HTML

 

">

Bemutatkozás

Ez a blog válaszokat keres a miértekre, amik mindenkiben megfogannak. Nem az ellentétekre, hanem a hasonlóságokra hívja fel a figyelmet. Nem elválaszt, hanem egyesít. Hiszen mindannyian egyek vagyunk, egy végtelen nagy és értelmes multiverzum részei. Akik most, ebben a pillanatban egy Föld nevű űrhajóban száguldunk az emberi elme által ismert Univerzumban.

Facebook

Twitter

Oldallátogatottság

Friss topikok

Címkék

adó (1) agresszió (1) álom (1) amerikai álom (2) Ángyán József (1) áramlás (1) árvíz (3) árvízi védekezés (1) bank (2) bizalom (1) boldogság (1) brokerbotrány (1) családon belüli erőszak (1) demokrácia (2) diktatúra (2) diktatúra kiszolgálói (2) egzotikus fürdőhely (1) elemzés (3) emberi tulajdonságok (1) empátia (1) energiacella (1) energiahatékonyság (1) epigenetika (1) értékrend (5) érzelem (1) félelem (3) filmkritika (2) földtörvény (1) függőleges kert (1) gazdaság (2) gazdasági válság (6) hagyományos média (1) halálfélelem (1) hazugság (2) hitel (2) hitvilág (2) homoszexualitás (1) Horvátország (1) hó fogságában (1) ideghálózat (1) ikertornyok (1) infláció (2) ismeretlen (1) kamat (2) képmutatás (1) kísérlet (1) kitelepítések (1) klientúra (1) klimaváltozás (1) koncert (2) kőolajcsúcs (1) környezeti katasztrófa (1) korrupció (2) közösség (4) közösségi média (1) központosítás (3) kulisszatitkok (1) kutatás (2) lehallgatás (1) lélek (1) lentről felfele építkezés (1) maffiacsalád (1) márc. 15. (1) másság elfogadása (1) megbontó felfedezés (1) melegfelvonulás (1) mellrák (1) Nagy Testvér (1) nemzeti egység (1) nőgyűlölet (1) nők bántalmazása (1) nők közösségformáló szerepe (1) nyájszellem (3) nyaralás (1) olajcsús (5) olajhiány (1) olajpala (1) önhipnózis (1) önszerveződés (2) önzetlen segítség (1) önző gén (1) Orbán Viktor (6) összeesküvés elmélet (2) palagáz (4) parlamenti képviselő (1) parlamenti választások (1) pénz (2) pofon (1) politika (1) propaganda (3) pszichológia (2) pszichológus (1) robbantás (1) sokkos állapot (1) Szaúd-Amerika (3) Széles Gábor (1) szerelem (1) színjáték (1) társadalmi változások (1) természet (1) terrorizmus (1) titkosszolgálat (1) tolerancia (1) totalitárius rendszer (1) unortodox politika (1) választás (1) választások (2) változás (1) Valutaalap (1) városszépítés (1) végtelen nővekedés (4) vezető olajexportör (1) villamos (1) vízcsúcs (1) Yanni (1) zene (1) Címkefelhő

A törvénykezés tévelygései

2013.05.23. 22:59 Anonymus Gesta Hungarorum

A legutóbbi bejegyzésemet - nem meglepő módon - az Olvasók közel fele eléggé lesúlytóan értékelte, hiszen egy nagyon kényes témát jártam körül, ahol a vélemények nagyon markánsan megoszlanak. Az index egyik tegnapi cikke kapcsán azonban ismét kénytelen voltam egy újabb kényes témát körüljárni, nevezetesen a gyermekek elleni szexuális bűncselekmény törvényi végrehajtásának fonákságait. "A 18 éves Kaitlyn Huntot, a floridai Sebastian River középiskola végzős pompomlányát kiskorú megrontásával és kiskorú elleni erőszakkal vádolják, miután kiderült, hogy leszbikus viszonyt folytat egy 15 éves iskolatársával" - írta meg az index.hu a Huffington Postra hivatkozva. A cikk tömör volt és nem járta körül részletesen az esetet. Ezért azt gondoltam, itt az idő rámutatni, hogy egy teljesen jó szándékú törvényalkotás a valós életben alkalmazva mennyire félresiklik és hány ember életét teheti tönkre végérvényesen. Miközben Kaitlyn Hunt már éppen nagykorúnak számít, mert már betöltötte a 18. életévét, addig az Amerikai Egyesült Államokban és néhány más országban is ennél sokkal hajmeresztőbb dolgok is megtörténnek és tulajdonképpen szexuális bűncselekményekkel már egész kiskorú gyerekeket is megvádolnak, akár 6 éveseket is!

