HTML

 

">

Bemutatkozás

Ez a blog válaszokat keres a miértekre, amik mindenkiben megfogannak. Nem az ellentétekre, hanem a hasonlóságokra hívja fel a figyelmet. Nem elválaszt, hanem egyesít. Hiszen mindannyian egyek vagyunk, egy végtelen nagy és értelmes multiverzum részei. Akik most, ebben a pillanatban egy Föld nevű űrhajóban száguldunk az emberi elme által ismert Univerzumban.

Facebook

Twitter

Oldallátogatottság

Friss topikok

Címkék

adó (1) agresszió (1) álom (1) amerikai álom (2) Ángyán József (1) áramlás (1) árvíz (3) árvízi védekezés (1) bank (2) bizalom (1) boldogság (1) brokerbotrány (1) családon belüli erőszak (1) demokrácia (2) diktatúra (2) diktatúra kiszolgálói (2) egzotikus fürdőhely (1) elemzés (3) emberi tulajdonságok (1) empátia (1) energiacella (1) energiahatékonyság (1) epigenetika (1) értékrend (5) érzelem (1) félelem (3) filmkritika (2) földtörvény (1) függőleges kert (1) gazdaság (2) gazdasági válság (6) hagyományos média (1) halálfélelem (1) hazugság (2) hitel (2) hitvilág (2) homoszexualitás (1) Horvátország (1) hó fogságában (1) ideghálózat (1) ikertornyok (1) infláció (2) ismeretlen (1) kamat (2) képmutatás (1) kísérlet (1) kitelepítések (1) klientúra (1) klimaváltozás (1) koncert (2) kőolajcsúcs (1) környezeti katasztrófa (1) korrupció (2) közösség (4) közösségi média (1) központosítás (3) kulisszatitkok (1) kutatás (2) lehallgatás (1) lélek (1) lentről felfele építkezés (1) maffiacsalád (1) márc. 15. (1) másság elfogadása (1) megbontó felfedezés (1) melegfelvonulás (1) mellrák (1) Nagy Testvér (1) nemzeti egység (1) nőgyűlölet (1) nők bántalmazása (1) nők közösségformáló szerepe (1) nyájszellem (3) nyaralás (1) olajcsús (5) olajhiány (1) olajpala (1) önhipnózis (1) önszerveződés (2) önzetlen segítség (1) önző gén (1) Orbán Viktor (6) összeesküvés elmélet (2) palagáz (4) parlamenti képviselő (1) parlamenti választások (1) pénz (2) pofon (1) politika (1) propaganda (3) pszichológia (2) pszichológus (1) robbantás (1) sokkos állapot (1) Szaúd-Amerika (3) Széles Gábor (1) szerelem (1) színjáték (1) társadalmi változások (1) természet (1) terrorizmus (1) titkosszolgálat (1) tolerancia (1) totalitárius rendszer (1) unortodox politika (1) választás (1) választások (2) változás (1) Valutaalap (1) városszépítés (1) végtelen nővekedés (4) vezető olajexportör (1) villamos (1) vízcsúcs (1) Yanni (1) zene (1) Címkefelhő

Tengerpart a szomszédban

2013.07.04. 19:07 Anonymus Gesta Hungarorum

Miközben sok magyar még mindig a múlton mereng és a lassan 100 éves trianoni nemzeti trauma ködén keresztül képes csak szemléli a MOST valóságát állandóan azt hangoztatva, hogy Magyarország mindenhol önmagával határos, addig egy újabb politikai határ kezd elmosódni a szemünk előtt. Horvátország július 1.-től az Európai Unió 28. tagállamává vált és elkötelezett célja a Schengeni övezetbe való belépés is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már e hónap elejétől megszűnt a vámellenőrzés (bővebb információ erről itt), és kevesebb a macera az úti okmányokkal is (amúgy nem kell útlevél, személyi igazolvánnyal is át lehet lépni a határt). Amennyiben Horvátország belép a Schengeni övezetbe (ez várhatóan kb. 1-3 év), úgy még a határon sem kell megállni, akárcsak most Szlovénia, Ausztria vagy Szlovákia irányába. Vagyis a mindennapi gyakorlatban a trianoni határok egyre kevésbé látszanak. És aki legalább egy idegen nyelvet képes alapfokon beszélni (angol, német vagy olasz) annak nem jelent gondot megértetni magát Horvátországban. De az idegen nyelvvel nem boldoguló magyarok is otthon érezhetik magukat, mert sok helyen tapasztaltam a Kvarner öböl menti tengerparton, hogy egyes vendéglátó helyeken (üzletek, vendéglők) magyarul is tudnak egy keveset.

Az Adriai-tenger horvátországi partvidéke szárazföldön 1778 km partvonalat jelent, de ha a szigetek kerületét is figyelembe vesszük, összesen 5835 km. Amúgy a Horvát Adria tenger szigeteinek száma 1185, szigetpartjainak hossza 4057 km. Vagyis a szomszédban egy hatalmas nagy tengerpart fekszik (összesen 5835 km), egy emberi élet nem elég ahhoz, hogy az összes részét végiglátogassa. Valóságos kincsesbánya fekszik Magyarország mellett, aki szereti a szép tájakat és a kristálytiszta tengert, annak mindenképpen ajánlott meglátogatni életében legalább egyszer (5990 Ft-ért már kaphatók akciós buszjegyek Rijekába). 

Kvarner öböl északi része az apartman erkélyéről (túloldalon Rijeka/Fiume városával)

A Horvátországban eltöltött idő alapján a magyarok a 9. helyen állnak a legjelentősebb küldő államok sorában. Arra a kérdésre, hogy miért vonzó Horvátország, 55,9 százalék a biztonságot, 55 százalék a kedvező árakat, 54,7 százalék pedig a természet szépségeit jelölte meg az összes válaszlehetőség közül - derül ki a Horvát Turisztikai Intézet felméréséből.

Kvarner öböl déli része az apartman erkélyéről (háttérben Cres sziget, mögötte pedig Krk sziget)

Magyarországhoz a legközelebb a Kvarner öböl fekszik, Budapest és Rijeka (Fiume) között mindössze 500 km autópálya van, amit kényelmesen meg lehet tenni 4,5 óra alatt személyautóval. Onnan pedig 1 órán belül már egészen szép helyeket lehet találni. Az idén egy igazi gyöngyszemet fedeztem fel Opatija (Abbázia) fürdőhelytől délre, ahol az idei nyaralásomat a családommal töltöttem (maga a fürdőhely kb. fél óra útra van még az autópálya letérő után). Ez nem más, mint az Učka hegy lábánál fekvő Mošćenička Draga, ami természetes apró kavicsos öbleivel az egyik legszebb fürdőhely a Kvarner öbölben. Az öblök fokozatosan alakultak ki az Učka hegység lejtőjéből táplálkozó patak által szállított homok, valamint a sziklákból kiszakadt és a tenger hullámai által csiszolt apró kavicsok által. A tenger nyáron 25°C fölé is felmelegszik, így nagyon kellemes fürdőhely a pihenésre vágyok számára és mediterrán éghajlata miatt pálmafák és leanderek övezik a tengerpartot akárcsak Görögországban vagy Spanyolországban. A táj pedig meseszép, aligha lehet unatkozni, ha valaki már nem akarja tovább süttetni a hasát a napon, vagy a kristálytiszta vízben való lubickolásba is belefáradt.

Moscenice középkori város a domb tetején, közel a tengerparthoz

Mošćenička Draga a 19. században alakult, amikor Moscenice - a dombtetőn fekvő középkori város - lakói úgy döntöttek, hogy közelebb húzódnak a tengerhez, és egy új közösséget alakítanak ki. Eredetileg halász​​falunak alakult, mára azonban közkedvelt üdülő egy kikötővel, ahová kisebb hajók is ki tudnak kötni. A hajók a parttól általában 100 méteres távolságban tudnak lehorgonyozni, így aztán gyakran látni szép jachtokat megállni és lehorgonyozni közel a parthoz, ha az utasok kedvet kapnak a szép öblű fürdőhely vízében hűsülni. 

