HTML

 

">

Bemutatkozás

Ez a blog válaszokat keres a miértekre, amik mindenkiben megfogannak. Nem az ellentétekre, hanem a hasonlóságokra hívja fel a figyelmet. Nem elválaszt, hanem egyesít. Hiszen mindannyian egyek vagyunk, egy végtelen nagy és értelmes multiverzum részei. Akik most, ebben a pillanatban egy Föld nevű űrhajóban száguldunk az emberi elme által ismert Univerzumban.

Facebook

Twitter

Oldallátogatottság

Friss topikok

Címkék

adó (1) agresszió (1) álom (1) amerikai álom (2) Ángyán József (1) áramlás (1) árvíz (3) árvízi védekezés (1) bank (2) bizalom (1) boldogság (1) brokerbotrány (1) családon belüli erőszak (1) demokrácia (2) diktatúra (2) diktatúra kiszolgálói (2) egzotikus fürdőhely (1) elemzés (3) emberi tulajdonságok (1) empátia (1) energiacella (1) energiahatékonyság (1) epigenetika (1) értékrend (5) érzelem (1) félelem (3) filmkritika (2) földtörvény (1) függőleges kert (1) gazdaság (2) gazdasági válság (6) hagyományos média (1) halálfélelem (1) hazugság (2) hitel (2) hitvilág (2) homoszexualitás (1) Horvátország (1) hó fogságában (1) ideghálózat (1) ikertornyok (1) infláció (2) ismeretlen (1) kamat (2) képmutatás (1) kísérlet (1) kitelepítések (1) klientúra (1) klimaváltozás (1) koncert (2) kőolajcsúcs (1) környezeti katasztrófa (1) korrupció (2) közösség (4) közösségi média (1) központosítás (3) kulisszatitkok (1) kutatás (2) lehallgatás (1) lélek (1) lentről felfele építkezés (1) maffiacsalád (1) márc. 15. (1) másság elfogadása (1) megbontó felfedezés (1) melegfelvonulás (1) mellrák (1) Nagy Testvér (1) nemzeti egység (1) nőgyűlölet (1) nők bántalmazása (1) nők közösségformáló szerepe (1) nyájszellem (3) nyaralás (1) olajcsús (5) olajhiány (1) olajpala (1) önhipnózis (1) önszerveződés (2) önzetlen segítség (1) önző gén (1) Orbán Viktor (6) összeesküvés elmélet (2) palagáz (4) parlamenti képviselő (1) parlamenti választások (1) pénz (2) pofon (1) politika (1) propaganda (3) pszichológia (2) pszichológus (1) robbantás (1) sokkos állapot (1) Szaúd-Amerika (3) Széles Gábor (1) szerelem (1) színjáték (1) társadalmi változások (1) természet (1) terrorizmus (1) titkosszolgálat (1) tolerancia (1) totalitárius rendszer (1) unortodox politika (1) választás (1) választások (2) változás (1) Valutaalap (1) városszépítés (1) végtelen nővekedés (4) vezető olajexportör (1) villamos (1) vízcsúcs (1) Yanni (1) zene (1) Címkefelhő

A diktatúra

2013.03.20. 00:02 Anonymus Gesta Hungarorum

Sosem kedveltem az elvont fejtegetéseket, amiknek a gyakorlati haszna nulla volt, ezért aztán mindig az olyan érvelést tudtam igazán magamévá tenni, ami közel állt a józan paraszti észhez. A diktatúra kapcsán is ezen gondolat mentén szeretném kifejteni gondolataimat és észrevételeimet.

A Wikipédia magyar oldala szerint a "A diktatúra olyan politikai rendszer, ahol az állami főhatalom (a kormányzati hatalom) forrása nem a népakarat.". Amilyen egyszerűnek tűnik első hallásra ez a mondat, éppen annyira elvont is egyben. Mindjárt kezdhetjük azzal, hogy mi is a népakarat? Mert ha őszintén belegondolunk, akkor már a nép megfogalmazása is komoly kihívásokkal jár. Ha ezt éppenséggel a mai Magyarországra próbálnánk leképezni, akkor a "nép" a 10 millió magyar állampolgárt jelentené, a "népakarat" pedig ezen 10 millió magyar állampolgár (azonos) akaratát testesítené meg. Már az is nehezen elképzelhető, hogy ezen 10 millió ember egységesen ugyanazt akarja egy adott pillanatban. Ezt az állapotot még egy forradalom is csak megközelítheti, de el nem érheti, hiszen értelemszerűen a hatalom kiszolgálói ellenérdekeltek egy ilyen helyzetben és mást akarnak, mint az aktuális többség. Az azonban már végképp elképzelhetetlen, hogy éveken keresztül, minden pillanatban és minden témában (honvédelem, gazdaság, oktatásügy, stb.) egyazon véleményen is legyen mind a 10 millió állampolgár. Egyszerűen azért lehetetlen, mert nem vagyunk robotok, mindannyian önálló gondolkodású és szabad akaratú lények vagyunk és bizonyos dolgokat másképpen látunk. Ez viszont maga után vonja, hogy a népakarat - amire egyébként olyan szívesen hivatkozott minden diktátor a történelem során, és ami természetesen mindig az ő személyes akaratával megegyező volt, - egy elvont, nem megfogható fogalom, így hivatkozni rá teljesen értelmetlen, ha a demagógiának még a látszatát is el szeretnénk kerülni.

Ha a népakarat elvont fogalom, hogyan lehet megkülönböztetni egy demokráciát a diktatúrától? Az egyik próbálkozás az lehet, hogy a demokráciában a többség akarata érvényesül, míg a diktatúrában csak egy szűk csoport vagy csak egyetlen személy akarata. Azonban a történelem számos példát mutat arra, amikor a többség - uralkodó vallási közösség, a nemzetállamok esetén pedig a többségi nemzet, - elnyomta a vallási vagy nemzeti kisebbségeket (ez utóbbit személyesen is átéltem erdélyi magyarként). Vagyis a többség hatalma lehet diktatórikus is. Az ilyen esetekre szoktam ironikusan azt mondani, hogy a kisebbség "demokratikus" elnyomása. Ami a személyi diktatúrát illeti, már kamaszkoromban is komoly fejtörést okozott nekem a román diktatúra, név szerint Ceausescu hatalma. El nem tudtam képzelni, hogyan lehetséges, hogy egyetlen ember, nevezetesen a román diktátor, akarata érvényesül a maradék 23 millió emberrel szemben. Bizony, ez komoly fejtőrést okozott nekem, egyszerűen képtelen voltam ezt megemészteni. A körülöttem lévő felnőttek azzal próbálták megkönnyíteni a dolgomat, hogy elmagyarázták nekem, a diktátort természetesen támogatja egy szűk csoport. De nekem ez egy idő után nem volt elég, mert a matematikai jártasságom alapján a közel 23 millió ember még mindig sokkal többnek tűnt, mint néhány tucat ember, vagy akár néhány ezer ember. Netalán néhány százezer ember, mert ahogy elmagyarázták a titkos rendőrség vagy a besúgók hálózatának működését, úgy voltam kénytelen a támogatók körét is egyre bővíteni. De minél inkább bővítettem a támogatok körét, annál érthetetlenebbé vált a dolog, mert a matematika könyörtelensége folytán végül oda jutottam, hogy a 23 millió ember több mint felének támogatnia kellet a román diktatúrát, másképp már rég megbukott volna. Azt azonban én is személyesen megtapasztaltam, hogy a látszólagos támogatás sok esetben a belenyugvás miatt volt, ("sajnos ezen nem lehet változtatni"), vagy a félelem ("elvesztem az egzisztenciámat"), vagy akár az önámítás ("csak rosszabb ne legyen ennél"), de sajnos akadtak hitbuzgó szolgák is (erről bővebben majd egy másik cikkemben fogok írni).

Középiskolai tanulmányaim végén olvastam a koncentrációs táborokban történt szörnyűségekről is, és hasonlóan érthetetlenül álltam azon magyarázat előtt, hogy mindezt miért csak egyetlen személy nyakába varrták? Hitler nem volt ott a koncentrációs táborban, hogy főbe lője a zsidókat, vagy elgázosítsa őket. Persze, megvolt rá a magyarázat, hogy a többiek csak mind parancsot teljesítettek. De ez szöges ellentétben állt azzal, amire apám már gyerekkoromban sokszor hívta fel a figyelmemet, amikor egy rosszaságom kapcsán a felelősséget másra próbáltam hárítani, mondván "De, hát ő mondta, hogy ezt tegyem!". "Ha azt mondják, hogy ugorj a kútba, akkor beleugrassz?!" szólt a józan paraszti érvelés és a válasz természetesen "Nem" volt részemről. Persze tudom, hogy voltak, akik ellenszegültek a fasiszta uralkodásnak és azokat szó nélkül kivégezték, de a költői kérdés továbbra is bennem volt: mi lett volna, ha mindenki megtagadta volna a parancsot és senki sem "ugrott volna be a kútba"? Így aztán az egyetem első évében mindinkább egyetlen elfogadható magyarázatom maradt a diktatúra létezésére, nevezetesen, hogy a diktatúra mindig a többség csendes jóváhagyásával történik. Ezen magyarázat már csak azért is volt kézenfekvő, mert a román diktatúra a szemem láttára omlott össze néhány nap alatt. Amit persze nem tudhattam előre, amikor Tőkés László elhurcolása ellen tüntetni kezdtünk Temesváron (hát, igen, a hatalomnak van is félnivalója az egyetemistáktól). De elég volt egy szikra és a "nép akarata" elsöpörte a diktatúrát. Az idézőjel nem véletlenül szerepel, hiszen nem volt a nép homogén, sokan otthon maradtak, míg mások lekezelően beszéltek azokról, akik tüntetni mentek (a diktatúra haszonélvezőit már nem is említem). És persze olyan is volt, aki véletlenül arra járt az üzletből hazatérve és egy eltéved golyó eltalálta. Így lett belőle forradalmár.

Ha a diktatúra a csendes többség támogatásával létezik, akkor mi választja el a demokráciától, ami szintén a többség uralkodásával egyenértékű? Talán a szabad választások? Mit nevezünk egyáltalán szabad választásnak? Mert választás a román diktatúrában is volt. Emlékszem kamaszként titkon abban reménykedtem, hogy majd a X-edik pártkongresszus leváltja Ceusescut és egy sokkal humánusabb vezetőre cserélik le. Ehhez képest azt láttam, hogy a vezért nagy tapsvíhar közepette mindig újraválasztották párttársai. És persze időnként szüleim is elmentek választani, igaz ebben is nem volt más választásuk, mert az kötelező volt. Ellenkező esetben börtönbüntetés járt. Ilyenkor titkosan véletlenül beikszeltek valakit (a választandó személyek plakátjait az utcán több helyen is láttam gyerekkoromban) és ezzel letudták a "választást". De ha választás diktatúrában is van, mitől szabad egy választás? Milyen választás az, ahol a hatalmon levők úgy határozzák meg a játékszabályokat, hogy a (foci)pálya lejtőssé válik és természetesen a hatalmon lévőknek kedvez a lejtő? Ahol a játékszabályokat minduntalan változtatják és a változások természetesen a hatalom megőrzését szolgálják?

Ha visszatekintünk a történelemben Hitler hatalomra jutására, akkor rögtön az a szembetűnő, hogy mindaddig nem volt számottevő támogatása, amíg a német gazdaság állapota jó volt, de rögtön nőtt a népszerűsége, amikor 1929-ben a világgazdasági válság felütötte a fejét és megnőtt a munkanélküliség. A történelem folyamán ilyenkor az egyszerű emberek mindig kétségbeesetten egy kapaszkodót kerestek, mert nem értették mi történik körülöttük, ezért mindig egy erős kezű vezetőben vélték megtalálni a messiást, aki majd elhozza nekik a földi mennyországot. Ezért aztán nem lehet azon csodálkozni, ha a 2008-as világgazdasági válság Magyarországon hasonló tüneteket produkált, és a 2010-es választásokon a Fidesz 2/3-ados többséget szerzett az MSZP-SZDSZ koalíció 8 éves bénázása kormányzása után. Szintén hasonlóságot lehet megfigyelni abban, ahogy Hitler a pártján belül az egyeduralkodásra tört és kiszorította a politikai palettáról a lehetséges koalíciós partnereket, azzal ahogy azt Orbán Viktor tette a pártján belül és a jobboldali pártokkal. Természetesen az eszközök teljesen különbözőek voltak, mint ahogy az ideológia is, éppen ezért távol áll tőlem az a leegyszerűsítés, hogy a két személyt összemossam. Inkább csak a történelmi párhuzamokra szeretném felhívni a figyelmet, hogy levonhassuk a megfelelő tanulságot. És természetesen azt is kiszeretném hangsúlyozni, hogy Orbán Viktort nem tekintem gonosznak,mint ahogy Hitlert sem, hiszen mindkettőjüknek volt egy távlati elképzelése, amivel úgy képzelte, hogy a népét "szolgálja". De nem véletlenül van az a mondás, hogy a pokolba vezető út is a legjobb szándékkal van kikövezve, mint ahogy a cél nem szentesíti az eszközt.

Amint látható, végső soron a diktatúrák kialakulása mindig azon alapszik, hogy a népesség egy részét valamilyen veszteség éri (akár anyagi, egzisztenciális, vagy esetleg nehezen megfogható nemzeti önérzet), amit egy erős kezű vezető (messiás) hívatott helyrehozni. Ezen népesség lehet akár még kisebbségben is a többséghez képest, ha ezt valamiféle erőszakossággal, verbális megfélemlítéssel, vagy akár csak jobb szervezőkészséggel ellensúlyoz. Azonban azt is tudomásul kell venni, hogy a csendes belenyugvás egyben a diktatúra támogatását is jelenti és ezen állítás saját magamra nézve is fennáll, hiszen 21 éves koromig én is egy diktatúrában éltem anélkül, hogy azt nyíltan kritizáltam volna.

Természetesen nem állítom azt, hogy Magyarországon ma diktatúra van és azzal sem értek egyet, hogy minduntalan farkast kiálltunk, amikor a Fidesz kormány egy újabb hatalmi ágat iktat ki, hiszen aki túl sokszor kiállt farkast, annak már senki sem fog hinni. Ráadásul, ezt nagyon jól ki lehet gunyolni, mint ahogy Deutsch Tamás meg is tette. Inkább azt kellene megértetni az emberekkel, hogy itt nem egy látványos intézkedésről van szó, ami egyik napról a másikra erőszakos diktatúrába vezet, hanem egy folyamatról, aminek a vége már egy (puha) diktatúra.

Állítólag, ha a békát forró vízbe dobják, akkor kiugrik, mert érzékeli a hirtelen környezeti változást, de ha hideg vízbe teszik, amit lassan melegítenek fel, akkor már simán megfőzhetik, mert a lassú változást a béka már nem érzékeli. Mi emberek miért nem vagyunk különbek a békánál?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anonymus-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr235128834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha visszatekintünk a történelemben Hitler hatalomra jutására, akkor rögtön az a szembetűnő, hogy mindaddig nem volt számottevő támogatása, amíg a német gazdaság állapota jó volt, de rögtön nőtt a népszerűsége, amikor 1929-ben a világgazdasági válság felütötte a fejét és megnőtt a munkanélküliség. A történelem folyamán ilyenkor az egyszerű emberek mindig kétségbeesetten egy kapaszkodót kerestek,

- Ha visszatekintesz akkor azt is tudod hogy Hitler a 'válságot' meg is oldotta...
Nem teljesen tiszta az okfejtésed, mert attól még lehet demokrácia, hogy van jó pár intézkedés, ami a többségnek nem tetszik. Azaz ez sem a diktatúra jellemzője,

Megértem, hogy Orbánfika nélkül nincs Indexcímlap, de az marhaság, hogy Orbán kiszorította a jobboldali pártokat. A Jobbik majd olyan erős mint az MSZP, a KDNP mindig is kicsi volt, az más tészta, hogy Orbán egyedül kormányoz, de nem azért mert diktátor, hanem azért mert így az övé a teljes nyereség, de a teljes kockázat is.

Kiindulsz abból, hogy Orbán diktátor és ebből kiindulva teszel teljesen hibás végkövetkeztetéseket. Orbánt nagyon lehet kritizálni, de ez a diktátorozás óvodás, Lendvais.

Az Indexet pedig nem értem, törekedhetne nívósabb blogokra is, nem hiszem, hogy nincs.
Érdekes, hogy azok az ún. értékeknek a kodifikációja, amelyek alapján a nyugati demokráciák szerveződnek, úgy történt meg, hogy pár emberke összedugta a buksiját és kitalálta őket.

De ez demokratikus.
Nincs mit hozzátenni, így van pontosan.
Diktatúra és demokrácia között nincs éles határvonal. Van ami demokrácia és van ami diktatúra, de van egy köztes állapot is, mely nem sorolható be egyértelműen egyikbe sem.

Pl. a magyar történelemben Szálasi, Kádár, Rákosi egyértelműen diktatúra, s 1990 után meg egyértelműen demokrácia, de az 1944-1949 közti időszak vagy a Horthy-korszak az köztes kategória.
szerintem abban a pillanatban, hogy egy képviseleti demokrácia meghozza az első olyan döntést/törvényt, amely a többség akaratával ellentétes - legyen az akár csak bármilyen apró kis hülyeség - megszűnik demokratikusnak lenni, és elveszti a teljes legitimitását.

tehát véleményem szerint a képviseleti demokrácia nem tekinthető demokráciának, a szó szerinti diktatúrákhoz képest viszont nyilvánvalóan demokratikusabb.
Parlamentáris demokráciában a NÉP szabad választáson eldönti,kiket ültet a parlamentbe.Ha a NÉP úgy dönt,hogy kétharmados többséget ad egy pártnak,az is demokrácia. De persze ha ez a párt "jobboldali" /más szóval nemzeti/,az már maga a diktatúra,már-már fasizmus !
"a történelmi párhuzamokra szeretném felhívni a figyelmet, hogy levonhassuk a megfelelő tanulságot"

Még 1 kompiláció az 1000-szer olvasott féligazságokból, csúsztatásokból

1001-edik rovást behúz, ásít, lapoz.
Elgondolkodtató... kár, hogy a csendes többség a jelek szerint nem gondolkodik.
Egyetértek minden sorával.
újabb ballib fosblog az index ballib fosblogtengerében. ez már első poszttal címlap. gratulálok.
Egyetlen diktatúrában sem kritizálhatja állandón bárki a sajtóban vagy a neten a kormányt, lehet rendszeresen kormányellenes tüntetéseket szervezni stb-stb. És biza, nincsenek szabad választások sem, mert az ellenzék el van lehetetlenítve. (Hitler kései Németországában és Csau Romániájában sem volt szervezett, országos ellenzéki erő. És szabad választás sem.) Itt ugyan mitől lenne ellehetetlenítve? Tele van velük a sajtó, állandóan róluk szólnak a hírek. Ki tudja hanyadik pártot alapítják, állandóan tárgyalgatnak a nyilvánosság előtt, hogy hogyan tovább stb. Csak a saját balfaszságuk miatt nincs elég támogatásuk. Ja kérem, veszíteni tudni kell, anélkül hogy szánalmas diktatúrázásba bonyolódnánk...

Egyébként a választási rendszerünk sokkal inkább kedvez az ellenzéknek, mintha teszem azt máról holnapra pl szó szerint átvennénk a brit rendszert.
Ha nem kedveled az elvont fejtegetéseket, a fasznak filózol a "népakarat" mibenlétén?

Amikor valaki egy asztalról beszél, akkor sem kezdesz el azon gondolkozni, hogy de vajon mi is az az asztal? Miben nyilvánul meg az asztalság?
Hogyan lehet definiálni azt, amit az asztal jelent?

Amúgy nem olvastam tovább, mert _ÉN_ tényleg nem szeretem az öncélú okoskodást, különösen, ha azt olyan ember követi el, akinek nincs önkritikája, esze.
Van néhány tévedésed. Azokat a diktatúrákat nem a csendes többség, hanem az orosz tankok védték. Sokkal inkább kollaboránsok által irányított megszállásnak kellene nevezni, mint diktatúrának.

Hitler kérdésében persze igaz a kitétel.

A másik tévedés, az a béka pozíciója. A béka számára semmi sem változott meg az elmúlt 23 évben, semmi. Soha nem érzett mást, csak bizonytalanságot, hogy a gazda kinyitotta a ketrecet és időnként elfelejt enni adni. Cserében időnként megrugdossa.

Orbán nem tett mást, mint megtanulta a leckét, hogy mit kell csinálni a békával, hogy elfogadja őt gazdának. Mert a béka nem tudja őt valójában megkülönböztetni a másiktól. Az arcáig ugyanis nem ér fel.

Nem, a baloldal nem azért fogja elveszíteni a választásokat, mert diktatúra van, hanem azért, mert a békától idegen és látókörén kívüli dolgokkal foglalkozik.

A horni kétharmad olyan társadalom politikai folyamatokat indított el, ami konzerválta a béka állapotát. Változtatni kellene rajta, de valódi szándék nincs rá. Sem bennetek, sem a Fideszben, sem a békákban. Ki fogunk halni. Mi, békaország.
>>Mi emberek miért nem vagyunk különbek a békánál?
Különbek vagyunk, a békát mi tartjuk az üvegben és nem fordítva.
Mert tudunk alkalmazkodni, és tudjuk alakítani a környezetünket.

>>Amint látható,....
Magas a ló, nem szédülsz?

Véletlenül? választottad ezt a blognevet?
"Anonymous:..."
Rákérdezhetek? Provokáció?
jajjj...

hosszu sorokon keresztul allitod parhuzamba hitlert es a mai magyarorszagot,majd azt mondod,hogy te nem allitod hogy diktatura van...
szanalmas berretteges ez az egesz...
diktatura van,itt,ma???
amikor naponta alakul valamilyen kormanyellenes gittegylet,amikor a diakokat torvenysertesre uszitjak magukat "demokratikusnak" cimkezo erok es a kormany nezi,nem lovet,nem veret,nem ugy,mint 2006ban,amikor akkora demokracia volt,hogy a tancosbohoc honapokon at csak kordonok mogott bujkalva mert kozlekedni...

idiota e vagy poszter???
Akik bírálják a kormány ,ugyan úgy látják,mint TE.Legyenek bárhol a világon.
Nagyon jól összeszedett minitörténelem, a XX. sz-ról.
Napóleonnal is lehetett volna "párhuzamot" vonni, igaz, azt nem éreztük annyira a bőrünkön.
Én tovább vinném a gondolatot, Magyar Köztársaság => Magyarország => Magyar Királyság.
Zsóti a lovat megülte a hétvégén, erre hétvégére talán a Duna is befagy, de ha nem, akkor majd következő télen, de még a választás előtt.

Egyébként meg nem értem az emberek zsidózós hőbörgését. A zsidókat betelepítették Európába, mert legyünk őszinték, lenézett munkákat végeztek (pénzzel foglalkoztak) és akkor milyen jó volt, hogy elvégzik.
Na most akkor az van, hogy ma sem csinálnak mást, mint akkor, azzal foglalkoznak, amihez értenek, csak van egy nagy különbség, náluk fontos a tudás, a tanulás!!!!

Lehetne tőlük tanulni, példát venni.
Nekik nem volt büdös a pénz, így ma ők uralják a Föld pénzét.
Visszanyalt a fagyi.
Nekem ez sokkal kevésbé fáj, mint Vitya ámokfutása.
Egytértek. Magyarországon ma semmiképp sem lehet diktatúra, hisz amit a kormány csinál, minden jel szerint bírja a választópolgárok többségének támogatását.

Az más kérdés, hogy a kormány egy sor olyan dolgot csinál, amiről az emberek nem kis részének a diktatúrák ugranak be - méghozzá azért, mert csak azokban lehet megcsinálni úgy, hogy a hatalom nem bukik bele.

Nagyjából a náci Németországhoz lehet hasonlítani ebben: bár Hitlert diktátornak könyveli el az átlagember, a legjobb tudomásom szerint végig a német nép nagyobb részének támogatásával csinálta, amit csinált - de a háború német szempontból katasztrofálisra fordulásáig mindenképp.

Ezzel semmiképp sem Hitler és Orbán közé akarok egyenlőségjelet tenni, csak a kormányok legitimitása közé.

abban is áll sztem a párhuzam, hogy az átlagember pont ezért hajlamos a 30-as 40-es évek németségére, mint egységes, homogén náci népre gondolni - holott tudható jól, hogy nagyon sok német pontosan annyira utálta és elítélte a nácikat, mint minden jóérzésű nem-német. Külföldön most hajlamosak a magyarokra úgy gondolni, mint az orbáni ámokfutást homogén módon támogató népre - pedig, tudjuk, mennyire nincs ez így...

bio
Üzenj te is Orbán Viktornak! A lakosság elmondhatja a miniszterelnöknek, hogy mi foglalkoztatja. A kezdeményezés mögött nem a kormány áll.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4107_uzenj_te_is_orban_viktornak
A demokrácia definíciója körül elképesztő zűrzavar uralkodik a magyar közbeszédben.
Egy Boros János nevű filozófus írt egy könyvet a Demokrácia fenomenológiája címen. A demokrácia legpontosabb filozófiai meghatározása: a demokrácia a vitatkozás szabadsága. (Nem népakarat, nem többségi uralom, és egyéb zavaros definíciók. A definició azért is nagyon fontos, merta az "szocialista" korszak, amikor a jelenleg élők többsége szocializálódott súlyosan deformálta ezt a fogalmat.A jelenlegi Orbán rendszer fokozatosan tolódik a diktatúra irányába.Egy középkori szerző Pierre d'Aubergne kitűnően leírja a diktatúra, magyarul önkényuralom jelenségét. Ideírom, ha idefér:
Idézet R. Monaldi és F.Sorti Intrika című történelmi regényéből amelyben idézi Petrus de Alvernia (Pierre d’Auvergne) meghalt 1304-ben, teológus magiszter, a párizsi egyetem rektora, Claremont püspöke „Diktátorok kézikönyve és a zsarnokság működési receptje” c. művéből.
Ó, igen, persze egy francia. Szóval ez a Pierre d’Auvergne, hogy rendes nevén említsük, helyesen tanította,hogy az önkényuralom fenntartásához feltétlenül meg kell ölni mindazokat akik hatalomban vagy gazdagságban bővelkednek, mert az efféle embereknek megvannak az eszközeik a zsarnokok elleni lázadáshoz. Másodsorban, elengedhetetlen megölni a bölcseket, mert azok a tudásuknak köszönhetően kifundálhatják, hogyan űzzék el a zsarnokot. Ezenkívül nem szabad megengedni, hogy jó iskolák legyenek, mert azokban szer ezhető meg a műveltség, a művelt emberek pedig nemes lelkűek, nagy tettekre hajlamosak, s az ilyenek könnyen fellázadnak a zsarnokság ellen. A zsarnoknak arra kell buzdítania az alattvalókat, hogy besúgjanak és rágalmazzanak, majd a maguk keltette zűrzavarban egymásnak essenek: barát forduljon barát ellen, a nép gyűlölje meg a gazdagokat, a gazdagok egymást és mindenki együtt az idegeneket. Ily módon a megosztott, ezáltal meggyengített alattvalókat oly mértékben lefoglalja majd az egymás iránti acsarkodás, hogy eszükbe sem jut fellázadni a zsarnok ellen. Emelett számos és súlyos sarcot kell kivetni az alattvalókra, hogy mielőbb elszegényedjenek, növelve ezzel tehetetlenségüket. A zsarnoknak olyan kivételes erényeket kell mutatnia, amelyek az alattvalók fölébe helyezik, hogy azok maguknál felsőbbrendűnek higgyék. A leggyűlöletesebb intézkedések, mint pédául az adók kivetése, sohasem viselhetik a zsarnok kézjegyét: úgy kell tenni mintha azok mások fejéből pattantak volna ki, vagy mintha a zsarnok saját akarata ellenére lenne kénytelen bevezetni azokat, mondjuk egy ellenséges idegen hatalom nyomására. A legkisebb ingadozás nélkül szükséges kormányozni ahhoz, hogy a zsarnoknak ne kelljen tartania a leigázott nép haragjától.
Kiemelések tőlem:VGy
Hitler hatalomra jutása: a Reichstagban a náciknak nem volt többségük.A Reichstag leégését ráfogták a kommunistákra és ezután Hitler letartóztatta és börtönbe záratta a Reichstag 81 kommunista képviselőjét. Ezután a katolikus párt cinkos támogatásával elérték, hogy a parlamentben 2/3-os többségük legyen és így megkapták az un. rendkívüli felhatalmazást. Lásd Ken Follet: "Megfagyott világ" című tőrténelmi regényét. Orbán Viktor 2010-ben választási csalással jutott hatalomra. Megrágalmazta az össze MSZP-s politikust az ügyészség cinkos együttműködésével, akik befogadták a rágalmakat és az MSZP politikusait a mai napig nem rehabilitálták. Ez okozta a lakosság jobbra tolódását.
Már két kommentet írtam egyik sem jelent meg!
@Puskát kellett volna hozni:
A megoldás alatt azt érted, hogy csak Európában 40 millió civil halt meg (a katonákat nem számítva) és Európa megszűnt a világ közepe lenni.
@Fejesrob: Nem indultam ki abból, hogy Orbán diktátor, sőt azt mondtam, hogy Magyarországon (még) nincs diktatúra. Ami a jobboldali pártokat illeti, elég megnézni mit tett a koalíciós társaival, pl. a Kisgazda párttal, MDF-fel, KDNP-vel.
Ami Orbán egyedüli felelősségét illeti, erről is nyilatkoztam a cikkben, nem fogadom el, hogy utólag majd mindenki mosakszik, hogy ja, ő csak áldozat volt a diktatúrában, stb. A felelősség mindannyiunké.
@pocaklakó minimanó: Ezt sem tartom tökéletes demokráciának. A nyugati demokrácián van mit még javítani.
@vezér01: Semmi bajom a jobboldallal, és nem is kérdőjelezem meg a Fidesz 2/3-át, hiszen szabad választásokon érte el azt az eredményt. A kérdés inkább az, hogy a Fidesz miért fél elveszíteni a hatalmát és hoz olyan törvényeket, amelyik számára kedvezőbb a következő választáson?
@étcsokinyuszi: Nincs diktatúra ma még Magyarországon. Ezzel teljes egyetértés van közöttünk. A kérdés inkább az, miért zavarnak a párhuzamok, amik ebben a blogban megjelentek?
@Blogger Géza: Egyetértünk, hogy a diktatúrában nem lehetne a kormányt bírálni, éppen ezért nincs (még) diktatúra Magyarországon. És azzal is egyetértünk, hogy az ellenzék töketlenkedik már 3 éve. Itt nem csak az a szomorú, hogy milyen kormányunk van, hanem az is, hogy milyen ellenzékünk.
@teknős: A román diktatúrát nem védte semmiféle orosz tank, az országban nem állomásoztak orosz egységek. Egyébként a román diktatúrát éppen az oroszok próbálták szelídíteni, pl. a magyar falvak kitelepítése ellen is szóltak és az oroszoknak köszönhető az is, hogy a románok leállították a román-magyar határ mentén elkezdett drótkerítés építését a 80-as évek végén. Amúgy meg a 80-as években Kádár diktatúrája maga volt a földi paradicsom egy erdélyi magyar számára. Végül is minden relatív és csak nézőpont kérdése.
"Azokat a diktatúrákat nem a csendes többség, hanem az orosz tankok védték. Sokkal inkább kollaboránsok által irányított megszállásnak kellene nevezni, mint diktatúrának."

Csau Romániájában nem voltak orosz tankok.

Mao Kínájában se.

Moszkvában annál több.

Brezsnyev nyilván magával kollaborált.
"Mi emberek miért nem vagyunk különbek a békánál?"

Ezért sem alkalmazható mindenhol a tömegdemokrácia, ahol a fél-analfabéta indián is szavaz ott az teljesítmény igény nélküli populizmussá fajul...az emberek többsége nem ért az államvezetéshez és hülyíthető hangzatos baromságokkal.

Ma is azok a demokráciák sikeresek ahol egy nagy múltú gazdasági-politikia elit áll a háttérben, gyakran évszázados tapasztalattal, az értelmiség pedig fékként is szolgál a néphülyítés ellen...
Ezek demokratikus pártokba épülve határozzák meg az irányt, a népet meg nem hülyítik a kelleténél jobban...

MO-on az a baj hogy nincs ilyen elit, nemhogy a politikában de a gazdaságban és az értelmiségben sem ahol csak talpnyalók vannak.
Csak rövidtávon gondolkodó, önös piti érdekeiket néző demokrácia ellenes dilettáns barmok vannak.
@Anonymus Gesta Hungarorum: milyen parhuzam vonhato,kicsi berrettego???
a fulenel fogva elorangatott ballib ostobasagok???
az egykulcsos afa???amit ha a szadesz ajanl,akkor jo,ha a fidesz bevezeti,akkor diktatura???
2006ban lottek az emberek koze,mostansag a rendorok mit is csinalnak???ja,tenyleg,mucikanak elszakadt a karkotoje...
az mszmp kitunteti a sajat akolbelijeit az jo,a fidesz csinalja akkor diktatura???
egyeb???
lett az mszmp-szdsz tandem helyett 217 balliberallt gittegylet,akkora diktatura van...
naponta tobbtucat forumon(tv,radio,net)arad a ballib gyuloletpropaganda,mert nincs szolasszabadsag,ugye...
ex komcsi kisgyerek irkal nyilt leveleket,haborogva,hogy lekomcsizzak a komcsi apjat meg ot is...es ez zavarja...
az,hogy naponta szamtalan alkalommal fasisztazza-antiszemitazza a jobboldalt a "hudedemokratikus" majomparade valamelyik "prominense" az nem szamit,mert diktatura van...
szanyi reszegen bemutatja kozepso ujat majd megvonja a vallat,akarcsak pufajkas horn,megteheti,akkor diktatura van...
folytassuk???
az 50-60 nevvel iro 8-12 fizetett troll altal kiabalt diktatura valos???kozben a hetvegen a naaaaagy osszeborulasra 2.000 ember nem volt kivancsi...
lehet rettegni otthon,a monitor mogott de a valosag-szerencsere-teljesen mas...
ez van kicsi berretego...
@Anonymus Gesta Hungarorum: bocs,lemaradt...

a nagy szolasszabadsagert folyo harcban azert a moderaciot kikotod magadnak,ugye...
:DDDDD
mert te olyan nagyon demokrata es liberalis vagy...
pfejjj...
Szerintem az különbözteti meg őket, hogy demokráciában a kisebbséget is meghallgatják, egyeztető fórumokon vonják be őket az életüket érintő kérdésekbe és nem akar a vezető hatalom/párt hatalmi szóval diktálni. Jól megkülönböztethető tehát a kettő lásd Horn Gyula kétharmada vs. Orbáné.
@Anonymus Gesta Hungarorum: Hitler már 38ra megoldotta a válságot, csak unortodox módon (nem külföldi hitelből), ezért megtámadták.
Hogy a f...szba nem főttél meg az elmúlt 8 évnyi szoci-libsi (globalista) rémuralom alatt, amikor Magyarországot sikerült ilyen mélyre zülleszteniük!?

Egy biztos! Orbán tisztes polgári kormánya olyan messze van a diktatúrától, mint Makó Jeruzsálemtől!
@Anonymus Gesta Hungarorum: "Ha a diktatúra a csendes többség támogatásával létezik, akkor mi választja el a demokráciától, ami szintén a többség uralkodásával egyenértékű?"

Mondjuk az, hogy a diktatúra nem demokrácia?
Halálra röhögöm magam ettől az állandó diktatúrázástól.

Az ellenzék megbuktatta a köztársasági elnököt.

A fideszes köztársasági elnök indítványára a fideszes többségű alkotmánybíróság visszadobta a kormány egyik vesszőparipáját, a választási regisztrációt.

A bíróság - egyelőre első fokon - alávágott a kormány jelenleg legnagyobb PR-fegyverének, a rezsicsökkentésnek.

Betörnek a kormánypárt székházába és a rendőrség lényegében nem tesz semmit.

A tüntető diákokkal tárgyalnak és teljesítik a követeléseiket. Ahelyett, hogy közékjük lövetnének, majd rögtönítélő bíróság elé lennének állítva.

Ezek finoman mondva nem egy diktatúra szokásos attributumai.

A ballib baja nem a diktatúra, hanem az, hogy nem ők gyakorolják. Ezért kelnek, ezért fekeszenek a diktatúrával. Ez ilyen egyszerű.
@Anonymus Gesta Hungarorum: Nem tudom,konkrétan melyik törvényük lenne képes bebetonozni őket a hatalomba.Ha a külhoniak szavazati jogára gondolok,az egyáltalán nem biztos,hogy kedvező számukra.Izraelben,Amerikában legalább annyi magyar él,mint Erdélyben,és kétlem,hogy rájuk szavaznának.Az erdélyi magyarok többsége is RMDSZ párti,Markóék pedig inkább a szocialistákat kedvelik.Kár a vészharangot kongatni,2014-ben is szabad lesz a választás,és a NÉP választhat mást.Bár tény,hogy a választék igen szegényes.
"A diktatúra olyan politikai rendszer, ahol az állami főhatalom (a kormányzati hatalom) forrása nem a népakarat.".

mer most nálunk az ???????????
NÉPAKARAT Í????????

MÁR RÉGERN ELZAVARTÁK VOLNA ŐKET, CSAK NEM AKARÓDZIUK NEKIK LELÉPNI !

...ja...most nehogy azt mondja valaki, hogy anno megválasztattak !

MERT AZ MÁR NAGYON RÉG VOLT ! :o)))))
@GERI87: Nem attól lesz demokrácia, hogy egy elit vezeti a népet, mert a nép ehhez túl buta. Ezért kell oktatás, hogy az átlagember is értse, mi miért történik.
@étcsokinyuszi: Azzal, hogy kicsi berretegőnek nevezel, csak önmagadat minősíted. Amúgy ki beszélt itt a SZJA csökkentésről, amit mellesleg már az MSZP-SZDSZ is be akart korábban vezetni?
ÉS mégegyszer mondom, nincs (még) diktatúra Magyarországon. De te ezt nem akarod meghallani. Mert akkor már érvelni kellene...
@étcsokinyuszi: Amint látod, nem vagy kimóderálva, ahogy más sem, mindenkinek a megjeygzése megjelent. Azt keresem, hogy hol lehet most beállítani, hogy ne legyen előmoderáció. Segítséget elfogadok. :o)
@Puskát kellett volna hozni: Az nekem nem világos, hogy Hitler unortodox válságkezelése miben állt? Hogy annektálta Ausztriát, bekebelezte Csehországot, majd lerohanta Lengyelországot az oroszokkal megegyezve? Ugyanis, csak ezután támadta meg Franciaország és Nangybrittania.
@Vahakomb: De megfőttem! Teljesen el voltam képedve attól a töketlenségtől, amit főleg a 2006-os választás után műveltek! Csökkentettek ÁFÁ-t a választás előtt, majd megnövelték a választás után. Döbbenetes dilletantizmus jellemezte őket.
@J.László: Nem az ellenzék buktatta meg a köztársasági elnököt. Egyszerűen a közvélemény kutatásokból az látszott, hogy még a Fidesz szavazótábora is elítélte az egészet, ezért aztán a Fidesz megijedt és kihátrált S. Pál mögül.
Nem volt fideszes többségű alkotmánybíróság (legalábbis, ami a szolgalelkűeket illeti), viszont a fideszes kiszolgáló alkotmánybírók (akiket az utóbbi évben választotttak meg) egytől egyik ellenezték a regisztráció elmeszelését és különvéleményt fogalmaztak meg.
A bíróság tette a dolgát (az érvényben levő törvények alapján hozott ítéletet), itt Orbán reakciója volt inkább nem helyénvaló. És rögtön azt mondta, hogy olyan törvényt hoznak, ami alapján már biztos, hogy a bíróság nem fog alávágni a kormánynak (hiszen a törvények alapján dönt).
És igen, még nincs diktatúra Mo.-on.
Igen, valóban kérdés, hogy a rendőrség miért nem tett semmit? Hiszen csak néhány tucat diák volt, akiket símán elvihettek volna (hiszen magánterületre hatoltak be). És akkor sem tettek semmit, amikor magánszemélyek (Sz. Ferenc) önhatalmúlag onnan kihoztak néhányat.
@vezér01: Konkrétan egyik törvény sem képes erre. Ceausescu diktatúrája sem azért bukott meg, mert volt olyan törvény, ami ezt lehetővé tette.
@kvadrillio: A többség (legalábbis, aki vállalja politikai hovatartozását), még Orbánt támogatja, efelől ne legyenek kétségeink. Éppen ezért miért kellene a Fidesznek eltakarodnia???
Majd jövőben lesznek választások, ha a többség úgy kívánja, akkor majd mást bíz meg a hatalomgyakorlással. Az más kérdés, hogy a jelenlegi ellenzék siralmas állapotban van. És az MSZP aligha változott annyit, hogy jobb kormányzati munkát lehessen várni tőlük, mint amit korábban nyújtottak.
Egyébként, úgy általában, a diktatúrák mögött mindig egy másik diktatúra áll, már ami az újkort illeti.
Hitler mögött a német pénzéhes nagy-kapitalisták diktátuma volt.
A dél-amerikaiak mögött is csendben a nagy-kapitalisták diktáltak, konkrétabban az USA.
A mostanában kiépülő EU-s diktatúra mögött pedig már a globális méretűre duzzad pénzhatalmi - szó-szerinti - diktatúra áll.

Ha ezek után valaha lesz Magyarországon is egy diktatúra, azt is már csakis ezek a globális hatalmak kelthetik életre...
@Vahakomb: Azt hiszem a lényeg nem jött át. Nincsen olyan, hogy mi és ők. Itt csak Mi vagyunk! A Földön van több, mint 7 milliárd ember. Az az Elit, amelyikre te célzol legjobb esetben is pár millió lehet, nem több. Mármost a 7 milliárd sokkal több, mint az 1-2 millió, nem? Ha nem tetszik, amit tesznek, miért nem változtatunk a játékszabályokon?
Szerinted nincs se diktatúra, se demokrácia, nihil van. Lényeg, hogy Orbán Viktor éppannyira nem gonosz, mint Hitler. Vagy éppannyira igen...
@Mikrobi: Nincs olyan, hogy gonoszság. Ez a valóság túlságos leegyszerűsítése, ami ráadásul még relatív is, mert ami az egyik pillanatban még hős, az a másik pillanatban már az elvetemült gonosz. Pl. Hitler az elején a németek szemében hős volt, majd a háború vége felé, de főleg utána már maga volt a megtestesült gonoszság. Ez nem egyébb, mint a felelősség eltolása, és mindent Hitler nyakában varrtak.
Orbán sem gonosz, és a felelősség sem csak az övé lesz, majd amikor a következményeket kell viselni pár év múlva. De persze, majd lesz újjal mutogatás rendesen a jelenlegi hívei közül.
"... Nincsen olyan, hogy mi és ők. Itt csak Mi vagyunk! A Földön van több, mint 7 milliárd ember..."

Nézd, ha tőlem valaki elveszi a kenyerem, akkor én azt a valakit nem sorolom az enyéim közé. Akkor vagyok én, és van ő, akit szeretnék azonnal pofán csapni!

És hidd el, az a pár millió (vagy pár ezer) ember, akikre célozgatok, pont így gondolkodik! Vagyis ezt gondolják: "Vagyunk mi, hiper-ultra gazdagok, ha-ha-ha, s vannak ők, akiktől mindent el kell szednünk, mert megérdemeljük! Bru-ha-ha!"
@Vahakomb: Az erőszakkal nem oldunk meg semmit. A Francia forradalom a legjobb példa erre, a legnagyobb forradalmárból lett a diktátor, aki aztán szintén a nyaktiló alatt végezte.
A gazdag abban szocializálódik, hogy ő kiváltságos és megérdemli a pénzt, nem kell törekednie másokkal. És ezt nem gonoszságból teszi.
Mind ahogy sok szegény sem törődik a nálanál még szegényebekkel.
@Anonymus Gesta Hungarorum: A végiggondolásra, arra a folyamatra, amikor az ember elgondolja, hogy mit is akar írni, annak mi az értelme, és ha belegabalyodik egy gondolatba, akkor nem tovább gabalyítja anélkül, hogy megvizsgálná magát a gabalyított dolgot, hanem hátrább lép, és úgy is szemügyre veszi.
A diktatúra megadja azt az illúziót, hogy van választásod.
@dadddd: Akarom mondani, a demokrácia. :)
@egysmás: Majd gyakorlom a végiggondolást.
De végül is a kommentek alapján elég sokan értették meg mit is akartam mondani.
@Puskát kellett volna hozni: "Hitler már 38ra megoldotta a válságot, csak unortodox módon (nem külföldi hitelből), ezért megtámadták."

Te, szépöcsém, hallod amit írsz? Gondolom a lengyelek meg unortodox módon támadták meg őket, úgy, hogy hagyták magukat lerohanni...
(De tényleg, moyt elképzeltem a lengyel Matolcsyt, ahogy unortodox győzelemről beszél)
Elképesztő, hogy mennyi hülye támogatja a fideszt, bár a legeslegalja még mindig nincs itt, várni kell, hogy jöjjön a wmiki, meg a Lencsés Pityu...
@posztoló: nem lehetne egy kicsit kevésbé szemkibaszós fluoreszcens színeket használni, ugyanakkor kicsit nagyobb betükkel? Nem vagyok se szemüveges, se öreg, de komolyan mondom, lefárasztott mire végigfutottam a kommenteket ( és nem, nem csak a tartalomuktól, bár az is felért egy kézen lejárt kinizsi százzal)
@Anonymus Gesta Hungarorum: "Orbán sem gonosz,"

Csak hatalmas egoval rendelkezik. És mint tudjuk, az egó nem tud szeretni.
eccerű ez, mint a faék, már az szdsz szótárban is megmondták a fijúk
demokrácia = hatalmon vagyunk
diktatúra = ellenzékben vagyunk

@JosephSmith: ahh, egy igazi liberális demokrata értelmiségi személyesen...
tudjuk, tudjuk, aki mást gondol a világról, mint ti, az mind-mind hülye...
ezzel az érvrendszerrel biztosan sok szavazót magatok mellé állítatok, a közvéleménykutatások is ezt igazolják xd

sok sikert 2014-re elvtársak!
lol
@wmiki: "eccerű ez, mint a faék"

Eccerű vagy, mint a faék.
A fidesz propaganda éppen neked és a hozzád hasonlónak szól.
A kérdésed az egyik kulcskérdése a korunknak. De ez a legtöbb, amit elmondhatok (egyelőre) a posztodról.
Csak két problámás témát említenék:
A német gazdaság 1919-33-as állapotáról történelmi ismereted súlyosan téves;
egy társadalmi "többség" kialakulásának, létezésének okairól ("érdekviszonyok")a már meglévő társadalomtudományi eredmények sok mai problémádat segítenének oldani.
Természetesen ez csak egy vélemény.
De amit valóban fontosnak tartok: bár a politika hivatásosai is felismernék a kérdésed alapvető jelentőségét...
A diktatúra és a demokrácia közötti legfontosabb különbség, hogy a diktatúra nem leváltható. Amíg van más választási lehetőség, addig nincs igazi diktatúra.

Viszont a játékszabályok folyamatos átírása játék közben diktatórikus hajlamra utal. A jelenlegi kormány a saját Alaptörvényét sem tudja betartani, nem hogy másokra figyeljen. Földrajzinév-bizottság, Energiahivatal, Alkotmánybíróság - három kiváló példa.
@félázsiai 2llkedő: :((

biztos vagyok benne, hogy neked nagy tapasztalatod van propaganda szövegekkel kapcsolatban

hiszen mindet benyalod
xd
Mert hogy mi a népakarat? Hát hogy ne legyen adó, járulék, meg ingyen járjon a sör. Ki ne szavazná meg a népszavazáson?
Szerintem elég annyi a népakaratból, hogy időről időre megkérdezzük a népet, hogy szerinte ki tudná kicsit rendesebben elvezetni az országot. Ha ezek túlfeszítik a húrt (pl feri) a nép úgyis fellázad. De a közvetlen népi döntésnek nincs semmi értelme.

Ui: mondjuk egy közvetlen KE választásnak azért látnám némi értelmét
@wmiki: Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű.

Nézz már egy kicsit magadba!
@barli: "Ha ezek túlfeszítik a húrt (pl feri)"

Miben feszítette túl a húrt a feri?
A sok hablaty közepette kimaradt a DEMOKRÁCIA fogalmának tisztázása.
Segítek, hátha a szerző csak kimaradt a megfelelő rész tanulásánál.

A demokrácia szó az ógörög δημοκρατία (demokratia) szóból származik, jelentése a nép uralma.

A demokrácia lényege, hogy a közösség minden választójoggal rendelkező tagja részt vehet a közügyek eldöntésében, vagyis az önkormányzásban az adott térségben. A döntéshozatal módja lehet közvetlen és közvetett. Az érvényes döntést a többségi szavazatokkal vagy közös megegyezéssel hozzák az alapszabály (alkotmány, statútum, charta, szokásjog) szerint. Az alapszabályban szintén meghatározzák a hatalom megosztást, vagyis a különböző szintű döntéshozók hatáskörét és a hatalmi ágak szétválasztását. A döntés joga lehet központosított, részben lebontott vagy alulról felépülő.
------

No kérem.
A mostani kormány törvényes szavazatokkal kapott, demokratikus választásokon felhatalmazást a kormányzására ?
Bizony.
Tisztában voltak a népek hogy a kétharmad az mire ad felhatalmazást?
Bizony, hiszen erről szólt a 2010-es második forduló, ezzel riogattak -sikertelenül-az agyonvert ballibák.

Van-e lehetőség a következő választásokon demoktarikus módon leváltani akár ezt a kormányt?
Hogyne volna.

Az más kérdés hogy libaszakértőkkel meg LUDMILLÁKkal,meg komcsi utódpártok
hazaárulóival nehéz lesz....

Valóban könnyebb "diktatúrázni" meg "hitlerezni" meg hülyeségeket óbégatni.
@félázsiai 2llkedő: gondolom szerinted igazságbeszéd volt. Szerintem nem, és gondolom a többség szsrint sem. Egy demokráciában az ilyen politikusok eltűnnek a politikából, de még az országból is. Erre mit csinál a feri? Még mindíg itt k*rogatja az ellenzéki összefogást. Ha van olyan, hogy népakarat, akkor a ferkó ellen az van/volt.
@Anonymus Gesta Hungarorum: Neked is csak azt tudom tanácsolni, hogy olvasd el Stephen King-től "A búra alatt" című könyvét. Kiváló pszichológiai érzékkel levezeti hogyan alakul ki egy valódi diktatúra egy kisvárosban ha elveszti a külvilággal a fizikai kapcsolatot.
Nagyon sok momentum van benne ami sajnos érvényes az orbán vezette Magyarországra. A diktatúra egyik ismérve, hogy a haszonélvezői azt mondják amit a többség hallani akar, miközben ennek homlokegyenest mást cselekszenek. Ennek a folyamatnak a végén van, hogy amikor a többség rájön valójában mi folyik itt, már késő. Kiépült a diktatúra fenntartásához szükséges háttérapparátus. Amelyik lelkiismeret furdalás nélkül terrorizálja a másképp gondolkodókat. Egzisztenciálisan, lelkileg, de akár fizikailag is megsemmisítve azokat.
Ismerem a rendszerlopás előtti puha diktatúrát, úgyhogy mégegyből nem kérek, még akkor is ha akkor valamivel biztosabb volt az eccerű állampolgár megélhetése...
@kovi1970: helyesen: ...még akkor se...
@MACISAJT: mondjuk nem biztos hogy aki a fideszre szavazott az örült is neki hogy kétharmaduk lett.
Szvsz demokratikusabb lenne, ha mindenki arra szavazhatna, hogy ki hány helyet kapjon az országgyűlésben. Ehez mondjuk tudni kell összeadni ami a szavazatra jogosultak nagy részének igen nagy problémát okozna :)
@barli: feri? Azki? Aki a fszát a szádba veri?

Na, itt a példa egy diktátor kikre támaszkodhat ha itt diktatúrát akar. Mellesleg a kumin pont ma reggel az mr1-en ismerte be, hogy minden blogon ott vannak, minden kritikára "válaszolnak"...
@barli: Ja, és mielőtt még felszívnád magad, ha nekiállsz itt (és máshol) gyurcsányozni, magadra vess! A gyurcsány egy bukott miniszterelnök, mint ahogy az orbán is. Viszont a kettejük közül nem a feri használt (nyíltan) diktatórikus eszközöket a hatalma megszerzéséhez és megtartásához. Óriási ostobaság az orbánról a felelősséget a "ferire" kenni...
@MACISAJT:

Itten demokrácija van,mert macisajt azt mondta és kész !
Aki nem hiszi el,azt kérjük fáradjon be a gyorskocsi uccába személyesen. Az ellenállókat meg majd a fekete kocsik begyűjtik . Mer itten demokrácija van,fideszdemokrácija :))

Lassan kiképzik a kis fekete bőrkabátos kunbélákat is ? Macisajt, biztos tudod a választ , a pártirodán mindent tudnak.

Macisajt, ajánlanám neked a saját demokrácia definíciód elolvasását, aztán értelmezését:)

Hatalmi ágak ......... érted amit írsz? vagy csak lec@rod?
Az emberek többsége egyszerűen lexarja, hogy ki van hatalmon, és mit csinál, amíg úgy nagyjából van mit ennie, és amíg felkínálnak neki egy kényelmes logikai mátrixot, amihez tudja tartani magát (logikai mátrix a legtöbb esetben annyi, hogy "mindenről .... tehet" ahol a pontozott rész tetszés szerint kitölthető). Gondolkodni időigényes, és többnyire a legalapvetőbb információk is hiányzanak ahhoz, hogy pl. az ország gazdasági kérdésein érdemben el tudjunk tűnődni. (Legfőképp azért, mert mint az élet szinte bármely területén, itt sincsenek olyan megoldások, amelyek 100%-ban jók vagy rosszak). A diktatúra (vagy gyakorlatilag a bármilyen politikai rendszer) megteszi nekünk azt a szívességet, hogy gondolkodik helyettünk, és amíg nem rúg túl nagyot beléje vagy szeretteibe, addig bizony a jónép tűrni fogja, mert a franc akar mondjuk golyóval a szívében meghalni mondjuk a Petőfi Sándoron kívül (: (: (:
@JosephSmith: De, változtattam a színeket. Kösz a visszajelzést.
@barli: "gondolom szerinted igazságbeszéd volt"

Melyik részére gondolsz? A hazudtunk reggel, délben, meg estére?

És tudod-e, hogy miben hazudott? Mert hogy Piktornál lehet tudni, hogymikor nem hazudott.
@félázsiai 2llkedő: Igen, tudom. De éppen ezért kell egyértelművé tenni, hogy nem gonoszságról van szó, hanem az egó félelméről. Hogy szeretné irányítás alatt tartani a történéseket (amit persze az egó sohesem fog tudni), ezért törekszik a hatalmi koncentrációra.
A wikipédiás idézetből nekem nagyon hiányzik a második mondat:

"A diktatúra valamely személynek vagy csoportnak az állam törvényeit figyelmen kívül hagyó, erőszakszervezetekre támaszkodó, kivételes törvényekkel szentesített korlátlan hatalma."

A lényeg a fenti idézetben a korlátlan hatalom,ami ellentétes a demokrácia lényegével, a hatalom megosztásával. Ha egy kis csoport hatalma korlátlan, az már egészen biztos, hogy nem demokrácia, akkor sem, ha az a csoport szabad választásokon szerezte a hatalmát.
@kovi1970: én kicsit máshogy emlékszem a dolgokra. Szerintemnpont a feri használt diktatórikus eszközöket a hatalom megszerzésére és megtartására.
Az orbánék is genyóznak, ez nem kérdés. A különbség, hogy nekik papíron (ha erkölcsileg nem is) joguk van hozzá. Hab a tortán, hogy erről lényegében a feri tehet.
@sortelen: Konkrétan milyen súlyos tévedésekre utalsz. Tudom, hogy az I. világháború után Németország vesztes félként rengeteg kárpotlást kellett fizessen (volt olyan gondolkodó, aki a békeszerződés aláírásakor azt mondta, hogy ez valójában egy II. világháború melegágya), és romokban hevert. De az emberek valamennyire biztak, hogy a helyzet javul és ez részben igaz is volt a gazdasági világválságig.
Milyen próblámáim megoldásában segítene és mi? Talán bővebben is kifejthetnéd. Előre is köszi.
@barli: Hát, amint a jelenkor is mutatja, ez mégsem működik jól. Ezért én inkább hiszek abban, hogy megfelelő felvilágosítással és oktatással el lehet érni a közvetlen demokráciát.
@félázsiai 2llkedő: arra a részére, hogy lényegében szétk**táknaz országot, csakhogy megnyerjék a választásokat. A bazmegelés nem zavart benne. Meg mondjuk okt. 23 se volt túl kóser.
@barli: Ejj B+! Bocs, hogy hozzád szóltam! Ugyanolyan agymosott fidesztroll vagy mint a többi, vagy csak a kumin droidhadseregét gyarapítod. Azt üzenem a kuminnak, hogy válogasson értelmesebb embereket!
@MACISAJT: Személyeskedés aligha vezet előre. Amit a demokráciáról írsz, azzal egyetértek, csak halkan tenném hozzá, mit is írtál: "Az érvényes döntést a többségi szavazatokkal vagy közös megegyezéssel hozzák az alapszabály (alkotmány, statútum, charta, szokásjog) szerint." Igen, de a mi esetünkben azt látjuk, hogy az Alapszabályokat (a "gránitszilárdságú" Alkotmányt) kényük kedvük szerint módosítgatják, még jóformán hatályba se lépett a 4. változtatás, de már az 5.-ről beszélnek.

Egyébként a Fidesz kormány legitim, ezt nem kérdőjelezem meg, ezt korábbi kommentekre válaszolva is írtam. Ami pedig a 2014-es szabad válaszstásokat illeti, erról még nem nyilatkozhatsz, hiszen az még nem történt meg.
@Anonymus Gesta Hungarorum: "De éppen ezért kell egyértelművé tenni, hogy nem gonoszságról van szó, hanem az egó félelméről."

És éppen ezért Piktor nem demokrata.
@barli: Egyetértek. Azzal kellene tisztában lenni, hogy azért mert kritizálom Orbánt, attól még nem vagyok Feri bérence, sem kommunista. Egyébként is már unalmas, amikor érvelés helyett csak cimkézésekkel találkozok. Voltam már irredenta és fesiszta (erdélyi magyarként), aztán román (amikor Mo.ra telepedtem), majd zsidó és kommunista a Fidesz propagandájának hatására. Kicsit több kreativitást szeretnék látni a szekértábor mindkét oldalán.
@Anonymus Gesta Hungarorum: Hö? Ez most valami orbánmosdatás akar lenni?
Valóban (még!) nincs itt igazi diktatúra. Az orbánban meg megvan minden ami egy "jó kis" diktátorhoz kellhet. Enyhe skizofrénia, jó alacsony erkölcsi mércével nyakonöntve. Szerencsére (még!) a külső körülmények nem kedveznek ahhoz, hogy itt egy igazi diktatúra kialakulhasson. De ezen keményen dolgoznak a fijjugg! Ahelyett, hogy a gazdaság helyretételén ügyködnének. Aztán mi lesz a vége? Nem tudható. Ha 2014-ben újra az orbán kerül "hatalomra" akkor nagyban megnő az esélye egy Romániához hasonló végkifejletnek. Ne legyen igazam!
@barli: "arra a részére, hogy lényegében szétk**táknaz országot"

Igaz, hogy a hatalom megtartása érdekében Piktor is szétk**táknaz (mondjuk ezt nem tudom mi, de jól hangzik), de mivel ő ezt nem mondja ki, ezért őtet szeressük.
@Novbert_: Igen, egyetértek vele. Amúgy ne felejtsük el, hogy Orbán Vikor jogász végzettségű, ezért mindig úgty laviroz, hogy látszólag a törvényesség határain belül mozogjon. A másik taktikája, hogy állandóan teszteli az ellenfele éberségét, és amikor a másik már fárad és lankad, akkor egy kicsit húz a kötélen, és ha a másik (legyen itt pl. valameyik külföldi politikus vagy EU szervezet) felébred, akkor egy kicsit visszaenged.
@Anonymus Gesta Hungarorum: "Egyébként a Fidesz kormány legitim, ezt nem kérdőjelezem meg"

Mondjuk inkább azt, hogy a legitimitás határán mozog, de inkább nem az. A magyar országgyűlésben "pártfegyelem" álcázával folyik a szavazás. A szavazó képviselők zsarolva és megfélemlítve adják le a szavazatukat. Amelyik nem az előre bekiabált(!) gombot nyomja meg azt megbüntetik. Ha többször így cselekszik, akkor a legközelebbi választáson nem is indítja a fidesz.
Miben áll a zsarolás? Lemondhat a képviselőséggel járó, átlagon felüli életszínvonalról. "Ezek" a képviselők már régen nem a választók érdekeit képviselik. Bizony! Nincs itt diktatúra de demokrácia SE...
@barli: Most már közel 3 éve telt el, tehát nevetséges még mindig múltbeli eseményekre hivatkozni és még mindig Ferire kenni a dolgokat )most nem Ferit védem, engem csak a tények érdekelnek). Ennyi erővel összerughatnánk a port a németekkel és osztrákokkal vagy akár a törökökkel is, mert hát mit tettek a múltban velünk.
@kovi1970: Nem tudom milyen Orbán mosdatásra gondolsz? Nem szeretem a zsigeri gyűlőletet és törekszem, hogy megértsem az emberek viselkedését. Ezmiatt már kamaszkoromban is kezdtem hobbiként lélektannal foglalkozni.
@Anonymus Gesta Hungarorum: Mostanában a hírek tele vannak azzal, hogy a 4. alaptörvény módosítással kapcsolatban az USA vizsgálaton a szájer állítólag(!) azt hazudta nekik, hogy egyenesen az alkotmánybíróság kérte(!) ezt az alaptörvény módosítást. A nagy kérdés erre a hazugságra mikor jönnek rá azok akik a vizsgálatot vezetik? Már ha valóban ez történt, ugyanis amit a közmédiában leadnak az nem mindig fedi a valóságot...
@kovi1970: A Fidesz kormány legitim. Ez tény, hiszen 2010-ben szabad választásokon nyertek, amit éppenséggel az akkor kormányon levő MSZP szervezett meg.
A többivel egyetértek. Ami a megfélemlített képviselőket illeti, hát erről írtam én is. De ez nemcsak a képviselőkre igaz, hanem még nagyon sok emberre.
Azt írod egy folyamatról van szó. Ugyanakkor ez a folyamat meglehetősen szisztematikus, és szinte minden ponton be lehetne, lehetett volna avatkozni, ha a magyar társadalom nem lenne ennyire rossz állapotban.
Valóban egy folyamat, hiszen ha az első nap azt mondták volna hogy na akkor visszamenőleg módosítunk törvényeket, akkor nagy lett volna a felháborodás. Persze ez csak egy példa a sok közül. Manapság már az olyan apróságok fel sem tűnnek, hogy a tényeket, folyamatosan torzítva kommunikálnak, és ehhez asszisztál a média jelentős része. Ez már simán belefér.
Jó a békás példa, de abban nem értek egyet veled hogy az emberekkel mit kellene megértetni.

Hatalmas szükség lenne összefogásra, szolidaritásra, a szakszervezetekre, néhány még épeszű médiamunkásra, és néhány tucat olyan értelmiségire, akik képesek kommunikálni olyan módon is, hogy aki velük nem ért egyet, az nem automatikusan ellenség, egy másik kaszt (lásd, libsi, náci, komcsi, bolsi akármi)

Azt kell megértetni szerintem:
-hogy a dolgok nem pusztán fehérek és feketék! Nem ők vannak meg mi vagyunk!
-hogy mindannyian tehetünk minden nap azért hogy ez jobb legyen.
-hogy nem attól szeretjük a hazánkat hogy mindenki mást utálunk aki szerintünk nem része a hazánknak.
- hogy ez a tanult tehetetlenség csak egy érzés, igenis van mit tenni.
- hogy a szolidaritás nem azt jelenti hogy csak a saját problémáinkkal vagyunk szolidárisak.
- hogy helyi lokális szinten igenis van mit tenni, és aki büszke arra hogy magyar, az tegyen valamit minden nap magáért, a közösségért, a jövőért. VALAMIÉRT, ne VALAMI ELLEN! Minden ami pusztán arról szól hogy kit gyűlölünk, valaki, valakik ellen szól csak mélyíti a problémát!
- hogy a civilségben hatalmas erő van. Legyen több a civilség hazánkban mint néhány okostóni módszere hogy lehúzzon uniós és hazai forrásokat!
- hogy mindannyian itt élünk, és végletesen megosztottak minket, ennek véget kell vetni, nem címkékkel, hanem értelmes párbeszéddel tudunk felülkerekedni ezen a retteneten. Azért mert nem értünk egyet pár dologban, még nem jelenti azt hogy ellenségek vagyunk, egy nemzethez tartozunk.
- hogy a jelenlegi politikai folyamatosan alakítja a történelmet, a múltat és a közelmúltat, és ezzel fokozza a szembenállást, az érzelmi bevonódást. Fontos a múlt, és a közös értékek tisztelete, de itt lenne az idő a jövőre koncentrálni.
- egyöntetűen elfogadni, hogy a kirekesztés, a gyűlölködés, az ellenségkeresés, az állandó harci állapot, csak egy egyszerű technika hogy a folyamatos és mindenkori kormányok a saját sikertelenségüket palástolják
- végül pedig egyszer és mindenkorra megértetni hogy a képviselők ÉRTÜNK VANNAK! Képviselnek minket, felelősséggel tartoznak, és értelmezhető a felelősség kérdése!

Na ha már ennyit írtam, ebből posztot is csinálok...
@kovi1970: A világ nagy változásokon megy keresztül és még nagyobbak előtt áll.
Ugyan a külföldi diplomaták tehetnek verbális nyomást, esetleg szankciókat is életbe léptethetnek, de ami igazán fontos, hogy nem kivülről kellene várni a változást.
Ha a többség nem ébred fel, akkor 2010-ben is a Fidesz fogja megnyernia választásokat.
@Anonymus Gesta Hungarorum: Zsigeri gyűlölet? Csúsztatol barátom! Ez is a fidesz propaganda része, hogy aki nem ért egyet arra rá kell sütni "zsigerből gyűlöli" a fideszt, az orbánt és az eszmét.
Hol írtam olyat ami zsigeri gyűlöletre ad okot? Szerintem tényszerű és tárgyilagos voltam. Ha meg ráadásul lélektannal is foglalkozol (bár ez nem tudom mit takar) akkor felismerhetnéd az orbáni lélek "finomságait".
Nem kell ahhoz valakit "zsigerből gyűlölni", hogy meglegyen róla a véleményem, legyen az az orbán vagy akár valamelyik kumin bértroll. Azt a jogot meg fenntartom, hogy ezt a véleményemet meg is osztom. A hangnem meg éppen olyan amit a körülmények megkívánnak...
@Legelő Őse: Teljesen egyetértek veled. Ezekről szeretnék írni én is.
@kovi1970: Bocs, félreértettük egymást. A zsigeri gyülőletet általánosam fogalmaztam és nem konrétan rád céloztam. Amúgy a többivel egyetértek.
@Anonymus Gesta Hungarorum: Szerintem a legitimitás egy folyamat. A fidesz legitim módon került kormányra de messze nem legitim módszerekkel gyakorolja a hatalmat. Csodálkozom, hogy ez még nem került a figyelem középpontjába. Persze az, hogy a fidesz nem legitim módon kormányoz nem jelenti azt, hogy az előtte lévő nem fideszes kormányok ezt legitim módon tették volna...
@Anonymus Gesta Hungarorum: Van egy olyan érzésem, az, hogy itt még nincs valódi diktatúra semmi másnak nem köszönhető mint a Magyarországon kívüli tényezők hatásának. Max. ennyiben segíthet a külföld, és ezért is igyekszik az orbán rezsim ;) ezt a külső hatást minél kisebbre szorítsa vissza. Lásd IMF elleni, EU elleni kampányok.

A változást valóban nem lehet külföldről várni. Ahhoz itt polgárháború kellene, hogy a külföld beavatkozzon. Csak saját magunkra számíthatunk.

Csak, hogy legyen egy kis lélektan is.
A fidesz propagandájának a része, hogy itt minden a legjobb úton halad, ha még egy kis időt kapnak akkor eljő a kánaán kb. 20 év múlva.
Mindez arra jó, hogy fenntartsa az emberekben a reményt, hogy itt bármi jobbra fordulhat, elaltatva a gyanakvást. Sokan be is dőlnek neki.
Valójában ez semmi más csak időhúzás a fidesz részéről, hogy megszilárdítsa a hatalmát...
@kovi1970: Igen, én is így látom. A román diktatúrában is ment az etetsé, hogy majd jobba lesz, miközben a helyzet meg csak romlott.
Egyébként a Fidesz is éppen emiatt van bukásra itélve, ez már cak idő kérdése. Lehet 2014-ben még nyernek (ha a többség nem ébred fel), de nem biztos, hogy ki tudják húzni 2018-ig.
@Anonymus Gesta Hungarorum: "A Fidesz kormány legitim. Ez tény, hiszen 2010-ben szabad választásokon nyertek, amit éppenséggel az akkor kormányon levő MSZP szervezett meg."

A jelenlegi fidesz kórmány már nem legitim. Igaz, hogy demokratikusan nyertek a választásokon, igaz, hogy letették az esküt arra az Alkotmányra, amit utána nagyívben kihajítottak. Igaz, hogy az új tákolmányt 2/3-os többség megszavazta, de az a többség a parlamenti többség, nem pedig a nép többsége. Akkor lenne legitim, ha széles társadalmi egyetértéssel fogadták volna el, (például egy népszavazással).
@Anonymus Gesta Hungarorum: "Lehet 2014-ben még nyernek (ha a többség nem ébred fel),"

Remélhetőleg egy minimális többséggel nyer úgy, hogy a jobbikkal együtt se legyen meg a 2/3.
@félázsiai 2llkedő: Inkább reméljük, hogy nem a fidesz szerzi meg a 2/3-ot, aki viszont megszerzi az rendet is fog itt tenni. A sikkasztások és a közpénzek laza kezelése miatt az egész mostani bandát simán le lehetne csukni. Sajnos 2 aprócska probléma van. Ezt az orbánék is tudják, és még egyenlőre nem tűnt fel ilyen párt a színen...
@kovi1970: A jelenlegi ellenzéknek nagyon kicsi az esélye arra, hogy 2/3-ot megszerezze. Ha nem szerzi meg, akkor ugyan az lesz, mint 2006-2010 között. Ezért lenne jó az, hogy a fidesz minimális többséggel nyerje meg a választásokat, és szakadjon a nyakába a sok sz@r, amit összehányt, így szépen saját magát amortizálja le.
@Anonymus Gesta Hungarorum:
Egy blog-kommentelés nem alkalmas érdemi kifejtésekre, komoly vitára. (A legnagyobb hasznot a különféle politikai rendőrségek, megfigyelő pártapparátusok húzzák belőle. Mint a közösségi oldalakból.)
A világháború első, 1914-18 - as szakaszát követő német gazdasági-politikai viszonyainak hatalmas irodalma van. A háborús veszteségek, a megfizethetetlen összegű jóvátétel, az nyersanyagbázisok elcsatolása, a német gyarmati rendszer szétesése, a munkanélküliség nagy nyomort teremtett. A Dawes-terv, a Young-jóvátétel, a Hoover moratórium (s általában a amerikai pénzügyi szerep Németország talpra állításában), nélkül egész más lett volna az európai történelem. Az amerikai 1929 –es válság ezért hatott akkora erővel a német gazdaságban. Hitler nem a semmiből lépett elő.
A „népakarat” , az osztályérdekek hatása a politikai történésekre pedig még nagyobb irodalommal bír. Az ebben a kérdésen generált homály létérdek.

Amire elsőrendű példa ez:
"nemorino2013.03.21. 08:00:56
A diktatúra és a demokrácia közötti legfontosabb különbség, hogy a diktatúra nem leváltható. Amíg van más választási lehetőség, addig nincs igazi diktatúra."
Eszerint a Kádár-rendszer nem volt diktatúra, hiszen leváltották; másrészt a jelenlegi sem az, mert van választási lehetőség.
De jelzi a te kérdésed jogosultságát is pl. az "igazi" jelző használata.
Stb.
@Anonymus Gesta Hungarorum: Itt sem voltak egy darabig orosz tankok. Rémlik, 1956 meg ilyesmi?

Amíg a kollaboráns kormányok urai voltak a helyzetnek, addig nem volt rá szükség, hogy ott legyenek fizikailag. Ha baj volt, akkor jött a baráti internacionális segítség.
@sortelen: Horribile dictu: meg kellene kockáztatni, hogy a demokrácia ( és a mai általános egyenlő választójogon alapuló demokrácia különösen nem) mint olyan, egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a társadalmak hosszútávon élni tudjanak benne.

Szent meggyőződésem, hogy valamikori utódaink ezt az 1640-től számított korszakot majd a multinacionális cégek vagy a globalizáció korának fogják nevezni és a demokráciát nem egyébnek, mint alantas eszköznek az államok , a nemzetállamok feletti hatalommal bíró multik kezében. Ma ennek a kornak a végnapjait éljük, akkor is, ha a rendszer vonaglása akár 100 évig is kitarthat. De egyre többen értik meg, hogy az a rendszer, ahol ugyanannyit ér egy 160 IQ-s tudós és egy írástudatlan majdnem szellemi fogyatékos, a nagyszámok törvénye alapján csak a pusztulásba sodorhatja az emberiséget.
@teknős: Pár éve ezt tartom a legfontosabb tisztázandó kérdésemnek. Amit írsz, azt Platon már kábé 2300 évvel ezelőtt leírta.
Valószínüleg nem értünk egyet a fő kérdésben.
Egyébként a hatalom (az "eredeti" görög nyelvben) nem a 'kratia', hanem a 'dynamisz',[ritkábban az 'arkhé' -"államhatalom" értelemben] vagyis a dinamizmus, vagyis a hatalom lényege az _állandó_ előretörés, valós ellen ellen, de ha nincs, akkor a kreált küzdelem is megfelelő. (Persze a görögök már akkor tudták, hogy a hybrisztől elválaszthatatlan Nemezisz. orbán nem tudja, vagy nem hiszi.)
Szép szám ez az 1640, de miért is?
Anonymus Gesta Hungarorum válaszolt neked:

@sortelen: Milyen 1640-ről beszélsz, mert nem értem?

Ez miért e-mailban jött?
Amúgy teknőstől kérdeztem...
@sortelen: Az angol polgári forradalom kezdetét vettem ide, de igazad van, jobb lenne azt az időpontot tekinteni, amikor megalakultak a korlátolt felelősségű társaságok, ami utat nyitott a multinacionális cégek virágzásának.
@sortelen: Igen, közben észrevettem én is, és innen kitöröltem. Arról megfeledkeztem, hogy Email-ben is kapsz értesítést.

Amúgy egy ilyen terjedelmű bejegyzésben nagyon korlátolt az információ tartalma. Hamarosan befejezek egy újabb bejegyzést, hát vért izzadok, hogy a lényeg benne legyen, de azért a terjedelme ne rettentse el az átalgos olvasót.
@teknős: Látod,ez érdekes. Felteszem, az időpontot időben közelebb hoznád (?), akkor viszont induljunk ki abból, hogy vagyoni lmitációt (limited) I. Erzsébet engedélyezte a valamelyik (keleti vagy nyugati) Indiákban befektető vállakozók számára. Vagyis még előbb, mint 1640.
Persze ezeket én még nem tekinteném multiknak, de vállalkozás anyagi felelősségének megszűnése, a tőke "elszabadulása" már ekkor (vagyis a kezdetektől fogva) megkezdődött. A gyarmatokon kifejtett szabadrablás esetleges "bedőléséért" nem kellett anyagi biztosítékot letenni. A
vállakozó tényleges induló vagyoni ereje szünt meg szabályozó elemként hatni. A meglévő vállakozói vagyon kamata helyett a _becsült_ árbevételből diszkontált kamat lett a előfinaszírozás központi szempontja. Visszafordíthatatlanul megindultunk a hitelpénz-vezérelte világgazdaság felé. Igaz, a kereskedelem pénzigényét még évszázadokig fedezte az aranyalapú pénzrendszer, de ennek "kinövése" csak idő kérdése volt. A számlapénz pedig pontosan fejezi ki a mai kapitalizmus lényegét. Ellenőrizetlen, fénysebességgel el- és feltűnni képes tulajdonosi döntések hatása alá kerülve élünk. A "multiság" lényegét én ebben látom, nem a sok államban megjelenő azonos logót.
Kicsengettek, szeminárium vége. :)
süti beállítások módosítása