HTML

 

">

Bemutatkozás

Ez a blog válaszokat keres a miértekre, amik mindenkiben megfogannak. Nem az ellentétekre, hanem a hasonlóságokra hívja fel a figyelmet. Nem elválaszt, hanem egyesít. Hiszen mindannyian egyek vagyunk, egy végtelen nagy és értelmes multiverzum részei. Akik most, ebben a pillanatban egy Föld nevű űrhajóban száguldunk az emberi elme által ismert Univerzumban.

Facebook

Twitter

Oldallátogatottság

Friss topikok

Címkék

adó (1) agresszió (1) álom (1) amerikai álom (2) Ángyán József (1) áramlás (1) árvíz (3) árvízi védekezés (1) bank (2) bizalom (1) boldogság (1) brokerbotrány (1) családon belüli erőszak (1) demokrácia (2) diktatúra (2) diktatúra kiszolgálói (2) egzotikus fürdőhely (1) elemzés (3) emberi tulajdonságok (1) empátia (1) energiacella (1) energiahatékonyság (1) epigenetika (1) értékrend (5) érzelem (1) félelem (3) filmkritika (2) földtörvény (1) függőleges kert (1) gazdaság (2) gazdasági válság (6) hagyományos média (1) halálfélelem (1) hazugság (2) hitel (2) hitvilág (2) homoszexualitás (1) Horvátország (1) hó fogságában (1) ideghálózat (1) ikertornyok (1) infláció (2) ismeretlen (1) kamat (2) képmutatás (1) kísérlet (1) kitelepítések (1) klientúra (1) klimaváltozás (1) koncert (2) kőolajcsúcs (1) környezeti katasztrófa (1) korrupció (2) közösség (4) közösségi média (1) központosítás (3) kulisszatitkok (1) kutatás (2) lehallgatás (1) lélek (1) lentről felfele építkezés (1) maffiacsalád (1) márc. 15. (1) másság elfogadása (1) megbontó felfedezés (1) melegfelvonulás (1) mellrák (1) Nagy Testvér (1) nemzeti egység (1) nőgyűlölet (1) nők bántalmazása (1) nők közösségformáló szerepe (1) nyájszellem (3) nyaralás (1) olajcsús (5) olajhiány (1) olajpala (1) önhipnózis (1) önszerveződés (2) önzetlen segítség (1) önző gén (1) Orbán Viktor (6) összeesküvés elmélet (2) palagáz (4) parlamenti képviselő (1) parlamenti választások (1) pénz (2) pofon (1) politika (1) propaganda (3) pszichológia (2) pszichológus (1) robbantás (1) sokkos állapot (1) Szaúd-Amerika (3) Széles Gábor (1) szerelem (1) színjáték (1) társadalmi változások (1) természet (1) terrorizmus (1) titkosszolgálat (1) tolerancia (1) totalitárius rendszer (1) unortodox politika (1) választás (1) választások (2) változás (1) Valutaalap (1) városszépítés (1) végtelen nővekedés (4) vezető olajexportör (1) villamos (1) vízcsúcs (1) Yanni (1) zene (1) Címkefelhő

Zöldelő városok

2013.08.15. 22:34 Anonymus Gesta Hungarorum

Városi környezetben gyakran kénytelenek vagyunk nélkülözni a kert, a zöld természeti környezet közelségét, pedig ez alapvető emberi szükségletünk lelki és élettani szempontból egyaránt. A korábbi tendencia az volt, hogy az emberek kertvárosoknak nevezett lakónegyedekbe költöztek, amik sokszor (főleg Amerikában) a munkahelyüktől akár 100 km-re is lehetett. Így ahelyett, hogy élvezhették volna a lakóhelyük zöld környezetét, valójában szabadidejük jelentős hányadát az ingázással töltötték el. Ezért inkább arra kellene törekedni, hogy a városok zöldterületét növeljük és ez még a zsufolt belvárosokra is igaz lehet. Erre nyújthat megoldást az egyre népszerűbb függőleges kert, amit lassan húsz éve Patrick Blanc, francia botanikus indított világhódító útjára. Azóta számos technológiai megoldás született függőleges kertépítésre és világszerte egyre több cég foglalkozik élő növényfalak kivitelezésével.

A modern ember életvitelének egyik legnagyobb ellentmondása, hogy a természettől elszakadva betonvárosokba költözik, ráadásul a megmaradt zöldterületek is egyre fogyatkoznak a sorozatos beépítések miatt. Legutóbb éppen Törökországban robbantak ki utcai megmozdulások az utolsó nagyobb zöldterület beépítése ellen,a mik aztán később már kormányellenes tüntetéssé fajultak. Miközben a városok egyre zsúfoltabbak lesznek és egyre kevesebb zöldterülettel, addig az emberek óhatatlanul vágynak vissza a zöldbe, a természetbe. A tehetősebb rétegek egy része a városok olyan pontjaira költözik, ahol viszonylag még sok zöld van, azonban ezzel még inkább felhajtva az ottani ingatlanárakat és épen csökkentve az amúgy is fogyatkozó zöldfelületet. A középréteg egy része is a városon kívül, de attól távolabb költözik ki, aminek a következménye a napi ingázás sokszor autóval, ami tovább növeli a városok légszennyezését és ezáltal az élhetőségét. Az ingázás megdrágulása az üzemanyagok árának folyamatos emelkedése miatt, valamint a kevesebb szabadidő a napi dugókban való araszolás miatt sokakat gondolkoztatott el, hogy visszaköltözzön a városba. A  szegényebb rétegeknek nem marad más csak a hétvégi kiruccanás a közeli zöldbe, azonban ennek a szépséget sem lehet lebecsülni. A kérdés ezek után az, lehet-e bármit is tenni a városok szebbé - zöldebbé - tételéért? És a válasz igen, már van rá megoldás, ezek a függőleges kertek és erdők, csak még nem terjedtek el széleskörűen, de az első kezdeményezések már megtörténtek a világban. A függőleges kertek ötletének egyik megalkotója a francia botanikus, Patrick Blanc, akinek a szakterülete az esőerdők flórája.  

Patrick Blanc, francia botanikus, a függőleges kertek ötletének megalkotója (http://www.davidsheen.com)

A függőleges kert, más néven növényfal, zöldfal, biofal egy könnyűszerkezetes, lényegét tekintve önfenntartó növénytársulás, amelyben a szükséges vizet, fényt, oldott ásványi anyagokat egy nagymértékben automatizált rendszer biztosítja a növények számára. A rendszer a hidroponikus növénytermesztés elvein alapszik, azaz a növények nem földben gyökereznek, hanem egy tápoldattal átitatott mesterséges ültetőközegben. A függőleges kert bármekkora felületű és formájú lehet, megfelelő mesterséges világítás mellett akár természetes fénytől teljesen elzárt helyen, például mélygarázsban vagy metróállomáson is telepíthető. A növényfal lehet önmagában álló téri elem vagy térelválasztó, de akár falra is szerelhető, az épület falát nem károsítja. Az esztétikai élményen túl élettani hatásai is kedvezőek; tisztítja és oxigénnel látja el a levegőt, mérettől függően ideális párakörülményeket teremt, klimatizál. Maga a szerkezet egy rozsdamentes fémkeretre rögzített, 10 mm vastagságú, páraelzáró műanyag lemezből áll, amire egy speciális, rothadásmentes, nagy nedvszívó képességű, műszálas filc kerül rétegekben. Ez a filc szolgál ültető közegként a növények számára. A szerkezet teljes vastagsága nem több 4 cm-nél, súlya körülbelül 20 kg négyzetméterenként, amit egy lábazati tápoldattartály és egy, vízgépészeti szakemberek által kiépített, automatizált csepegtető öntözőrendszer egészít ki. Az öntözés naponta néhány percig tart és a korszerű szivattyúnak köszönhetően minimális zajjal jár. A világítás az adott hely függvénye, általában nagy teljesítményű, speciálisan növényvilágításra kifejlesztett fémhalogén reflektorok, LED lámpák szükségesek, amik rendkívül energiatakarékosan működnek és hosszú élettartamúak. (http://www.szeplak.hu)

És honnan jött az ölet a függőleges kertek megvalósítására. Természetesen a természettől, honnan máshonnan. A vadonban - amennyiben az éltető víz rendelkezésre áll egész évben - a növények egészen különleges helyeken képesek megkapaszkodni: hasadékokban, sziklák repedéseiben, és teljesen függőleges sziklafalak mentén is. Ez különösen igaz az őserdőkben, ahol elképesztő szépséggel találkozhat az ember, a lenti kép értelemszerűen csak ízelítő lehet minderre.

Függőleges kert a természetben, Munduk, Bali (http://www.verticalgardenpatrickblanc.com)

És hogyan is néz ki egy függőleges kert a gyakorlatban? Legyen mindjárt itt egy látványos példa, amikor egy csupasz fal helyett kellemes zöldet pásztáz be a szemünk. Szó szerint élvezettel legeltetjük a szemünket rajta és aligha lehet vita arról, hogy sokkal kellemesebb látvány, mint egy csupasz szürkésfehér fal.

Patrick Blanc által tervezett függőleges kert Caixa Forum épületénél, Madrid (Forrás: Wikipédia)

A fenti zöld felületet akkor tudjuk igazán a helyén értékelni, ha megnézzük, milyen lehetett egy ilyen fal a függőleges kert megépítése előtt. Hasonlatosképpen mindjárt legyen Párizs egyik utcaképe (lásd lent), ahol egy hatalmas, majdnem csupasz tűzfal domborít az előtérben. Ilyen falfrontokat bármelyik nagyvárosba lehet látni és inkább lehangoló látványt nyújt, semmint turista látványosságot. 

L'Oasis d'Aboukir, Párizs 2013 - a kialakítás előtt (http://www.verticalgardenpatrickblanc.com)

De a függőleges kert látványa mindjárt más megvilágításba helyezi az egész városképet (lenti kép), sőt ahogy az ember hosszasabban csodálja a zöld felületet, mindjárt hiányérzete támad, hogy miért nincs a távolabbi utcákban is valami zöld felület, akár sokkal kisebbek felületen is. Valahogy az egész látvány mindjárt barátságosabbá és szívmelengetőbbé teszi a városképet, ahol az ember szívesen elcsatangolna pihenésképpen. Én is szívesebben látnám, ha ehhez hasonló megoldások születnének a magyar városokban és feltételezem mások is sokkal kellemesebb városképet érzékelnének, ha több tucatnyi hasonló kezdeményezés lenne nálunk is. Nem tudom mekkora a költsége egy ilyen fal beborításának, de ha figyelembe vesszük a gyakori értelmetlen kampányokra fölöslegesen elköltött pénzeket, akkor abból egészen biztosan futna ilyen függőleges kertek elkészítésére. Amúgy a fal nagyon hamar "kizöldül", a kivitelezéstől számítva 4 hónapra már a lenti látvány fogadta az arra sétálókat.

L'Oasis d'Aboukir, Paris 2013 - függőleges kerttel (http://www.verticalgardenpatrickblanc.com)

A betonszörnyek kimondottan taszítóak és - engem legalábbis - leginkább a katonai bunkerek világát idézi az olyan betonhidak és felüljárok látványa, mint amilyen a lenti képen is látható Párizsból. Szürkeség az egész, nem csoda ha az emberek a hétvégén inkább a zöldbe menekülnek. De természetesen nemcsak a tűzfalakra lehet ilyen függőleges kerteket készíteni, hanem még az ilyen betonfelüljárókra is. 

Pont Max Juvenal, Aix en Provence, Franciaország 2008 - kialakítás előtt (http://www.verticalgardenpatrickblanc.com)

A függőles kert megépítése után (lásd a lenti képet) a helyzet azonban drámain más képet mutat, aminek a szépségét csak növeli a körforgalom közepén kialakított szökőkút. Ha kevesebb lenne az aszfalt akár egy gyengébb színvonalú angolkertnek is elmenne. Valami hasonlót kellene kialakítani Budapest sok felüljárója estén is, így mindjárt sokkal élhetőbb és színesebb fővárossal büszkélkedhetnénk.

Pont Max Juvenal, Aix en Provence, Franciaorszég 2008 - függőleges kerttel és szökőkúttal (http://www.verticalgardenpatrickblanc.com)

De nemcsak házak tűzfalait, vagy felüljárókat lehet beborítani színes növényekkel, hanem irodaházakat is. A lenti képen egy párizsi múzeum látható, amit éppen felállványoztak. Az állványok képzeletbeli elbontása alapján van elképzelésünk, hogy semmi szépség nincs benne, ilyen épületekkel ma már tele van és a turistákat biztos, hogy nem az ilyen épületek látványa vonzza, amikor egy várost meglátogatnak.

Quai Branly Múzeum, Párizs, 2005 (http://www.verticalgardenpatrickblanc.com)

Egészen más véleményünk van azonban ugyanarról az épületről, miután már kialakították rajta a zöldfelületet, ahogy az a lenti képen is látható. Nehéz elhinni elsőre, hogy a két épület azonos lenne. Itt csak valami turpisság lehet a dologban, gondolhatnánk. Pedig az egész hátterében csak az emberi leleményesség és szépség iránti vágy mutatkozik meg. Szívesen beöltöztetném a budapesti Kálvin téren felhúzott - a környezetébe egyáltalán nem odaillő - üveg toronyházakat, amikkel a korábbi városvezetés aligha büszkélkedhet. Az egész térnek teljesen más arculatot adna egy ilyen módon beöltöztettet üveg toronyház.

Quai Branly Múzeum, Párizs, 2006 (http://www.verticalgardenpatrickblanc.com)

Természetesen nem csak toronyházakat, de társasházak erkélyének korlátait is zöldbe lehetne borítani, ahogy az a lenti képen látható. És ezek olyan dolgok, amikhez még csak sok pénz sem kellene, a társasház lakóinak összefogásával akár önerőből is meg lehetne valósítani.

Függőleges kertek egy társasház erkélyeinek korlátain, Bordeaux, Franciaország, 2007 (http://www.verticalgardenpatrickblanc.com)

A függőleges kertek nemcsak az utcafrontra telepíthetőek, de szebbé varázsolhatják a városközpontban levő régi bérházak belső udvarát is. A lenti képen ugyan egy bejrúti magánház belső udvara látható, de hasonló elrendezéssel és módon a régi bérházak belső udvarát is szebbé és élhetőbbé lehetne varázsolni. Ezek nem kerülnének sok pénzbe, de mégis szebbé varázsolnák a városlakok életét.

Bejrút egyik magánházának belső udvara függőleges kerttel, 2012 (http://www.verticalgardenpatrickblanc.com)

A függőleges kertek nem csak a szabadban lehetnek, ha van kellő fény, akkor azok belső terekben is alkalmazhatóak. Az egyik ilyen csodás függőleges kert a Tajpeji Nemzeti Színház előcsarnokában lett kialakítva. Pillangók Tánca nevű függőleges kert igazi szimfónia a szemnek.

Pillangók Tánca, Tajpej Nemzeti Színház előcsarnoka, 2007  (http://www.verticalgardenpatrickblanc.com)

A zöldfelületeket nemcsak művészeti központok belsejébe lehet telepíteni, hanem a plázák amúgy sivár belső terét is szebbé varázsolhatják. Így a bevásárlóközpontokból is lehetne valamiféle őserdő utánzatot csinálni, ahol nem csak a Niagarai vízesés miniatűr változata lehetne meg, hanem valóban igazán zöldbe is burkolózhatna az egész belső tér, élvezetesebbé téve a barangolást az üzletek között. A lenti kép csak egy ízelítőt ad egy kuvaiti bevásárlóközpont egyik szegletéről, de már ez is ad egyfajta támpontot.

Bevásárló központ Kuvaitban, 2009 (http://www.verticalgardenpatrickblanc.com)

Ha már a lakóhelyünket, az utcáinkat és a plázákat szebbé varázsolnánk, hogy a mindennapjainkat szebbé tegyék, akkor természetesen az irodaházak steril környezetét is zöldebbé lehetne tenni, ahogy ez Szingapúr egyik irodaházában már megtörtént, ahogy a lenti képen is látható. 

Irodaház belseje az átalakítás előtt (baloldalt) és után (jobboldalt), Szingapúr 2011 (http://sixbatteryroad.com)

A függőleges kertek megvalósítása nem kell megálljon a lakásunk bejárata előtt sem. megfelelő fény és kellően jó kialakítás mellett a lakásunkban is élvezhetjük a függőleges kertek szépségét.

Függőleges kert kialakítása a lakásban (Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Green_wall)

Az eddigi példák a már meglévő házakra és épületekre adott megoldást. Újabb építészeti vállalkozásnál azonban jóval merészebb ötletekkel is elő lehet állni. Erre példa egy olasz építészeti cég, amely nemrégiben meglepő ötlettel állt elő: nem kisebb feladatot vállaltak magukra, minthogy megépítsék a világ első függőleges erdejét, azaz a Bosco Verticalét. Egyesítve ezzel a természet előnyeit és a modern városi élet kényelmét. A két toronyház Milánó központjában állna és öko-lakóházként funkcionálna. Az építkezés már elkezdődött és a lenti jobboldali képen a látványterv mutatja, hogy milyen lesz a befejezéskor. A tornyok egyenként száztíz és hetvenhat méteresek és kilencszáz fának adnak majd otthont. Túl azon, hogy szép látványt nyújtanának a zöld fák, a lakásokba integrált erdő energiaforrásként szolgálna, hiszen mikroklímát hozna létre, ami megszűri a város levegőjét, ugyanakkor oxigént termelne és növelné a páratartalmat, mint bármely más hagyományos növényzet, ezzel is javítva a városi élet körülményein. Mindemellett energiatakarékos is, hiszen a mikroklíma mellett különböző „zöld” technikákkal igyekeznek csökkenteni az energiafogyasztást, a növények öntözését pedig szűrt szennyvízzel oldanák meg. (http://hir.ma)

Bosco Verticale: függőleges erdő Milano közepén (hir.ma)

Végül említésre méltó az első fecskék megjelenése Magyarországon, azon belül is Budapesten. Ezek közül említésre méltó a MOL Zöld Töltőállomása, a másik a K3 Irodaház.

MOL Zöld Töltőállomás, Budapest 2011 (http://verticalgardenbudapest.com)

K3 Irodaház, Budapest 2011 (http://verticalgardenbudapest.com)

Leszámítva a milánói új irodaházat, a többi függőleges kert megépítéséhez nem kell irdatlan mennyiségű pénz és már kisebb összefogással is szebbé varázsolható a környezetünk.

survey services

komment

Címkék: függőleges kert városszépítés

A bejegyzés trackback címe:

https://anonymus-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr595369706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baromira twtszik. Nem tud valaki leírást, bármit, hogy hogyan csinálják, milyen növények,mibe vannak ültetve, gondozás,stb?
Jó lenne egy-két mondat és kép arról, hogy téli időszakban hogy néz ki.
@Vírusbácsi: Sajnos nem igazán van leírás, főleg nem magyarul. Itt van egy angol nyelvű video, amiben bemutatja, hogyan lehet házilag összerakni egy ilyen függőleges kertet.
www.youtube.com/watch?v=DtzqRv3WYXQ
Nagyon jól néznek ki ezek a kültéri növényfalak, még kültéren nem is láttam ilyet, csak beltéren. Már olvastam erről a rendszerről a Lakberinfo magazinban: www.lakberinfo.hu/dekoracio/lakasdekoracio/2014-06-16-onontozos-novenykep-mobilane-livepicture-menjunk-nyaralni-gondok-nelkul/
süti beállítások módosítása