HTML

 

">

Bemutatkozás

Ez a blog válaszokat keres a miértekre, amik mindenkiben megfogannak. Nem az ellentétekre, hanem a hasonlóságokra hívja fel a figyelmet. Nem elválaszt, hanem egyesít. Hiszen mindannyian egyek vagyunk, egy végtelen nagy és értelmes multiverzum részei. Akik most, ebben a pillanatban egy Föld nevű űrhajóban száguldunk az emberi elme által ismert Univerzumban.

Facebook

Twitter

Oldallátogatottság

Friss topikok

Címkék

adó (1) agresszió (1) álom (1) amerikai álom (2) Ángyán József (1) áramlás (1) árvíz (3) árvízi védekezés (1) bank (2) bizalom (1) boldogság (1) brokerbotrány (1) családon belüli erőszak (1) demokrácia (2) diktatúra (2) diktatúra kiszolgálói (2) egzotikus fürdőhely (1) elemzés (3) emberi tulajdonságok (1) empátia (1) energiacella (1) energiahatékonyság (1) epigenetika (1) értékrend (5) érzelem (1) félelem (3) filmkritika (2) földtörvény (1) függőleges kert (1) gazdaság (2) gazdasági válság (6) hagyományos média (1) halálfélelem (1) hazugság (2) hitel (2) hitvilág (2) homoszexualitás (1) Horvátország (1) hó fogságában (1) ideghálózat (1) ikertornyok (1) infláció (2) ismeretlen (1) kamat (2) képmutatás (1) kísérlet (1) kitelepítések (1) klientúra (1) klimaváltozás (1) koncert (2) kőolajcsúcs (1) környezeti katasztrófa (1) korrupció (2) közösség (4) közösségi média (1) központosítás (3) kulisszatitkok (1) kutatás (2) lehallgatás (1) lélek (1) lentről felfele építkezés (1) maffiacsalád (1) márc. 15. (1) másság elfogadása (1) megbontó felfedezés (1) melegfelvonulás (1) mellrák (1) Nagy Testvér (1) nemzeti egység (1) nőgyűlölet (1) nők bántalmazása (1) nők közösségformáló szerepe (1) nyájszellem (3) nyaralás (1) olajcsús (5) olajhiány (1) olajpala (1) önhipnózis (1) önszerveződés (2) önzetlen segítség (1) önző gén (1) Orbán Viktor (6) összeesküvés elmélet (2) palagáz (4) parlamenti képviselő (1) parlamenti választások (1) pénz (2) pofon (1) politika (1) propaganda (3) pszichológia (2) pszichológus (1) robbantás (1) sokkos állapot (1) Szaúd-Amerika (3) Széles Gábor (1) szerelem (1) színjáték (1) társadalmi változások (1) természet (1) terrorizmus (1) titkosszolgálat (1) tolerancia (1) totalitárius rendszer (1) unortodox politika (1) választás (1) választások (2) változás (1) Valutaalap (1) városszépítés (1) végtelen nővekedés (4) vezető olajexportör (1) villamos (1) vízcsúcs (1) Yanni (1) zene (1) Címkefelhő

Balogh József és Társai

2013.05.02. 23:34 Anonymus Gesta Hungarorum

Sajnos a mai képmutató világunkban csak akkor kapjuk fel a fejünket, ha már országgyűlési politikusról is kiderülhet, hogy verte élettársát és korábbi feleségét. És persze ilyenkor ájtatos szemmel kijelentjük, hogy ez felháborító, és az ilyennek nincs helye a közéletben. Az ellenkező oldal szimpatizánsai rögtön mindenféle nyomdafestéket nem tűrő hangnemben minősítik az elkövetőt és (részben joggal) a Fideszt is felelőssé teszik, miközben a Fidesz először kivár, majd érzékelve a közvélemény felháborodását Balogh "kezét elengedi". Azonban ez az eset messze nem egyedi, sajnos "Magyarországon minden hónapban legalább egy gyerek, és minden héten legalább egy nő válik áldozatává családon belüli erőszaknak." Csak hát valahogy nem szeretnénk ezzel a számunkra kényes témával foglalkozni, mert túl büdösnek találjuk. Pedig az országgyűlési képviselők nem a Marsról jöttek, ugyanúgy a magyar társadalom részei és ilyenformán valahol tükröt is tartanak nekünk.

Először a 444.hu hozta le a hírt hétfőn, hogy a Balogh József, a Fidesz országgyűlési képviselője és fülöpházi polgármestere feltehetően bántalmazta élettársát, annak orrát is eltörve. Mivel nyolc napon túl gyógyuló sérülésről volt szó, a kórház hivatalból értesítette a rendőrséget, amely haladéktalanul megkezdte az eljárást. Majd a képviselő volt felesége vallotta, hogy nagyrészt a fideszes képviselő agresszivitása miatt váltak el. Korábban őt is többször megverte, több csontját eltörte, de a kórházban nem mondhatta el, hogy mi történt - Azt kellett mondanom, hogy leestem a vetőgépről, mert azt mondta, hogy különben megöl. Természetesen Balogh József tagadta az erőszakot és a vak komondorra fogta élettársa sérüléseit, ebből rögtön is született néhány internetes mém (az itt szereplő legfelső mémet a http://www.minimumplusz.hu oldalról vettem át). Később már természetesen a baloldali médiát hibáztatta, ami kiforgatott mindent, és ez tette tönkre a családját (?!).

A Fidesz érzékelve a közvélemény felháborodását rögtön lépett és Rogán Antal frakcióvezető csütörtöki közleményében leszögezi: "elfogadhatatlan, ha valaki bántalmazza szeretteit, családtagjait. Ezt a véleményemet a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának minden tagja osztja. Ezt tudomására hoztam Balogh József képviselőtársamnak is, aki ezt követően tájékoztatott arról, hogy kilép a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Országgyűlési Képviselőcsoportjából." Balogh tagadta, hogy külső nyomásra mondott volna le, és kijelentette, hogy a balliberális média folyamatos támadásai a bekövetkezett eseménysorozat tisztázódását megelőzően sértik a Fidesz-MPP és a kormány érdekeit” - és a mondat második felével még egyet is érthetünk. Természetesen a mandátumáról nem akar lemondani, inkább függetlenként folytatná, amit joggal háborít fel a már a függetlenek között ülő Ertsey Katalin LMP-s képviselő. „Ne legyen kétségünk: a függetlenekhez való átültetés, a mandátum megtartása nem Balogh döntése, hanem a Fidesz gátlástalanságát mutatja. Balogh József szemmel láthatóan nem képes egyedül dönteni, erről a lépéséről a Fidesz vezetésével nyilvánvalóan egyeztetett" – tudatta az ellenzéki politikus, hozzátéve: „Orbán Viktor személyes szégyene, hogy egy vélhetően továbbra is velük szavazó független asszonyverő parlamentben tartását fontosabbnak véli, mint a becsületes lemondást.” Ertsey Katalin úgy tudja, Orbán Viktor „altatni akarja a családon belüli erőszak önálló tényállássá emelését”, és most érti is, hogy miért.

Lépjünk vissza egy kicsit a múltba. "Balogh József és a vak komondor a szemünk előtt válik legendává, de azt azért nem árt tudni, hogy nem Balogh az egyetlen, akinek a felesége – úgymond – átesett egy látássérült házőrzőn és súlyos sérüléseket szerzett." - jegyzi meg hir.24 portál. A honlapon a néhány széles nyilvánosságot kapott eset felsorolása közt Fideszes, Jobbikos, SZDSZ-es és MSZP-s kötődésű politikus is megtalálható. Magyarországon a parlamentben nők csak elvétve vannak, így a férfiközpontú kormányzástól nem várható el igazán megértés ebben a témában. Ezt jól jelzi a Fidesz tavalyi hozzáállása azon népi kezdeményezés parlamenti vitájához, amit Halász Pálma indított. Az aktivista egy 2010-es, sikertelen kísérlet után 2012 tavaszán sikeresen gyűjtött össze több mint 50 ezer (az Országos Választási Bizottság szerint legalább 94 910 hiteles) aláírást, így a parlamentnek a népi kezdeményezés szabályai szerint foglalkoznia kellett a kérdéssel. A Fidesz azonban a parlamenti és bizottsági ülésen sem hallgatta meg a kezdeményezőt és a kötelező parlamenti vitát is késő éjszakára tette. A Fidesz hivatalos álláspontja az volt, hogy magával a "családon belüli erőszak" elnevezéssel sem értenek egyet, mert véleményük szerint helytelen lenne bármely jogszabályban a család fogalmát az erőszak fogalmával együtt említeni. A parlamenti vitán 7 kormánypárti képviselő vett részt, köztük Varga István fideszes képviselő, aki többek között azt mondta: "... talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnék egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak".

Internetes mém Varga István elhíresült parlamenti mondásáról (Forrás: hvg.hu)

Varga István szavai csak olaj volt a tűzre. A jogos közvélemény hatására a Fidesz meghátrált. „Az, hogy százezer nő odaáll valami mellé, világossá teszi, hogy ez egy társadalmi ügy. (...) Tisztelettel meghajlok a hölgyek akarata előtt” – jelentette ki Rogán Antal frakcióvezető – miután ő és Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök is tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel, akik élesen bírálták Varga István szavait. Rogán Antal azt is megjegyezte, a felesége is világossá tette, ha nem gondolkodik el a probléma megoldásán, akkor ő is részt fog venni olyan célú demonstrációkon, hogy a Fidesz-frakció vegye komolyan a kezdeményezést.

A nők bántalmazásának sajnos évszázados hagyománya van a világon, de különösen Európában. Például az inkvizíció az ötszáz éven keresztül tomboló boszorkányőrületben érte el a csúcsát. Az első boszorkányt 1275-ben Toulouse-ban égették el. A történészek becslései szerint Európa-szerte összesen egymillió asszony vált ennek a tömegőrületnek az áldozatává. Különösen erős volt a boszorkányüldözés Németországban. A püspöki városban, Bambergben egyetlen év alatt 600 nőt végeztek ki boszorkányként, a rajnai Siegburgban 200-at, a hesseni Fuldában három éven belül 205-öt. A reformátorok, főleg Luther Márton, ezen a területen semmivel sem voltak jobbak, mint a pápahű katolikusok. Az utolsó boszorkányt 1782-ben egy svájci kantonban ítélték máglyahalálra. Természetesen az uralkodók a boszorkányőrületet arra is felhasználták, hogy nemkívánatos alattvalóikat vagy konkurenseiket elpusztítsák. Jeanne d’Arc halála ékes példája ennek.

"Az erőszaknak, az agressziónak evolúciós jelentősége van, és az emberiség fejlődése során, legalábbis eddig, előnyt jelentett az agresszió képességének a kifejlődése. Az emberi közösségeknek agresszívaknak kellett lenniük ahhoz, hogy fennmaradjanak, és szinte csak azok a társadalmak, kultúrák maradtak fönn, amelyek kifejlesztették a mások és a természet feletti uralkodás képességét." - állítja Virág György pszichológus. "Van tehát egy igen hosszú történelmi múltra visszatekintő szocializáció, amely arról szól, hogy a férfi legyen kemény, erőszakos és kérlelhetetlen - és létezik egy nagyon új és igen gyorsan teret nyerő változat, ami viszont azt sugallja, hogy mégse. Az erőszak ezzel együtt ma is markánsan benne van a fiúk, a férfiak szocializációjában. [...] A fiúk fizikai bántalmazása az egyik oka és módszere annak, hogy ők felnőve agresszívek legyenek, esetleg maguk is bántalmazóvá váljanak. Egy korábbi intézeti kutatásunk adatainak extrapolálása azt jelzi, hogy a mai magyar felnőtt népességben legalább száznegyvenezer ember - mintegy százezer nő és több mint negyvenezer férfi - volt gyerekkorában szexuális erőszak vagy bántalmazás áldozata, és több mint egymillió-kétszázezer felnőtt él ma közöttünk, akit gyerekkorában időnként vagy gyakran brutálisan megvertek." És az ördögi kör ezzel máris bezárul, minden egyes nemzedék a múlt sérelmeit cipelve egy újabb sérült nemzedéket hoz létre.

Tények és adatok Magyarországról

Az emberölések egynegyedét, a testi sértések 50%-át mindenütt a világon a családon belül követik el, az áldozatok többsége nő (Forrás: http://anokvilaga.hu/alapitvany).

  • ŸAz UNICEF a gyermekek számára veszélyesebb országok közé sorolta hazánkat. [1]
  • ŸA házastársi bántalmazásoknál 95%-ban a férfi az elkövető, és a nő a sértett. [2]
  • ŸMagyarországon körülbelül minden ötödik párkapcsolatban veri rendszeresen a férfi a nőt. [3]
  • ŸAz elvált nők között hazánkban a házasságon belül fenyegetettek aránya 61%. [4]
  • ŸMinden héten egy nő hal bele a partnere által okozott sérülésekbe Magyarországon. [5]
  • ŸA fiatal nők 31%-t bántalmazták valamilyen formában, 23%-t valamilyen fontos személy, 7,4%-t pedig partnere bántalmazta élete során egy hazai felmérés szerint. [6]
  • ŸEgy magyarországi vizsgálatban a megkérdezettek 88%-a gondolta azt, hogy teljes mértékben családi belügy, ha egy férj vagy feleség sértő, megalázó dolgokat mond házastársának. A bántalmazás azonban ritkán „áll meg” a megalázásnál, gyakran összefonódik az egyéb erőszakfajtákkal. Másfelől az is elgondolkodtató, hogy az emberek túlnyomó többsége számára a házastárs sértegetése, megalázása a „normális” házastársi kapcsolat része. [7]

[1] United Nations Publications

[2] Morvai Krisztina (1998) Terror a családban. Kossuth Kiadó

[3] Tóth Olga (1999) Erőszak a családban. Budapest, Tárki

[4] Tóth Olga (1999) Erőszak a családban. Budapest, Tárki

[5] Morvai Krisztina (1998) Terror a családban. Kossuth Kiadó

[6] Csoboth Csilla (1998) A nők egészsége. SOTE Magatartástudományi Intézet. „Jobb Egészséget a Nőknek” Program. http://www.behsci.sote.hu/hungarostudy2002/st_nok_egeszsege.htm

[7] Tóth Olga (1999) Erőszak a családban. Budapest, Tárki


panel management

komment

Címkék: családon belüli erőszak képmutatás nők bántalmazása parlamenti képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://anonymus-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr305260379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása