasaban-tavaly

"A 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma az egyik legdinamikusabb bővülést mutatta egy éves időhorizonton, a foglalkoztatottak létszáma közel 80 ezer fővel emelkedett az egy évvel ezelőtti 3 millió 856 ezerről 3 millió 935 ezer főre, így a foglalkoztatási ráta 51,4 százalékra nőtt, ami újra sokéves rekordnak felel meg és a válság előtti szintek felett van."

www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/tovabbra-is-kiemelkedo-foglalkoztatottsagi-statisztikak

Ezek a trendek magukért beszélnek.
@Blogger Géza:
"Az adat szerint a 2008-as gazdasági válság előtti időszakot tudja ismét produkálni a magyar munkaerőpiac,"

2008-ban még nem három hónap volt a munkanélküli ellátás.
@Blogger Géza: Olyan megható, ahogy hülyíted magad ezzel a kormányzati propagandával. :)
"és ha a csökkenő tendencia folytatódik az idén is,"

Csakhogy már vannak adatok az idei évről:

Az előzetes adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban 3,4 százalékkal magasabb volt, mint évvel korábban. Ilyen magas indexet utoljára hét éve láthattunk.

richpoi.com/cikkek/uzlet_gazdasag/ksh-aprilisban-34-szazalekkal-nott-a-kiskereskedelmi-forgalom.html

"Áprilisban a versenyszférában mért havi bruttó átlagkeresetek 5,5 százalékkal, míg a nettó bérek 7 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. "

www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/4-szazalekot-meghalado-realber-emelkedes-aprilisban
@Blogger Géza:

Gézu! Ez is a kormány.hu oldaláról van, nézd csak:

www.kormany.hu/hu/magyarorszag-jobban-teljesit/magyarorszag-jobban-teljesit#/hu/miniszterelnokseg/hirek/orban-viktor-es-bernadette-segol-doorstep-sajtotajekoztatoja

"Aki azt akarja, hogy Magyarországon az élethivatásszerűen mezőgazdaságból élő kis- és középgazdák domináljanak az agráriumban, annak jó oka volt a törvény megszavazására, én büszkén tettem meg"
-Orbán Viktor

Találd ki, hogy hazudott-e vagy sem.

Ezek után miért hiszel neki? Vagy tényleg fizetnek érte?
23 éve kizárólag az 1. és 2. Orbán kabinet ideje alatt csökkent az államadósság GDP arányosan.

Az összes többi alatt nőtt.

Ezért aztán inden külföldi elemző szerint mindjárt csődbe megyünk.......:DDD/Ami azt jelenti, hogy ha netán nagyobb követőnk akad, mint valszeg a lengyelek, akkor ők villámgyorsan csődbe mennek/
@Blogger Géza: Trükkök százai, amiről neked nem kell tudni.

Churchill: "Csak azt a statisztikát hiszem el, amit én magam hamisítottam."
@Amadeus62: Biztos hazudott, hiszen a kis és középgazdák nem tüntettek, mint 2006-10 között folyamatosan, a nagybirtokosok viszont igen..:DD

+ erősödött a fidesz júliusban (is).
@Ándi bácsi: Churchill: "Csak azt a statisztikát hiszem el, amit én magam hamisítottam."
@Ándi bácsi:

"Aki azt akarja, hogy Magyarországon az élethivatásszerűen mezőgazdaságból élő kis- és középgazdák domináljanak az agráriumban, annak jó oka volt a törvény megszavazására, én büszkén tettem meg"
-Orbán Viktor

Szavazott orbán? Ne terelj!
@Ándi bácsi: Az nem zavar egyébként, hogy Orbán nem szavazta meg a földtörvényt? :) Nem nyomott gombot! :)
@Amadeus62: Ez tényleg kurvára fontos, nem? Nem.
@Ándi bácsi:

És ha ebben hazudott, meg abban, hogy nincsenek megszorítások, meg abban, hogy a tranzakciós adó 1 ezreléknél nem lehet nagyobb, meg abban, hogy csökken az államadósság, meg mindenben másban, akkor hogy lehet ennek a rohadéknak elhinni bármit is? Össze-vissza hazudoztok mocskos szemétláda haszonlesők!
@Amadeus62: Senkit nem érdekel mit és miben hazudott amíg ő a leghitelesebb a választékból.
Különben is hogy lehet hiteles egy olyan valaki, aki folyton hazudozik, lázít, uszít. Ezt is csak az idióta fideszesek képesek megmagyarázni valami ócska humbuggal. Balfasz idióta mind, aki ezekre szavazott.
@Ándi bácsi: "Senkit nem érdekel mit és miben hazudott amíg ő a leghitelesebb a választékból."

Engem speciel érdekel.
@Amadeus62: Deviszont 2014ben kire kellene szavazni? A demokrata elqrókra?
@Blogger Géza: Az első általad belinkelt ábrán 2013. II. negyedévében 500 ezer fölötti az álláskeresők száma. Az utolsó belinkelt statisztika szerint a foglalkoztatottak száma valóban nőtt, a munkanélküliségi ráta pedig csökkent.
Ez leginkább a kedvező konjunktúrának kedvező, valamint a közmunka programnak.

Nekem azzal van a bajom, hogy túl nagy a mellveregetés, és kevés a megfogható dolog. Olyan dolog ez, mint az MSZP-SZDSZ kormányok idején a "dübörög a gazdaság", meg a "pannon puma" duma. Akkor sem volt összhang a kormányzati propaganda és a valóság között.

Több szerénység és több eredmény sokkal jobb lenne Magyarországnak.
@Anonymus Gesta Hungarorum: 2002től 2010ig megduplázódott a munkanélküliség.

Ugyebár ehhez képest a fideszé hyper-ür-eredmény.
@Ándi bácsi: Világválság. Ha mond ez neked valamit. Teljesen más bázisból számolva.
@Vombatus Ursinus:

Ráadásul a legtöbb országban is megduplázódott a munkanélküliség, nem csak nálunk, ezt persze mindig "elfelejtik" a kretén fideszesek. Az mszp-szdsz kormány számlájára elég sok mindent lehet írni, de ez messze nem menti fel a jelenlegiek sunyi geciskedéseit, hazudozásait, ami sokkal mocskosabb mint az előzőké.

Na léptem. Ándi féle trollokkal ma már nem szeretnék foglalkozni.
@Vombatus Ursinus: Ja a világválság előtt is nőtt a munkanélküliség a szocik alatt.

A világválság előtt is nőtt az adósság a szocik alatt.

A világválság előtt is eltünt a gazdasági növekedés, már 2007ben és 2008ban.
@Ándi bácsi: Magyarország soha nem halad előbbre, ha a viszonyítás alap mindig a másik "mocskos" oldal és nem az, ami az adott körülmények között meg lehetne lépni.
az "orban tehetseges politikus" cimke szabad magyar forditasban azt jelenti hogy szemrebbenes nelkul tud nagyokat hazudni.
Magyarország legnagyobb baja, hogy az állam kiszivattyúzza a gazdaságból a pénzt. Ez már gyakorlatilag a rendszerváltástól kezdve így van. A gazdaságból kiszedett pénznek a nagy része sajnos nem forgatódik vissza, ebek harmincadjára jut. Ezen az orbán rezsim sem tudott, akart változtatni. Sőt az adók csak nőttek mióta a 2/3-jával "hatalomra" jutott a fidesz. Ezek tükrében mégis mi az annya kinnyára olyan büszke az orbán? Nagyon jól tudjuk, hogy az egész politikáját arra építi, az embereknek azt kell mondani mintha itt minden olyan rohadtul jól menne. Pedig valójában nem. Ezt egyszerűen hazugságnak hívják. Hazudnak éjjel, hazudnak nappal, legfeljebb nem vallják be. De nem is kell, tudjuk a nélkül is...
@Anonymus Gesta Hungarorum: A választás ilyen, minden demokráciában 2 oldal van és mindenhol mindenki viszonyít, a másik oldal mindig mocskos mindenhol.
Persze elméleteket mindig lehet gyártani.
@Anonymus Gesta Hungarorum: Őket nem érdekli Magyaroszág, csak a saját pereputtyuk. Annak se az előrejutása, hanem csak az élvezkedés a dagonyában.
Nem is lenne baj, ha nem akarnák elhitetni mással, hogy az a jó.
Lehet itt grafikonokat mutogatni (Látják? Ugye látják?), okoskodni, szakállas bácsiknak dohányfüstösen, elfúló, tudálékos hangon osztani az észt valami Galamusban, de a tények azt mutatják, hogy 2014-ben újrázik a Fidesz.

Tehát a választópolgárok legnagyobb csoportja azt szeretné, hogy a kormány maradjon.

Leváltani hogy fogjátok vajh?
@Ándi bácsi: Mondtam (írtam), hogy más a bázis. Most 3 hónap alatt kikerülnek a munkanélküli adatbázisból a munkát keresők. Kíváncsi lennék egy olyan számításra, hogy az akkori számítások szerint hogy alakulnának a számok.
@kovi1970: Minden azon múlik, hogy kinek és milyen adója hogyan változott.

Pl. az egyszerü dolgozók személyi jövedelemadója nagyjából a fele most mint Orbán előtt. Ez egy közvetlen adófajta ami alól az egyszerü adófizető nem bújhat ki.
@Vombatus Ursinus: Igen, hatásosan tévesztjük meg az Eurostatot is, ugye?
@Ándi bácsi: Ez mondjuk így nem igaz, egy normális demokráciában nem csak két oldal van, és egy aktuális kormány teljesítményét nem az elmúltnyolcév minősíti, hanem az aktuális teljesítmény.
@Ándi bácsi: Az a helyzet, hogy az orbánod azt ígérte, hogy rendbeteszik az országot. Sajnos csak azt látni, hogy pár fideszesen kívül a többi magyar állampolgárnak nem jött el a kánaán. Sőt! A többieknek sokkal rosszabb lett a helyzete. Ha már az előző kormányhoz akarod hasonlítani a dolgokat...
@Ándi bácsi: Csakhogy ez nem demokrácia. Az USA-ban sincs az. Ez az oszd meg és uralkodj stratégiája azon érdekcsoportoknak, akik a színfalak mögött mozgatják a szálakat (ilyen szempontból Orbán is csak egy bábú, akárcsak a többi politikus).
A kérdés, az emberek mikor ébrednek fel, hogy attól nem lesz jobb nekik, ha a másik oldalon állókat veszettül gyűlölik. A nagy gyűlölködésben éppen a lényeget nem veszik észre.
@Ándi bácsi: Ez csak propaganda és a legkevésbé sem igaz.
@Ándi bácsi: Az egyszerű adózók a rengeteg adójóváírás miatt gyakorlatilag nem fizettek adót. Az orbánod 16%-os SZJA-ja után viszont ezt kivezették és az eccerű adózók azt vették észre, hogy az "adócsökkentés" után még kevesebb lett a nettójuk. Az orbán rezsim ezt a kiesést kompenzálta, gyakorlatilag közpénzből. Amit valahonnan megintcsak be kellett szedni (ÁFA emelés, különadók, stb.).
Mellesleg az SZJA csak az egyik oldala a munkával kapcsolatos költségeknek. Még most is több mint 50% a munkával kapcsolatos elvonás.
Na most 2 eset lehetséges ezek után. Vagy megpróbálsz hülyének nézni, vagy magad vagy a hülye...
@Budai Andris: Nagyon helyes, hazudozzon minden elképzelhető állami médiumban a kormány, ennek a vége úgyis egy rettenetes nagy bukás lesz. Rá fog menni az ország, de ha ebből tanulunk, akkor megérte és talán lesz egy nemzedék, aki felépíti ezt a kibaszott országot úgy, hogy nem lesi senki, hogy ki hord kokárdát és ki olvas Magyar Nemzetet, vagy Népszavát a buszon... Már az is nagy előrelépés lenne.
@Ándi bácsi: "Igen, hatásosan tévesztjük meg az Eurostatot is, ugye?"

Igen, hatásosan.
@Vombatus Ursinus: Úgy gondolog, hogy az EUban mindenhol ugyanannyi ideig van munkanélküli segély?

És emiatt a munkanélküliség tulképp nem is mérhető?

Okos.
@Totof: A fideszesek szerint bizony csak 2 oldal van. Vannak a fideszesek és vannak a nem fideszesek. Akiket libsi, bolsi, libsibolsi jelzőkkel illetnek. Ami gyakorlatilag egyenlő a qrvaanyázással, körülbelül annyi is az értelme, és azt jelenti akire mondják az nem tartozik az akolba...
@Totof: Na és? Az aktuális teljesítmény kiváló. Erre mit lépsz?
@kovi1970: Nyilván, csak a fideszesk fizetnek fele jövedelemadót.

Mondjuk nyilvánvaló volt hogy a szoci szavazók ilyet sosem fizettek, mert ugye életükben nem dolgoztak.
@kovi1970: Érdekes, mostanában a fideszesekre szokták azt mondani, hogy bolsevik meg kommunista. Ráadásul ilyen MSZP-szerű szavazók teszik ezt :)) ironikus mindenesetre!

@Vombatus Ursinus: Dehogy megy rá. Beindult a közmunka, Budapest egyre csinosabb, hamarosan a csöveseket is eltakarítják az útból, nincs játékgép, nincs dohányzás, bizony vasfegyelem van és egyre több helyen ez lesz.

A többség boldog és egyre jobban él.

Természetesen sokan szarul járnak, de a forgács sajnos hullik, és nem segíthetünk mindenkin.
@Anonymus Gesta Hungarorum: Az USA-ban ez úgy 200 éve folyik. Történelemóra vagy valami?

Azt komolyan írtad, hogy ott nem a gazdasági érdekcsoportok diktálnak? Sokkal inkább, mint nálunk. Csak ott ez senkinek sem újság.
@kovi1970: Tehát akik nem fizettek adót, még jutalmat is kaptak a szociktól adójóváírásként.

Ez az agyrém szerencsére megszünt, és soha nem jön vissza.
@Ándi bácsi: Én tiszteletben tartom a hited, ezért nem is kérlek, hogy gondolkozz.
@Ándi bácsi: Nem a felvetésemre reagáltál. Egyébként nem írtam olyant, hogy az USA-ban nem a gazdasági érdekcsoportok diktálnak.
És inkább hagyjuk a történelemórát. Az csak a dátumok és nevek bemagolására való.
@Ándi bácsi: Ezek szerint tényleg hülye vagy. Az adójóváírás lényege, hogy ha nem lenne akkor fizetnél adót. Ááááh...
@zobod: "A legfontosabb mentőfeladat a szocik leváltása után a külső egyensúly, és a megtépázott költségvetési szuverenitás helyreállítása volt, kár tagadni, hogy ez sikerült."
Van pofad ezt ide leirni nyomorult? A mocskos munkaadoid a valasztasok megnyerese utan egyetlen dologra koncentraltak: ezt akkor ugy hivtuk "kozpontositas". Mara ez oda jutott, hogy brutalisan letaroltatok a teljes magyar intezmenyrendszert. Az elso 1-2 evben szepen eltapsoltatok a nyugdijvagyont hogy ne pofazzon a nep amig megy a nyomulas. Az allamhaztartas csak az utobbi 1-2 evben kerult egyensulyba (az is kizarolag azert mert az EU a vartnal jobban kemenykedett). "Kar tagadni...", a pofam leszakad...
@Anonymus Gesta Hungarorum: Félreértettelek. Tehát szerinted sincs demokrácia az USAban sem.

OK. De veled ellentétben én nem hiszem hogy lehet másképp. Nem hiszek a kommunizmus gyakorlati megvalósíthatóságában. Érdekcsoportok pedig minden korban voltak, a kapitalizmusban a tőkések, befektetők diktálják a politikát.

Nincs más út. Ha én nyitok egy kis boltot én mondom meg milyen legyen, ki dolgozzon ott és hogy mosolyogjon. Ha a kisboltom árát neked adom kölcsön, akkor én szabom a feltételeket. Ez természetes, a nagyonnagy tőkés sem akar mást.

Értelmesebb megtanulni a rendszert használni a saját javunkra, úgy is mint család v. nemzet, mint forradalmi újításról álmodni, szvsz.
@kovi1970: Nem fizettek adót. Sokkal többe kerültek az államnak mint amennyit az állam nyert rajtuk.

85%(a 4 millió adófizető 85%-a) dobta össze az SZJA kupac 15%-át, és nekik is ingyen van az iskola, orvos, világítás, út, stb.

Orbán az adófizetőt jutalmazza, nem az adó nemfizetőt. Nagyon helyes, csak így tovább.
@kovi1970:
Ezt fideszesként cáfolnám. Jelenleg 4 politikai oldal is van:
Fidesz-KDNP
LMP (a maradék)
Jobbik
MSZP-E-14-PM-Szolidaritás-DK-Liberálisok-SZEM-LGMEHGSPOSJEKGISFUGFSPGGIEGEWWNMGEGFOIWWFVVUWEOFEEFEUGEDOEOGEGGE

Na most ha tényleg a Fidesz leváltása az egyetlen politikai célod, akkor javaslom az utóbbira szavazni. Szar ügy, meg undorító, meg belátom, hogy még nektek is kifordul a beletek tőlük, de ez van. :)
@Budai Andris: "Dehogy megy rá. Beindult a közmunka, Budapest egyre csinosabb, hamarosan a csöveseket is eltakarítják az útból, nincs játékgép, nincs dohányzás, bizony vasfegyelem van és egyre több helyen ez lesz."

Szép perspektívák, de ebből nincs gazdasági növekedés. Te is békemenetelsz egyébként?
@Vombatus Ursinus: Nem magat hulyiti ez, teged probal. Geza egy budos berbloggolo, ugyanolyan rongyember mint az M1 hirado vagy a MN szerkesztoje.
@Vombatus Ursinus: Nem. A Békemenet alatt éppen haverokkal edzettem, de mobilon követtük az eseményeket, szurkoltam az öregeknek.

Csak szavazni járok el, nem tüntetek meg verek faszt csoportosan.
@Ándi bácsi: "Úgy gondolog, hogy az EUban mindenhol ugyanannyi ideig van munkanélküli segély?

És emiatt a munkanélküliség tulképp nem is mérhető?"

Igen úgy gondolom, hogy a magyar számítás nem összevethető a korábbi évekkel, de még az EU számításaival sem.
@Vombatus Ursinus: ... ugyanis egy teljesen más bázisból indul ki, teljesen más viszonyítási alapokkal. De ezt már leírtam, nem írom le mégegyszer.
@Ándi bácsi: Én viszont igen. Ehhez csak az kell, hogy az emberek felébredjenek és rádöbbenjenek, hogy a társadalmat másképp is lehet szervezni. Persze nem vagyok naiv, tudom ez nem megy magától, ehhez a körülmények drasztikus megváltozása szükségeltetik. De mivel a jelenlegi világgazdasági berendezkedés nem fenntartható, ezért ez be is fog következni.
@gerdo: Tudom, hogy Géza nyomul itt az akárhányadik nickjén, le se tagadhatná magát! :)
@Budai Andris: "Csak szavazni járok el, nem tüntetek meg verek faszt csoportosan."