Sv. Ivan fürdőhely, a háttérben Mošćenička Draga üdülővel

Mošćenička Draga fürdőhely apró kavicsos tengerpartja, ami közvetlenül a fürdőhely előtt terül el, több 100 méter hosszú, és a helyiek Sipar-nak nevezik (legfelső kép). Van további aprókavicsos öblei, de ami a legközelebbi és szintén nagy, azt a helyiek Sv. Ivan névvel illetik (fenti és lenti kép), és ami mindössze 5-10 perces sétára található a központtól. Nekünk ez utóbbi volt a kedvenc helyünk.

A tenger látványa Sv. Ivan fürdőhelyről, a háttérben  Cres sziget északi csücske

Sv. Ivan apró kavicsos öblének közvetlen szomszédságában található a nudisták kedvenc fürdőhelye (lásd az alábbi képet). Ami elsőre egy kicsit meglepett, hogy semmi elválasztás nem volt a két fürdőhely között, gyakorlatilag akár a tenger felől, akár a part felől az ember akaratlanul is beléjük botlott (ez utóbbi esetben elég volt a pizzázó teraszára kiülni, hogy ne csak a sziklás tengerpartot szemlélje, hanem az emberi test bájait is). Sőt, fürdőruhásan is közéjük lehetett vegyülni, hiszen az egyik legszebb fürdőhely volt. Itt szó szerint egészen apró kerekre csiszolt kavicsok voltak nemcsak a parton, hanem az egész tenger fenekén.

A nudisták kedvenc fürdőhelye szemgyönyörködtető látvány (hátránya, hogy egész délután árnyékos)

Mošćenička Draga fürdőhelytől mindössze csak 5-10 percnyi kellemes sétára található a fent említett Sv. Ivan öble, a séta során - ami a hegyoldalban végigfutó betonozott járdán történik - egyik felől a közvetlenül a tengerpart látványában, a másik oldalon a hegy oldalába épült villákban gyönyörködhetünk, és ha netalán szeretnénk a párunkkal összebújva elmerengeni a tenger kékségében, akkor ezt is megtehetjük a tenger felé kirakott padok egyikén. Az utunk során többek között megcsodálhatjuk a több, mint 100 éves villát is (lásd lent), ami közvetlenül a parti sziklákra épült.

Mošćenička Draga több, mint 100 éves múltú villaja (Sipar és Sv. Ivan fürdőhely között)

Ha az ember szereti az egzotikus fürdőhelyeket és a sziklák között is szívesen úszna, akkor azt is megteheti itt. A lenti képen egy ilyen hely látható, közel a fenti villához, ami annyira csodás, hogy én nem tudtam kihagyni az itteni fürdőzést. A vízben álló két nagy szikla legalább 2-3 méter magas, ebből az is látható, nem a víz sekély, hanem ennyire tiszta, vagyis a kristálytiszta adriai tenger nem túlzás, az maga a valóság.

Egzotikus fürdőhely a sziklák közt, smaragdzöld vízzel

És még csak búvárkodni sem kell, ha az ember érdekes tengeri ketyeréket szeretne látni. Egészen közel a parthoz, a sziklák repedései közt számtalan rák és csiga található, de a parthoz közel még tengeri csillagot is felfedeztünk.

Tengeri csillag a parthoz közel

Egy szó mint száz, a szomszédban gyönyörű tengerpart található, nem kell azért a világ másik felére elrepülni. És hamarosan még a határátkelést sem vesszük észre.

survey service

Szólj hozzá!

Címkék: nyaralás Horvátország egzotikus fürdőhely

A bejegyzés trackback címe:

https://anonymus-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr175390012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása