HTML

 

">

Bemutatkozás

Ez a blog válaszokat keres a miértekre, amik mindenkiben megfogannak. Nem az ellentétekre, hanem a hasonlóságokra hívja fel a figyelmet. Nem elválaszt, hanem egyesít. Hiszen mindannyian egyek vagyunk, egy végtelen nagy és értelmes multiverzum részei. Akik most, ebben a pillanatban egy Föld nevű űrhajóban száguldunk az emberi elme által ismert Univerzumban.

Facebook

Twitter

Oldallátogatottság

Friss topikok

Címkék

adó (1) agresszió (1) álom (1) amerikai álom (2) Ángyán József (1) áramlás (1) árvíz (3) árvízi védekezés (1) bank (2) bizalom (1) boldogság (1) brokerbotrány (1) családon belüli erőszak (1) demokrácia (2) diktatúra (2) diktatúra kiszolgálói (2) egzotikus fürdőhely (1) elemzés (3) emberi tulajdonságok (1) empátia (1) energiacella (1) energiahatékonyság (1) epigenetika (1) értékrend (5) érzelem (1) félelem (3) filmkritika (2) földtörvény (1) függőleges kert (1) gazdaság (2) gazdasági válság (6) hagyományos média (1) halálfélelem (1) hazugság (2) hitel (2) hitvilág (2) homoszexualitás (1) Horvátország (1) hó fogságában (1) ideghálózat (1) ikertornyok (1) infláció (2) ismeretlen (1) kamat (2) képmutatás (1) kísérlet (1) kitelepítések (1) klientúra (1) klimaváltozás (1) koncert (2) kőolajcsúcs (1) környezeti katasztrófa (1) korrupció (2) közösség (4) közösségi média (1) központosítás (3) kulisszatitkok (1) kutatás (2) lehallgatás (1) lélek (1) lentről felfele építkezés (1) maffiacsalád (1) márc. 15. (1) másság elfogadása (1) megbontó felfedezés (1) melegfelvonulás (1) mellrák (1) Nagy Testvér (1) nemzeti egység (1) nőgyűlölet (1) nők bántalmazása (1) nők közösségformáló szerepe (1) nyájszellem (3) nyaralás (1) olajcsús (5) olajhiány (1) olajpala (1) önhipnózis (1) önszerveződés (2) önzetlen segítség (1) önző gén (1) Orbán Viktor (6) összeesküvés elmélet (2) palagáz (4) parlamenti képviselő (1) parlamenti választások (1) pénz (2) pofon (1) politika (1) propaganda (3) pszichológia (2) pszichológus (1) robbantás (1) sokkos állapot (1) Szaúd-Amerika (3) Széles Gábor (1) szerelem (1) színjáték (1) társadalmi változások (1) természet (1) terrorizmus (1) titkosszolgálat (1) tolerancia (1) totalitárius rendszer (1) unortodox politika (1) választás (1) választások (2) változás (1) Valutaalap (1) városszépítés (1) végtelen nővekedés (4) vezető olajexportör (1) villamos (1) vízcsúcs (1) Yanni (1) zene (1) Címkefelhő

Havasi Balázs - Életre kelt szimfónia

2013.12.22. 22:52 Anonymus Gesta Hungarorum

Havasi Balázs a tavalyi év egyik meglepetését okozta azzal, hogy teltházas produkciót vitt a Papp László Budapest Sportarénába. A tavaly decemberi bemutatót Havasi Balázsnak idén sikerült megdupláznia minden tekintetben, hiszen a tegnapi produkciójában olyan nagy világsztárt szerepelt, mint Lisa Gerrard, a Gladiátor című film betétdalának hangja, ráadásul most ugyanazon nap kétszer is képes volt megtöltenie a Papp László Arénát (délutáni és esti műsor), ami összesen 24 ezer nézőt jelentett.

Havasi az elmúlt években önerejéből jutott be a nemzetközi művészeti elit zárt közösségébe. Ahogy az előadáson mesélte, 7 évvel ezelőtt még csak a felesége segített egy esti koncert megszervezésébe. 20 ezer Ft-ért bérelt ki egy termet, saját maga tervezte meg a reklámplakátját és ragasztotta ki szerte a városban és már azt is nagy sikernek tartotta, hogy mintegy 100 ember elment az előadására. A mostani koncertjén azonban már 150 zenész segítette produkcióját és méltán lehet büszke elért sikereire. Mindössze 38 évesen elérte, hogy a saját erejéből világsztár lett, nem csak idehaza ismert a neve, hanem szerte a világban. 