Ez tényleg derék honfiúi magatartás. Gondolod, hogy a "másik" oldalon ezt teszik?

www.origo.hu/itthon/20130425-az-anonymous-intim-kepeket-szerzett-meg-jeszenszky-sandorrol-a-nemzeti.html
@Amadeus62: Mitől hazudott volna? A termőföldek többségét ilyen gazdák művelik.
@Vombatus Ursinus: Nézd, azt csinálják a jobbikosok meg a fideszesek, amit akarnak. Vonulhatnak a Pride-on vagy bármi.

Ilyenek engem nem érdekelnek, nincs időm flashmobokban részt venni.
@gerdo: most próbáld meg úgy elmondani, mintha nem egy tapló paraszt lennél...
@Vombatus Ursinus: ''Igen úgy gondolom, hogy a magyar számítás nem összevethető a korábbi évekkel, de még az EU számításaival sem.''

- Nem is beszél senki a magyar számításokról rajtad kívül, az Eurostat szerint is csökken a magyar munkanélküliség. Ők pedig képben vannak a jogszabályváltozásokkal, és pont az összehasonlítások miatt léteznek.
@Ándi bácsi: "az egyszerü dolgozók személyi jövedelemadója nagyjából a fele most mint Orbán előtt." Ember te hol élsz?? 150 bruttó esetén kb 11000 Ft-ot kellett emelni, hogy nullában legyen a dolgozó. Tökéletesen látszik, hogy fingod sincs az egészről. Lököd az idióta propagandát. Ha esetleg utána néznél dolgoknak lehet meglepődnél és kinyílna a szemed..
@zobod: ha nem tetszik, el lehet takarodni innen (az osszes accountoddal), ha itt akarod hirdetni az iget, rossz helyen jarsz.
@zobod: "Egyébként jövő héttől alighanem 4%-on lesz az alapkamat, miért is kellett volna ide IMF?" Nem tudom eldönteni, hogy szándékosan írsz hülyeséget, vagy tudatlanságból, de azt hiszem lényegtelen. Az alapkamattal együtt szépen csökken a 3 és 6 hónapos DKJ és persze a lakossági kamatok, de a közép és hosszútávú kamatokon nem látszik a csökkenés, sőt újra emelkedésnek indultak. Ahol csökkenés van, az az össze adósság 15%-a, 3,300 mrd a 21,500 mrd-ból (2013 májusi adat, frissebb még nincs az AKK-nál). Halkan jegyzem meg, ez minden idők legmagasabb értéke.
Amúgy a balosokban az a legszebb hogy nyilvánvaló tényeket nem ismernek el, ill. elhazudják azokat. 3 éve 3% alatt a hiány. Az államadósság nagyon lassan de csökken. Erre a nem normális balos hőzöng, hogy az kevés, de amikor Medgyessi-Gyurcsány-Bajnai MEG KÉT ÉS FÉLSZEREZTÉK és 8 éven keresztül MONOTON NÖVELTÉK ÉVRŐL ÉVRE 51 %-ról 82%-ra, akkor nem hörgött az istenbarma. Ha beszarsz sem ismeri el, hogy Orbán igenis sokkal sikeresebb ebben a tekintetben IS mint a balfasz ballibek voltak bajnaistul, gyurcsányostul, medgyessistül, amely utoljára említett személyt annak idején mint gazdasági zsenit prezentálták az ország színe elé, pedig hát csak egy tutyimutyi kis senki pöcs volt, mint ez nem sokkal később be is bizonyosodott. Ennyit a baloldalnak nevezett, köcsög, senkiházi, tehetségtelen hordalékembereket magába integráló szennycsapatról. Orbán nem két nagyságrenddel nagyobb formátumú személyiség mint ezek együttvéve és tízzel felszorozva...
@Anonymus Gesta Hungarorum: "kevés a megfogható dolog" Orbán Viktor csupa olyan dologról beszélt, amely nagyon is kézzelfogható, és adatokkal egyértelműen alátámasztható.

Ha ez egész ciklust nézzük (2010-2014), és feltételezzük, hogy a hátralévő kis időre a prognózisok bejönnek, az összes lényeges gazdasági mutatóban pozitív lesz a változás. (alacsony költségvetési hiány, csökkenő GDP-arányos államadósság, növekvő export és tartósan magas külker mérleg többlet, durván megszaladó ipari termelés (+25%), és szintén pozitív, bár kisebb mértékben növekvő GDP, a korábbi időszaknál magasabb feldolgozóipari beruházások és működőtőke-tőkebeáramlás, alacsony infláció, csökkenő kamatlábú adósságfinanszírozás, csökkenő munkanélküliség és növekvő foglalkoztatási ráta)

Mindezt úgy, hogy mellettünk az eurózóna tatrós válsággal küzd, folyamatosan emelkedik az eladósodottsága, és sok peremország sokkal komolyabb problémákkal kényszerül szembenézni.

A helyzetet az bonyolítja, hogy a 2012-es év (és talán még a 2013 eleje is) egy kissé kakukktojás ebből a szempontból, de ez a kisiklás nem kormányzati intézkedésekre, hanem más körülményekre vezethető vissza: kiújult eurózónás recesszió, kedvezőtlen időjárás, az EU elbénázott túlmegszorítási ultimátuma, és Simor nemzetközi trendekkel szembenő konoksága. (anticiklikus monetáris lazítás hiánya)

Szóval igazából ez a furcsa, ha valaki ezeket mind megpróbálja letagadni, lefitymálni, lehazudni.
@Blogger Géza:

Áhh, hagyjuk szerintem, félrebeszélsz, ráadásul hazugságot. Házi feladat: tessék utánanézni, hogy kik NEM szavaztak a földtörvénynél. Segítek, 3 ilyen van.
@Blogger Géza:
"Szóval igazából ez a furcsa, ha valaki ezeket mind megpróbálja letagadni, lefitymálni, lehazudni."
----
Pontosan nekem is ez a furcsa, de balostól érdemi, arányos értékelést ne várj semmiről. Istenbarmai ezek és ezt kb 8 év aktív, balosokkal történő türelmes, szájbarágós, érvekkel operáló viták után ezt bátran kijelenthetem. Én mindent megpróbáltam, nem azt kértem,hogy szeressék vagy ismerjék el Orbánt, csak azt, hogy ismerjék el hogy ha valami fehér az fehér. Hát nem sikerült. Ezeknek az istenbarmainak a lélektana már gyakorlatilag jobban érdekel mint maga a politika...
@Ándi bácsi: Az "egyszerű dolgozóknak" speciel nőtt az SZJA terhelése és erre Orbán roppant büszke (4 millió adófizető). A jól keresők SZJA terhelése 1/3-ával csökkent, de a teljes adóterhelése max 10%-kal, de inkább sokkal kevesebbel.
Persze lehet csúsztatni, hogy van akinek 100%-kal csökkent az SZJA befizetése (ha két gyerek mellett keveset keresett, vagy 3+ gyerek mellett nem túl sokat), de e mellé tegyük oda azokat akiknek a végtelenszeresére nőtt, mert eddig elég keveset kerestek.
@gerdo: nyughass bukfenc. Ha érved nincsen, csak világnézeti kinyilatkozásod, vagy még az sem csak epeömlésed, hát akkor inkább azt tartsad magadban. A tény az, hogy az szociktól örökölt romokon az Orbán kormány sikeresen teremtette meg a külső egyensúlyt. Ha neked ez nem tetszik, akkor is így van, ezek tények. Ha meg annak az bukott intézményrendszernek, ami lehetővé tette a súlyos problémák kialakulását, a helyébe egy másikat tett, hát lelke rajta, legitim módon megtehette, meg volt rá a demokratikus választáson szerzett többsége. Majd az idő eldönti, olyan húsz év távlatában, hogy az 1990-2010 közti, vagy a 2010 utáni közigazgatási modell a hatékonyabb, sikeresebb.
@zobod: "Érdekes, Thachert viszont senki nem kommunistázta az ipari államosításai idején. "

Ezt kifejtenéd bővebben? Csak mert emlékeim szerint Thatcher még a vasutat is privatizálta, nem hogy államosított volna.

Wikipedia: "Kormánya a gazdasági liberalizmus elvei alapján politizált, a szabad piac elveit alkalmazta a közszolgáltatásokat illetően is, ami állami tulajdonban lévő gazdasági ágak és közszolgáltató cégek privatizációjához vezetett, és a szakszervezetek hatalmának megnyirbálására törekedett."
@igazi hős: Közeledünk a közteherviseléshez. De ismétlem, miért támogatnánk az adó nemfizetőket az adófizetők helyett?
@Blogger Géza: "Ha ez egész ciklust nézzük (2010-2014), és feltételezzük, hogy a hátralévő kis időre a prognózisok bejönnek, az összes lényeges gazdasági mutatóban pozitív lesz a változás."

Talán nem kellene előre inni a medve bőrére. :-)

"A helyzetet az bonyolítja, hogy a 2012-es év (és talán még a 2013 eleje is) egy kissé kakukktojás ebből a szempontból, de ez a kisiklás nem kormányzati intézkedésekre, hanem más körülményekre vezethető vissza: kiújult eurózónás recesszió, kedvezőtlen időjárás, az EU elbénázott túlmegszorítási ultimátuma, és Simor nemzetközi trendekkel szembenő konoksága. (anticiklikus monetáris lazítás hiánya)"

Ismerem én ezt, ha valami nem sikerül, akkor persze rajtunk kívül mindenki más a hibás. :-)
@walaki_aki: Közeledünk a közteherviseléshez. De ismétlem, miért támogatnánk az adó nemfizetőket az adófizetők helyett?
@igazi hős: @walaki_aki:

Bár ez nem igazi közteherviselés. Mivel mindenkinek ugyanannyi joga van az állami 'ingyen' szolgáltatáshoz, az igazságos közteherviselés havi (pl.) 50E Ft adó, fizetéstől és attól függetlenül, hogy van-e vkinek munkahelye.

Nem neked dolgozom, hanem magamnak.
@igazi hős: nem csak a dkj, hanem az államkötvényeknél is csökkenő a trend.
@Ándi bácsi: Döbbenetes ostoba propaganda, remélem te nem hiszed, csak szajkózod. Aki 2010 előtt "nem fizetett adót", annak a fizetésére jutó arányos közteher (tehát állami bevétel) a 3/4-e volt annak, aki nem vett igénybe adójóváírást. Egyébként most is vannak bőven, akik nem fizetnek SZJA-t, de ők most szerepelnek a statisztikában.
@zobod: Kár, hogy erről az AKK nem tud, vagy hazudik a rohadék. Gyorsan fel kell tölteni tudatos NERtársakkal. Ja, ez már megtörtént.
@Ándi bácsi: Ilyen a világon sehol sincs, nem véletlenül: a gyereked gondolom neked sem keres túl sokat, akkor neki sem jár semmilyen ellátás?
@igazi hős: Az hogy a dolgozók 85%-a fizette az SZJA 15%-át tény. Ahogy az is, hogy a 15%-a a 85%-át. Persze utóbbiak több ÁFÁt is fizetnek.

Ez az arány 60-40 lett 85-15ről.

De ez sem igazságos mindenki fizessen ugyanannyit fizetéstől függetlenül. Nem azért taníttatom a gyerekemet hogy a szomszéd hülyegyereke helyett adózzon.

Ugye nem baj?
@Csumpitáz Béla: az életrajzaival volt tele a sajtó nemrég, abban lehetett olvasni, hogy a hetvenes években kormánytag volt abban a kormányban amelyik a brit ipari bányászati cégeket államosította. Később, a nyolcvanas években javarészt ezeket privatizálták.
@Ándi bácsi: Ez egy nagyon jópofa demagógia, de nem több. Nem magyarázom túl, ha minimálisan értelmes vagy, akkor te is tudod. (Ha mégsem érted, akkor szívesen elmagyarázom, miért járnál nagyon rosszul egy ilyen rendszerrel, de előbb próbáld meg elképzelni Mo-t ilyen rendszerben, úgy hogy a szomszédainkban marad a mostani.)
Különösen öngól az oktatással példálózni, legközelebb inkább az egészségügyet emlegesd. Az oktatás nem szabad, hogy a szülők anyagi helyzetétől függjön, az országnak nyereséges az okos gyerekek (és nem a jó anyagi helyzetű gyerekek) oktatása, az én diplomám már sokszorosan visszatermelte azt, amibe az országnak belekerült.
@igazi hős: Az oktatásra már kitalálták a diákhitelt, és az ösztöndíjat.

Egyébként érdekes demagógiaként emlegetni a közteherviselést. Szerencsére ez a kormány elkötelezett mellette.
@igazi hős: látod milyen vagy, ha adatokat kellene hozni, akkor megfutamodsz. Ennyi erővel én is mondhatom, hogy www.akk.hu és bogarásszál benne. Ehelyett tálcán hozom neked az aggregált értékeket, hosszabb időtávon, más országokkal összevetve.

Sőt, ha a ksh-nak nem hiszel:
epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=teimf050
@zobod: "Fenntartható, és jelenlegi helyzetünkben vállalható - tehát nem a monetáris és fiskális politika trükkjein és stimulusain alapuló - növekedésért a kormány nem sokat tehet."

Már miért ne tehetne? Pl. az oktatásba (és általában humán tőkébe) kéne fektetnie... talán ha nem lenne ennyi funkcionális analfabéta, és a "kisebbség" is képes lenne legalább vmi alacsony hozzáadott értékű munka végzésére már az is sokat dobna a potenciális növekedésen és talán elkerülnénk a leszakadást...

Miért is? Mert nekünk nincs nyersanyagunk, mint az araboknak, nem vagyunk elég nagyok ahhoz hogy önfenntartók legyünk, egy kis nyitott gazdaság vagyunk, ami marad az a szellemi tőkénk. Egyetértek a kormánnyal, ne legyünk gyarmat, de akkor tegyenek is érte, a magyar vállalkozások egyszerűen nem versenyképesek, a munkavállalók nem elég képzettek. Csoda, hogy csak a multik aratnak?

Ráadásul az üzleti környezetet is hazavágták: a saját szabályaikat se tartják be, szó nélkül államosítanak szektorokat, kinek éri meg így itt befektetni? Zuhanunk is a versenyképességi listán. Legalább jogbiztonság lenne.

Valójában ezek a legfontosabb tényezők: humán tőke, üzleti környezet, intézmények. És pont ezeket vágja haza a félázsiai modell és módszerek. Szerintem ezt a kormány is tudja, csak nem érdekli, éppen ezért nem is hiszek nekik: valszeg csak a 20 évig tartó "centrális erőtér" a céljuk, a többi csak duma, ha akarnának, tehetnének valamit.
@Anonymus Gesta Hungarorum:

Gézával vitatkozol?
Tudatlanságból fakad vagy szimpla mazochizmus ez? :)
@Hawks: ''talán ha nem lenne ennyi funkcionális analfabéta, és a "kisebbség" is képes lenne legalább vmi alacsony hozzáadott értékű munka végzésére már az is sokat dobna a potenciális növekedésen''

- Talán első lépésnek a segélymegvonás és a közmunka már több mint amit bárki más megtett.
@zobod: "A tény az, hogy az szociktól örökölt romokon az Orbán kormány sikeresen teremtette meg a külső egyensúlyt."
Tenyek? Figyelj csak kis pajtas, a tenyek azok ott vannak fent a posztban grafikonok formajaban, egy pelda: az allamadossag ugy NEM csokkent, hogy a GDP 8%-nak megfelelo nyugdijvagyon kerult szetosztasra. Szamok amik elerhetok, nyilvanosak.

"Orokolt romok", "kulso egyensuly" azok nem tenyek, es olyan kifejezesekkel egy mondatban mint "sikeres" ugy hivjak propaganda, hazugsag, amit te a huberuraiddal egyutt mesterien uztok: belehazudni a vilagba! Minel nagyobb a hazugsag, annal tobben ketelkednek a tenyekben! Ismerjuk a receptet, undorito vilag volt az undorito emberekkel. Azt tudom csak neked mondani: nezd meg hol vannak azok az emberek most, talan segit megtervezni a jovodet.
Ket gyors kerdes:
- Amikor az ilyen-olyan netto statisztikakkal jottok, akkor ugye a rejtetten megjeleno koltsegeket (kulonado tovabbterhelesek) is szamitasba veszitek?
- Letezik arrol statisztika, hogy a delcegen emelkedo foglalkoztatasi grafikon hogy mutat a kozmunkasok nelkul?
@Ándi bácsi: a kozmunkabol milyen barba-trukkel fog majd a foglalkoztatott olyan kepesitesre szert tenni, amivel a versenyszektorban is el fog tudni helyezkedni?
@gerdo: Csak éppen a grafikonok is mutatják, hogy csökkent, miközben az EU-ban nőtt, szépen ollószerűen elválik a két görbe.
@MikeBoy: Szerintem szimpla mazochizmus, mert esélye nem sok van szegénynek. :)
@Blogger Géza: Igy is van Geza, nyomjal le meg egy-ket kommentet mama, nehogy panasz legyen a teljesitmenyedre a holnapi megbeszelesen!
@moTmeN: Az infláció azt is tartalmazza, tehát egy reálbéremelkedésnél már nincsenek további költségek.

A foglalkoztatás 3 év alatti növekedésének valójában minimális része származik a közfoglalkoztatás növekedéséből, mert sokan elfelejtik, hogy 2010 előtt is voltak közfoglalkoztatottak, csak kevesebbet beszéltek róluk.

Valójában 2013 márciusában szinte ugyanannyi (kb 5 ezerrel több) közfoglalkoztatott volt, mint 2010 márciusában (Lásd 3. oldal)

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mpf/mpf1303.pdf
Szerintem meg nem Orbánnak kéne kormányoznia még 10 évig, esetleg más másképp tudná kezelni a témát, ez nem lehet? De bizony. Ha az alapvető tévedés ott van, hogy Orbán semmilyen gazdasághoz nem ért, akkor nagyon is racionális ez a megközelítés. Az, hogy ennyi év alatt se tudta megtanulni, hogy nem rúghatja fel a világgazdaságot, mert az nem vasárnap délutáni barátságos meccs a felcsuti stadionban, nos, az csak az ő alkalmatlanságát bizonyítja, nem azt, hogy lehetetlen volna normális gazdaságot csinálni itten. Csak a gazdaság és gazdagodás szavakat keveri szegénykém, de nagyon. De mondjuk én pont leszarom, hogy ő mi nem tud - csinálja otthon kicsiben a sikert, aztán aspiráljon az ország vezetésére. Lehetne mondjuk szőlő kapálással kezdenie, aztán némi borászkodás, meg el is adni a terméket, vagy épp siker foci csapatot csinálhatna piaci alapon. Ha erre képes, akkor kéne neki országot cincálnia. Mondjuk.
Néha azon gondolkodom Orbán igazi hibáinak egyike az, hogy hallja a jó dolgokat innen-onnan, de úgy dönt hogy oké megértettem de lehet ezt jobban is csinálni és ő majd megmutatja hogy hogyan...Pedig csak jó politikus semmivel sem több...rem kb érthető volta lényeg:_))
"...képest az igazság az, hogy a bankoknak létérdeke a hitel, anélkül ugyanis nincs semmilyen bevételi forrásuk..."

ezt banki dolgozóként annyiban pontosítanám, hogy jelenleg a kereskedelmi bankok számlavezetési díjakból és tranzakciók utáni járulékokból származó bevétele nagyságrendben összemérhető a hitelkihelyezésekből származó bevételekkel. miközben a bevételi kockázat mértéke töredéke a hiteli kockázathoz képest. (ehhez persze kellett a hitelválság is. korábban jelentősen több bevétel származott a hitelekből.)
@falazodesyka: "Az államadósság nagyon lassan de csökken. Erre a nem normális balos hőzöng, hogy az kevés,"
Hazudsz. Nincs ilyen megnyilvánulás. Olyan viszont van, hogy csúsztatás az államadósság csökkenése, ugyanis kizárólag akkor volt egy kisebb csökkenés, amikor a manyup pénzek le lettek nyúlva, de azután is folyamatosan nőtt. Egyedüli pozitívumként az államháztartási hiány féken tartását lehetne megemlíteni, de sajnos azt sem lehet, mert borzasztó árat fizetünk érte.
kerdezzbatran.blog.hu/2013/07/20/lotto_karosultak_jelentkezzetek
A devizahitelesek megmentése után is van még tennivaló. Segítsünk a lottókárosultakon is.
@Blogger Géza: Nem ertem milyen linket raktal fel , ugyanis mindenhol elbocsatasok vannak orsszagos szinten es mindenki zarja be a vallalkozasait epiti le a letszamot ! Annak van jelentosege amit hallasz a fuleddel , latsz a szemeddel a tobbi csalas .Oriasi hanyatlast lehet latni az egesz orszagban , a mutyis statisztikak szerint minden jo es minden szep , aki ezt beszopja az VAK VAGY ORBAN VALLASU ! Normalisan ebben az orszagban nem lehet megelni , keresetekhez kepest meregdraga minden, peldaul egy strand belepo 3000 forint a Palatinuszon , benzin kifizetethetetlen , vonaljegy NEM A MAGYAROK PENZTARCAJAHOZ VAN MERVE , PERSZE A POLITIKUSOK EZT NEM ERZIK MERT TUL VANNAK FIZETVE RETTENETESEN O JUTTATASAIKAT , UTAZASAIKAT, FIZETESEIKET , KOLTSEG ELSZAMOLASAIKAT, SOFORJEIKET, BERLAKASAIKAT , LOPASAIKAT NYOGI A NEP AMIG EZ IGY LESZ NEM LESZ FEJLODES ! Kover Paraszt Laszlo fizetese 2 400 000 / ho felesege jarasi hivatalnal 1 000 000/ ho keres allami autokkal jarnak + Kover taj prosztonak sofor, kapjak a berlakas hozzajarulast , benzint ingyen utazgatnak telen egyutt mi penzunkon a melegbe ott tarozkodasukat repulojegyeiket mi alljuk !!!! EZ NORMALIS??????????????? Kover csalad belekerul kb 60-70 millioba evente es a tobbiek , sem kerulnek kevesebbe bar Aljas Kover hadsereget is tartat maganak a parlamenti orseget ( semmi szukseg nem volt ra) havi 195 millioert ! Szerintem ez KOZBOTRANY MIKOR GYEREKEK KOZBEN EHEZNEK HAZANKBAN !!!!
@Mr. Waszabi: Ezzel csak az a baj, hogy az ország akkor esett a legnagyobbat pofára, amikor egy volt pénzügyminiszter irányította az országot. Alapvetően a dolgok 2000-ben indultak el rossz irányba, amikor az MSZP elkezdte bégetni hogy több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak, Orbánék pedig a szociális demagógiára válaszul megduplázták a minimálbért. Innentől indult az a verseny, hogy ki tudja látványosabban levágni az aranytojást tojó tyúkot. Ebben a pénzügyi zseni Megyó volt a bajnok, de utána Fletóék sem voltak kispályások. Szóval, lehet szarozni Orbánt, hogy nem ért a gazdasághoz, meg hogy szembemegy a trendy megoldásokkal, csak az a helyzet, hogy amikor a tökéletesen szabálykövető ballibbantak voltak hatalmon, semmivel sem mentek jobban a dolgok, sőt. Az volt az a 8 év, ahol az ország hosszú távra elveszítette a versenyképességét. Orbánéknak már csak a szar jutott, amit tupírozhatnak. Ami persze nem kisebbíti az ő balfaszkodásukat sem, Orbánékat meg a szocikat, meg bajnaiékat, az LMP-t és a Jobbikot kb. egyként kellene kilőni az űrbe egy Anettka által vezetett űrhajóval.
@moTmeN: Olyanoknak, akik sosem dolgoztak, elég nagy előrelépés, hogy fel kell kelni és el kell menni dolgozni. A gyerekeik most először látják apát dolgozni.

IT Managert majd Bajnai nevel belőlük, mint 2009ben...:DDDD
@Mr. Waszabi: Ps. Ha nincs mögötte az anyós meg a szoci kapcsolati tőke, Fletó és a többi szoci agymen is kb. egy vállalkozást tudna sikeresen működtetni: a Fedél Nélkül árusítását valamelyik útkereszteződős mellett.
@midnight coder: Ja de Orbánék úgy adtak dupla minimálbért, hogy csökkent a GDP arányos adósság.

Most meg ugyanígy emelnek nyugdíjat.

A ballibek ilyet sosem tettek, ezért állnak bele a földbe, mint a gerely.
@Blogger Géza: Össze-vissza dobsz fel minden féle doksit, de sokszor nincsenek összhangban. Ebben (www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mpf/mpf1303.pdf) pl. a foglalkoztatottak száma most nagyjából annyi, mint 2008 végén 2009 elején.
@Anonymus Gesta Hungarorum: 2008 végén és 2009 elején még nem is volt hatása a válságnak Mo-n.
@Ándi bácsi: Persze, de akkor mi van 2012-vel? Blogger Géza szerint: "A helyzetet az bonyolítja, hogy a 2012-es év (és talán még a 2013 eleje is) egy kissé kakukktojás ebből a szempontból, de ez a kisiklás nem kormányzati intézkedésekre, hanem más körülményekre vezethető vissza: kiújult eurózónás recesszió, kedvezőtlen időjárás, az EU elbénázott túlmegszorítási ultimátuma, és Simor nemzetközi trendekkel szembenő konoksága. (anticiklikus monetáris lazítás hiánya)"

Ha Orbán kormányról van szó, akkor elfogadjuk, hogy a kormány nem tehet róla, ha MSZP kormány, akkor meg tehet a rossz gazdasági teljesítményről függetlenül attól, hogy világgazdasági válság van?

Mellesleg itt elhangzott, hogy az EU-ban sok helyen nő a munkanélküliség, miközben Mo.-on nem. Erre én meg azt mondom, hogy pl. Németországban csökken a munkanélküliség, és mivel Mo. szorosan kapcsolódik gazdaságilag Németországhoz, ezért azt is lehet mondani, hogy Mo.-on a munkanélküliség enyhe csökkenése éppen a német és nem a magyar kormány intézkedéseinek tudható be.
@Anonymus Gesta Hungarorum: Tulképp mindig a kormány tehet mindenről. Valóban nem légből kapott amit Géza ír, sőt most sincs minden rendben, hiszen a 2013 első félév 20 éve a legalacsonyabb eladásokat eredményezte az európai újautó piacon. DE: Az is igaz, hogy ha nincs válság, akkor a fidesz nem nyer 2/3-dal.
Viszont szrintem sima győzelem meglett volna akkor is, mert 2007re Mo-n már volt egy helyi gazd-i válság(ocska).
@Ándi bácsi: "Egyébként érdekes demagógiaként emlegetni a közteherviselést." Az egyenlő közteherviselés a demagógia, ezt te is tudod, de úgy tűnik tőled nem várható más, mint egy ilyen gyenge csúsztatás. Orbán is arányos közteherviselést akar, legalábbis az egykulcsos adó ezt jelenti, sőt a nyugdíjjárulék plafon eltörlése is erre mutat.
@zobod: Nem gondoltam, hogy ez számodra egy Mensa teszt lesz. Ránézel az AKK honlapjára, középen van egy grafikon 2 csökkenő, 3 emelkedésbe törő görbével. Az aggregált adatok finoman szólva sem relevánsak, ha 5 évre aggregálsz, akkor látszik, hogy minden kormány, pü. miniszter és MNB elnök csodálatosan tette a dolgát, ehhez képest meg van a valóság.
@igazi hős: Az egyenlő közteherviselés nem demagógia, az arányos közteherviselés viszont az. Hogy jön ide Orbán? Most már Orbánt szereted?
Az szándékos, hogy a grafikonok csak 2012 harmadik negyedévéig tartanak?
@Blogger Géza:

"Nézzük akkor ne a munkanélkülieket, hanem a foglalkoztatottságot:

2010. III-V.: 3,76 millió
2013. III-V: 3,91 millió"

Igen, ez a fontos adat. A növekmény 150ezer fő. Tegyük hozzá, hogy 2010-ben 100ezer közmunkás volt, ma meg 150ezer. Tehát az sem igaz, hogy a foglalkoztatás csak a közmunkának köszönhetően nőtt az elmúlt három évben.
@ccactus: Nem szándékos. De csak ilyen grafikonokat találtam, ami legalább 2005-ig visszamegy. Tudom, hogy az idei év eleje egyelőre egy kicsit kedvezőbb.
@Anonymus Gesta Hungarorum:

"Az utolsó belinkelt statisztika szerint a foglalkoztatottak száma valóban nőtt, a munkanélküliségi ráta pedig csökkent.
Ez leginkább a kedvező konjunktúrának kedvező, valamint a közmunka programnak."

Foglalkoztatottak száma 2010-ben 3,76 millió, most 3,91 millió. A növekmény 150ezer. Közmunkások száma 2010-ben 100ezer, most 150ezer. Növekmény 50ezer. Tehát nem csak a közmunkások száma nőtt.

A kedvező magyar konjuktúra pedig a tovább folytatódó EU-s recesszió közepette alakult ki...
@Anonymus Gesta Hungarorum:

"Tudom, hogy az idei év eleje egyelőre egy kicsit kedvezőbb."

Nem róható fel a miniszterelnöknek, hogy ezekre a 2013-as aktuális, kicsit kedvezőbb adatokra hivatkozott. Pláne nem nevezhetjük ezt hazugságnak.
@ccactus: Igen, valóban nem csak a közmunkának köszönhető, hanem a kedvező konjunktúrának is (főleg Németországnak). Jó lenne észrevenned, hogy nem arról van szó, hogy nincsenek kedvező gazdasági mutatók (ezt a cikkemben is említettem), hanem a nagy mellveregetés nincs összhangban a valósággal. Sokkal jobb gazdasági mutatóink kellene legyen minden téren, ha Orbánt hallgatjuk. Ehhez képest nem ez van. Persze, tudom, hogy ez is nézőpont kérdése: az üveg félig tele, vagy félig üres esete.

Legyetek jól, ha tudtok, én kimegyek csobbanni a Tisza tóba.
@Anonymus Gesta Hungarorum:

Én nem érzem nagy mellveregetésnek, persze ez szubjektív. Ezt egyébként én azokkal az igaztalan vádakkal állítanám szembe, ami a nyugati sajtóban megjelent Magyarországról az utóbbi években.
@ccactus: Most akkor megint kettős mérce van? Az elmúlt 7 évben egyebet sem hallottam Orbán szájából, mint hogy az MSZP reggel, délben, este hazudik. Most meg megmagyarázzuk, hogy nem az elmúlt 3 év teljesítményét kell összességében nézni, hanem kiragadni pár hónap kedvező tendenciáit.
@midnight coder: khm. Mennyit is kerestél 2000-ben közalkalmazottként vagy minimálbéresként?
Már, ha emlékszel rá...
@ccactus: Persze, szubjektív. Épen annyira, mint az MSZP-SZDSZ kormány "dübörög a gazdaság" és "pannon puma" szlogenjei.
"Nem igazán szeretnék elveszni a hazai politika mocsarában" indít a blogíró, de akkor minek írta?
Hát persze, hogy azért hogy belevesse magát ebbe a "mocsárba", természetesen a "piac-liberó"oldalon.
A sok százezer évtizedek óta munkanélkülit igenis vissza kell terelni a munka világába, nincs más út. Nagyon nehéz volt a FIDESZ-KDNP-nek forditani a szakadék felé rohant szekéren, mert az 1 millió deviza adóst is meg kellett menteni, különben minden bedőlt volna. Nem hárommillió szegény országa lenneénk hanem 6. Kétségtelen, pár tízezren - százezren, akik a bankok árnyékában bagóért felvásárolták volna a mesterségesen elértéktelenedett, hitellel terhelt ingatlanokat, mesésen meggazdagodtak volna, de még az se biztos, hogy a bakkok jól jártak volna a sok bedőlt hitellel. Ezért stagnál a vásárlóerő a magyar piacon. Ezt is kezelte a FIDESz-KDNP kormány.
A stratégiai ipar (gáz-víz) szolgáltatások visszavétele természetes szükség itt, Európában, főleg külföldi állami vállalatoktól, akik ingyen vitték ki a nyereséget, persze, hogy most sírnak.
Nagyon sok dolog helyére került, kerül és még fog, ha ebben a szellemben folynának tovább a dolgok még két cikluson át, szépen megerősödnénk, s még a demográfiai problémáink is el kezedenének kisimulni.
@Mr. Waszabi: Biza, hálásnak kell lenni a lbbantaknak a szociális demagógiájukért, adósságból. Valaki mindig kifizeti, nekik elég az érte kapott szavazat.
libbantak és a tények

lol
evolúció, és a valóság
magát demokratikusnak képzelő ellenzék, és 2014...

nagy csaták ezek...
mármint a képzeletükben
@Ándi bácsi: "Az egyenlő közteherviselés nem demagógia, az arányos közteherviselés viszont az."
A gyerekeknek és a nyugdíjasoknak épülő Taigetoszhoz csak gratulálni tudok, ahogy a csak gazdagok gyerekeit oktató egyetemekhez is. Azt hittem élő ember nem lehet ennyire ostoba, de rácáfolsz.
Ugye nem sikerült végigmenni azon a gondolatkísérleten, hogy ha itthon mindenkinek fix összegű TB és SZJA befizetése lenne (a nyugdíjat ebből vegyük ki, hiszen azt elvileg magadnak rakod félre), ami fedezi a rá (és az eltartottaira!) jutó költségeket, akkor milyen áruknak és szolgáltatásoknak menne fel lényegesen az ára és kinek lenne egyáltalán munkája, valamint mit csinálunk a munka nélkül nyomorgó (és nyilván bűnözésbe forduló) milliókkal?
@igazi hős: A gyerekeket és a nyugdíjasokat a tehermentesülő dolgozó réteg (rokonok) segítsék, ahogy évszázadokig. Ehhez felesleges közvetítő.
A szegényeknek van ösztöndíja, vagy hitelből tanulhatnak. Ha hülye is és nem is bízik benne, hogy ettől jól fog keresni, menjen lapátolni.

Mondjad, milyen szolgáltatásoknak menne fel az ára, kinek szünne meg a munkája? Te jössz ezzel.
@midnight coder:
Unortodox megoldásról beszélünk. Ez a mostani bár unortodox, ám nem megoldás, ez vele a bibi csupán. Megoldás az, ami előbbre visz, aminek nyomán a problémák halmaza csökken, nem pedig nő. Itt pedig növekszik. Ezért nem haladt előre az ország az elmúlt 3 évben.
Orbán azt mondja, hogy nem tudja hagyományos módon etetni a lovat, mert zab, az nincsen, de mivel a lónak két vége van, elméletileg vissza lehet bele lapátolni a szart.
Működhet ez vajon a gyakorlatban? Nem hát. Az nem baj, ha valaki otthon ezzel kísérletezik, magának csinálja a saját lován. Az viszont nagy baj, ha ezt egy országnyi méretben rajtunk kísérletezi, csak mert ő meg van győződve arról, hogy sikerülni fog.
Mekk Elek jut eszembe róla, az is nagy pfával bevállalt bármit, amihez fingja sem volt, aztán ügyesen eladta unortodoxiának az idétlen elképzeléseit a hiszékeny megrendelőknek. Ez a régi mese neked megvolt?
Nos, ha a gyerekek felnőtt korukra elfeledték a mese tanulságait, akkor ott az ő fejükkel van a baj. De még az se baj, ha az emberek buták egy országban, baj az, amikor butaságukra még rá is hazudják, hogy okosak. Nos, ez van itt most.
Azért ezekkel a statisztikákkal vigyázzunk már!

Elég kormányszinten kijelenteni, hogy a két láb birtoklásának tényéhez, az a mért követelmény, hogy legyen két térde az illetőnek?

Ettől ugyan még nyomorék marad sok féllábú, de már NINCS benne a statisztikában.

Na, kb. nálunk ilyen a közmunka. Félmunkaidőben, létminimum alatti fizetéssel, fel-felfüggesztve, megszakítva, idénymunkaként kezelve, DE munkahelyként elkönyvelve a foglalkoztatottsági jelentésekben.

Legalább, mi ne hülyüljünk már meg itt Magyarországon! Hát látjuk!
Itt zajlik a szemünk előtt!

Fizetjük az adósságot? Elodázzuk!

Ki a sánta disznó fogja visszafizetni a most szétszórt, komoly kamatú állami kötvényeket?

A hárommillió nyugdíjas? A kétmillió segéd-, vagy munkanélküli szakmunkás? A mostani gyerekek, akik már érettségi után is mennek az országból???

Aki itt marad, még ahhoz sem fog eleget keresni, hogy eltartsa a nyugdíjasokat, meg a gyerekeket, nemhogy kisegítse az államot a most felvett pénzek visszafizetésével.

Hogy van ez?
@igazi hős: tényeket akarsz letagadni? Mert a tény az, hogy az elmúlt 12 hónapban állításoddal ellentétben a hozamok az államkötvényeknél is jelentősen csökkentek. Az áprilisi minimumnál magasabban van jelenleg, de messze a korábbi szintek alatt. Egyébként a kis grafikonod is ezt támasztja alá, de ha a pontos, szezonhatástól tisztított adatok érdekelnek, az eurostatos linken megtalálod.
@wmіkі: Azért mert Mo-on, ellentétben az összes szomszéddal, már 2007ben válság volt(teljesen függetlenül a világban történtektől), így amikor a pénzügyi válság kitört amerikában, mindenki a biztonságos befektetésekbe menekült. Igy Mo-nak nem jutott piaci finanszírozás.

Ennek ellenére az európai reálgazdaságokban a 2008as adatokon nem látszik a pü-i válság hatása.
@wmіkі: Olvasd újra, értsd, nicktolvaj.
@Ándi bácsi: fel kell nőni a feladathoz, hogy mindenki belássa, mennyiben is járult hozzá a kialakult helyzethez. 2002-2010 között majdnem megduplázódott a magyar GDP, ebből mindenki részesedett valamilyen formában. Lakosság, vállalkozások, állam is. Tehát utólag mutogatni bárkire, egyoldalúan, az enyhén szólva buta óvodás dolog.
A hitelekből épült infrastruktúrát nem fújta el a szél, csak egy hányaduk gazdát cserélt vagy cserél most. Az se veszett kárba, ha valaki megette vagy elnyaralta, életét gazdagította vele, illetve munkát, megélhetést adott mások számára ezzel.

Ami nem mindegy, hogy gyárat, üzemeket, mezőgazdaságot építünk, vagy cirkuszt, stadionokat, állami épületeket, amelyek az építési költségeken felül nem járulnak hozzá a következő 10 év gazdasági fellendüléséhez. Márpedig a stadionok, a Kossuth tér és még ezernyi hasonló nem járul hozzá, csak fenntartási költségeik lesznek.
Szóval, a GDP növekedése hitelből történt, s azért abból, mert saját tőke itt nem volt. Sőt, ma sincsen számottevően. Ehhez kell pár évtized, akkor is, ha nem cibálják az elképzeléseket pár évente más irányba és takarékos az állam. Ellenben ha még hazudik is a kormányzat a történésekről, herdálja a pénzt, abból biztos nem lesz siker.

Jelenleg csak a zsugorodás van gazdasági fronton.
Jönnek új cégek, de mennek is el. A piaci munkahelyek száma nem nőtt. A közfoglalkoztatottak pedig csak statisztikailag dolgozók, a nemzetgazdasághoz vajmi kevéssé járulnak hozzá. Anniy haszna van a dolognak, hogy nem inygen kapják a munkanélküli ellátást, valami csinálnak érte cserébe.
De. A GDP nem tükrözi a magyar gazdaság helyzetét, mivel az a fogyasztásról szól. A kormány csökkentette a gazdasági szereplők fogyasztását, miközben növelte a sajátját, így adódik nulla+ körül a mutató, ami állítólag sikersztori. Csak éppen egyáltalán nem stabilizálta az államháztartást, mivel az elfogyó gazdasággal párhuzamosan az adóbevételek is csökkennek. Folyamatosan. Az adók emelése pedig elüldözi más, kedvezőbb adózású országokba a vállalkozásokat. A magyarokat is immáron. Dereng már, miért nem találtak Matolcsy költségvetési tervei tavaly, Vargáé meg az idén? Ezért. Erre is lehet hazudni bármit, csak éppen nem érdemes - a trend attól még nem fordul meg.

A kormány ezt a maga súlyosbította pénzhiányos helyzetet nem képes megoldani hitelfelvétel nélkül. A kötvény piacról a jelenlegi szinten már csak kb fél évig fogja tudni finanszírozni magát, utána visszatérnek a 8-10%-os hozamok, vagy akár a duplája is. Minél tovább talpalnak unortodox irányba, annál többe fog kerülni.
Az már a nettó hülyeség esete, ahogy 2 év óta a kamatvágásokkal megpróbálja a betétekből államkötvényekbe átszivattyúzni a piaci pénzeket. Az államkötvény ugyanis nem megtérülő befektetés, annak hozamát tisztán az adózók fizetik meg. Minél többet kell kötvény hozamokra fordítani, annál kevesebb jut egyéb költségvetési tételekre. Ezért kellett zsugorítani az egészségügyet és az oktatást pl.
Tessék mondani, ki fogja visszafizetni a lakosságnak, vállalatoknak eladott kötvényeket, ha az állam becsődöl a kötvényhozam-adó olló nyílása miatt? Hamar itt lesz az.
S mindeközben orbitális méretű költségvetési lyukak tátonganak a következő évekre, már most, az MNB tartalék felélése okán. Olyan többlet kötelezettségek, amelyeket Matolcsy elmúlt egy évnyi gazdaságpolitikája okoz.
Arra honnan lesz della? Mit fognak elvenni? Kitől?

Vajon mit fognak szólni ehhez az emberek, amikor kiderül, hogy unortodoxia sosem létezett, csak egy orbitális fedősztori volt az ország kirablására?
Nagyon csalódottak lesznek.
@Mr. Waszabi: Én is így látom.

A legnagyobb gond a mostani "kisember" FIDESZ-szavazókkal lesz, akik most sem kaptak semmit, viszont az elvonások ugyanúgy sújtják őket is.
Azt a mondást tulajdonítják OV-nak, hogy nem hagyja magára az övéit.

Na, talán ez a legnagyobb csúsztatás.

A közeli nyilván cimborák nem járnak ugyan rosszul, de az ő szavazatuk édeskevés lett volna a hatalomhoz.

A sok kisember szavazó azonban megszívja, Orbánnal vagy nélküle egyaránt. Bár, rá szavaztak, úgy tűnik mégsem egészen az övéi..

Néhány év múlva, amikor a mostani ámokfutásért megjön a számla, akkor MEGINT rajtuk csattan az ostor... MIT kaptak eddig, és mit fognak, amiért megérte?

Eljárhatnak a politikusok boltjaiba vásárolni?
Lehet a gyerekükből focista? (Merthogy közgazdász nem lesz, az biztos.) Szerezhetnek szakmát, amihez nincs se gyár, se háttéripar?

Mikor fognak rájönni, hogy rettenetesen átejtették őket? Mi lesz akkor?
@Anonymus Gesta Hungarorum:

"Az elmúlt 7 évben egyebet sem hallottam Orbán szájából, mint hogy az MSZP reggel, délben, este hazudik."

Nem kevered te az Orbánt Gyurcsánnyal? :)

"Most meg megmagyarázzuk, hogy nem az elmúlt 3 év teljesítményét kell összességében nézni, hanem kiragadni pár hónap kedvező tendenciáit."

Az kétségtelen, hogy a kiigazítások zöme 2012-ben volt, ami növekedési és inflációs áldozattal járt. 2013-ban javulnak a folyamatok. Megítélni még nehéz, hiszen a kedvező adatok valóban nem nevezhetők egyelőre tartósnak, hiszen max. fél éve látszódik valamiféle fordulat. A 2014-es választásokig ez majd eldől, és aztán ítélkezünk. Az meg nem róható fel egy miniszterelnöknek, hogy ő hivatalból optimista, és a meginduló kedvező folyamatok folytatódását vizionálja.
@Mr. Waszabi: '2002-2010 között majdnem megduplázódott a magyar GDP, ebből mindenki részesedett valamilyen formában.'

Nocsak. Forrás? Mert a második viklus nettó minuszos volt ugye.

Tehát kérem a forrást arra hogy Megyó 4 éve alatt megduplázódott a GDP.
@Anonymus Gesta Hungarorum:

Az kétségtelen, hogy a kiigazítások zöme 2012-ben volt, ami növekedési és inflációs áldozattal járt. 2013-ban pedig javulnak a folyamatok. Épp ezért csalókák egy kicsit az ábráid, hiszen Orbán az elmúlt fél évben meginduló kedvező tendenciákra építette érveit, a te grafikonjaid viszont pont a tendenciájában mélypontot jelentő időszaknál érnek véget, pedig ez a tendencia 2013-ban látványosan megtört, akár a GDP-t, akár az ipart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a lakossági fogyasztást, a reálbéreket, vagy az inflációt nézzük.
@Anonymus Gesta Hungarorum:

"Persze, szubjektív. Épen annyira, mint az MSZP-SZDSZ kormány "dübörög a gazdaság" és "pannon puma" szlogenjei."

És? Hazudtak? Nem feltétlenül. Akkoriban nem a beruházásokkal, a GDP növekedéssel volt elsősorban probléma, hanem az állami túlköltekezéssel, az eladósodással. A gazdaság dübörgését, a nemzetközi konjuktúrát nem használták fel a rosszabb időkre való felkészülésre, hanem épp ellenkezőleg.
@Anonymus Gesta Hungarorum: Mi az, hogy "össze-vissza"? :D Max te nem érted vagy tudod követni, de semmiféle összevisszaságról nincs szó. Az pedig marha nagy eredmény, hogy a Bajnai idején tömegével megszűnt munkahelyek újrateremődtek, és elértük a korábbi szinteket.
@Ándi bácsi: Waszabinak még egy számot nem sikerült eltalálnia, arra várhatsz, hogy ő bármit is alátámasszon...
@félázsiai 2llkedő:

"2008-ban még nem három hónap volt a munkanélküli ellátás."

A munkanélküli járadék folyósításának hossza, és a Munkaügyi Központban regisztrált munkanélküliek száma között nincs sok összefüggés. A regisztrált munkanélküliség átlagos hossza 18 hónap körül van, ha jól tudom. Ez szerintem úgy jön össze, hogy vannak, akik néhány hónap után állást találnak akik lejjebb húzzák az átlagot, és vannak a tartós munkanélküliek, akiknek a környékén semmilyen munkalehetőség nincs, ők pedig felfelé húzzák az átlagot.
@Mr. Waszabi: Na, ez az a misztikus fogalom, amelynek kimutatásaihoz te abszolút nem értesz. :)
@Napkutya: "szerezhetnek szakmát, amihez nincs se gyár, se háttéripar?" Most kb 20%-kal magasabb az ipar kibocsátása, mint a kormányváltáskor volt. Magyarország szép lassan Európa egyik legiparosodottabb országává válik.
@Mr. Waszabi: Tudom hogy van ilyen intézmény, nekem a forrást mutasd. Nehogy már én kutassam ki, amit állítasz.
@Blogger Géza:

"A helyzetet az bonyolítja, hogy a 2012-es év (és talán még a 2013 eleje is) egy kissé kakukktojás ebből a szempontból, de ez a kisiklás nem kormányzati intézkedésekre, hanem más körülményekre vezethető vissza: kiújult eurózónás recesszió, kedvezőtlen időjárás, az EU elbénázott túlmegszorítási ultimátuma, és Simor nemzetközi trendekkel szembenő konoksága. (anticiklikus monetáris lazítás hiánya)"

Azért azt tegyük hozzá, hogy 2012-ben végezte el a kormány a költségvetés valódi kiigazítását, számtalan megszorítással, adóemeléssel, kiadáscsökkentéssel. Ez pedig minden közgazdasági iskola szerint növekedési áldozattal jár.

2013-ban megindulhat a most már valóban egyensúlyi fenntartható növekedés, amilyen 2001 óta nem volt.

A gond az, hogy a nemzetközi környezet továbbra sem túl támogató, hiszen az EU recesszióban van. Az mindenesetre jó hír, hogy az EU átlagánál 2013-ban eddig gyorsabban növekedtünk, tehát 2006 óta először végre ismét felzárkózó periódusba érhetünk, ráadásul fenntartható módon. Mert ugyan 2002 és 2006 között is felzárkózóban voltunk a gdp-t illetően, csak ezt eladósodás árán értük el.
@Anonymus Gesta Hungarorum:

" "A helyzetet az bonyolítja, hogy a 2012-es év (és talán még a 2013 eleje is) egy kissé kakukktojás ebből a szempontból, de ez a kisiklás nem kormányzati intézkedésekre, hanem más körülményekre vezethető vissza: kiújult eurózónás recesszió, kedvezőtlen időjárás, az EU elbénázott túlmegszorítási ultimátuma, és Simor nemzetközi trendekkel szembenő konoksága. (anticiklikus monetáris lazítás hiánya)"

Ismerem én ezt, ha valami nem sikerül, akkor persze rajtunk kívül mindenki más a hibás. :-)"

Szerintem itt nem hibást kell keresni, lásd előző hozzászólásom.
Ez az alábbi megjegyzésemmel függ össze: "az EU elbénázott túlmegszorítási ultimátuma" Igazából kisebb áldozattal meg lehetett volna úszni 2012-t, ha az EU nem lenne olyan hiperkritikus és lekezelő Magyarországgal szemben. Így nem volt mód a klasszikus anticiklikus gazdaságpolitika árnyékára sem, persze hosszú távon ez nem akkora baj, tényleg könnyebb innentől leszorítani az adósságot. No meg a 2013-2014-es trendek miatt még magasabb lesz a választási időszakra a Fidesz népszerűsége. :) Egyre biztosabbnak tűnik az újabb 2/3.
-Jó napot!
-Adjon isten!
-Mit csinálnak? miért ásnak gödröt?
-Nem kérem mi ilyet nem teszünk!
-Tessék nézze meg itt a terv.
-Látja?
-Látom, de kérem ez itt akkor is egy rohadt nagy gödör, ebbe bele esnek az emberek, itt kitöri a nyakát valaki.
-Neeem kérem maga ezt rosszul látja.
-Ez itt kérem egy hegy, és amit maga gödörnek lát az egy völgy.
-Na de kérem hát itt egy bazi nagy lyuk ,az alját se látom.
- Uram ne vitázzon velünk, mi hegyet építünk!
-A vak is lássa hogy ez egy hegy,
-Fel tud menni a tetejére?
-Nem.
-Na látja ,ez egy hegy.
-Nekünk hegyet kell építeni, nem gödröt ásni.
-Kérem haladjon tovább ne zavarjon itt minket.
-Jó de legalább építsenek egy hidat a bejáratomig.
-Az sajnos nincs benne a tervbe.
-De de akkor hogy megyek be a lakásomba.
-Sehogy!
-Még is hogy képzeli ezt?
-Uram a lakásának az a fala ami a mi hegyünkre néz ki lesz sajátítva.
-Tehát vagy gyalogol egy sarkot és becsönget a szomszédhoz hogy had másszon be valamelyik ablakán,vagy rendőrt hívok .
-Tessék itt egy féltégla hogy betörhesse az ablakot,ne hogy megsérüljön a keze.
-Rendben elmegyek nem akarok problémát
-Rendben viszlát, azaz jó napot.
...
-Te Józsi látod milyenek az emberek a féltéglát meg se köszönte.
@Ándi bácsi: kicsit bénán lehet ide beilleszteni, de ide másolom a táblázatot /KSH/. Ebből az látszik, hogy az emúttnyócév egyik ciklusa sem volt mínuszos, még a rosszabb másodikban is 6 mrd EUR plusz volt, a válság -15-je ellenére. Szemben II. Orbán eddigi 2 mrd EUR növekedésével, amelyen az idei már nem fog javítani, mert jó, ha 0-nál megáll. Hogy Orbán erről mit vakított, az nem releváns. Emellett még azt sem lehet mondani, hogy csökkentették az adósságot, mert növelték.
Hol a pénz, teszem fel a kérdést? Hol van a manyup vagyon, illetve a kötvényeken eddig bevett másik legalább 3000 milliárd? Nem látszik a GDP-ben, viszont az adósság nőtt.

2000 2001 2002 2003 2004 2005
50,3 58,9 70,5 74,3 82,7 88,8

2006 2007 2008 2009 2010 2011
89,6 99,4 105,5 91,4 96,6 99,8

2012
97,8
@MikeBoy:

"Gézával vitatkozol?
Tudatlanságból fakad vagy szimpla mazochizmus ez? :)"

Mondandója egy része igaz, másik része adatokkal cáfolható. A vita lényege nem az, hogy legyőzzük a másikat, hanem hogy ott legyen az ellenvélemény, ellenérv, ha van egyáltalán.

De itt csak személyeskedéssel próbálják hitelteleníteni, miközben ő adatokkal, elemzésekkel, linkekkel támasztja alá a mondanivalóját.

Ellenérvek helyett pedig csak bunkó stílusú, személyeskedő válaszokat kap.

A végeredmény az a benyomás, hogy a baloldal nem vitaképes.
@Blogger Géza:

"Egyre biztosabbnak tűnik az újabb 2/3."

Véleményem szerint is a Fidesznek kellene folytatnia a kormányzást 2014-től, de elég lenne egy kis többségű győzelem, csak hogy a nemzetközi közvélemény is enyhüljön irányunkban. Amihez 2/3-ad kell, azt ebben a ciklusban le kell zongorázni.

Mondjuk egy újabb 2/3-ados győzelem elégtételt jelentene abból a szempontból, hogy lám, minden hazai és nemzetközi jogos vagy éppen igaztalan bírálat ellenére a magyarok többsége a Fidesz-kormány mögött áll.

Mégis, a kis többségű győzelmet összességében szerencsésebbnek tartanám.
@Mr. Waszabi: A 70-ről 96-ra az a duplázódás?
@Mr. Waszabi: De közben az adósság tényleg megduplázódott.
@Mr. Waszabi: Mit hazudozol? Milyen adatsor ez? Honnan van?

2006ban 10%-ot nőtt a GDP? Jó vicc.
@Mr. Waszabi:

"kicsit bénán lehet ide beilleszteni, de ide másolom a táblázatot /KSH/"

Betennéd a linket is légyszi? Így nehéz értelmezni a számsort.
Hmm, ez tetszik. Bár a bloggerrel ellentétben én látom a negatív folyamatok megtorpanását, sőt, sok tekintetben pozitív folyamatok indultak el - a beszúrt grafikon is látható módon.

Persze csoda az nem történt, és tündérmesébe illő fordulat sem jött.

Viszont az, hogy milyen gazdasági mutatókat tartunk fontosnak, személyes megítélés kérdése is. A megjelenített grafikonok tényleg fontosak, de azért egy lakossági- és vállalati hitelleépítés (itt tényleg nagy előrelépés volt), vagy egy kamatszint-csökkenés tovább árnyalná a képet.

De legalább már tényekről beszélgetünk, tetszett a bejegyzés.
@ccactus: Képzeld el, hogy ismét módosítani kell az alkotmányt. (Ez bármikor előfordulhat, akár egy EU-s ajánlás miatt.) Ha nincs 2/3 és ez ellenzéki pártok annyira lesznek konstruktívak, mint amennyire az ellenzéki pártok Magyarországon konstruktívak szoktak lenni, akkor mi lesz?
@Józsi bá': Ja, már Csányi is látja a pozitív fordulatot.
Csak hazudj magadnak. Más már úgyse hiszi.
@Könnyen elkaptuk, uram!: Akkor is a mi narancsunk, kicsit sárga kicsit savanyú ....
@Könnyen elkaptuk, uram!: Beszarok, csányi eddig jobbos oligarcha volt, aki vityával őrzött libát, most hogy szopik, egyből a baloldal Robin Hoodja...:DD

Besza-behu.
@Ándi bácsi: Te nem tudod értelmezni a magyar nyelven írtakat?
Csányi koppant. Menekül. Valami nem kerek. Nem robinhoodol, hanem éjibogározik. Tudod, zúg, aztán neki megy a falnak.
@Könnyen elkaptuk, uram!: Az tegyen linket, aki hivatkozik rá.

Kösz a linket, prímán cáfolja @Mr. Waszabi: -t és a számait.
@ccactus: Gejza nem vitaképes, adatai úgy vannak válogatva, hogy neki adjanak igazat.
Magyarul hazudik. Fölösleges adatokkal cáfolni, mert nem válaszol, ha megfogod.
Egy fizetett, vagy spontán idióta.
@Könnyen elkaptuk, uram!: Menekülj te is, és addig is rettegj!
@Ándi bácsi: Ja, hogy 2005, 2006, 2007, 2008 GDP-je magasabb volt, mint az "orbáni időké"?

Szar ügy!
@Ándi bácsi: igazad van, valóban elnéztem 2 rubrikával a táblázatot. Mentségemre legyen, hogy egy több kormányt felölelő poszthoz túrtam elő a táblát, ezért ragadt meg bennem a 40 milliárdos növekedés szummája 2000-től. Én kérek elnézést.
No de, korrigálva, a 26 milliárd 8 év alatt, az változatlanul sokkal több, mint 2 milliárd négy év alatt. Ebben gondolom nincs vita köztünk.
És ugye az Orbán kormány alatt nem volt -15 milliárd eurós válságzakó, ellenben szert tettek 6-8 ezer milliárdnyi extra bevételre. Manyup, kötvénykibocsátás, különadók. Nem számoltam össze, de lehet, hogy még ennél is több. Ez az irdatlan mennyiségű pénz hol van? Hol látszik a gazdaságra gyakorolt hatása? Sehol. Vagy pedig a valós helyzet sokkal rosszabb, mint azt a kormány kommunikálta ez idő alatt. Sanszos.
@Könnyen elkaptuk, uram!: Senki sem állította az ellenkezőjét.
@Ándi bácsi: Ez nem rettegés. Csak nem egyoldalúan kéne nézni a változásokat.
Az a kormányzati hurráoptimizmus a kádári időket idézi. Én lennék a legboldogabb, ha száguldana a gazdaság. Mondjuk el tudnám adni a lakásomat.
Egyébként kösz, faszán megélek, Magyarországtól távol. mielőtt belekötnél, hogy miért pofázok bele, magyar cégnél dolgozok.
@Ándi bácsi: Nekem úgy tűnt, hogy az Orbán kormány megítélése pozitív részedről. Ha nem, akkor elnézést kérek, és megkövetlek.
@Mr. Waszabi: Nem értem.

A 26 milliárd/2 milliárd az mi, milyen pénznemben, mikori áron?

Az adósság 12 000 000 000 000 ft(tizenkétezer-milliárd)-tal nőtt 8 év alatt.

Extra bevétel FAIL 1. A Manyup állampapírt vett, tehát úgyis az államhoz került a pénz. 2. kötvénykibocsátás mindig is volt, amíg nem kényszerültek IMF hitelre 3. A különadó nem extra bevétel, hanem az SZJA csökkentés kiesésének pótlása.
@AutosVilli: Én azt szeretném, ha ízes lenne és édes. Mint az igazi, nem kényszerérett.
@Könnyen elkaptuk, uram!: Amikor a szabaddőmet erre fecsérlem, akkor az értelmesebbekkel beszélgetek, a hülyéket néha lekiabálom ha szakad a cérna.

Hurráoptimizmusra semmi ok, ugyanakkor a kormány lecserélésére sem a szocikra. Szvsz.
@Ándi bácsi: "Extra bevétel FAIL 1. A Manyup állampapírt vett, tehát úgyis az államhoz került a pénz. 2. kötvénykibocsátás mindig is volt, amíg nem kényszerültek IMF hitelre 3. A különadó nem extra bevétel, hanem az SZJA csökkentés kiesésének pótlása. "

Ez mind cáfolható: a manyup nem csak állampapírba fektetett.
Az állampapírok nullázása pedig csökkentette az államadósságot. Igaz, a megtakarításokat is. Tehát a gdp is csökkent.
mibe forgatta az állam a pénzt, amit nem az állampapírokban tartott a manyup? MOL papírokat vett. Az meg bukóban.
Az állampapír kibocsájtás pedig azért kell, mert az ország nem finanszírozható hitelek nélkül. Tehát a visszafizetett IMF hiteleket pótolni kell. Drágább kibocsájtásokkal teszik meg.
Gejzának már belinkeltem máshol, hadd ne tegyem meg mégegyszer. A 2013 elején lejárt egy éves kötvény hozama 4,5 % körül alakult.
A várható 3, 5 10 éves kötvényhozamok pedig 6,5 % körüliek. Ezek közül melyik szám alacsonyabb az IMF 3,5, 4 %-os kamat+ illeték kötelezettségénél?
@Ándi bácsi: ugyanakkor a kormány lecserélésére sem a szocikra. Szvsz. "

Egyet értünk, nem a szocikra. De ez a kormány, és főleg Viktor egoizmusa ártalmas.
Ami engem kiakaszt, mikor elvtelenül védik.
@Mr. Waszabi: gyanús ez a táblázat: 2002/2001 majdnem 20 %, 2001/2000 17 % GDP növekedés...
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Gejza nem vitaképes, adatai úgy vannak válogatva, hogy neki adjanak igazat.
Magyarul hazudik. Fölösleges adatokkal cáfolni, mert nem válaszol, ha megfogod."

Attól az még lehet helyes adat, ha alá van támasztva.

Az meg miért baj, hogy nem válaszol? Ott a cáfolatod az ő állítása mellett. Mindenki olvashatja. Milyen válaszra vársz? Nem az a cél (gondolom) hogy legyőzd a másikat, hanem hogy az érvek mellett az ellenérvek is ott legyenek, bárki olvashassa.
@Könnyen elkaptuk, uram!: Az IMF hitel kényszermegoldás. Ráadásul politikai ráhatással jár, amivel az államkötvényesdi nem.

A kamatszázalékokon nem érdemes vitázni, mert az IMF rövid távú kölcsönt ad, ezzel nem lehet szembeállítani a hosszú lejáratú ÁK kamatát. Maga a kamat is csak egy dolog az összes ktg-ből, kamat alapján a frankhitel is mekkora király dolog.
@Könnyen elkaptuk, uram!: @Ándi bácsi:

"Az állampapír kibocsájtás pedig azért kell, mert az ország nem finanszírozható hitelek nélkül. Tehát a visszafizetett IMF hiteleket pótolni kell. Drágább kibocsájtásokkal teszik meg."

"A kamatszázalékokon nem érdemes vitázni, mert az IMF rövid távú kölcsönt ad, ezzel nem lehet szembeállítani a hosszú lejáratú ÁK kamatát. Maga a kamat is csak egy dolog az összes ktg-ből, kamat alapján a frankhitel is mekkora király dolog."

Arról nem is beszélve, hogy a 2008-as bedőlés előtt a szocik éveken keresztül vették fel a piaci hiteleket, akár 10%-os kamattal.. Valahogy mégsem volt téma, hogy az IMF-hez kellene fordulni olcsó hitelért. Vajon miért?
@ccactus: kevered a dolgokat: az adatok lehetnek helyesek, és abból lehet helytelen következtetést levonni. Vagy úgy válogatni ki az adatokat, hogy az hazugsággá álljon össze.
Ha vitázol egy partnerrel, mondjuk te velem, és arra válaszolok, amiben úgy érzem, nekem van igazam, amire viszont nincs érdemi válaszom, azt ignorálom, az nem más, mint elvtelen hazugsághalmaz, az egészre nézve. Tehát Gejza adatokkal való cáfolása egyoldalú , ahogyan most látjuk, Wasabi beismerte tévedését, Gejza erre nem képes. Tehát felvetődik a kérdés, érdemes-e adatokkal alátámasztott vitába szállni vele, vagy egyszerűen le kell hülyézni?
@ccactus: A kamatokkal tévedésben vagy. Míg az IMF hitel kamatokkal növelve fizetendő vissza, az államkötvény hozammal rendelkezik, ami az állam által garantált kamattartalommal bír.
Ezért a hozama lehet változó.
Az IMF-hez azért fordulunk hitelhez, mert a gazdaság állapota szükségessé teszi, az IMF nem hitelintézmény, arra alapították, hogy a gazdasági problémákkal küzdő országokat megsegítse.
Ezért a kamata minden esetben a piaci költségek alatt vannak, hosszú távon.
Az egy éves, és a három éves futamidejű állampapír NEM hosszabb futamidejű, mint az IMF hitel.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

De miért fontos neked, hogy belássa a tévedését? Ha nem látja be, nem látja be. Ettől még mindenki láthatja, olvashatja, hogy nem volt igaza. Ennyi. Nem kell ebből személyes ügyet csinálni.
@Ándi bácsi: EUR-ban vannak a számok, írtam többször is, csak nem figyeltél. Az EUR vs EUR az állandó, ahhoz nincs köze az árfolyamnak.

Sajnos a KSH oldalán a eurostatikus oldalakat nem érem el jelenleg, de ha el nem felejtem, megkeresem később.

A többit már elkapós úr megválaszolta helyettem is, ahhoz nincs mit hozzátenni.

Azt mindenesetre nevetségesnek tartom, hogy körmöd szakadtáig vitatkozol nyilvános adatokon, azok értelmezésén, hátha valahogy sikerül becsapni magad vagy másokat. Ha tyúkeszedhez nem ér fel, hogy a valóság állapotai leszarják a számokról való hazudozást, csűrést csavarást, akkor részemről nem fárasztom magam feleslegesen tovább.
@ccactus:" Arról nem is beszélve, hogy a 2008-as bedőlés előtt a szocik éveken keresztül vették fel a piaci hiteleket, akár 10%-os kamattal."
Mint írtam, az IMF nem adott volna hitelt.
Nem, a szocik gazdaságpolitikája sem volt helyes, hazudtak éjjel és nappal, mint tudjuk.
Nem sarkítanám le a véleményem egy Orbán- Gyurcsány összehasonlító vitára.
@Könnyen elkaptuk, uram!: A rövidlejáratú állampapír kamata már 4,6-4,8% most, a hosszú 10+éves valami6,3%. De mondom ez nem mond el mindent a dologról, a kamatláb csak részktg.
@ccactus: "De miért fontos neked, hogy belássa a tévedését? Ha nem látja be, nem látja be. Ettől még mindenki láthatja, olvashatja, hogy nem volt igaza. Ennyi. Nem kell ebből személyes ügyet csinálni."

Igazad van. Csak valami érzelmi gyengeség lehet nálam, hogy mindíg felbasz idegileg, mikor állati tudálékosan hivatkozik olyan adatokra, amelyek kiragadottak.
@Ándi bácsi: De mondom ez nem mond el mindent a dologról, a kamatláb csak részktg. "

Így van. Ettől lehet magasabb. A kamatot az állam garantálja. Ez a várható átlaghozam, de hangsúlyozottan várható.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Míg az IMF hitel kamatokkal növelve fizetendő vissza, az államkötvény hozammal rendelkezik, ami az állam által garantált kamattartalommal bír.
Ezért a hozama lehet változó."

Lényeg, hogy a magyar állam által kibocsátott állampapírok után fizetendő kamatteher 2008 előtt is, tehát az ország bedőlése előtt is jóval magasabb volt, mint az IMF hitel kamata. Mégis azt vették fel a szocik, éveken keresztül, és nagyon nagy mértékben, hiszen röpködtek a 6-8-10%-os államháztartási hiányok, ami a meglévő adósságot évről évre jelentősen növelte, és finanszírozni kellett.

"Az IMF-hez azért fordulunk hitelhez, mert a gazdaság állapota szükségessé teszi, az IMF nem hitelintézmény, arra alapították, hogy a gazdasági problémákkal küzdő országokat megsegítse."

Nem mintha a gazdasági problémáink ott hirtelen 2008 októberében kezdődtek volna.. Akkor már a konkrét bedőlés volt. Az a végső pillanat, amikor már nem volt más választási lehetőség, mint az IMF.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Mint írtam, az IMF nem adott volna hitelt."

Miből gondolod? Nem is kértük. Az ország deficiteljárás alatt volt, óriási volt az államháztartási hiány, a gazdasági növekedés már 2006-ban leállt. Szerintem adott volna, ha kérvényezzük, hiszen rögtön a 2006-os választások után mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy nagy bajban vagyunk.A választásokig a kormány ügyesen leplezte, ez igaz.
@Könnyen elkaptuk, uram!: az IMF-hez nem azért szoktak menni a kormányok pénzért kuncsorogni, mert ők kínálják a legkedvezőbb kondíciókat. Azért mennek, mert nincsen más, nincsen piaci finanszírozás. Az IMF egy mentőöv, nem normál ügymenet, cserében iszonyú ára van, programjaik eredményessége pedig erősen kétséges. Az IMF napjainkra legfontosabbá vált célja a nemzetközi pénzügyi rendszer szuverének okozta potenciális zavarainak kezelése, nem pedig a krízisnek az adott ország társadalmára gyakorolt hatásai minimalizálása. A magyar kormány IMF nélkül is meg tudta teremteni a külső egyensúlyt, egy méltányos közteherviselés kialakításával. Ha az IMF-en múlik, most nem lennének különadók, lenne viszont brutális, a mostanit is messze meghaladó kiadáscsökkentés, a korábbi középosztály ellenes progresszív adó, lenne vagyonadó, nyugdíjcsökkentés, elnyomorodó tömegek. Portugália, Írország, Románia, Ukrajna - vagy éppen a Bajnai korszak Magyarországa - mutatja, miért kell minden lehetőséget megragadni, mielőtt a törülközőt bedobva az IMF-hez fordulunk. Az IMF az kb. olyan, mint egy végtag amputáció, csak akkor szabad számításba venni amikor már nincs más lehetőség, de nem azzal kell kezdeni, egy végső opció ha minden kötél szakad. Ettől viszont mi nagyon-nagyon messze vagyunk mostanra.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Csak valami érzelmi gyengeség lehet nálam, hogy mindíg felbasz idegileg, mikor állati tudálékosan hivatkozik olyan adatokra, amelyek kiragadottak."

Nincs mese, fejleszteni kell a vitakultúrádon. Erre kiválóan alkalmas a blogolás. A tapasztalatokat meg a való életben is jól lehet kamatoztatni. ;)
@ccactus: Mivel 2008-ig a gdp növekedett, nem kaptunk volna hitelt. De kétségtelen, a szocik sem nézték volna jó szemmel, ha az IMF feltételeket támaszt.
Aztán mégis muszály volt, eredménye képp Gyurcsány távozott. Gyurcsány egójásól sem tudnék jót mondani, az önkéntes nemzetmentőktől mentsen meg az Isten! Sajnos nem teszi.
@ccactus: Nincs mese, fejleszteni kell a vitakultúrádon."

Mert az vitakultúra, ha nem válaszol? Ja, igaz, bele se kell menni, ignorálni kell. De akkor mások sem jutnak tényleges információhoz. Gondolom, te jól tűröd, ha valaki csak akkor válaszol, ha igazát védeni tudja, vagy legalábbis úgy gondolja, de ha sarokba szorítod, akkor nem válaszol?
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Mint írtam, az IMF nem adott volna hitelt."

És akkor még ott van az a szempont, hogy jelen pillanatban éves állampapírt 4%-os rekordalacsony kamatozással ad el az állam. Hol van ez a szocik által felvett hitelek kamatától? Ráadásul azt az adósságot kénytelen folyamatosan finanszírozni a Fidesz, amit a szociktól örökölt.

És ugye az is fontos kampányígérete volt a Fidesznek, hogy ha majd ők kerülnek kormányra, az javítja a befektetői bizalmat az ország iránt, ami majd megnyilvánul a csökkenő állampapír kamatokban is. És mint látható, az állampapírok kamata rekordmélységben van.
@zobod: Kösz, szépen megfogalmaztad. De ne nekem küldd, én ugyanezen a véleményen vagyok.
@ccactus: Az állampapírok kamatát nem az állam, hanem a piac határozza meg. Ha nincs ettől magasabb kamatozású, ezt fogják venni, ha lesz, akkor ez is emelkedni fog.
Emlékszel még a sikertelen kibocsájtásokra???
Szerinted akkor mennyi volt a kamat?
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Mivel 2008-ig a gdp növekedett, nem kaptunk volna hitelt."

Idén is növekszünk, meg 2010-2011-ben is növekedtünk. Kb. ugyanakkora mértékben, mint 2007-2008-ban. Úgyhogy ez nem lehet kifogás.

Íme a számok GDP növekedésre:
2007: 0,1%
2008: 0,9%

2011: 1,6%
2013-ra pedig 0,5% körül jósolnak.

Én nem látok különbséget. 2006-ban a választások után már ugyanúgy nem nőtt a gazdaság, mint ahogy azóta sem.
@ccactus: És akkor még ott van az a szempont, hogy jelen pillanatban éves állampapírt 4%-os rekordalacsony kamatozással ad el az állam."

Jelenleg ez nem rekordalacsony, mivel a pillanatnyi kamatokkal kell összevetni. Ez bizony azt jelenti, hogy Magyarország Mongóliától drágábban finanszírozza magát.
És mint írtam, a kamat csak egy tétel...
Valamint: ha most vennénk fel hitelt az IMF-től, 2,5 %-on kapnánk.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Mert az vitakultúra, ha nem válaszol? Ja, igaz, bele se kell menni, ignorálni kell. De akkor mások sem jutnak tényleges információhoz."

Attól, hogy nem válaszol, mások hozzájutnak az információhoz, hiszen leírtad, bárki elolvashatja. Ne kívánj elégtételt, ha neked van igazad, nem másnak. Győzni is tudni kell, szerénységgel.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Az állampapírok kamatát nem az állam, hanem a piac határozza meg. Ha nincs ettől magasabb kamatozású, ezt fogják venni, ha lesz, akkor ez is emelkedni fog."

Az IMF viszont piaci kamatozás alatt ad hitelt, igaz feltételekkel.
-Jó napot!
-Adjon isten!
-Mit csinálnak? miért ásnak gödröt?
-Nem kérem mi ilyet nem teszünk!
-Tessék nézze meg itt a terv.
-Látja?
-Látom, de kérem ez itt akkor is egy rohadt nagy gödör, ebbe bele esnek az emberek, itt kitöri a nyakát valaki.
-Neeem kérem maga ezt rosszul látja.
-Ez itt kérem egy hegy, és amit maga gödörnek lát az egy völgy.
-Na de kérem hát itt egy bazi nagy lyuk ,az alját se látom.
- Uram ne vitázzon velünk, mi hegyet építünk!
-A vak is lássa hogy ez egy hegy,
-Fel tud menni a tetejére?
-Nem.
-Na látja ,ez egy hegy.
-Nekünk hegyet kell építeni, nem gödröt ásni.
-Kérem haladjon tovább ne zavarjon itt minket.
-Jó de legalább építsenek egy hidat a bejáratomig.
-Az sajnos nincs benne a tervbe.
-De de akkor hogy megyek be a lakásomba.
-Sehogy!
-Még is hogy képzeli ezt?
-Uram a lakásának az a fala ami a mi hegyünkre néz ki lesz sajátítva.
-Tehát vagy gyalogol egy sarkot és becsönget a szomszédhoz hogy had másszon be valamelyik ablakán,vagy rendőrt hívok .
-Tessék itt egy féltégla hogy betörhesse az ablakot,ne hogy megsérüljön a keze.
-Rendben elmegyek nem akarok problémát
-Rendben viszlát, azaz jó napot.
...
-Te Józsi látod milyenek az emberek a féltéglát meg se köszönte.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Az állampapírok kamatát nem az állam, hanem a piac határozza meg. Ha nincs ettől magasabb kamatozású, ezt fogják venni, ha lesz, akkor ez is emelkedni fog."

Az IMF viszont piaci kamatozás alatt ad hitelt, igaz feltételekkel. Mint az előbb látható, a 2006 óta nincs növekedés az országban, mély válságban voltunk. Az akkori kormány azonban halogatta az IMF-hez fordulást az utolsó pillanatig, hiszen az presztízsveszteség lett volna számára.

A mostani kormány ugyanígy van ezzel. Kilábalni az IMF hitelből presztízskérdés. A baloldal is pont ezért forszírozza, hogy vegyük fel az IMF hitelt, hogy aztán lehessen mondani, hogy tessék, 4 éve kormányoz Orbán, és még mindig az IMF hiteléből élünk.

Ezzel szemben az IMF hitelt a választásokig visszafizetjük, hiszen történelmi mélységű kamatokkal sikerül piaci forrásokból finanszíroznunk magunkat. A piac alacsonyabb kamatra ad nekünk hitelt, mint a szocik alatt bármikor. Még egyszer mondom, ez fontos kampányígéret volt, hogy a Fidesz visszaszerzi a pénzpiacok bizalmát, ami az állam kamatterheinek csökkenéséhez vezet majd.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Emlékszel még a sikertelen kibocsájtásokra???
Szerinted akkor mennyi volt a kamat?"

A sikertelen kibocsátásokra emlékszem, akkor fordultunk az IMF-hez. 2008-ban is, meg 2011 elején is.
@ccactus: Az IMF viszont piaci kamatozás alatt ad hitelt, igaz feltételekkel."

Így van! Tegyük hozzá, olyan országoknak, akik nem tudják már a piacról finanszírozni magukat.
Még két adat: az IMF csak a tagjainak ad hitelt, mi azok vagyunk. Az IMF el kell, hogy számoljon a tagjai felé, ezért feltételeket szab, a visszafizetés garantálására. Hogy ezen feltételek mennyire helyesek, más tészta.
@ccactus: Akkor már csak a kamatokat kell megkeresned. Mondjuk a dicsőséges Orbán kormány idején.
@Mr. Waszabi: ... akkor 2000-ben 17 %, 2001-ben 20 % GDP növekedés volt. Az Orbánék ígértek 7 %-ot, de nemkicsit túlteljesítették. Ez van, romlik a memóriám... :-)
@ccactus: Butaság. A kamatokat ne a történelmi kamatokhoz mérd. Mérd ahhoz, hogy mennyi a megtermelt jövedelem emelkedése, miből fizetjük vissza? Ha a GDP jobban nő, mint a kamat, akkor oké, ha a kamat magasabb, akkor bizony a visszafizetésekor újabb hitelt kell felvenni a kamatok törlesztésére is.
Ha a bevétel vagy a vagyon nő, akkor minden rendben. De a gdp csökken, a beruházások csökkennek.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Jelenleg ez nem rekordalacsony, mivel a pillanatnyi kamatokkal kell összevetni."

A pillanatnyi kamatok messze vannak a minimumszintjeiktől mostanában..
A 4% nem rekordalacsony?? Hmm! Miről beszélgetünk?
Mongóliában mennyi a kamat? És mennyi volt a szocik alatt? Csak az összehasonlíthatóság miatt kérdezem.

"És mint írtam, a kamat csak egy tétel..."

Az állam kibocsát egy állampapírt, mondjuk 3 éveset. Évente kifizeti a tulajnak a tőkére jutó kamatot, a harmadik év végén pedig az utolsó évi kamatot és a tőkét egy összegben. Az államadósság finanszírozás különböző futamidejű papírokkal túlnyomó részt így működik. Felesleges sejtelmes kijelentésekkel zavart keltened ebben.
@Watchdog: Igen, az első Orbán kormány gazdasági teljesítménye sokkal jobb volt.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Valamint: ha most vennénk fel hitelt az IMF-től, 2,5 %-on kapnánk."

De hát ezt mondom én is mióta. A szocik 2004-2008 között nagyon magas kamatra bocsátottak ki állampapírokat. Mégsem fordultak az IMF-hez. Most meg, mikor történelmi mélyponton van az állampapírok kamata IMF hitelt követelsz. Nézd meg! Soha ilyen alacsony kamattal kormányok nem bocsátottak ki magyar állampapírt. 4%-on!!
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Így van! Tegyük hozzá, olyan országoknak, akik nem tudják már a piacról finanszírozni magukat."

De mi most tudjuk. 4%-os kamattal. Sokkal jobb feltételekkel, mint a szocik idején.
@ccactus:
Kicsit emésztgesd. Értem én, hogy roppant bonyolult.

" Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
Duráció: átlagos hátralévo futamido
Mod. Duráció: Duráció/(1+hozam)
Hozam %: a lejáratig számitott hozam
Nettó Árfolyam%: a kiválsztott értékpapir nettó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mezo, akkor = bruttó árfolyam% - Felh. Kamat%
Felh. Kamat%: a kiválasztott értékpapírnak adott értéknapra vonatkozó felh. Kamata%
Bruttó Árfolyam%: a kiválsztott értékpapir bruttó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mezo, akkor = Nettó árfolyam% + Felh. Kamat%
Névérték: tetszoleges egész szám, ebbol származik a Nettó ár, Felh. Kamat, valamint a Bruttó Ár
Nettó Ár: Nettó Árfolyam% * névérték
Felh. Kamat: Felh. Kamat% * névérték
Bruttó Árfolyam: Bruttó Árfolyam% * névérték"
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Akkor már csak a kamatokat kell megkeresned. Mondjuk a dicsőséges Orbán kormány idején."

Akkoriban napirenden is volt, hogy IMF hitelt kellene felvennünk. Tárgyalgattunk is velük. De azóta mintha más szelek fújnának, hiszen rekordalacsony kamattal, általában többszörös túljegyzés mellett a piacról tudjuk finanszírozni magunkat. Nem mondom, hogy ehhez nem kellett a támogató piaci környezet, de ugyanez volt a helyzet 2004-2008 között. Csak a nemzetközi pénzbőség tartotta felszínen Magyarországot, aztán meg elsőként dőltünk be a válság első fuvallatára.

Ma meg sorban dőlnek be az országok, mi meg stabilan állunk, rekordalacsony és csökkenő állampapír hozamok mellett, folyamatos túljegyzés mellett, folyamatos MNB kamatcsökkentés mellett, és rekordalacsony MNB alapkamat mellett.

Szerintem nehéz a mai helyzetre rábizonyítani, hogy rosszabbul állunk finanszírozási szempontból, mint a szocik alatt.
@ccactus: "Szerintem nehéz a mai helyzetre rábizonyítani, hogy rosszabbul állunk finanszírozási szempontból, mint a szocik alatt. "
A vitakultúráról: ne állíts olyat, amit a másik nem mondott!
@ccactus: Utoljára: amikor 0,5 % kamatot fizetnek a papírokra a fejlett gazdaságokban, akkor nem kellene azzal kérkedni, hogy a 4% milyen fasza. Különösen, ha a gdp csökken. Még a dicsőséges 2012-es évhez képest is.
Javúúnéék én idesanyám, de hát nehezen megy az falu helyen.
Csattttt
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"A kamatokat ne a történelmi kamatokhoz mérd. Mérd ahhoz, hogy mennyi a megtermelt jövedelem emelkedése, miből fizetjük vissza? Ha a GDP jobban nő, mint a kamat, akkor oké, ha a kamat magasabb, akkor bizony a visszafizetésekor újabb hitelt kell felvenni a kamatok törlesztésére is."

Fúú! Hát hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezt értem, pedig szakmámba vág a téma.

Szerintem ne is bonyolódjunk ilyen szinten szakmai vitába.

A lényeg: Egy GDP arányosan 80%-os adósság mellett kurvára nem mindegy, hogy 4% kamatot kell-e fizetni az adósság után, ahogy most, vagy mondjuk 8%-ot. Az első esetben az évente fizetendő kamatteher fele a második esetének. És ez jó! Minél alacsonyabb kamaton sikerül az állampapírokat kibocsátania, az jó. Minél magasabb kamaton, az rossz. Bárki megértheti, hogy miért.

Most rekordalacsony kamatot kell fizetni az állampapírokra, és ez jó. Ráadásul forint alapon. Az IMF hitelt pedig euróban, dollárban, japán jenben kapnánk. Ez pedig azért rossz, mert a magyar államnak forintban képződnek a bevételei, tehát a devizahitel árfolyamkockázatot is hordoz.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Ha a bevétel vagy a vagyon nő, akkor minden rendben. De a gdp csökken, a beruházások csökkennek."

Ez sem igaz. Csak addig van rendben, amíg a világgazdaságban jól mennek a dolgok. Aztán ha beüt a krach, akkor a GDP visszaesik, az adósság meg marad és fizetni kellene. Pontosan ez volt a történelmi bűn a szoci kormányok alatt. Hitelből növekedtünk, aztán meg jött a krach, és természetszerűen bedőltünk.
@ccactus: Te ezt kurvára nem érted. Minek küldök neked adatokat, ha nem értelmezed?
@Könnyen elkaptuk, uram!:

" Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
Duráció: ..."

Az állam kibocsát egy állampapírt, mondjuk 3 éveset. Évente kifizeti a tulajnak a tőkére jutó kamatot, a harmadik év végén pedig az utolsó évi kamatot és a tőkét egy összegben. Az államadósság finanszírozás különböző futamidejű papírokkal túlnyomó részt így működik.

Most azzal, hogy előrángatsz a szakmai bikkfanyelvből néhány fogalmat, néhány finomságot, a lényeg attól nem változik.

Állampapíroknál évente egyszer van kamatfizetés, majd a lejáratkor az utolsó évre jutó kamat mellett a tőkét is vissza kell egyösszegben fizetni. Persze az állam aktív lehet az állampapírpiacon, de az a kamatterhek mértékén mit sem változtat. Inkább csak a lejárati szerkezetet lehet vele finomhangolni.
De cáfold meg, ha tudod, egy példán keresztül. Ne csak nagyképűen néhány fogalom benyögésével.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Szerintem nehéz a mai helyzetre rábizonyítani, hogy rosszabbul állunk finanszírozási szempontból, mint a szocik alatt. "
A vitakultúráról: ne állíts olyat, amit a másik nem mondott!"

De hisz azt mondod, hogy most IMF hitelt kellene felvennünk, miközben 4%-on áll az állampapírok kamata, 2006-2007-ben meg nem kellett volna.
@ccactus:

Nem kellett volna, meg eleve nem is adott volna az IMF, mert akkor nem voltunk bajban, most meg bajban vagyunk. Ezt állítottad.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Utoljára: amikor 0,5 % kamatot fizetnek a papírokra a fejlett gazdaságokban, akkor nem kellene azzal kérkedni, hogy a 4% milyen fasza."

Azzal nem. De:
1. Az állam kamatterhei abszolút mértékben csökkennek, ami jó. Ezzel lehet kérkedni.
2. A szocik alatt is tőkepiaci pénzbőség volt, mégis magasabb hozamon adtuk el a magyar papírokat. Pont azért terjedtek el a devizahitelek, mert olyan nagy volt a különbség a forintkamatok és a devizakamatok között. Így volt, vagy nem így volt?
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Te ezt kurvára nem érted. Minek küldök neked adatokat, ha nem értelmezed?"

Most azzal, hogy előrángatsz a szakmai bikkfanyelvből néhány fogalmat, néhány finomságot, a lényeg attól nem változik.

Állampapíroknál évente egyszer van kamatfizetés, majd a lejáratkor az utolsó évre jutó kamat mellett a tőkét is vissza kell egyösszegben fizetni. Persze az állam aktív lehet az állampapírpiacon, de az a kamatterhek mértékén mit sem változtat. Inkább csak a lejárati szerkezetet lehet vele finomhangolni.
De cáfold meg, ha tudod, egy példán keresztül. Ne csak nagyképűen néhány fogalom benyögésével.
@ccactus:

"A végeredmény az a benyomás, hogy a baloldal nem vitaképes.
"

Na most ezt a duplán teljesen értelmetlen általánosítást hogyan sikerült összehozni?

Mindketten (Te + Géza) és még sokan mások alapvető tévedésben vagytok.
Politikailag akartok szakmai vitát folytatni.

Engem nem érdekel jobb és bal oldal, de téged és Gézát igen meg másokat. De azért, mert nálad ez így van rólam ne merd feltétezni!
Az, hogy politikailag vitáztok és a prioritás alapvetően az, hogy a kormány "jót tesz" vagy "rosszat tesz" (Gézánál ez szélsőségesebb, mint nálad) azt eredményezi, hogy triviális vagy a közeli szakmai értékelések eltorzulnak és elég hamar abszolút komolytalanná teszi azt, amit te vitának próbálsz hívni.

Mondok egy nagyon egyszerű példát: az államadósság alakulása.

Mondhatjuk, hogy gyakorlatilag a GDP arányos államadósság, és ezt szoktuk leginkább figyelni stagnált 2010 óta.
Ez egy igen üdvözítő adat így magában.
Sőt olyan, amivel még kampányolni is lehet és olyan, amire mindenki, aki a kormány gazdasági munkáját pozitívan akarja értékelni hivatkozik is szinte mindig.

De furcsa módon azt is mondhatjuk (és sajnos ez a valóság és a lényeg), hogy a kormány által meghirdetett "államadósság elleni harc" pedig csúfosan megbukott. Nemes egyszerűséggel azért, mert a manyup hatást az államadósság alakulásánál egyszerűen figyelembe kell venni.
Aki ezt nem teszi meg az vagy nem ért hozzá vagy politizál (a szó abszolút pejoratív értelmében).
És Géza mindig ezt csinálja (hozzátenném nagyrészt te is).

És ebből fakadóan hiába linkel be Géza adatokat meg magyarázza a bizonyítványt, ha a lényeg helyett végül csakis azt akarja kihozni egy adott elemzésből, hogy azt bizony kormányunk jól csinálta. Ez hamar nevetségessé és értelmetlenné teszi a vele való vitázást. Éppen ezért én ilyet már nem is teszek.....
@Watchdog: hát, tényleg romlik. Ugyanis a 2010-2013 közötti időszakról vitatjuk itten, hogy szar-e, amaz meg 2000-ben volt, ugye.
Nem mellesleg, ha a mostani etapban nem a színtiszta lopás lett volna a céljuk, akkor a régi programot folytatták volna, elvégre bejött már egyszer.
Csak úgy nem lehetne annyit rabolni, ugye, mert a gazdaságba fektetett pénzt nem lehet.
Értem én, nem bonyolult ez. Csak hát ugye egy picit zavaró mellette az a sok hazugság meg ígérgetés a növekedésről.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Te ezt kurvára nem érted."

Ahá! Szóval ez volt nálad az exit-stratégia. :)

Az előbb még az volt a bajod Blogger Gézával, hogy nem reagál rá, ha megfogtad valamivel...

Te meg benyomsz egy két szakmai fogalmat, persze nem összefüggésében, csak úgy felsorolva, majd berekeszted a vitát azzal, hogy én ezt nem értem.

Hát tessék, erre reagálj:
Az állampapírok túlnyomó többségénél évente egyszer van kamatfizetés, majd a lejáratkor az utolsó évre jutó kamat mellett a tőkét is vissza kell egy összegben fizetni. Persze az állam aktív lehet az állampapírpiacon, de az a kamatterhek mértékén mit sem változtat. Inkább csak a lejárati szerkezetet lehet vele finomhangolni.
De cáfold meg, ha tudod, egy példán keresztül. Ne csak nagyképűen néhány fogalom benyögésével.
@ccactus:" A forintalapú állampapírokon elérhető reálhozamot (a névleges hozam inflációval korrigált értékét) nézve szintén az élmezőnybe tartozunk Európában. Míg az ötéves magyar állampapíron nagyjából 5 százalékos reálhozamot lehetett elérni tavaly, addig a német kötvények már negatív reálhozammal is elkelnek (vagyis az infláció miatt a befektetők veszítenek az üzleten, az állam pedig nyer), sőt, az utóbbi időben már a névleges hozamuk is negatív."

Gondolom, világos: a kamat és a hozam nem ugyanaz.

Ne haragudj, most befejezem. Ha lusta vagy utánaolvasni, nem gondolom, hogy épp itt és épp most tartanom kéne egy kurzust.
Úgyse hinnéd el, amit mondok, tehát értelme sem volna.
@ccactus: khm. A kamatpolitika tehet vonzóvá egy gazdaságot, már ha nincsen tőkéje. nincs uyganis más eszköze arra, hogy tőkét vonzzon az országba. Nekünk pedig nincsen, erről szól az eladósodottságunk.
Amint látjuk, a mélyen tisztelt II. Orbán pápának a saját kamatelképzeléseivel hatásosan és stabilan sikerült megszüntetnie a nettó tőkebeáramlást. Most ennek kéne örülni? Ez eredmény? Miközben csomag csomag hátán, mert szarban van az állam és a gazdaság is? Ellentmondást érzékelek a két vonulat között. Vagy inkább hazugságot.
@MikeBoy:

"hiába linkel be Géza adatokat meg magyarázza a bizonyítványt, ha a lényeg helyett végül csakis azt akarja kihozni egy adott elemzésből, hogy azt bizony kormányunk jól csinálta. Ez hamar nevetségessé és értelmetlenné teszi a vele való vitázást. Éppen ezért én ilyet már nem is teszek....."

Kérdés, hogy hatásos, vagy inkább kontraproduktív, ha higgadt érvek helyett a személyében ócsárolják itt többen, így próbálva hitelteleníteni a mondandóját.

"Mondok egy nagyon egyszerű példát: az államadósság alakulása.

Mondhatjuk, hogy gyakorlatilag a GDP arányos államadósság, és ezt szoktuk leginkább figyelni stagnált 2010 óta.
Ez egy igen üdvözítő adat így magában.
Sőt olyan, amivel még kampányolni is lehet és olyan, amire mindenki, aki a kormány gazdasági munkáját pozitívan akarja értékelni hivatkozik is szinte mindig.

De furcsa módon azt is mondhatjuk (és sajnos ez a valóság és a lényeg), hogy a kormány által meghirdetett "államadósság elleni harc" pedig csúfosan megbukott. Nemes egyszerűséggel azért, mert a manyup hatást az államadósság alakulásánál egyszerűen figyelembe kell venni."

Szerintem meg nem kell figyelembe venni. A manyup államosítás nem más, mint egy megszorítás (nevezzük kiadáscsökkentésnek) a jövőbeli nyugdíjasokon. Amit figyelembe kell venni, az az államháztartás egyensúlyának helyreállítása. Ez ugyanis minden közgazdasági iskola szerint valamilyen mértékű gdp áldozattal jár. Amit még figyelembe kell venni, az az állami vagyon alakulása 2010 óta. Például: MOL, Richter, Rába, EON, KESZ számla.

Ezekről valahogy mindig megfeledkeznek az ellenzéki hozzászólók az érveikben. Leegyszerűsített, szakmaiatlan és szándékosan félrevezető az az állítás, hogy most is ugyanannyi a GDP arányos államadósság, mint a kormányváltáskor, csak éppen most hozzá kell adni a 10%-nyi manyup vagyon is. (elfeledve az állami vagyon alakulását, meg a devizaárfolyamok alakulását).

Még egy plusz szempont: A szocik folyamatosan privatizáltak is. Azt az összeget nem kellene hozzáadni a 2010-es gdp arányos államadósság értékhez?

Raádásul szerintem már az is eredmény,
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Gondolom, világos: a kamat és a hozam nem ugyanaz.

Ne haragudj, most befejezem. Ha lusta vagy utánaolvasni, nem gondolom, hogy épp itt és épp most tartanom kéne egy kurzust.
Úgyse hinnéd el, amit mondok, tehát értelme sem volna."

Na mi a különbség? Ne haragudj, de ez már terelés.

Leírtam, hogy hogy működik, leírom újra:
Az állampapírok túlnyomó többségénél évente egyszer van kamatfizetés, majd a lejáratkor az utolsó évre jutó kamat mellett a tőkét is vissza kell egy összegben fizetni. Persze az állam aktív lehet az állampapírpiacon, de az a kamatterhek mértékén mit sem változtat. Inkább csak a lejárati szerkezetet lehet vele finomhangolni.
De cáfold meg, ha tudod, egy példán keresztül. Ne csak nagyképűen néhány fogalom benyögésével.

Erre csak egyféle szakmai pökhendiség a reakciód. Nem olyan bonyolult ez! Benyögöd, hogy ez egy szakma, amit a többség nem érthet, meg felsorolásszerűen beraksz néhány fogalmat, és feldúltan lezárod a vitát. Blogger Géza 2 vagy!
@Mr. Waszabi:

"A kamatpolitika tehet vonzóvá egy gazdaságot, már ha nincsen tőkéje. nincs uyganis más eszköze arra, hogy tőkét vonzzon az országba. Nekünk pedig nincsen, erről szól az eladósodottságunk."

Ez nem más, mint adósrabszolgaság. Nem alternatíva. És persze ne feledd, hogy a jelenlegi 4%-os kamat mellett is túljegyzik a papírjainkat.

"Amint látjuk, a mélyen tisztelt II. Orbán pápának a saját kamatelképzeléseivel hatásosan és stabilan sikerült megszüntetnie a nettó tőkebeáramlást."

Ad1: A külföldiek kezében lévő állampapírok mennyisége rekordszinten van, az állampapírjainkat 4%-os hozam mellett is túljegyzik, elkapkodják.

Ad2: A működőtőke beáramlás - mert gondolom erre céloztál valójában - nem igazán függ az MNB kamatszinttől. Ez a mutató már nagyon-nagyon régóta nem pozitív. Nem Orbánnak köszönhető, bár kétségtelen, hogy ő sem tudott javítani rajta.

"Most ennek kéne örülni? Ez eredmény? Miközben csomag csomag hátán, mert szarban van az állam és a gazdaság is? Ellentmondást érzékelek a két vonulat között. Vagy inkább hazugságot."

Miután a fentieket cáfolni igyekeztem, az a rész és az említett ellentmondás okafogyottá vált.
@Blogger Géza: Olyan hivatalokat idézel, aminek Orbán a főnöke. Csak akkor hiszem el, ha akarom. Ez a viktatúra lényege.
@ccactus:

"Szerintem meg nem kell figyelembe venni. A manyup államosítás nem más, mint egy megszorítás (nevezzük kiadáscsökkentésnek) a jövőbeli nyugdíjasokon. "

Akkor nem értesz hozzá vagy politizálsz.
Az első egyszerű megjegyzésem az, hogy a manyup felhalmozása államadósságot okozott. A vissza államosítása viszont nem kellene hogy csökkentse azt!???

De a dolog annyira triviális, hogy inkább
politizálsz te is.
Tudod, a manyup egy részével konkrétan csökkentettük az államadósságot. Ergo, ha most még mindig 80%, akkor növekednie is kellett....
A szomorú az, hogy kvázi az egésszel is csökkenthettük volna, de ez nem sikerült....

"Amit még figyelembe kell venni, az az állami vagyon alakulása 2010 óta. Például: MOL, Richter, Rába, EON, KESZ számla."

Kiváló példa megint!
Nézzük tételesen:

MOL 500 milliárd messze a legnagyobb. De: a MOL vétel NEM növelte az államadósságot! Ezt meg hogyan? Hát úgy, hogy azt a pénzt, amiből megvettük az előző kormány hagyat tartalékba, ha szükség lenne rá. Simán visszaadhattuk volna és akkor 2%-kal kisebb lenne az adósság! Tehát erre hivatkozni eléggé gáz, de ezt tudod te is, gondolom blöfföltél, nem jött be!

Richter, Rába, rendben de nem nagyságrendek...

EON - a gáztározóra gondolsz? Komolyan kérdem! Már kifizettük?
@MikeBoy:

"a manyup felhalmozása államadósságot okozott. A vissza államosítása viszont nem kellene hogy csökkentse azt!???"

Persze hogy nem. Állami vagyont is növelhet, az államadósság változatlansága mellett.

A valóságban pedig az történt, hogy egy részét (állampapírok) bevonták, ez csökkentette az adósságot. Egy részét kifizették reálhozamként, egy része még mindig ott van az állami nyugdíjrendszerbe vissza nem lépők számláján, egy része pedig az állami vagyont növelte, tehát az állam megtartotta a manyup papírokat (pl.: MOL pakk). Megint más része pedig fedezetett biztosított egyéb állami vagyonnövelésre: pl.: EON, Rába.

De szerintem ezt te is tudod, csak kötözködsz.
@ccactus:

"Még egy plusz szempont: A szocik folyamatosan privatizáltak is. Azt az összeget nem kellene hozzáadni a 2010-es gdp arányos államadósság értékhez?
"

Add hozzá és mindig tedd meg. És mindig nézd meg, mi lett a pénzzel.

Csak olyan butaságot, hogy a MOL vételt, amit szoci kormány államadósságot növelő pénzéből vesz meg az Orbán kormány azt próbáld meg helyén kezelni, mert ez nem igazán sikerült....
@MikeBoy:

"De a dolog annyira triviális, hogy inkább
politizálsz te is."

Lásd az előző kommentem: @ccactus:

Inkább te politizálsz!
@MikeBoy:

"De: a MOL vétel NEM növelte az államadósságot! Ezt meg hogyan? Hát úgy, hogy azt a pénzt, amiből megvettük az előző kormány hagyat tartalékba, ha szükség lenne rá."

Címkézheted a pénzt, de semmi értelme. A kormányzati KESZ számla egyenlege most nagyobb, mint a kormányváltáskor. Tehát a tartalékhoz a kormány nem nyúlt, inkább gyarapította. Tudod, meg is jelentek hírek, hogy például az IMF hitelt előtörlesztjük. Namost ezt hogy, ha egyszer abból a pénzből MOL-t vettünk?
@ccactus:

"De szerintem ezt te is tudod, csak kötözködsz. "

Nem!
Ez a terelés:
"Persze hogy nem. Állami vagyont is növelhet, az államadósság változatlansága mellett."

Ez ugyanis így van!
De:
Tételesen írd már le nekem, hogy mennyi állami vagyon növekmény történt és mekkora még a tartalék, ami megmaradt. No és aztán a maradékkal szépen korrigáljuk az államadósságot!

Az első hozzászólásom az volt, hogy FIGYELEMBE KEL VENNI A MANYUP HATÁST!
Mit reagáltál rá!? NEM KELL!
Most meg hova árnyaljuk ezt? Lehet növelni az állami vagyont is, ha már nem sikerült csökkenteni az adósságot...
Na ezt rühellem én!
Ugye látod, miről van szó!?
@ccactus: Pedig láthatnál. A százalékok az előző évhez viszonyítanak.
@MikeBoy:

"EON - a gáztározóra gondolsz? Komolyan kérdem! Már kifizettük?"

Szerintem még nem. 2013 második felére tették a tranzakció lezárását, de nem vagyok teljesen uptodate. Ugyanakkor indokolja, hogy az említett összeget miért nem fordították államadósság csökkentésre.
@ccactus: "Még egy plusz szempont: A szocik folyamatosan privatizáltak is. Azt az összeget nem kellene hozzáadni a 2010-es gdp arányos államadósság értékhez?"

szerintem fogalmad sincs a gdp jelentéséről.
Nem a szakterületed neked ez, mégcsak nem is tanultál róla.
@ccactus: . Tudod, meg is jelentek hírek, hogy például az IMF hitelt előtörlesztjük. Namost ezt hogy, ha egyszer abból a pénzből MOL-t vettünk?"

Úgy, hogy hitelt vesz fel az állam, folyamatosan. Tudod, állampapír. Tehát hitelből fizeti a hitelt vissza, fél évvel a lejárat előtt. Naaaagy truváj! Mikor a kamata amúgy is leesne, tekintettel arra, hogy beestünk a bűvös tartozáshatár alá. Magyaruul nincs már büntetőkamat.
@MikeBoy:

"Tételesen írd már le nekem, hogy mennyi állami vagyon növekmény történt és mekkora még a tartalék, ami megmaradt. No és aztán a maradékkal szépen korrigáljuk az államadósságot!"

Írd le te! Te hoztál állításokat a manyup vagyonnal kapcsolatban! De az infót én is megköszönöm.

"Az első hozzászólásom az volt, hogy FIGYELEMBE KEL VENNI A MANYUP HATÁST!
Mit reagáltál rá!? NEM KELL!
Most meg hova árnyaljuk ezt? Lehet növelni az állami vagyont is, ha már nem sikerült csökkenteni az adósságot...
Na ezt rühellem én!
Ugye látod, miről van szó!?"

Nem pontosan értem, hogy mit rühellsz! A manyup államosítás megszorítás a jövőbeli nyugdíjasokon. Egyfelől csökkenti az aktuális éves költségvetések hiányát, hiszen nem kell a manyupba pénzt tennie az államnak (kiadáscsökkentés). Másfelől okoz egy egyszeri bevételt az eddig felhalmozott vagyon. Ennek egy része elment folyó kiadásokra 2011-ben (manyup nélkül 5,4% lett volna a hiány), másik része adósságcsökkentésre (manyup vagyon állampapír portfoliójának bevonása), harmadik részét az állam megtartotta, negyedik részét átkonvertálta más vagyonelemekre és szintén megtartotta. Ötödik részét kifizette reálhozamként. Tehát az egyszeri bevételből jutott államadósság csökkentésre is, állami vagyon növelésre is, lakosságnak is. A konkrét arányok elérhető tényadatok.

Az államadóssághoz semmiképpen nem lehet ezt a tételt hozzáadni, hiszen ezzel tulajdonképpen azt mondanád, hogy az állam majd azt a pénzt ténylegesen kifizeti a jövőbeli nyugdíjasoknak.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Pedig láthatnál. A százalékok az előző évhez viszonyítanak."

Végül is látok. A szoci időszak növekedési számai még rosszabbak. Pl.: 2007 gdp növekedése 0,1% volt. Mégsem fordultunk az IMF-hez.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"- Még egy plusz szempont: A szocik folyamatosan privatizáltak is. Azt az összeget nem kellene hozzáadni a 2010-es gdp arányos államadósság értékhez?"
- Szerintem fogalmad sincs a gdp jelentéséről.
Nem a szakterületed neked ez, mégcsak nem is tanultál róla."

Ezt most miért nekem írod? Ha a manyupot hozzáadhatjuk az államadóssághoz, akkor a privatizációs bevételeket is.

Azt meg miből szűrted le, hogy fogalmam sincs a gdp jelentéséről??
@ccactus:" Az államadóssághoz semmiképpen nem lehet ezt a tételt hozzáadni, hiszen ezzel tulajdonképpen azt mondanád, hogy az állam majd azt a pénzt ténylegesen kifizeti a jövőbeli nyugdíjasoknak."

Az okfejtésed jó, itt inkább az a kérdés, hogy az egyszeri manyuppénzzel való hiánycsökkentés nem parasztvakítás-e?
mivel csak azt értük el, hogy így megteremtették a lehetőségét a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülésnek, ami jó, viszont a befektetések nem termeltek plusz bevételt, nem okoztak beruházásnövekedést. Márpedig a termelés a gdp növekedés alapja, az pedig beruházások nélkül csak elvi lehetőség.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"- Tudod, meg is jelentek hírek, hogy például az IMF hitelt előtörlesztjük. Namost ezt hogy, ha egyszer abból a pénzből MOL-t vettünk?
- Úgy, hogy hitelt vesz fel az állam, folyamatosan. Tudod, állampapír. Tehát hitelből fizeti a hitelt vissza, fél évvel a lejárat előtt. Naaaagy truváj! Mikor a kamata amúgy is leesne, tekintettel arra, hogy beestünk a bűvös tartozáshatár alá. Magyaruul nincs már büntetőkamat."

Ezt beszéld meg @MikeBoy: -jal! Ő állítja, hogy a MOL-t az IMF pénzből vettük meg. Namost ha az IMF pénzt meg állampapír kibocsátásból fizetjük vissza, akkor végeredményben mégiscsak oda jutunk, hogy a MOL-t államadósság terhére vettük. Ezért mondom mindig, hogy kár címkézni a pénzeket. Az nem más, mint politizálás. Nem kéne.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"csak azt értük el, hogy így megteremtették a lehetőségét a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülésnek, ami jó, viszont a befektetések nem termeltek plusz bevételt, nem okoztak beruházásnövekedést. Márpedig a termelés a gdp növekedés alapja, az pedig beruházások nélkül csak elvi lehetőség."

Ezt nem értem, bocs. Hol az összefüggés a beruházások és a manyup államosítás között?
@ccactus: a privatizáció során eladtak vagyonelemeket. Ezek ellenértéke befolyt az államkasszába. Ez GDP növelő tétel. Namost, a GDP arányos hiány képletében a GDP a nevezőben van. Ha az nő, a végeredmény csökken.
Tehát eladással nő a gdp, csökken a hiánymutató. Mondom hiánymutató. Nem a hiány.

Manyup: a megfogalmazás rossz talán. Nem hozzáadni kell, inkább arról van szó, hogy egyszeri tétel, hatása a gazdaság alakulására nem volt.
Viszont áttételesen hiányemelkedést fog okozni, mert a nyugdíjakat ki kell fizetni majd, amikre ez adta volna a fedezetet. Bár ez évek múlva jelentkezik majd.

Itt inkább az a kérdés, hogy figyelembe vegyük-e az egyszeri tételt, vagy sem. Ha nem vesszük, tendenciájában vizsgálva az látszik, hogy nincs javulás.
@ccactus: Oké, elmagyarázom, aztán befejeztem, dolgom van, bocs.
Azzal, hogy az állam befektet, például MOL, a rendelkezésére álló pénzből termelőeszközt vásárol. Ez a könyvekben úgy jelenik meg, mint beruházás.
Tehát noch da zu, ha van egy vállalkozásod, és az abban lévő irodaházat eladod a másik vállalkozásodnak, akkor az az újban beruházásként fog megjelenni.
@ccactus:

Zárásként....

"Az államadóssághoz semmiképpen nem lehet ezt a tételt hozzáadni, hiszen ezzel tulajdonképpen azt mondanád, hogy az állam majd azt a pénzt ténylegesen kifizeti a jövőbeli nyugdíjasoknak. "

De akkor a felhalmozáskor ne is növelje! Pedig növelte!
Remélem ez logikailag még felfogható.
Tehát ha felhalmozol 11% GDP-t manyupba és abból államadósság lesz a másik oldalon.
Majd azt a 11%-ot visszaveszed és nem csökken az államadósság, akkor ott valami egész érdekes "könyvelést" hajtasz végre...

Az infót pedig ne rajtam kérd számon, hanem azon a kormányon, akit favorizálsz.
Talán elvárható, hogy lássuk extra 3000 milliárd elköltését.
Hacsak nem......
@Könnyen elkaptuk, uram!: Csak gondolj bele: építünk egy stadiont. Mivel beruházás, az építőipart pörgeti, a GDP-ben is meg fog jelenni, mint bővülés.
Vagy ilyen volt az első fidesz-kormány építőipari boom-ja, vagy a szocik autópályaépítési őrülete.

Kérdés: milyen hatása van ezeknek a gazdaság tartós fellendülésére? Minimális. Indirekt.
@ccactus: Mondjuk abban Mike-boy-nak igaza van, hogy amennyiben a manyup pénz egy részét adósságcsökkentésre fordították, más része a gdp-t növelte, és az államadósság ismét ott áll, mint korábban, hol a pénz? Vagy inkább: nőtt az államadósság, ezzel az összeggel is.
@ccactus:

"Ő állítja, hogy a MOL-t az IMF pénzből vettük meg. "

Az internet világában? Ez már nevetséges!

www.mfor.hu/cikkek/Kiderult__hogy_vesszuk_meg_a_Mol_reszvenyeket.html

Az utolsó mondat a kritikus!
És mivel köztudott, hogy az Orbán kormány nem vett fel IMF hitelt, abból az következik, hogy olyan pénzből vettük meg a MOL-t, ami a 2010 előtt felvett, de még meglévő, tehát nem elköltött hitel volt.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"a privatizáció során eladtak vagyonelemeket. Ezek ellenértéke befolyt az államkasszába. Ez GDP növelő tétel."

És akkor még te vádolsz engem, hogy nem tudom, mi az a GDP!!

De itt van a pártatlan @MikeBoy: ! Majd ő megerősít, hogy ez a mondatod, hát hogy is mondjam, butaság.

Meglepő, hogy mégis milyen határozott véleményed van közgazdasági szakkérdésekben és azok megítélésében.

Fenti mondatodból világosan látszik, hogy eddigi vitánk során folyamatosan elbeszéltünk egymás mellett, hiszen egészen mást értesz például a GDP fogalma mögött, mint amit valójában jelent! :((
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"államadósság ismét ott áll, mint korábban, hol a pénz?"

Megbukott az államadósság elleni harc.

Ennek fő okai:
- A 3000 + 500 millárd nem lett jól elköltve.
- Beruházásellenes gazdaságpolitika
- Rossz adórendszer
- Iszonyat korrupció
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"a privatizáció során eladtak vagyonelemeket. Ezek ellenértéke befolyt az államkasszába. Ez GDP növelő tétel."

Tehát a GDP az a bruttó hazai össztermék. Leegyszerűsítve az az érték amit a gyárakban, földeken megtermelnek, szolgáltatók szolgáltatnak. (korrigálva az exponttal és az importtal). Az, hogy privatizálnak valamit, az a termelést nem érinti. A privatizációs bevételt nem lehet a GDP-hez hozzáadni, az nem növeli a GDP-t.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"a privatizáció során eladtak vagyonelemeket. Ezek ellenértéke befolyt az államkasszába. Ez GDP növelő tétel."

Mondjuk @MikeBoy: pártatlanságára is jellemző, hogy nem az igazság érdekli, csak engem akar legyőzni. Őt is minősíti, hogy ekkora melléfogást nem kommentál a vitában.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

Az eladás nem növeli a GDP-t.

@ccactus:

Így van, én pártatlan vagyok.
Ellentétben Veled!
@ccactus:

"Mondjuk @MikeBoy: pártatlanságára is jellemző, hogy nem az igazság érdekli, csak engem akar legyőzni. Őt is minősíti, hogy ekkora melléfogást nem kommentál a vitában. "

A beírásaink közt 2 másodperc volt a különbség.
Remélem tisztában vagy azzal, ez mit jelent?
@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Oké, elmagyarázom, aztán befejeztem, dolgom van, bocs.
Azzal, hogy az állam befektet, például MOL, a rendelkezésére álló pénzből termelőeszközt vásárol. Ez a könyvekben úgy jelenik meg, mint beruházás.
Tehát noch da zu, ha van egy vállalkozásod, és az abban lévő irodaházat eladod a másik vállalkozásodnak, akkor az az újban beruházásként fog megjelenni."

Szintén leegyszerűsítve:
Ezeket a tételeket kiszűrik a beruházás statisztikákból. Abban csak a valódi hozzáadott érték szerepel. Ha én tőled veszek egy ingatlant, az nekem beruházás, neked eszközérték kivezetés. Kettőnk együttes eszközállománya nem változik. A beruházás statisztika csak a gazdasági szereplők együttes eszközállomány növekedését nevezi beruházásnak.

Ebben megegyezünk így?
@ccactus:

De mondjuk, ha éppen wc-re megyek vagy bármiért abbahagyom a fórumozást akár az inkvizíciót is küldhetted volna, ugye?
@MikeBoy:

És ez? :

"Könnyen elkaptuk, uram! 2013.07.21. 17:29:41
@ccactus: Mondjuk abban Mike-boy-nak igaza van, hogy amennyiben a manyup pénz egy részét adósságcsökkentésre fordították, más része a gdp-t növelte, és az államadósság ismét ott áll, mint korábban, hol a pénz? Vagy inkább: nőtt az államadósság, ezzel az összeggel is."

Ez már 20 perce történt.
@ccactus:

Na!
Mégis jön az inkvizíció?
Komolyan megáll az eszem.....
@MikeBoy:

"De mondjuk, ha éppen wc-re megyek vagy bármiért abbahagyom a fórumozást akár az inkvizíciót is küldhetted volna, ugye?"

@Könnyen elkaptuk, uram!: 17:21-kor írta a butaságát.

Te ezek után vígan kommenteltél még nekem.

No mindegy térjünk vissza tárgyra. A megerősítést köszönöm!
@MikeBoy:

"Na!
Mégis jön az inkvizíció?
Komolyan megáll az eszem....."

Te is így gondolod ahogy írta? :

"Könnyen elkaptuk, uram! 2013.07.21. 17:29:41
@ccactus: Mondjuk abban Mike-boy-nak igaza van, hogy amennyiben a manyup pénz egy részét adósságcsökkentésre fordították, más része a gdp-t növelte, és az államadósság ismét ott áll, mint korábban, hol a pénz? Vagy inkább: nőtt az államadósság, ezzel az összeggel is."

Félre ne érts, engem csak az bosszant, hogy a győzelem oltárán elfogadod a blőd érveket is. Minden elfogadott a Fidesz befeketítése érdekében? Csak tisztázni szerettem volna.
@ccactus:

Figyu!
Nem olvasom kettőtök vitáját egészen.
Ráadásul az ott nem érv, hanem inkább kérdés.
És nem is felém.
@MikeBoy:

"Nem olvasom kettőtök vitáját egészen.
Ráadásul az ott nem érv, hanem inkább kérdés.
És nem is felém."

Ok! Neked annyiban igazad van, hogy a manyup pénz egy részét adósságcsökkentésre fordították, más része a GDP-t növelte!

Maradjunk ennyiben! :)))

A többi olvasónak pedig:
A GDP az a bruttó hazai össztermék. Leegyszerűsítve az az érték amit a gyárakban, földeken megtermelnek, szolgáltatók szolgáltatnak. (korrigálva az exponttal és az importtal). Az, hogy a manyup vagyont államosították, az a termelést, a GDP-t nem érinti.
@Hеrtelendi:

"Ajaj. Sipirc vissza az iskolapadba!"

Az nem gond, ha valaki valamihez nem ért. De azt soha nem tudom megérteni, hogy akkor miért vesz fel olyan határozott, elmozdíthatatlan álláspontot?

És akkor még szidja a Blogger Gézát a vitastílusa miatt. Pedig egyik kutya, másik eb. Csak az egyik kormánypárti, a másik meg ellenzéki.

No mindegy!
@ccactus:

Nézd én ebből csak azt vettem magamra, amit leírtam.
Egyrészt ezt nyilván nem írtam le, amit idézel.
Másrészt:

"Az, hogy a manyup vagyont államosították, az a termelést, a GDP-t nem érinti. "

Azt nem. De hogy a pénzt utána mire költöd, az érintheti!
@Blogger Géza: Es ezt mondta valaki a fonokomnek is? Mert harom eve nem nagyon lattam fizetesemelest, csak az AFA emelkedett. (Amiert pl. ugyanazt a szolgaltatast dragabban adjuk a megrendelonek)
@morpho: Olvasom a kommenteket, és nem tudom mire vélni a sértődékenységedet. Ezt írtad: "az államadósság alakulásának semmi köze a nemzeti össztermékhez"

Ezt cáfolta meg zobod. Kifejtenéd az álláspontodat, vagy csak durcizni tudsz?
@ccactus: khm.
M.o.-n tőke hiány van pár évtizede, aminek nyomán technológiailag elmaradott, és ezek eredőjeként alacsony a hozzáadott hazai értéktöbblet aránya.
Emiatt bérmunkánál többre nem alkalmas.
Viszont, az a befektető, akit a bérmunka vonz ide, nos, nem fogja fejleszteni az előző kettőt, mert nem érdekelt abban.

A másik féle befektető, aki általánosságban hozna ide szabad pénzt a bankrendszerbe, amely azzal feltőkésíthetné a hazai vállalkozásokat, s amelyek annak segítségével lassan szert tehetnének saját tőkére a profitjuk felhalmozásából, illetve tevékenységükkel növelhetnék a hozzáadott értéktöbbletet. Emez pénzt viszont a kamat vonzza ide. Tehát nagyon is számít a jegybanki alapkamat. Akkor ezt kipipáltuk, ugye.

Lehet mondani, hogy nem akarunk adósrabszolgák lenni, viszont adósság nélkül csak mezei gyarmati rabszolgák leszünk, azon az életszínvonalon, amit azzal a hatékonysággal és itt maradó haszonnal el lehet érni.
Ez viszont láthatóan kevesellik itt a zemberek.
Amire te gondolsz, az a kínai modell, de az a hajó már régen elment itten, azt 25 évvel ezelőtt lehetett volna még választani, de nem választotta az ország. Mert már akkor is késő volt, jegyzem meg csendesen.

Tehát ott tartunk, hogy egyelőre a kamatok vonzhatnak ide szabad tőkét vagy pedig a bérmunkák irányába lehet elmozdulni. Szemmel láthatóan Orbán az utóbbit gondolta iránynak, csak éppen erről elfelejtette tájékoztatni a zembereket a 2010-es választás előtt, illetve, hogy ez mivel jár a hétköznapokban. Mindössze néhány elszórt mondatából lehet ezt összerakni. Azonban a cselekményei ebbe az irányba mutatnak.
Ha tudni akarod, mit jelent az, hogy Kínánál versenyképesebb akar lenni, akkor az mindenek előtt óriási életszínvonal eséssel jár a magyar lakosság számára. Tartósan, mondjuk úgy 20-30 évre. Ennek ágyaz meg az alacsony szja, a munkatörvénykönyv módosítása, a rezsicsökkentés, a fogyasztás általános csökkentése drágítással, a gazdaság lefagyasztása, a forint szándékos elinflálása, valamint a felsőoktatás elsorvasztása. Rá kell szoktatni az embereket a rabszolgaságra, úgy, hogy éhen azért ne dögöljenek, be tudjanak járni dolgozni, de azért sírva könyörögjenek egy mcdonaldsos munkáért.
Persze, közben az állami tisztviselőket kellően meg kell fizetni, nagyjából, mint a Horthy rendszerben.

A magam részéről annyi biztos, hogy nem szeretnék Orbán eme neo-arisztokráciájának rabszolgája lenni, és azt is gondolom, hogy még jó pár millió magyar nem szeretne. A gyerekeiknek meg kiváltképp nem ilyen jövőt szántak, gyaníthatóan. Erről is elfelejtette tájékoztatni az embereket Orbán valamilyen oknál fogva, pedig annyi levelet küldött már.

No de, sebaj, a többi ember véleményét majd akkor láthatjuk meg, amikor észreveszik, miben is mesterkedik a sokat ígérő főnök. Érdekes megnyilvánulásokra lehet számítani.
@ccactus: A GDP az a bruttó hazai össztermék. Leegyszerűsítve az az érték amit a gyárakban, földeken megtermelnek, szolgáltatók szolgáltatnak. (korrigálva az exponttal és az importtal). Az, hogy a manyup vagyont államosították, az a termelést, a GDP-t nem érinti."

Bullshit.
A GDP képlete a következőképpen néz ki:
GDP = C + G + I + NX
ahol C a háztartások fogyasztása,
G a közösségi (vagy kormányzati) fogyasztás,
I a beruházás,
NX pedig a nettó export, amely az export és az import különbségeként jön létre.

Tehát barátom, a beruházás IS a GDP része!
Megint kiderül, nem vagy tisztában a fogalmakkal. Így nem csoda, ha nem érted. De a másikat fikázod. Ez a tudatlanok bölcsessége.
@MikeBoy: "Az, hogy a manyup vagyont államosították, az a termelést, a GDP-t nem érinti. "

Azt nem. De hogy a pénzt utána mire költöd, az érintheti!"
érinti, mert az állam beruházott. MOL.
@Könnyen elkaptuk, uram!:

Én feladom! Majd @MikeBoy: elmagyarázza neked, ha van türelme. Látom őt is megszólítottad. Átpasszollak neki, vitázzatok a GDP mibenlétéről!

Amúgy a képleted helyes, ez a felhasználásoldali egyenlet, csak éppen alkalmazni nem tudod, úgy látszik.
@ccactus: Kevered a bruttó és nettó beruházás fogalmát. Ne tedd.
"A közgazdaságtanban a beruházás fogalma alatt termelőeszköz előállítását vagy vásárlását (néha magát az előállított vagy vásárolt termelőeszközt is) értjük. A beruházás lényege tehát, hogy a gazdaság egy szereplője – többnyire, de nem minden esetben egy üzleti vállalkozás – olyan javakhoz jut, amelyek más javak termelését segítik elő. Ezért a beruházás – egy adott időszakra vizsgálva – nem más, mint egy vállalkozás tőkeállományának (vagyis a termelőeszközök állományának) növekedése.

Tágabb értelemben beruházásnak tekinthető a szellemi tőke „előállítása”, tehát az oktatási tevékenység is."
Aszerint, hogy a beruházás milyen célokat szolgál, fix beruházásokat és készletberuházásokat különböztetünk meg. A készletberuházások tulajdonképpen a vállalkozási tevékenység fázisai között felhalmozott készleteket jelentik; ezeket egy későbbi időpontban felhasználják vagy értékesítik. A fix beruházások felhasználása inkább folyamatosan történik: ilyen lehet például egy termelő gép vagy egy gyárépület. A fix beruházások közé soroljuk a lakóingatlanok vásárlását is.
A reál GDP és a reálberuházás alakulása az Amerikai Egyesült Államokban, 1950 és 2000 között

Termelőképesség szerinti csoportosítás: Nem-termelő (improduktív) beruházások (Non-productive investment) → A beruházásoknak az a csoportja, amelyek elkészültük után a társadalom nem termelő szféráinak (egészségügy, oktatás, kultúra) működését szolgálják, termékek és szolgáltatások előállításában nem vesznek részt. Termelő-(produktív) beruházások A beruházásoknak az a csoportja, amelyek elkészültük után, mint termelő fizikai tőkejavak részt vesznek különböző termékek és szolgáltatások előállításában"
@Mr. Waszabi:

"M.o.-n tőke hiány van pár évtizede, aminek nyomán technológiailag elmaradott, és ezek eredőjeként alacsony a hozzáadott hazai értéktöbblet aránya.
Emiatt bérmunkánál többre nem alkalmas."

Ha ez az alapállásod, akkor inkább ne erőltessük a vitát. Gondolom majd mások ízekre szedik a kommentedet.

Túl sok itt az önjelölt közgazdásztudós, úgy látom. :)
@ccactus: Gondolj bele: a GDP növelő tényező a stadion építés is. De a fogyaasztás is. Nem véletlen, hogy a válságkezelésnek egyik módja Angliában az új autó vásárlások támogatása volt.
A lakásvásárlás is , de minden fogyasztás az. Az önkormányzatok szökőkút felújítása, villamoscseréje is.
Amiről te beszélsz, az a termelő beruházás.
@ccactus: Ha csak tisztán az adatokat nézzük, akkor valóban csökkent a GDP-hez képest az államadósság, de ez leginkább a mnyp. lenyúéása. A mnyp. államosítása pedig nem tekinthető megszorításnak, hiszen az nem a jelenben fejti ki a hatását, hanem a távoli jövőben (pár évtized múlva).
@Könnyen elkaptuk, uram!:

Nem fogok neked itt közgazdaságtan leckét tartani, nem is tartozik a tárgyhoz. Majd megtanítja neked az, aki erre hivatott.
@Anonymus Gesta Hungarorum:

" A mnyp. államosítása pedig nem tekinthető megszorításnak, hiszen az nem a jelenben fejti ki a hatását, hanem a távoli jövőben (pár évtized múlva)."

Az mnyp államosítása igenis megszorítás. Megszorítás a jövőbeli nyugdíjasokon, a jelen aktívjain. Korábban évi 360 milliárd forintot fizetett az állam a munkavállalók manyup számlájára. Ez egy állami kiadás volt, a hiányt növelte. Ezt a kiadást megszüntették (kiadáscsökkentés), ami javította az államháztartás egyenlegét. Megszorítás ez bizony, a javából.

A hatását is kifejti már ma, hiszen az érintet munkavállalóknak ennyivel kevesebb a megtakarítása. Abban igazad van, hogy trükkös megszorítás, hiszen az oda áramló pénzekhez a manyup tagok egyelőre nem férhettek hozzá, tehát a jelenben nem érzékelték az elvételét. De attól még elvették. Az alternatívája az lett volna, hogy valami jelenben ható tételről csípik le azt az évi 360 milliárdot.
@ccactus: Ez most csak játék a szavakkal. Ha te ettől jobban érzed magad, akkor csak nevezd "megszorításnak". Abban legalább egyetértünk, hogy a mnyp. államosításának hatását a jelen mindennapjaiban az emberek nem érezték meg, így messze nem egyenértékű azzal, ha az állami kiadásokat fogta volna vissza, amit azonnal megéreztek volna az emberek a mindennapjaikban.
@Anonymus Gesta Hungarorum:

"Abban legalább egyetértünk, hogy a mnyp. államosításának hatását a jelen mindennapjaiban az emberek nem érezték meg"

:))) Ez szerecsenmosdatás a részedről.

Természetesen egyetértünk, amennyiben az ember nem érez semmit, amikor a megtakarításait megcsapolják.

Abban értünk egyet, hogy nem a kenyérre valót vette el a kormány.

Az állami kiadásokat pedig a manyup államosítással igenis visszafogta a kormány mégpedig az állami nyugdíjkiadásokat.
süti beállítások módosítása