HTML

 

">

Bemutatkozás

Ez a blog válaszokat keres a miértekre, amik mindenkiben megfogannak. Nem az ellentétekre, hanem a hasonlóságokra hívja fel a figyelmet. Nem elválaszt, hanem egyesít. Hiszen mindannyian egyek vagyunk, egy végtelen nagy és értelmes multiverzum részei. Akik most, ebben a pillanatban egy Föld nevű űrhajóban száguldunk az emberi elme által ismert Univerzumban.

Facebook

Twitter

Oldallátogatottság

Friss topikok

Címkék

adó (1) agresszió (1) álom (1) amerikai álom (2) Ángyán József (1) áramlás (1) árvíz (3) árvízi védekezés (1) bank (2) bizalom (1) boldogság (1) brokerbotrány (1) családon belüli erőszak (1) demokrácia (2) diktatúra (2) diktatúra kiszolgálói (2) egzotikus fürdőhely (1) elemzés (3) emberi tulajdonságok (1) empátia (1) energiacella (1) energiahatékonyság (1) epigenetika (1) értékrend (5) érzelem (1) félelem (3) filmkritika (2) földtörvény (1) függőleges kert (1) gazdaság (2) gazdasági válság (6) hagyományos média (1) halálfélelem (1) hazugság (2) hitel (2) hitvilág (2) homoszexualitás (1) Horvátország (1) hó fogságában (1) ideghálózat (1) ikertornyok (1) infláció (2) ismeretlen (1) kamat (2) képmutatás (1) kísérlet (1) kitelepítések (1) klientúra (1) klimaváltozás (1) koncert (2) kőolajcsúcs (1) környezeti katasztrófa (1) korrupció (2) közösség (4) közösségi média (1) központosítás (3) kulisszatitkok (1) kutatás (2) lehallgatás (1) lélek (1) lentről felfele építkezés (1) maffiacsalád (1) márc. 15. (1) másság elfogadása (1) megbontó felfedezés (1) melegfelvonulás (1) mellrák (1) Nagy Testvér (1) nemzeti egység (1) nőgyűlölet (1) nők bántalmazása (1) nők közösségformáló szerepe (1) nyájszellem (3) nyaralás (1) olajcsús (5) olajhiány (1) olajpala (1) önhipnózis (1) önszerveződés (2) önzetlen segítség (1) önző gén (1) Orbán Viktor (6) összeesküvés elmélet (2) palagáz (4) parlamenti képviselő (1) parlamenti választások (1) pénz (2) pofon (1) politika (1) propaganda (3) pszichológia (2) pszichológus (1) robbantás (1) sokkos állapot (1) Szaúd-Amerika (3) Széles Gábor (1) szerelem (1) színjáték (1) társadalmi változások (1) természet (1) terrorizmus (1) titkosszolgálat (1) tolerancia (1) totalitárius rendszer (1) unortodox politika (1) választás (1) választások (2) változás (1) Valutaalap (1) városszépítés (1) végtelen nővekedés (4) vezető olajexportör (1) villamos (1) vízcsúcs (1) Yanni (1) zene (1) Címkefelhő

Az "ingyen" energia forradalma

2013.04.16. 20:56 Anonymus Gesta Hungarorum

Ebben a posztban az "ingyen" energia forradalmáról értekeznék a "megbontó felfedezés" gazdasági modellje segítségével, megpróbálván felvázolni egy ilyen Széles Gábor által beharangozott energiacella társadalmi hatását az elkövetkező évtizedekben. Meglátásom szerint  az "ingyen energia" nemcsak az emberek hétköznapi életét, hanem az emberiség jelenlegi politikai berendezkedését is megváltoztatná. Ez a poszt nem kíván választ adni arra a kérdésre, hogy Széles Gábor által említett energiacella valóban működőképes-e, és az már ősszel sorozatgyártásba kerülhet-e? Az internet tele van mindenféle "ingyen energia" ötletekkel, elég csak az internetes keresőbe beírni a szópárt (igaz, javát működésképtelennek lehet nyilvánítani már a mindennapi tapasztalat alapján is!). Elméleti fizikusok már megbecsülték a vákuumban található energiasűrűséget és habár az egyes elméleti modellek között nincs teljes következetesség, de egyes becslések irdatlan nagy számot is eredményeznek (10¹¹³J/m³). A tudomány mai főáramlata szerint azonban ezt az energiát nem lehet megcsapolni. Ez persze nem jelenti azt, hogy akár már a közeljövőben nem lesznek olyan új tudományos felfedezések, amik már képessé tehetik az emberiséget ezen energia töredékének elérésére.  

Széles Gábor először még február közepén pendítette meg Facebook oldalán a széles nyilvánosság előtt, hogy valami nagyot fog durrantani, amitől idézem: "... ha ez bejön akkor végre Magyarország olyan növekedési pályára áll amin már vagy ötszáz éve nincs!!! Ha ez bejön akkor jövőre Orbán Viktor kétharmaddal fog megint nyerni." Erről az index.hu február 20-án tudósított, ahol mindjárt szavazni is lehetett ezen bejelentés komolyságát illetően, melynek mai állapota alapján a következő szavazatmennyiségek vannak:

  • 4389 - A Békemenetet betereli a munkaerőpiacra
  • 2435 - MLM-hálózatot szervez
  • 8066 - A téridő görbületein átsikló Ikarusokkal űrfémbányászatot kezd
  • 5650 - Újra lesz Osztrák-Magyar Monarchia, és unió Erdéllyel
  • 1796 - Minden dolgos kínai 100 jüanért állampolgárságot kap
  • 3326 - Megveszi a vízzel működő motor szabadalmát
  • 8142 - A Videoton Color Star technológiára alapozva megépíti a Halálcsillagot
  • 1574 - Egy hurrikán átsodorja hazánkat New Englandbe (vagy Sanghajba)
  • 6238 - Annektáljuk Svájcot
  • 6357 - Legalizálják a füvet

Széles Gábor azonban nem tágított és tovább csöpögtette az információmorzsákat, március elején egy olyan blogposztot osztott meg a Facebook-oldalán, amely „ingyen energia az éterből” felvetéssel a Tesla-tekercsekről, a „nullaponti energia” kinyerésének esélyeiről és egy 100 százalékosnál nagyobb hatásfokkal működni képes rendszerről szól. A poszt szerzője szerint „Tesla találmánya az Univerzum kifogyhatatlan energiájához, az éterhez biztosít hozzáférést” és "egy jól működő Tesla-tekercs segítségével ingyen energiához (más néven nullaponti energia vagy éter) lehet jutni, ami azt jelenti, hogy nagyobb a szerkezet kimeneti energiája, mint a bemeneti, vagyis a »semmiből« nyertünk energiát a működése közben”.