A magyar zongoraművész-zeneszerző Havasinak négyéves kora óta élete a zongora: akkor fedezték fel különleges zenei tehetségét. Végigtanulta a komolyzenei szakmát, tanulmányozva a mesterek életét és műveit, diplomát szerzett a magyar Liszt Ferenc Zeneakadémián, utána évekig tanított a budapesti konzervatóriumban. A klasszikus tanulmányok befejezése után tíz év kísérletezés után alkotta meg sajátos zenei világát.

A több mint kétórás zenei utazás egy showműsor, ahol Havasi szerint a világ legnagyobb kivetítője volt felállítva. Az alábbiakban a HAVASI SYMPHONIC ARENA SHOW produkcióban elhangzott fontosabb művek vannak beágyazva (nem az összes), a műsor alatt a nagy kivetítőn az alábbi videoklipekből is került bemutatásra.

Havasi az az ember, aki szereti tágítani a zenei műfajok sokszor mesterségesen létrehozott határait. Első számú célja, hogy bebizonyítsa: a kultúra lehet tömegek számára is érthető és szórakoztató, és értékek közvetítése mellett is lehet népszerűségre szert tenni. Zenei világa a szimfonikus világ és a modern zene ötvözete, amivel a szimfonikus zenét a fiatal generációval is képes megismertetni.

"Minden sikeremet a magyar zeneoktatásnak köszönhetem. Kultúránk az egyik legnagyobb kincsünk, a megújulás és a haladás kiapadhatatlan forrása . Olyan kommunikációs forma, amely világokat hozhat közelebb egymáshoz. A zene, a művészet mindig is a kultúra egyik legfontosabb manifesztációja volt. Az Örökség amely kincsünk. Tiszteljük és emlékezzünk rá." - vallja Havasi. (Fidelio különkiadása)

Havasi különleges kapcsolatot ápol Kínával. Nagyapja 1957-től egy magyar cég képviselőjeként évekig Kínában élt. Mérnökként beutazta Kínát, és kínai nyelven tartott előadásokat. Később Havasi édesanyja szintén Kínába költözött, és a család a Pekingi Magyar Nagykövetségen lakott. Havasi már gyerekkorában bensőséges viszonyba került az egzotikus országgal, szüleitől, nagyszüleitől rengeteg történetet hallva róla. Miután nagypapáját 2010-ben elvesztette, elhatározta, hogy létrehoz egy nagyszabású kulturális projektet, amellyel nem csak nagyszülei emléke előtt tiszteleg, de egy Kína és Európa között átívelő kulturális híd megépítését teszi lehetővé. (Wikipédia). Az alábbi darab - melyet nagyapja emlékének állított - lelket felemelő, és valóban azt az érzetet kelti az emberben, hogy a zene képes betölteni a kultúrák közti híd szerepét.

"Az alábbi két darab zenei tisztelgés minden idők egyik legnagyobb magyar festőgéniusza, Munkácsy Mihály előtt. Egy magyar festő, kinek képei előtt leborult az egész világ. Ki gyalog indult útnak és korának legnagyobbja lett. Egy magyar zongoravirtuóz százötven esztendővel később: Koncertjeit százmilliók látták. Zenéje híd világok és kultúrák között. Egy különleges találkozás a művészet végtelen univerzumában" - hangzott el a felvezetőben.

A HAVASI Symphonic Concert Show egyik legelmélyültebb része az Ecset és Zongora blokk, amelyben festészet és zene egybeforr, gigantikus kiállítóteremmé varázsolva a hatalmas nézőteret.

Havasi 2011-ben barátjával, Kiss Endi dobossal hozta létre egyik legfiatalosabb zenei produkcióját, a Drum&Piano projektet. A projekt a klasszikus zongora és a rock dob különleges összepárosításán alapszik, és a világ nagyközönsége előtt a TED Globalon, az egyik legrangosabb tudományos konferencián mutatkozott be Skóciában. A TED Global konferenciának 1984-es alapítása óta a két zenész személyében először volt magyar előadója. A TED Global célja, hogy olyan innovátorokat mutasson be a tudomány, a szórakoztatás vagy a technológia világából, akik kreativitásukkal, újszerű látásmódjukkal képesek megváltoztatni, átformálni a világot. (Wikipédia). Havasitól nem áll távol a látványos bemutató sem, így láthatjuk, hogy Havasi és Endi valóban a szó szoros értelemben fej-fej mellett mutatják be duójukat a közönségnek.