Ha visszalépünk egy évszázadot a történelemben, akkor a - mai törvénykezési gyakorlatban csak éppen felnőtté váló - 18 éves hajadonok már vénlánynak számítottak. Nagy általánosságban az volt a gyakorlat, hogy a nők a menstruációs ciklusuk beindulása után 1-2 éven belül férjhez is mentek a szülők által már korábban kiszemelt férfihoz. De mai szemmel teljesen megbotránkoztató módon, egész fiatal leányzókat is férjhez adtak még a XIX század végén, így például 1895-ben az Amerikai Egyesült Államokban a törvénykezés szerint a beleegyezéses korhatár sok államban a lányok esetén csak 10 év volt, de Delaware államban egyenesen 7 év! (Forrás: New York Times).  Miközben a nők vagyonukkal csak 18 éves koruk betöltésekor rendelkezhettek önállóan, ez a személyükre nem volt igaz. A beleegyezéses korhatárt a XX. század elején kezdték megemelni szerte a világban különböző kampányok hatására, 1920-ra már a legtöbb országban akár 16-18 éves korhatárra növelve. Itt látható egy összehasonlító táblázat a beleegyezése korhatárra vonatkozóan a világ egyes országaiban különböző időszakokban. Mindezekből látható, hogy még jó egy évszázada az erkölcsi normák teljesen mások voltak mint manapság, és teljesen törvényes volt akár 10 éves kislányt is megrontani. Azonban úgy tűnik, hogy az emberiség mintha át esett volna a ló túlsó oldalára és túlságosan komolyan venné a gyerekek védelmét. Annyira, hogy ma a gyerekeket már a gyerekektől is megvédik amikor szexuális "bántalmazásról" van szó.

Egy legújabb felmérés szerint az Amerikai Egyesült Államokban a közvélekedéssel ellentétben egészen ritka a kiskorúak körében a szex, a 10 évesek körében mindössze 0,6%, a 11 évesek körében 1.1% és a 12 évesek körében 2.4%. Az utóbbi 50 évben végig igaz volt, hogy a lányok kevesebb, mint 10%-a volt már túl első szexuális kapcsolatán 14 éves kora előtt. A fenti számok feltehetően kisebbek lennének önkéntesség esetén, hiszen a 10 éves lányok 62%-ka, a 11 évesek  50%-ka és a 12 évesek 23%-ka vallotta, hogy valamiféle kényszerítés hatására történt meg az első szexuális kapcsolatuk. A fenti számok természetesen növekednek, ha a néhány évvel idősebb korosztályt nézzük: a 13 évesek 5.4%, a 14 évesek 11%-ka, a 15 évesek 20%-ka és a 16 évesek 33%-ka vallotta, hogy volt már szexuális kapcsolata. A felnőtté válás határán (17-19 évesek között) ez a szám pedig már egyenesen 50%.

Amikor gyerekek elleni szexuális bűncselekményről hallunk, akkor természetesen első körben leginkább a "cukros bácsi" jut eszünkbe (idős férfi ront meg egész fiatal kislányt), esetleg a katolikus papok esete (idős pap valamelyik gyereknövendékét környékezi meg). Így természetes óhaj a társadalom részéről, hogy valamilyen törvényalkotással a gyerekek jogait megvédjék és megkíméljék őket attól a lelki töréstől, amit egy ilyen élmény kiválthat belőlük. De miközben a törvényalkotók szándéka a gyerekek megvédése kellene legyen a szexuális bűncselekményekkel szemben, addig a törvényi végrehajtásban egyre gyakrabban éppen a gyerekek lesznek vádlottak.

A poszt elején említett Kaitlyn Hunt esete még csak nem is a legkirívóbb példa, habár az ő esete is tanulságos. A feljelentést a 15 éves lány szülei tették, akik egyenesen azzal vádolták meg, hogy megrontotta kislányukat, leszbikussá téve őt. Pedig már korábbról tudomásuk volt, hogy a lányok gyakran együtt járnak és minden bizonnyal a leszbikus kapcsolat még azelőtt kezdődött, hogy az "elkövető" a 18. évét betöltötte volna. Ahogy Kaitlyn Hunt szülei nyilatkozták: „Sosem kerestek meg, hogy beszéljünk, mint szülő a szülővel. Soha nem említették, hogy bajuk van azzal, hogy a lányaink járnak. Tönkre akarják tenni a lányomat, mert azt hiszik, ő tette a lányukat leszbikussá″. A törvényi végrehajtás során a 18 éves lány jogait semmibe veszik: címét nyilvánosságra hozták és szülői nyomásra az iskolából is kicsapták, pedig bírói döntés volt arra vonatkozóan, hogy a hátralevő pár hónapban még a saját iskolájába járhat, amennyiben megszakítja a kapcsolatot barátnőjével. Az államügyész vádalkuja pedig nagyon előnytelen lenne számára, hiszen két év házi őrizet és egy év próbaidő vár rá, valamint bekerül a bűnügyi nyilvántartásba, vagyis priusza lesz (többek között felkerülhet erre a kormányzati honlapra, ahol a szexuális bűncselekmények elkövetőt tekintheti meg bárki, semmilyen előzetes regisztráció nélkül). Az Anonymous #OpJustice4Kaitlyn twitter-oldala szerint Kaitlyn egy „okos fiatal lány, aki egy kölcsönös megegyezésen alapuló leszbikus viszonyt folytatott, melyben ő és barátnője is kiskorúak voltak. Nagy jövő áll előtte, és emberek ezrei készek arra, hogy megakadályozzák, hogy kettős mércétekkel tönkretegyétek az életét.″ És ha esetleg valakik azt hinnék, hogy az Anonymus hecker csoport védené a pedofilokat, akkor nagyot téved, mert éppen ők jártak élen, amikor 2011-ben az egyik legnagyobb titkosított pedofil oldalt megtámadták és több, mint 1500 pedofil adatait tették nyilvánossá a neten, ezzel is segítve a bűnüldözők munkáját. Kaitlyn esetében az a legnagyobb probléma, hogy a homoszexualitás kerül előtérbe (miközben a nemi orientációból fakadó megkülönböztetés tíltott) és semmibe veszik az "elkövető" jogait, valamint "erkölcstelen és buja támadással" vádolják őt. Az őt pártolók szerint ez egy ártatlan kapcsolat, ami majd mindennapi a középiskolások között és sokan a floridai "Rómeo és Júlia" törvényt hozzák fel mentségként, mely szerint nem tekinthető bűncselekménynek, ha az áldozat legalább 14 éves, a szexuális kapcsolat beleegyezésen alapult, valamint az elkövető és az "áldozat" közötti kevesebb mint 4 év a korkülönbség.

Habár a fenti leírt eset feltehetően még megosztaná az Olvasókat arra vonatkozóan, hogy Kaitlyn Hunt valóban bűnösnek kellene-e nyilvánítani, a továbbiakban egészen elképesztő esetekből fogok néhányat kiemelni  a  http://sexoffenderissues.blogspot.com oldalról. Az első legyen mindjárt egy olyan 32 éves férfi abszurd esete, aki legálisan létesített szexuális kapcsolatot 17 éves barátnőjével, mert Illionis államban a beleegyezéses korhatár 17 év, de bűncselekményt követett el, amikor szeretkezés közben képeket készített a barátnőjéről. Emiatt 8 év börtönbüntetésre ítélték pedofil képek készítésének vádjával, mivel nem lehet képeket készíteni szeretkezésben résztvevőkről, ha azok életkora nem éri el a 18 évet. Az ügyészek szerint természetes, hogy a pornográf képek készítésekor nagyobb korhatárt szabnak meg, mint a szexuális kapcsolat létesítéséhez, hiszen ezzel a fiatalkorúakat próbálják megvédeni az interneten terjeszthető fotóikkal szemben. Ugyan pszichológus nem vagyok, de azért erősen kétlem, hogy egy 18 éves lány könnyebben dolgozná fel a 17 éves kortársához képest, ha az interneten akarata ellenére meztelen képeit tennék közre. Ugyanis egyre több olyan esetre derül fény, amikor a fiatalok meztelen képet küldözgetnek a párjuknak az interneten, amit egy későbbi szakítás után az ex nyilvánosságra hoz. Ugyan a hatályos törvények alapján 0télték el, szerintem mégis nevetséges ezért valakit 8 évre börtönbe zárni és ezzel egy ember életét derékba törni.

8 év börtön, amiért pornográf képet készített 17 éves barátnőjéről, akivel legálisan szeretkezhetett (Forrás: CBC Chicago)

Egy új divat, a "sexting" miatt rengeteg gyereket ítélnek el az Amerikai Egesült Államokban. A szó az angol "sex" és "texting" (SMS küldése) összeolvadásából keletkezett. Szexuális tartalmú, erotikus, meztelen vagy félig meztelen  képek és videók küldését jelenti az egyik okos telefonról a másikra. A következő eset is meghökkentő, amikor egy 15 éves lányt vádolnak gyermekek szexuális kihasználásáért, pedofil képek tárolásáért és azok elküldéséért barátainak. Itt nem az a meghökkentő, hogy ezt 15 évesen követte el, hanem hogy csak magáról készült meztelen képeket küldött a barátainak és csak azokat tárolta a saját számítógépén. De hasonlóan járt egy másik 14 éves lány, aki szintén saját magáról készített meztelen képeit töltötte fel a MySpace oldalra. Itt nem az a kérdés, hogy maga a cselekedet helyes vagy helytelen volt-e, hanem inkább az, hogy miért ugyan olyan megítélés alá esik egy cselekedet, mintha ezt egy idősebb férfi tette volna egy kislány képeivel - vagyis gyerekként ugyanúgy szexuális bűnözőkként kerülnek nyilvántartásba egész életükre ("sexual offender"). Egy 14 éves fiú esete azért is különös, mert őt egyenesen nemi erőszakkal vádolnak, amiért beleegyezéses alapon közösült 12 éves barátnőjével, amit az iskola illemhelyiségében tettek meg. Az történet azért is figyelemre méltó, mert az ügyész is elismerte, miszerint 100%-os beleegyezésen alapult  a nemi közösülés, de mivel az Ohia-i törvények szerint 13 év alatt nem lehet beleegyezésről beszélni, ezért a fiú törvény előtt nemi erőszakot követett el és ha elítélik egy életre felkerül a szexuális bántalmazók listájára. Habár a fiú volt a nagyobb, mindketten gyereknek számítanak, mégis csak a fiút ítélhetik el, ami miatt felmerül a nemek közti negatív diszkrimináció esete.

A törvény ilyenfajta szigorú értelmezése egészen paradox helyzeteket is teremthet, például egy 13 éves lányt egy időben vádolnak azzal, hogy megrontotta 12 éves barátját, miközben egyben áldozatként is kezelik. És természetesen a 12 éves fiú is hasonlóan paradox helyzetbe került, őt is egyazon időben áldozatként kezelik, miközben egyben megrontóként is. Ez a lehetetlen helyzet pusztán azért alakulhatott ki, mert Utah államban a törvény szerint 14 év alatti gyerekkel szexuális viszonyt folytatni tilos és a jogalkotók elfeledkeztek figyelembe venni az a tényt, hogy az "áldozat" a szexuális aktust esetleg éppen egy másik gyerekkel teszi. A helyzet drámai volta még nagyobb, mivel a fenti esetre csak azért derült fény, mert a 13 éves lány teherbe esett - ami önmagában is egy nagy lelki teher a lány számára -, és amit nem azzal kellene megfejelni, hogy még törvényszék elé is állítják mint közönséges bűnözőt. Akár egy életre is megbélyegezhetik, ha felkerül a fent említett "szexuális bűnözői" listára.

De, hogy ne csak az Amerikai Egyesült Államokat nézzük, vessünk pillantásunkat Nagy Britannia egy különös esetére. Egy 8 éves kislány azt mondta az anyjának, hogy két helyi fiú (10 és 11 éves) megerőszakolta őt. A törvényszéki kihallgatások során kiderült, hogy nem volt szó nemi erőszakról, erről semmilyen bizonyítékot nem találtak az orvosi kivizsgálások során és végül a lány is bevallotta, hogy nem mondott igazat, mert félt, hogy anyja megvonja tőle az édességet, ha kiderülne, hogy "rosszalkodott". Hiszen ő is benne volt a játékban kíváncsiságból és a fiúk semmilyen testrészébe nem hatoltak be. Így végül a fiúkat nem nemi erőszakért ítélték el, hanem a nemi erőszak kísérletéért (!!!).

Nemi erőszakkal vádolt 10 év körüli gyerekek a bíróságon (Forrás: The Gardian)

A szexuálpszichoplógusok között elfogadott az a nézet, hogy már az óvodáskorban megjelenik a kíváncsiság a másik nem iránt. Ahogy Molnár Tamás szexuálpszichológus fogalmazott: "Már ebben a korban is előfordulhatnak, hogy a gyerekek «doktorosdi» vagy «papás-mamás» játékban megvizsgálják, megtapogatják egymás nemi szervét. Fontos, hogy emiatt ne szégyenítsük meg őket, ne alakítsunk ki bűntudatot bennük. Ez is a normális pszichoszexuális fejlődés része.". Ennek ellenére az Amerikai Egyesült Államokban mégis már egész fiatal gyerekeket is biróságra citálnak ilyen tevékenységek miatt, ami szöges ellentétben áll a megszégyenítés elkerülésének céljával. A megrázó eset Chicago-ban történt, ahol egy 6 éves fiú vendégként "doktorosdit" játszott egy 5 éves testvérpárral (egy fiúval és egy lánnyal). A "sértett" lány védőügyvédje szerint a tette gonosznak minősül, annak ellenére, hogy szakértők szerint ezt természetes kíváncsiságként kell értelmezni. Mikor a  6 éves fiú védőügyvédje a vádak ejtését kérte, akkor a lány ügyvédje azzal replikázott, hogy a törvényben nincs megszabva alsó korhatár, és ha a jogalkotóknak lett volna ilyen szándéka, akkor azt minden bizonnyal meg is tették volna. A történet már csak azért is felháborító, mert a lány ügyvédje a hivatalos leveleket a 6 éves fiúnak címezte és nem a szüleinek, melyben azzal fenyegette meg a gyereket, ha nem jelenik meg a törvényszéken, akkor börtönbe kerül. És csak hab a tortán, hogy a lány fiú testvérét nem vádolják, aki pedig szintén részt vett a "gonosz" tettben a 6 éves fiúval egyetemben, mivel a testvérpár apja híres politikus. Hát ez a kettős mérce klasszikus esete!

A "mutasd, mid van" már akár bűncselekménynek is számíthat (Forrás: http://sexoffenderissues.blogspot.com)

A fenti esetek messze nem tekinthetőek egyedinek, hanem csak kiragadott példáknak. A Human Rights Watch emberjogi szervezet jelentése ("No easy answers") arra a megállapításra jutott, hogy a jelenlegi törvénykezési szokások több kárt okoznak, mint amennyit segítenek a helyzet rendezésében. A "szexuális bűncselekmények" regisztrációjára kimondottan éles kritikákat fogalmaztak meg:

  • A regisztrációs törvények széleskörűek és hosszú időtartamúak, olyan emberek regisztrálását is megköveteli ("sexual offender"), akik nem jelentenek biztonsági kockázatot;
  • A közösségi bejelentési törvényi alapján, bárki elérheti online a szexuális bűncselekmények nyilvántartását akár olyan célokra is, amelyeknek semmi köze a közbiztonsághoz és csak zaklatáshoz és erőszakhoz vezet a regisztráltak számára,
  • Sok esetben a tartózkodási korlátozásoknak az a hatása, hogy a regisztráltakat egész városi területekről tilthatnak ki arra kényszerítve őket, hogy távol éljenek otthonaiktól és családjuktól.

A kiskorúak esetén - akik még nem töltötték be a 18. évüket, de a fent leírt esetekhez hasonló ügy miatt elítélték szexuális bűncselekmény miatt - a fenti korlátozások még súlyosabb érzelmi válságot okozhatnak. A fenti jelentésben említést tesznek egy olyan esetről, ahol egy 10 éves fiú megérintette 5 éves unokahúga nemi szervét. Az apja szerint a "A fiam nem igazán érti mi a szex, így nehéz segíteni neki megérteni, hogy miért is kell regisztrálni őt szexuális bűnelkövetőként." A kutatók szerint érthetetlen ez a szigorú fellépés már csak azért is, mert a fiatalkorú elkövetők mindössze 4% számít visszaesőnek és a felnőttkorú szexuális bántalmazok mindössze 10% volt fiatalkorú szexuális bántalmazó is. Így aztán a fiatalkorúak regisztrációja bűnelkövetőként nem védi meg a gyerekeket attól a 90%-tól, akik felnőttként követnek el szexuális bűncselekményt, de fiatalkorúként nem. Ez a fajta regisztráció egyenes kontraproduktív, hisz nem tesz különbséget egy felnőtt és egy gyerek cselekedet között. Ezzel olyan életre szóló bélyeget sütnek rájuk, ami megakadályozza, hogy a gyerek felnőttként sikeresen integrálodjon  a társadalomba. Tulajdonképpen egy természetes gyerekkori kíváncsiság miatt egy életre kizárhatják a társadalomból, ami súlyos depresszióhoz és akár öngyilkossághoz is vezethet.

Ő lesz a következő szexuális elkövető az online szégyenlistán?

Miközben a közvélekedés szerint a gyerekeket az idegenektől kell óvni (és a törvényi szabályozás erre az eshetőségre készül fel), a statisztikák szerint a legtöbb bántalmazott gyerek és nő elkövetője valójában valamelyik családtag vagy közeli ismerős. US Bureau of Justice Statistics felmérése szerint a 18 éve alatti szexuális áldozatok 93% ismerte korábbról az elkövetőt (34%-ban családtagról volt szó, 59%-ban pedig ismerősről).  Ez a megállapítás természetesen Magyarországra is igaz. Mindezek alapján kijelenthető, hogy ez a fajta - az Amerikai Egyesült Államokban alkalmazott - regisztráció valójában nem segít a helyzet megoldásán és csak fölösleges személyi drámákat okoz.

Hogy jobban megértsük a szexuális bűnténnyel vádolt gyerekek lelki törését, legyen itt néhány - a Human Rights Watch jelentésében említett - eset. Egy 10 éves fiú többször megérintette 6 éves húga nemi szervét és kényszerítette húgát az ő nemi szervének megérintésére is. Emiatt 15 évesen, mint egy felnőttet, 3 év börtönbüntetésére ítélték. 18 évesen szabadult és felkerült a regisztrált szexuális bűnelkövetők közé. Ez többek között azzal jár, hogy 3 havonta lakóhelyének 2 mérföldes körzetében szórólapokon figyelmeztetik a lakosságot jelenlétéről, többek között a 1,5 mérföldre élő szüleit is. A szórólap szerint az elkövető 20 éves (a jelenlegi kora), miközben az áldozat 6 éves (amikor az eset megtörtént). Ami így természetesen teljesen más megvilágításba helyezi az egész történetet és egy pedofil képe rajzolódik ki a kívülállók számára. Ahogy az anyja fogalmazott: "Soha nem megy ki és soha nem húzza fel a redőnyöket. El van borzadva, hogy az arcképeivel van tele a környék. El van borzadva, hogy a szomszédok azt hiszik, ő egy kisgyereket megerőszakoló egyén.Egy másik esetben egy 12 éves fiú orális szexet gyakorolt 6 éves unokahúgán, így emiatt elítéltek és egy intenzív szexuális bűnözői gyógykezelésen kellet részt vegyen. Ezért 15 évesen messze elkerüli a találkákat a lányokkal, mert mind mondja: "Anya, én egy szörnyeteg kell legyek. Egy lány sem szeretne körülöttem lenni.Egy anya azt mondta a fiáról, akit törvényes erőszak bűncselekménye miatt ítéltek el, mert néhány évvel fiatalabb barátnőjével szexelt: "Kudarcot vall az élet minden területén, és ... gyakran mondogatja, hogy egyszerűen csak meg kellene ölnie magát. Azt hiszem, hogy már vannak olyan fiatalemberek, akik öngyilkosságot követtek el és sajnos, én aki szeretem a fiam, úgy érzem, hogy egy életen át tartó ítélet egy fiatalkori bűncselekmény miatt túlságosan elmarasztaló ... azt hiszem ..., ha nem tudok segíteni neki, akkor hamarosan elveszítem őt." Egy másik esetben kábítószer túladagolásban halt meg egy fiú röviddel azután, hogy tudatták, regisztrálni fogják a szexuális bűnelkövetők között. Az ok a fentiekhez hasonló, nemi erőszakkal vádolták másik 3 fiúval egyetemben, minekutána egy anya megtalálta 14 éves lánya naplóját, amelyikben részletesen leírta hogyan közösült 20 partnerrel, melyeknek életkora 14-20 év között volt, többek között az elítélt 4 fiúval is közösült a napló szerint.

A szexuális bűnözők regisztrálásának az egyik nagy hátránya, hogy megjelennek az önfejű igazságosztók, akik úgy gondolják, hogy az ő feladatuk eltüntetni a környékről a "pedofil" embereket. A Human Rigths Watch leír egy olyan esetet, melyben egy 19 éves fiút ítéltek el nemi erőszakért, mivel a 15 éves barátnőjének még 3 hete volt, mielőtt betöltötte volna a 16. életévét, azt a kort ami a törvény szerint a beleegyezéses korhatár. Szabadulása után nem akart visszamenni szüleihez, hanem inkább vett egy lakókocsit, hogy bebizonyítsa, képes egyedül is megállni a lábán. Nemsokára holtan találtak rá a lakókocsija ajtójában. Egy idegen egyszerűen arcon lőtte, alighogy kinyitotta az ajtót. Az idegen nem ismerte, de megtalálta a regisztráltak között és pedofilnak hitte. A rendőrség a szülőket nem is értesítette, ők a helyi hírekből tudták csak meg, mi történt a fiúkkal. És természetesen ez sem egyedi eset, sok hasonló esetről van még nyilvántartás. Éppen emiatt a legtöbb államban már írásbeli figyelmeztetést helyeztek ki a szexuális bűnelkövetők regisztrációs honlapjára.

Mindezek alapján a Human Rights Watch az Amerikai Egyesült Államok törvénykezését ajánlja felülvizsgálatra, mivel több kárt okoz, mint amennyit használ. A jelenlegi törvénykezés nem megalapozott kutatásokon alapszik és sokszor a társadalmi előítéleteket tükrözi. A leginkább elterjedt nézet szerint a szexuális bűnelkövetők visszaesők, a szexuális bűnelkövetéseket leginkább "idegenek" követik el, emiatt érdemes a lakosságot figyelmeztetni a jelenlétükről és akár egy adott közösségből ki is lehet tiltani. Ehhez képest a kutatások azt igazolják, hogy a szexuális bűnelkövetők csak ritkán esnek vissza, az áldozatok elkövetői leginkább családtagok, vagy olyan ismerősök, akiikben az áldozat megbízik, valamint a lakóhelyi korlátozás semmilyen módon nem befolyásolja a visszaesés lehetőségét.

surveys

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anonymus-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr615312903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egészen addig szokott menni a nagy megértés és szimpátia, ameddig az egyik érintett fél (pl. a sértett) az empátiájáról híres személy rokona vagy családtagja.

Ha ez megesik, az empátia megy a sutba és előkerül a bicska.
süti beállítások módosítása