Tesla Colorado Springs-i laboratóriumában (Forrás: http://vanmagyarazat.blogspot.hu)

Széles Gábor egy újabb fátylat lebbentett fel március végén, amikor a következő bejegyzést tette fel Facebook oldalán: "Mi történt? Kiszállt a kalitkából a «madár». Három órán keresztül hibátlanul repült. Legközelebb három hétig kell folyamatosan repülnie, hogy végleg elhagyhassa a kalitkát ...", majd végül eljutottunk az energiacella megnevezéséig is egy újabb Facebook-bejegyzésben április 10.-én:  "Örülök, hogy a média ennyit foglalkozik ezzel az «energia cellával». /Csak zárójelben jegyzem meg, most írtam le először ennek az általam tervezett hivatalos nevét./ Abszolút nem zavar, hogy ennyit össze-vissza találgatnak.". Majd végül most szombaton adott egy interjút a saját tulajdonú lapjában, ahol beszélt az energiacella "működéséről" is: "Aki egyébként veszi a fáradságot, és végigböngészi a bejegyzéseimet, tisztában lehet azzal, hogy milyen teljesítményű az energiacella, hány háztartás számára ad majd folyamatos energiát, mekkora a súlya, még az árát is ki tudja mindebből kalkulálni. ... Nem elsősorban a nagyfeszültségen keresztül, hanem a nagy áramon keresztül csatolja ki a készülék az energiát «a levegőből»".

Az index.hu cikke szerint az eddig Szélestől megtudott dolgok alapján az energiacellában nincs mozgó alkatrész, nem egy méretben gyártják majd, hanem moduláris lesz egytől tíz háztartásig, a megtérülési ideje pedig pár év. Ezek alapján viszont ingyen energiának nevezhető a hagyományos szélturbina és a napelemek is. Itt is van az elején egy beruházási pénzösszeg, a megtérülési idő pedig egyenértékű azzal az idővel, amíg a szélturbina vagy napelem által előállított energia ára összesen a beruházás összegével egyenlő. A szélerőműek és napelemek átlagos megtérülési ideje 10 év körül van jelenleg, Széles Gábor által megpendített pár év az energiacella esetén ennél kisebb is lehet, így akár komolyabb konkurenciát is jelenthet a jelenlegi technológiákkal szemben. Az én szememben viszont az "ingyen" energia ott kezdődik, amikor egy átlagos fizetésből meg lehet vásárolni egy ilyen energiacellát (vagy nevezzük bárminek) - esetleg a pár havi törlesztőrészlet ennél kisebb összegű - és a megtérülési ideje legfeljebb néhány hónap, de semmi esetre sem több mint 1 év. A jelenlegi energiaárak mellett egy ilyen eszköz legfeljebb néhány 100 ezer Ft-os bekerülési költséget jelentene még a nagyobb háztartások esetén is, kisebbeknél akár 100 ezer Ft alatt is lehetne. A további elemzésünk céljából tekintsünk egy ilyen hipotetikus "energiacella" eszközt, ami a közeljövőben már elérhetővé válik.

Szélerőműpark (Forrás: http://www.winfo.hu)

Milyen társadalmi haszna lenne egy ilyen "ingyen" energiacellának, ha az már széles körben elterjedne? A Clayton M. Christensen vezette be a "megbontó technológia" fogalmát még 1995-ben egy cikkében ("Disruptive Technologies: Catching the Wave", Harvard Business Review), amit  1997-es "A feltaláló dilemmája" ("The Innovator's Dilemma") című könyvében tovább finomított, példaként többek között a merevlemezek gyors generációváltását hozva fel. Majd később rájött - a 2003-ban megjelent "A feltaláló megoldása" ("The Innovator's Solution") című könyvében -, hogy nem maga a technológia az, ami egy korábbi bejáratott piacot bont meg egy újabbal helyettesítve, hanem egy olyan új üzleti modell, ami a meglévő technológiára támaszkodik. Ezért aztán bevezeti a "megbontó feltalálás" ("disruptive innovation") megnevezést, ami szerint nem a technológiai újítás bontja meg a korábbi status quo-t, hanem egy új üzleti modell, ami korábbi technológiai újításokra (is) támaszkodik. (A megbontó innovációról rövid magyar ismertetés itt olvasható.)

Ennek legékesebb példája a robbanómotor feltalálása, ami egyértelműen alapjaiban változtatta meg a mindennapi életünket. Mindazonáltal, maga a robbanómotor felfedezése egyáltalán nem járult hozzá az emberek életkörülményeinek megváltozásához, mégha a feltalálása forradalmi újításnak is minősült. Eltekintve a "felső tízezer" kasztjától, az emberek abszólut többsége továbbra is loval vontatott kocsival (városon) vagy ökörrel vontatott szekérrel (falun) közlekedett. Ami ténylegesen megváltoztatta az emberek életét, az egy olyan új üzleti modell volt, amit Ford alkalmazott. Egyrészt bevezette az autok gyártásában a mozgó gyártosorokat, miáltal drasztikusan lecsökkentette a gyártási költségeket (így az autó árát is), másrészt saját bankján keresztül a részletfizetési lehetőséget is megteremtette az autók vásárlásához. Először még csak a jómodú középréteg, majd néhány évtized múlva már széles rétegek is megengedhették maguknak az autó megvásárlását. Így a hagyományos vasúti közlekedés visszaszorult, a ló vontatta kocsik manapság pedig már csak turista látványosságnak számítanak. Ennek eredményeként az emberek már sokkal szabadabban mozoghattak, mint korábban. Igaz, az olaj(hozam)csúcs elérése - ami a 2008-as világgazdaság egyik oka is - megakasztotta ezt a korábbi trendet.  Ilyen újkori megbontó innováció éppen napjainkban is zajlik az okostelefonok és tabletek terjedésével, valamint a Web2.0-vel (közösségi hálózatok, felhasználók által létrehozott tartalmak, stb.).

A "megbontó innováció" fogalmának ismeretében kijelenthető, hogy - habár egy ilyen Széles Gábor által említett energiacella akár Nobel díjat is hozhat a feltalálóinak - végső sorban nem maga a technológiai újítás, hanem az ahhoz kapcsolodó üzleti modell fogja megbontani a jelenleg kialakult üzleti környezetet és fog helyette egy teljesen másikat létrehozni. Azonban meglátásom szerint nemcsak az üzleti környezetre,  hanem az emberiség társadalmi berendezkedésére is hatással lesz egy ilyen "ingyen" energiacella széleskörű elterjedése. A továbbiakban ezen lehetséges változásokat szeretném szemléltetni.

A jelenlegi üzleti modell szerint az energiát az emberiség fosszilis energiahordozókból nyeri, a kőolajat átalakítás után a közlekedésben és az árú szállításban használja, a földgázt fűtésre és villamos energia előállítására, a kőszént szintén villamosenergia előállítására (akárcsak az urániumot). Ezek kibányászása azonban roppant energiaigényes, és méginkább az lesz, ahogy a kitermelés eléri a (hozam)csúcsot. Ezen foszílis energiahordozók kibányászását nagy nemezetközi vállalatok végzik, majd a megfelelő átalakítás után nagy központi ellátórendszereken keresztül juttatják el a vállalkozásokhoz és háztartásokhoz. Mindezek fényében azt látjuk, hogy az átlagemberek és kisvállakozók nagyban függnek ezen nagy energiatermelőktől és ellátórendszerektől, így egyben ki is vannak szolgáltatva nekik. Vigyázat! Ez itt most nem összeesküvéselmélet az idegen karvajtőke ellen! Mindegy, hogy "idegen" vagy magyar tőke van a háttérben, mindegy hogy magán vagy állami szerepvállalás van benne, a függőség ugyanúgy fennáll. Közgazdasági közhely, hogy nincs különbség a magán és az állami monopolium között (hát még a tulajdonosi kör nemzetiségi hovatartozása között!). Ez egy rendszerhiba és nem több! Egy ilyen rendszer esetén jön a mindennapi taposás a "kisemberek" részéről, hogy képesek legyenek kifizetni a havi rezsi számlákat és ne maradjanak víz, áram és (télen) melegítés nélkül. Ez a fajta függőség azonban egyben előhozza az emberi megalkuvást is, ilyenkor az emberek sokszor kénytelenek lenyelni a központi ellátórendszerben dolgozók pökhendi viselkedését és minduntalan kénytelen igazodni az uralkodó eszme mögé, ha el szeretnék kerülni a "kellemetlenségeket". 

Zöld farm (Forrás: http://www.ehdwalls.com)

És milyen lehet a (közeli) jövőben egy olyan társadalom, ami például az "ingyen" energián alapul? Ehhez elsősorban egy olyan üzleti modell kialakítása szükségeltetik a megfelelő technológia megléte mellett, amely esetén az "energiacella" eléri a tömeggyártást és széleskörűen elterjed. Ekkor már minden nagyobb áruházban kapható lesz az ilyen eszköz, az ára pedig nem lesz több, mint egy mai LCD TV, ráadásul modulárisan is kapható. Ekkor a háztartás energiaigényének nagyságától függően 1 vagy több modult kell vásárolni, de elsőként lehetséges lesz akár csak egy modult is megvenni - így a kezdeti időszakban a háztartás energia igényéhez szűkséges különbözetet még a hagyományos központi rendszerből pótolnák. Ezt majd fokozatosan lehetne bővíteni, ahogy a háztartás anyagi helyzete megengedi, míg végül a hagyományos központi energia ellátó rendszerről teljesen lecsatlakoznának a háztartások (vagyis ezek az elosztó nagy cégek megszűnnének - ilyenre már most is van példa Erdélyben a panellakások esetén, ahol a távfűtés gyakorlatilag megszűnt, helyette a lakások saját egyedi cirkófűtéssel üzemelnek). Egy ilyen esetben néhány évtized alatt (esetleg néhány év alatt?!) minden háztartásban lenne ilyen energiacella, így a háztartási energia "ingyen" lenne a családok számára, ezzel is nagyban csökkentve a "kisemberek" függését a központi hatalomtól ("napi robotolás a mindennapi betevőért"). Ezzel párhuzamosan megerősödnének a kisközösségek és önellátóvá válhatnának, hiszen "ingyen" energiával lehetne előállítani a műtrágyát, mozgatni a mezőgazdasági gépeket és feldolgozni a megtermelt élelmiszert az üzemekben, az előállított végtermékeket pedig eladnák a közeli városoknak. Ekkor kialakulna egy természetes egyensúlyi állapot is a falvak és városok között: falvakon megteremtenék az élelmiszert és az egyszerűbb technológiákon alapuló termékeket, míg a városok megmaradnának a polgárosodás fellegvárai (kutatási és fejlesztői központokkal), ahogy ez az ipari forradalom előtt és után is volt. Ráadásul a közösségi hálózatok révén az információáramlás olyan gyors és szabad lenne, hogy nem lenne igazán különbség aközött, hogy az ember városon vagy falun élne és az életkörülmények is nagyban hasonlítanának egymáshoz. 

Mindezek fényében elmondható, hogy habár az "ingyen" energiacella rövidtávon Széles Gábor reményeit igazolhatja, miszerint "jövőre Orbán Viktor kétharmaddal fog megint nyerni", még ha ez esetleg más okok miatt is fog bekövetkezni, de  hosszabb távon - az "ingyen" energiacella széleskörű elterjedése miatt - egyértelműen a hatalom központosítása ellen fog hatni. Az emberek nem félnek majd kifejezni véleményüket és gondolataikat, mert már nem fognak függeni a központi hatalomtól - így az esetleges retorziótól sem kell tartaniuk, mert eleve nem állhatna fenn olyan helyzet, mint manapság, amikor a "kisemberek" kénytelenek eltűrni a hatalom túlkapásait attól való félelmükben, hogy állásvesztés miatt nem tudják majd fizetni a havi számláikat. Vagyis a Széles Gábor által vizionált Orbáni kétharmad nincs összhangban az "ingyen" energiacella várható társadalmi változásaival.

komment

Címkék: közösség társadalmi változások Széles Gábor energiacella megbontó felfedezés

A bejegyzés trackback címe:

https://anonymus-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr995221863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

épp a változástól való rettegés miatt tűntette el a hatalom tesla gépét

szerencsére a rendszer hamarosan magától is összeomlik, reméljek előkerülhetnek akkor majd a régi jó ötletek is
Lesz megoldás, az alattvaló nem függetlenítheti magát a hatalomtól!
Az energiacella után "cella-adót" kell majd fizetni.
Tegyük fel, ahogy a cikkben is olvasható, hogy valóban lehetséges ilyen ingyen energiát adó modulokat gyártani. Én ebben az esetben igen csak figyelnék a biztonságomra Széles Gábor helyében. Rengeteg ember/cég/kormány/hatalmi szervezet érdekelt abban, hogy ilyen ne jusson le az emberekhez és továbbra is rájuk legyünk szorulva. Például az arab olajkitermelő országok visszanyernék korábbi státuszukat és helyüket a vilgában: egy nagy sivatag, semmi több. Gondolom, ebben például a szaudi sejkek nem annyira érdekeltek.
@Atrox: Azt a szellemet nagyon nehez lenne mar visszatuszkolni a palackba. Egy ilyen alapveto atrendezodes aligha zajlana le kisebb nagyobb haboruk nelkul. Az arab orszagok ugyanis suthetik az olajukat(Az ipar amugy meg sok celra hasznalja, nem csak energiahordozonak.), de az orosz gazdasagot is a foldgaz es olaj export tartja eletben.
@wmiki: ilyen kevés agysejttel, amennyi neked van, hogy tud valaki létezni? Már ez is egy csodája a természetnek...
ha ingyen lenne az energia, felforralnánk a Földet.
@fidesz = házmesterek pártja: te nagyon tapasztalt lehetsz a kevés agysejttel való létezésben :x

persze a jelenlegi rendszer nem is vár el önálló gondolatokat egy dolgozótól, elég ha képes vagy elvégezni azt a munkát amire beidomítottak
@Atrox:

A legnagyobb olajcégek komoly pénzeket fektettek be az alternatív energiaprojektekbe, azaz éppen nem érné őket ez negatívan. Az üzlet ugyanis marad, hiszen ezt az energiát is meg kell termelni és el lehet adni.
@dolgozni kék: "The total solar energy absorbed by Earth's atmosphere, oceans and land masses is approximately 3,850,000 exajoules (EJ) per year.[8] In 2002, this was more energy in one hour than the world used in one year."
Konklúzió: nem az ingyenenergiát kell feltalálni, hanem új üzleti modellt bevezetni, és eljő a kánaán.
@wmiki: jól van okoska törp, pofázz csak nyugodtan! Hogyhogy lecserélted a homepage-ed címét? Valaki megunta, hogy visszaélsz a nevével? :DDD
Amig az ember a tobbi emberen akar utalkodni, mint valami csimpanz alfahim, addig johet ide nullponti energia, ufok, vagy barmi, ugyis megdoglunk elobb-utobb.
Nincs az a tarsadalmi rendszer, vagy technologia, amit az emberi hatalomvagy ne tenne tonkre, ne pervertalna, ne csinalna karikaturat belole. Ha az ember a hatalomvagyan kepes lesz uralkodni, mint ahogy az osszes tobbi osztonein sikerult, na, akkor jon a tobbi magatol.
@dolgozni kék: ha ingyen lenne energia, akkor leköpnénk a fizikusokat. :D
Eddig csak a wmiki "értelmi" színvonalán álló kreténeknek sikerült "megcáfolni" az energiamegmaradás törvényét.
@dolgozni kék: Meg kell tanulja az emberiség, hogy ne a végtelen növekedésben gondolkozzék, hanem "csak" a fejlődésben.
A metanol energiacella a hagyományos módon előállított energiát metanollá átalakítva ELTÁROLJA (némi veszteség árán), majd a felhasználás helyén a metanolból áramot csinál, tehát az eltárolt energiát visszaalakítja, FELSZABADÍTJA (némi további veszteség árán).
Szóval nem a semmiből csinál valamit, nem örökmozgó, még csak nem is nyereséges berendezés hanem a metanolt egyfajta szállítható/tárolható "folyékony akkumulátornak" tekinti.
Ha az elején, ahol beteszik az energiát ott nagyon olcsó az energia, akkor elképzelhető, hogy a folyamat túlsó végén is - a kétszeri átalakítás veszteségei és a szállítási költségek ellenére - elég olcsó lesz ahhoz, hogy versenyképes legyen a jelenleg ismert energiahordozókkal.

Tehát pl észak-Afrikában nagyon olcsó a napenergia, amit (metanol formájában) el lehet majd szállítani Magyarországra, ahol is mi beleöntjük a pincében lévő varázsdobozba, amiből kijön a villanyosság.
@fidesz = házmesterek pártja: Akkor van egy jó pár fizikus akit leköphetnél. Pl. Lord Kelvint, aki szerint levegőnél nehezebb tárgy soha sem lesz képes repülni (pedig a diszkont légitársaságoknak köszönhetően ma már bárki megtapasztalhatja az ellenkezőjét), vagy akár Einsteint is, aki a kvantum mechanikát nem tartotta megfelelőnek, mivel Isten nem kockázik és nincs azonnali távolhatás. Már kísérletekkel igazolták, hogy ő is tévedett. És ez csak két híres fizikus, de a lista ennél jóval hosszabb.
Marhaság. A széles hülyét csinál magából és az orbánból. Amit nem különösebben bánok...
@fidesz = házmesterek pártja: :x

nagyon jól érvelsz, teljesen igazad van!
a tudomány sosem téved, és már mindent feltaláltak, ami feltalálható!
levegőnél nehezebb tárgy nem repülhet, és majd 2014-ben eljő Dopeman a messiás, aki elvezet minket a kánaánba!
ezekre több bizonyíték van, mint az evolúció elméletre, vagy az ősrobbanásra, tehát tény

aki pedig ezekben kételkedik, azt vessük tömlöcbe, az értelem nevében! több liberalizmust! máglyára az otthonszülőkkel!
hajrá szdsz!
@Anonymus Gesta Hungarorum: :)
A probléma nem abból adódik ebben az esetben mit lehet és mit nem megcsinálni. A probléma az, hogy 100% nem a széles és az általa fizetett "tudósok" (kik is?) fogják az áttörést elérni.
Nem is igazán értem ennek a ködösítésnek mi az értelme? Esetleg az orbán politikai ambíciójára (hataloméhségére) hajtva némi közpénzt akarnak kihúzni belőle? Sajna más értelmet nem látok benne. A tudomány nemigen áll pertuban a politikával...
@wmiki: "és majd 2014-ben eljő Dopeman a messiás, aki elvezet minket a kánaánba!"

Húgyagyú! Azt hittem az orbán fog titeket elvezetni a kánaánba és nem a dopmen...
@kovi1970: Kérlek, próbáljátok meg egymás minősítését mellőzni. Köszi.
@kovi1970: dehogyis, a bajnai/gyurcsány/kuncze mesterhármas hozza el a megváltót, és ők vezetnek el minket a kánaánba több imf hitel, és kevesebb minimálbér programjukkal
ők majd nem a rezsit csökkentik, hanem a nyugdíjakat, szóval nagyon jó lesz

ha ezt nem tudtad, nem vagy demokrata :((
@wmiki: Oszt már meg velünk ,hogy a tényekhez amikre hivatkozol azokhoz te tevőlegesen mennyit is adtál hozzá?
@Anonymus Gesta Hungarorum: na jó, én itt adom fel. Te épp olyan barom vagy, mint wmiki. :D
Én ugyan mindig is rühelltem a fizikát, de úgy fest, picit többet felfogtam belőle, mint amennyit te valaha is meg fogsz érteni.
@kovi1970: Az indexen a cikkben megnevezték Széles titkos tudósai közül egyet:Egely....ha mond ez a név valamit neked akkor már értheted ,hogy honnan is jött az ingyen energia .....:)
Amúgy ez a találmány a cikk szerint egy újfajta szélturbina......Mi a Nobel-díjas ötlet egy szélturbinában?Igaz amikor még a Nobel-díj nem volt igazán elismert tudományos díj akkor kapott egy mérnök Nobel-díjat az általa tervezett világító toronyért.
@bunkó: az lesz majd a szép, amikor a "megújuló" energiák kapcsán kiderül, hogy az ezeket emberi fogyasztásra alkalmassá tevő eszközök (napelemek, szélerőművek stb) szintén tönkretesznek valamit.
Ugye régen a fosszilis energiahordozóknak is úgy esett a világ, hogy kifogyhatatlan az igényekhez képest.
El tudom képzelni, hogy ha néhány nagyságrenddel több szélerőművet helyeznek üzembe, akkor esetleg a légkörben zajló folyamatokat sikerül megborítani velük. Stb. Ingyen energia? Hm...
Még ha mi annak is látjuk, valahonnan biztosan el kell venni. És ki tudhatja, kinek/minek ártunk vele. (utalva pár sci-fire)
@fidesz = házmesterek pártja: Ebben van igazság. Ezért kellene sokkal óvatosabban bevezetni új dolgokat. Az a baj, hogy nagyon korlátolt az emberiség tudása, és néha egy újítás következményeit csak évtizedek múlva vesszük észre.
Ha megvalósul, akkor onnantól nem érdekel a lakás hőszigetelése, a berendezések energia fogyasztása, a wc-re elektromos rollerrel járok, ..stb.. Magyarán elkezdünk pazarolni és azon fogunk versenyezni ki tud több energiát felhasználni.
Széles az MKKP színeiben indul?
@BigPi: Ez sajnos igaz. És úgye Széles azt is mondta, hogy Mo. előtt 500 évre hatalmas növekedés áll. De hát exponenciális növekedés nem fenntartható. Ezért az emberek sok mindent kell még megtanuljanak, mielőtt az "ingyen" energiát rájuk szabadítanák.
@Anonymus Gesta Hungarorum: ez nem igaz, ez feltételezés ^^

persze sokan nem tudják megkülönböztetni a kettőt, főleg a tudomány nevű szekta hívei
@wmiki: Perszepersze, az egy percig se zavarjon, hogy egy ilyen találmány egyszerűen mérhetetlenül gazdaggá tette volna a gazdáját, akármiben utazott is az illető, szóval az lehet, hogy Teslát kinyírták volna miatta, de nem azért, hogy a találmányt eltüntessék.
@fermion: Elég nehezen tudok elképzelni egy szélturbinát mozgó alkatrész nélkül.
@Gera: persze, egy olyan reprodukálható gép, amivel otthon szinte korlátlanul energiát tudsz energiát előállítani, az nyilván korlátlanul gazdaggá teszi, azt, aki feltalálta, és biztosan nem próbálják meg lemásolni otthon, és az olajlobbinak sem érdeke, hogy eltűntesse...

teljesen igazad van, a kerék feltalálója is ma már milliárdos :x
@wmiki: A tudomány nevű szekta hívei?:DDD
A tudomány nyelve a matematika ,ha te nem beszéled felsőfokon ezt a nyelvet akkor persze ,hogy semmit se értesz a tudományból.ha a fizika nem a főtárgyad akkor semmit se értesz a körülötted lévő világból és annak működéséből.
Rossz iskolákba jártál ....:D
Ez a széles féle bejelentgetés olyan cirkuszt a népnek utánérzés.
@Gera: Nem olvastad Széles nyilatkozatát?Talán keresd meg és olvasd el,mert ő egy újfajta elrendezésű szélturbináról beszél amibe Egelyék még beleépítettek valamit amitől a hatásfok 100% fölé megy...nekem abból a zavaros utalásokból ez jött le.Na de ha nem fúj a szél akkor mi lesz?Majd fújják a közmunkások?:D
@fidesz = házmesterek pártja:
Ha jol emlékszem, a Szahara összfelületének mindössze három százaléka - napelemmel borítva - képes fedezni az egész emberiség teljes energiaszükségletét (fűtés, világítás, közlekedés, ipar, stb).
Tehát mihelyt lesz olcsó napelem és megoldódik az energia szállításának és tárolásának problémája (pl valaki feltalál egy, a maiaknál ötvenszer jobb akkumulátort) attól a pillanattól kezdve az energia előállítása soha többé nem lesz többé gond.
A metanol energiacella lehet az ebbe az irányba tett egyik nagy lépés.
@wmiki: Nem értem pontosan mire írtad, hogy nem igaz, csak feltételezés.
@bunkó: Volt is egy cikk pár éve az indexen erről. Ami az olcsóságot illeti, hát ez nem csak pénz kérdése. Ott van a Nabucco gázvezeték, az sem kevés pénz. Abból például már el lehetne kezdeni a sívatagi napelem farm építését.
@fermion: "...ő egy újfajta elrendezésű szélturbináról beszél amibe Egelyék még beleépítettek valamit amitől a hatásfok 100% fölé megy..."

...és akkor Piroska beért a Nagy Sötét Erdőbe... :)

Hol lehetne elolvasni azt, ahol Széles úr erről a 100% feletti szélturbináról nyilatkozik?
Vagy tulajdonképpen nem Széles úr mondta, hanem a sógorod unokahúgának mesélte valaki a fodrásznál?
:)
@bunkó: itt volt az indexen két cikk is erről keresd ki ....
@fermion: Magyarország legnagyobb részén az átlag szélsebesség 5-6 m/s. Aki ilyen szélsebességre szélturbina-farmot épít, az vagy hülye, vagy valami csalás/korrupció van a dologban (pl állami támogatás kiéneklése, majd lenyúlása, a támogatást magítélővel felesben).
@fermion: "itt volt az indexen két cikk is erről keresd ki"

Az állítottad, hogy Széles Gábor ezt nyilatkozta. Tehát engem ne (fizikából felmentett?) indexes újságírók zavaros szövegeihez irányíts, hanem közvetlenül Széles Gábor ilyen tartalmú nyilatkozatához.
Most, hogy turkáltam a régi könyveim között, és az erőlködéstől kiröppent egy kis galamb a kalitkájából, hirtelen megvilágosodtam. Már tudom, hogyan fogunk felemelkedni, sőt tudom kinek a kormánya fog ettől minimum négykilences többséggel vezényelni az idők végeztéig. Folyt.köv.
nos, hogy ilyen "energiacella", azaz az "ingyen" energia van-e vagy sem, ill lehetséges-e

minden eszközt, amely energiát termel elő kell valahogy állítani, ami pénzbe kerül, szóval, ha így nézzük nem lehet (->nincs) ingyen energia.

A 2. kérdés, hogy olyan "nem ingyen" energia (a fentiek értelmében)lehetséges-e, amely
minden egyes emberhez, illetve kisebb emberközösségekhez rendelhető (pl családokhoz/családi házakhoz), arra
vannak részmegoldások (szélturbina, napelem, vizenergia(vizimalom)), amelyek nem garantálnak tipikusan szünetmentes energiát, azaz
jelenleg így gyakorlatilag mindenki rászorul a központi (hatalom, monopólium, stb...) energiaszolgáltató rendszerekre.

Azaz jelenleg nincs semmi ilyesmi a látóhatáron, olyasmi, ami az emnbereket ettől a központi energiaszolgáltató rendszer(ek)től függetleníthetné.
@fermion: Én semmi ilyesmit nem olvastam Szélestől. Az index írt egy cikket, hogy miről _lehet_ szó, abban mintha lett volna ilyesmi, de azt nem Széles mondta.
@wmiki: Igen, képzeld, korlátlanul gazdaggá tesz. Kanalat se gyárt senki otthon, pedig kibaszott egyszerű egy szerkezet.
@Gera: Feltételezem egy kanálnál azért bonyolultabb volt Tesla sosem létezett találmánya.
Kezdeném azzal, hogy egy efféle "energia cellának" nem kell "örökmozgónak" lennie. Sehol sem írták, hogy az energia megmaradását sértve a semmiből termelné az energiát.

A (ködös) leírás alapján a szerkezet a vákuumenergiát csapolja meg. Ez laboratóriumban mikroszkopikus méretben már működik, Casimir-effektus a neve, többek között a NASA is kutatja, illetve Los Alamos-ban is foglalkoznak vele. Körfolyamatot csinálni és felnagyítani még nem sikerült nekik, de az látszik hogy nem teljesen lehetetlen a kinyerése és nem sért semmilyen fizikai törvényt, csak jellemzői miatt nagyon körülményes hozzáférni.

És akkor most néhány teóriám , hogy (szerintem) mi is lehet ez a "madárka".

Kísérletezés közben valakinek véletlenül sikerült egy működő kicsatoló eszközt alkotnia (sokan próbálkoznak ezzel, véletlenek meg eddig is voltak a tudományban). Ekkor a feltalálót Széles Gábor felkarolta és próbálják a berendezést sokszorosítani a paraméterek másolásával, miközben a pontos működési elvet nem érti a feltaláló sem. Ezért a ködösítés és a hűtőszekrénnyi tömeg egy háztartás ellátásához (örülnének a réztermelők, sok tekercs kéne).

A másik lehetőség, hogy valójában az egésznek semmi köze a vákuumenergiához, csak ügyes reklám, hogy felkeltse az érdeklődést egy amúgy nem ennyire forradalmi, de működő és hasznos találmány iránt (pl. valami újszerű energiatároló).

Amit még nem értek, hogy mitől lenne bármely esetben is újra 2/3-a Orbánnak? A találmány Szélesnek és tudósainak az érdeme lenne, nem Viktornak, ennyire ne legyenek már szerények :)

Ha energiakicsatolóról van szó, akkor a kütyü belülről (az elejtett megjegyzések alapján) lényegében csak egy nagy halom erős áramú tekercs, nem túl bonyolult cucc. Ekkor mihelyst árusítani kezdik, a kínaiak azonnal vesznek egyet és lemásolják. Onnantól vehetjük tőlük, kici oco energiacella... Illetve buherálók akár maguknak is készíthetnek.

Az elterjedését nehéz lenne kontrollálni, bedönthetné a teljes energiaipart, lassú átállás helyett. Az ennek nyomán elinduló újabb válság és az "ingyen energia" adta szabadság a politikai rendszert söpörné el.

Ezen túl nem tudjuk, mennyire érzékeny a kapcsolata a vákuumenergiának a fizikai állandókkal. Talán nem szerencsés nagyon háborgatni, olyan mellékhatásokkal járhatna amiket nem szeretnénk.

ui.
Kíváncsiságból sokat foglalkoztam a témával, onnan gondolom hogy ha ismernék a pontos működési elvet, akkor sokkal kisebb méretben legyárthatnák a kütyüt. Ezért, ha ez egy vákuumenergia kicsatoló, akkor szerintem csak a vakszerencse folytán sikerült működő példányt építeniük és ők is meglepődtek amikor beindult (mert hát ugye mitől és hogyan).
@Khonsu: Van egy harmadik lehetőség is: Szélest átkúrták. Végülis Egely már dolgozott neki.

Én mindenesetre a másodikban hiszek: Széles el akar adni nekünk valami terméket, ami lehet persze jó, de semmi forradalmi.
@Gera: Az is elképzelhető. Egyszer már pofára estek így a hidegfúzióval.
Szerintem ez barmosag.
Bar az teny hogy van ingyenergia, sot negativ aru energia is, bar ehhez az kell hogy nemetorszagban alacsony legyen a fogyasztas, es kb 25 gigan jarjanak a szelturbinak!
@Gera:
Szerintem a harmadik lehetoseg all, Szelest atkurtak, mar eddig is latszott hogy vensegere megzakkant elegge.
T. Szerző!
Ez vére egy kivételesen értelmes írás. Ha valaki a fikázók közül vette volna a fáradságot és legalább néhány sornyit elolvasott volna az energetika és a műszaki tudományok történetéből, akkor pontosan látná, hogy a fejlődés nagy ugrásai soha sem a találmányokhoz hanem azok innovációjához kötődnek. Ma is létezik 50-100 olyan találmány amelyek ugyan jobbára csak speciális körülmények között, de nagyságrenddel olcsóbban lennének működtethetőek mint az ezek helyett általánosan alkalmazott megoldások. A tőke amit egy rendszer tervezésébe, felépítésébe, fenntartásába, befektetnek mindent elkövet, hogy monopolhelyzetét megőrizze. A tömegmanipuláció és az erőszak minden eszközét bevetik, hogy az egyébként már kidolgozott, működőképes, találmányokat ellehetetlenítsék. Hogy Széles Gábor miben bízik azt nem tudom. Lehet, hogy simán hülye de a kommunikáció decentralizációja megindíthat egy korszakalkotó változást a találmányok hasznosítása terén. Ez sokkal nagyobb jelentőségű lenne az emberiség számára mint eddigi története alatt bármi ami eddig történt.
Nem kell túlspilázni. Széles megvette a Videotont, és a Videotonnak fuccs lett. Széles megvette a Ikarust, és a Ikarusnak fuccs lett.

Van még kérdás?!
Inkább béka(segg alatti) meneteket szervezzen a "szerencsétlenje".

béke menet!? Kia f*sz fenyegette? Mert mindannyiunk lelki békéjét a szélesek, orbánok, gyurcsányok, stb(a politikusok!)fenyegetik! :-(
Jah egy Kapanadze generátorért azért nem adnék milliókat, de még százezreket se. Baj!?
Az energia jelenleg is ingyen van, emberi léptékkel mérve korlátlan mennyiségben. A probléma nem az energia "termelés", hanem a tárolás és szállítás. A világgazdaság napjainkban azért épül a kőolajszármazékokra, mert azoknak alacsonyak a szállítási és tárolási költségei az általuk hordozott energia mennyiségéhez képest.
Ha valaki előállna egy kőolajnál sokkal hatékonyabb energiahordozóval, akkor az alapjaiban rengetné meg az egész bolygó politikai berendezkedését, nem csak az energiacégek részvényárfolyamát vagy a munkanélküliségi mutatókat.
Nem hiszek egy újabb globális háborúban, szerintem inkább a kieső olajbevételek miatt meggyengült államokban törnének ki lázadások, zavargások, polgárháborúk. Kérdés, hogy egy ilyen helyzetben mi történne az pl. orosz tömegpusztító fegyverekkel. A kínai gazdaságra nagyon élénkítőleg hatna egy ilyen "ingyenes" energiaforrás. De Kínának majd a 3D nyomtatók fejlődése és tömeges elterjedése fog nagyon betenni.
@Anonymus Gesta Hungarorum: wmiki egy tudományellenes, főállású beteg elme.
@Atrox: Sok embernek vannak tévképzetei az olajjal kapcsolatban. Rengeteg dolog készül kőolajból és ezek legtöbbjét nem nagyon lehet helyettesíteni semmivel ...
@dolgozni kék: Látom más is gondolkodott már ezen a "kis" problémán.
@bunkó: A dolog szépséghibája, hogy elmúlt 10 évben tucatszor volt hír NEM platina alapú hatékony üzemanyag cellákról még sem látható ezekből semmi.
(Kb. olyanok mint a Toshiba által anno beharangozott 20 év élettartamú akkumulátorok vagy más gyártó által fél perc alatt tölthető aksik. Azóta se látta ezeket senki.)

Egyébként egy energetikai eszközöket gyártó cég saját anyagában csodálkozva láttam, hogy üzemanyag cella simán mehet földgázról is. Sokkal hatékonyabb mint elégetni. Még sem láttam ilyesmire épülő megoldásokat sem.
@Khonsu: Eddig egy élő embert láttam (Jean-Louis Naudin), aki ilyen "kicsatoló" készüléket (buborékos vízbontásos) rendes videofelvételekkel, mérési naplóval, pontos műszaki leírással bemutogatott ilyesmit, de ott a laborban még ő is csak ólomköpenyben és Geiger-Müller számlálóval közlekedett.

Amikor Dr. Rossiék promózták a "hideg fúziós" eCAT rendszert, akkor fel is rótták nekik, hogy hol a sugárzás?
Ők meg komplett gyárat húztak fel egy éve Görögországban még sem ismerek egyetlen embert vagy céget, aki eCAT-el fűt, csinál fürdő vizet vagy áramot ... pedig Rossiékat senki se nyírta ki.

Ingyen energiát én is tudok csinálni, kimegyek erkélyre és feltekerek 20-30 méter kábelt a korlátra ... csak ezt a 60-as évek óta áramlopásnak hívják, ha így veszek ki energiát a környezeti rádió, tévé adókból, GSM fejállomásokból vagy a sok Wifi eszközből. :P
@Anonymus Gesta Hungarorum: a 2008-as világgazdaság egyik oka.
Ezt kifejtenéd?:-))
@fermion: Az, hogy nincs benne mozgó alkatrész!:-))
Az eddigi szélturbinák kerepeltek.
Ez meg tök csendben fog működni, és akkor is meg ha éppen nem fúj a szél. A rabszolgák fognak vele futni körbe a stadionok futópályáján.
Ez megmagyarázza, miért kell annyi futball stadion.
@komplikato: Mert a membránok pillanatok alatt tönkremennek.A ként nem bírják.
Állítólag ma 22 fok is lehet, az ingyenenergiának köszönhetően.
Beindulnak a szervesanyag-gyárak, magas energiatartalmú élelmiszert, ipari nyersanyagot állítva elő az ingyenenergia segítségével. A felesleg pedig cellulózszintézis segítségével tárolódik, amelyet télen vegyestüzelésű kályhákban lehet felszabadítani.
Amíg a magyar állam ennyire szabotálja a zöld energiatermelést, főleg háztartási szinten, addig még ha létező találmányról is van szó, nem nagyon lesz teteje a dolognak :D
Azért az félelmetes, hogy egy ekkora baromságnak nemcsak a hazai pénzarisztokrácia egy, nem intellektusában, hanem a politikai szervilizmusban erős tagja, hanem egy pár, egyébként alighanem józan kommentelő is bedől.
Egy rég elfeledett magyar íróval szólva: érdekes lenne még egy kis lila kígyó sárga fejjel.
Feltéve, de meg nem engedve, hogy a "semmiből valamit" elve megvalósítható, én nem bíznám ezt a dolgot az idézett figurára, hiszen ő inkább az átalakítás inverzében gyakorlott, valamiből semmivé változtatta például az Ikarust.
@Dinkainka: Igen, már szándékoztam ezt kifejteni egy külön posztban, remélhetőleg 1-2 héten belül sikerül is összehozni. 1-2 mondatban esélytelen rámutatni az összefüggésekre.
@wmiki: mikike! Neked a háromféle szinapszisodból egy vegetatív, kettő gátló. :-))
@dolgozni kék: "ha ingyen lenne az energia, felforralnánk a Földet."
- Ez hülyeség. A Napból érkező energia több nagyságrenddel nagyobb mint amennyi az emberiségnek kell.
@Anonymus Gesta Hungarorum: mikike nem más. Ő a magyar net hülyéje.
@Luighi: "Széles megvette a Videotont, és a Videotonnak fuccs lett. Széles megvette a Ikarust, és a Ikarusnak fuccs lett. "
- Széles megveszi az ingyen energiát, fuccs az energiának.
@komplikato: "Egyébként egy energetikai eszközöket gyártó cég saját anyagában csodálkozva láttam, hogy üzemanyag cella simán mehet földgázról is. Sokkal hatékonyabb mint elégetni. Még sem láttam ilyesmire épülő megoldásokat sem. "
- Mert egy üzemanyag cellájába az üzemanyagból belekerülnek a szennyeződések és azt kicsinálják.
süti beállítások módosítása