A világhírű amerikai Harlem Gospel Choirral közös dalt és videót készített Havasi Balázs zongoraművész, zeneszerző. A Voices of Change című számot néhány hónapja New Yorkban rögzítették, a közreműködők között volt Radics Gigi énekes is és elhangzott a Havasi Symphonic december 21-i duplakoncertjén is a Papp László Budapest Sportarénában. A nagyszabású tétel minden idők egyik leghíresebb keresztény egyházi énekét, a csaknem 250 évvel ezelőtt született Amazing Grace-t (Csodás kegyelem) helyezi a Havasitól megszokott szimfonikus és világzenei kontextusba (MTI nyomán). Ez a darab a showműsorban is elhangzott, a videoklipben szereplő kórustagokat és Radics Gigi énekesnőt élőben is élvezhette a közönség. A videoklip mélyenszántó gondolataitól a közönség nem tud érzelemmentesen távol maradni, hiszen mély mondanivalója a mindennapi életünkbe iránymutatást ad.

Tina Gou csellóvirtuóz a következőket vallja magáról: "Azokra a pillanatokra vágyok, amikor a külső burkom már nem számít. Ki vagyok éhezve minden őszinte bánat- vagy örömkönnyre és az egyetértésre. Csak akkor lehetek elégedett, ha valaki annak hall, ami vagyok, és úgy lát, hogy nem rám, hanem rajtam keresztül néz." (Fidelio különkiadás) És ha az ember ránéz erre a nőre, akkor valóban megérti ezt a mondanivalót. Egy ilyen szép nőt férfiszemmel nehéz nem észrevenni, de a zenéjén keresztül már valóban az ember rajta keresztül tud nézni és nem a "csomagolását", hanem a lelkét látni. Havasi itt sem tagadta meg önmagát, hiszen a produkcióban - Havasi bevallása szerint először - mint Tina, mint zenei "vetélytársa" Peter, a nézőközönség fölé emelkedve folytatta zenei párbaját, amibe aztán Havasi is bekapcsolódott.

Lisa Gerrard, aki a The Storm (Vihar) című szerzeményben is közreműködött, a következőket vallotta Havasiról: "Csodálatos esélynek tekintem, hogy elmélyedjek egy nagy művész munkájában.[...] Amikor meghallottam a műveit, újra szerelmes lettem a zongorába. Folyékony halmazállapotú, átlátszó, szívből jövő és mélyre hatoló. [...] Az igazi művész a hiúság hiányáról ismerszik meg. Havasi Balázs egy alázatos óriás, megerősíti az ember hitét az emberiségben. Briliáns, és teljesen átadja magát a szívének. Kiváltságnak tartom, hogy időt tölthettem vele és hozzátehettem a zenéjéhez.". A The Storm darabról pedig azt mondta: "Nagyon találó a címe. Felszabadítva érzem magam attól, hogy ez a zene képes embereket szabaddá tenni." Így nem csoda, ha közreműködött a showműsorban Havasi egyik legsikeresebb darabjában.

Számomra a Tavaszi Szél egy zenei szimbólum. Sosem rejtettem véka alá, hogy minden sikeremet a magyar zeneoktatásnak, és a magyar közönségnek köszönhetem. Meggyőződésem, hogy a Tavaszi Szél egy olyan dallamunk, amely bárhol a világon sláger lehetne. Mindig is vallottam, hogy születhettünk ugyan különböző földrészeken, a szívünk mélyén mégis mindannyian ugyanazt a nyelvet beszéljük, és ez a közös nyelv pedig a zene …” – vallja a zeneszerző. A különleges világzenei produkcióhoz a videoklip elkészítése közel 3 évet vett igénybe. Ez volt a showműsor utolsó darabja, mindegy ráadásként.

Ez a bejegyzés Havasi Balázs nagyszerűségének tiszteleg és egyúttal szeretném, ha olyanok is átélhetnék a tegnapi produkció varázsát, akik valamilyen oknál fogva nem lehettek ott a helyszínen.

Megjegyzés: A youtube-ról belinkelt videók HAVASI által feltöltött videóklippek, szerzői jogsértés nem történt.

survey services

komment

Címkék: koncert Havasi Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://anonymus-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr905704842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása